|
![]() |
#301 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
šta ja znam... ni iz džepa, ni u džep. da sam popušio, popušio sam pošto mi za mjesec dana ističe probna, a gle čudnog li čuda u 24oj sam godini do 3. mjeseca iduće godine. prekjučer mi se upalila rezerva, jučer sam natankao... ima još neko da mi ga metne? ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
novi zakoni
ALKOHOL (1) Vozač vozila kategorije C1, C1+E, C, C+E, D, D+E i H, instruktor vožnje kao i vozač vozila B kategorije kojem je upravljanje vozilom osnovno zanimanje (taksisti, vozači hitne pomoći, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.), u vrijeme kada obavlja te poslove i mladi vozač ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima opojnih droga ili alkohola. (2) Vozač vozila kategorije A1, A2, A, B, B+E, F, G i M ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima opojnih droga ili alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka. (3) Iznimno, vozač iz stavka 2. ovoga članka, koji u organizmu ima alkohola do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka, kaznit će se u stjecaju za svaki prekršaj utvrđen ovim Zakonom s time da će se upravljanje vozilom s količinom alkohola u organizmu do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajućim iznosom miligrama u litri izdahnutog zraka smatrati zasebnim prekršajnim djelom. (4) Smatrat će se da je vozač počeo upravljati vozilom ako je pokrenuo vozilo s mjesta. (5) Prisutnost alkohola u organizmu utvrđuje se analizom krvi ili urina, mjerenjem količine alkohola u litri izdahnutog zraka, liječničkim pregledom i drugim metodama i aparatima. (6) Smatrat će se da vozač u organizmu ima opojnih droga ako se prisutnost opojnih droga utvrdi odgovarajućim sredstvima ili uređajima, liječničkim pregledom ili analizom krvi ili krvi i urina. (7) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje iz stavka 1. ovoga članka ako u organizmu ima alkohola do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka, kao i vozač iz stavka 3. ovoga članka, koji u organizmu ima alkohola do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka, za zasebno prekršajno djelo. (8) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima alkohola iznad 0,50 do 1,00 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka. (9) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka. (10) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako u organizmu ima opojnih droga. (11) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla i zaprežnog vozila ako u organizmu ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako u organizmu ima opojnih droga. zA nas mlade vozaće (1) Mladi vozač ne smije upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km na sat, na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100 km na sat, odnosno 120 km na sat na autocesti, a mopedom 40 km na sat. (2) Osoba iz stavka 1. ovoga članka ne smije upravljati niti početi upravljati motornim vozilom ako u organizmu ima opojnih droga, alkohola ili ako pokazuje znakove alkoholiziranosti. (3) Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila ispit za B kategoriju vozila ne smije upravljati osobnim vozilom čija snaga motora prelazi 75 kW. (4) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj mladi vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 3. ovoga članka. ZA BRZINU VOŽNJE (1) Na cesti u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km na sat, odnosno brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom za cijelo naselje ili njegov dio. (2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, na cesti u naselju čiji prometno-tehnički i sigurnosni elementi to omogućuju (npr. pješački podhodnici i nadhodnici, dodatne trake za lijevo, odnosno desno skretanje, upravljanje na raskrižjima uređajima za davanje znakova prometnim svjetlima i sl.) može se prometnim znakom dopustiti kretanje vozilom i brzinom većom od 50 km na sat, a najviše do 80 km na sat. (3) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. (4) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. (5) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 20 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. (6) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti u naselju kreće brzinom koja je za više od 10 do 20 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. (7) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti u naselju kreće brzinom koja je do 10 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. (1) Na cesti izvan naselja vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom, a najviše: 1) 130 km na sat na autocestama, 2) 110 km na sat na cestama namijenjenim isključivo za promet motornih vozila i brzoj cesti, 3) 90 km na sat na ostalim cestama. (2) Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. (3) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. (4) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 10 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. |
![]() |
![]() |
#304 |
Ex-Gastarbajter
|
Meni posebno drag dio za motore. Uveli nove pizdarije, mislite da mogu vozit husqvarnu legalno? think again ![]() – A1, spadaju motocikli radnog obujma motora do 125 cm3 i snage motora do 11 kW, – A2, spadaju motocikli čija snaga ne prelazi 35 kW i čiji omjer snaga/masa ne prelazi 0,2 kW/kg, a ne potječu od vozila čija je snaga dvostruko veća i više, – A, spadaju motocikli sa ili bez bočne prikolice, Pravo na upravljanje vozilom A kategorije s navršenih 20 godina može steći vozač koji ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom A2 kategorije najmanje dvije godine. Minimalna dob za upravljanje vozilom pojedine kategorije je: – navršenih 16 godina za upravljanje vozilima M, A1, F i G kategorije, – navršenih 18 godina za upravljanje vozilima A2, B i C1 kategorije, – navršenih 19 godina za upravljanje vozilima B+E, C1+E i C kategorije, – navršenih 20 godina za upravljanje vozilima A i C+E kategorije, – navršenih 21 godinu za upravljanje vozilima D, D+E i H kategorije, – navršenih 24 godine za upravljanje vozilima A kategorije, bez posjedovanja iskustva upravljanja vozilom A2 kategorije. |
![]() |
![]() |
#305 | ||
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
To je ok. Šta će nekom 16-godišnjaku motor od 250ccm? Samo je problem u tome što to vrijedi retroaktivno. Inače, za dobnu diskriminaciju postoje temelji u ustavu. Ustav Republike Hrvatske Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
#306 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
![]() |
#307 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Slažem se, osobe od 16-24 godine su mladi ljudi, a ne mladi vozači. Mladi vozači bi trebali biti oni koji imaju do 2 godine vozačkog staža kako je i bilo do sada.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
#309 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
#311 |
Strichek Moderator
|
Evo od Domyja sam dobio jedan link, ja pogledao na još 2 foruma i u NN ( http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/2224.htm ) i nigdje ne piše ništa za zabranu 23-05, a i na nekim portalima kažu da se ukida to. Tak da bi moglo ipak bit da se ukida. ^^
#314 | |
user na kvadrat
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
u onom zapisu iz sabora ne spominju vožnju iza 23, pa zaključujem da se to ukida. Evo novi zakon (http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/2224.htm) koji je objavljen u narodnim novinama 9.6.2008 i po zakonu stupa na snagu 8 dana nakon objave u NN, dakle 17.6.2008. U njemu se također ne spominje vožnja iza 23 sata tako da je to ukinuto ![]() e sad ovaj Članak 221. je jako zanimljiv ![]() citiram: " Članak 221. (1) Mladi vozač ne smije upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km na sat, na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100 km na sat, odnosno 120 km na sat na autocesti, a mopedom 40 km na sat. (2) Osoba iz stavka 1. ovoga članka ne smije upravljati niti početi upravljati motornim vozilom ako u organizmu ima opojnih droga, alkohola ili ako pokazuje znakove alkoholiziranosti. (3) Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila ispit za B kategoriju vozila ne smije upravljati osobnim vozilom čija snaga motora prelazi 75 kW. (4) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj mladi vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 3. ovoga članka." jedan veliki LOL još nešto da izdvojim iz Članka 2 "Članak 2. (1) Pojedini izrazi u smislu ovoga Zakona imaju sljedeća značenja:"......preskacem dio i dolazim do ove definicije..." 66) »vozač« je osoba koja na cesti upravlja vozilom, 67) »mladi vozač« je vozač u dobi od 16 do 24 godine," eto toliko od mene
![]() |
#315 |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
mene su zaustavili nekoliko puta poslije 11 i nikad mi nisu nista.uvijek puhao i 0 00 i nikom nis.medjutim frend je skrenuo gdje nesmije i njemu su napisali...sve zavisi,ali najcesce nece napisati kaznu za to.nadam se da je ukinuto sada. medutim zanima me jedna stvar.kolko ccm smijem voziti na dva tocka sa 18 god? po starom sam mogao sve motocikle,sad me owo zbunjuje. |
![]() |
![]() |
#316 |
Ex-Gastarbajter
|
sad smiješ do 35kw i 0.2kw/kg ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Kao što reko meni je ok jer sam preko 24 i time me po novoj definiciji ništa ne kači makar jučer dobio vozačku... ![]() ![]() Sad jedno 200ks i u 1:00 preko trga... ![]()
#318 |
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
|
![]() |
![]() |
#319 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
al fakat mislim da se nemre sad nama opet zabranit nes kaj su nam dozvolili prije...pa neces ti ic prodavat motor/auto koji si prije mjesec dana kupio jer si mislio da ces ga smjet vozit... EDIT: je.bali ih maldi vozaci,pa koja jos normalna zemlja ima tak retardirane zakone???mogli su samo ukinut zabranu voznje poslje 11 i bok!i stari zakon je bio super samo da se provodio...sad se opet ponavljam za 1000 ljudi koji su ovo rekli prije mene al kad me zivcira!!! |
![]() |
![]() |
#320 |
EMP moderator
|
Izgleda da su ukinuli i ono kad se smjelo voziti samo uz pratnju iskusnijeg vozača, ali kontam da je to vrijedilo samo za zabranu 23-5 h, nisam siguran...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
#322 |
A mighty pirate!
Datum registracije: Feb 2007
|
Iako mislim da je glup zakon što se mladi vozači tretiraju po godinama a ne po godinama iskustva Znaći npr,kolko znam Tomy no.1 vozi već neko vrijeme motor i on će sa 23 imat valj nekih cca 7 god iskustva,i sad on svejedno nesmije vozit motor od preko 34kW al neko nov tko je stariji od =ili>24 može sjest za bilo koji motor hoće.... mislim da je očito tko će se tu ubit/tko će tu nekoga ubit... @frANZi-otkad se motori od 250 ccm smatraju velikim motorima? a za aute,realno gledajući 115 ks u nekakvom lakšem autu poput Swifta i nije toliko malo... |
![]() |
![]() |
#323 |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
ma de trs.preseljacine.s ovim ce naprawiti samo vece sra*** i pokolj na cesti. bas me zanima tko ce mu sa 600ccm stati radi vozacke,a ima recimo 20 god. ma prebudale.ajd ovo dvije godine iskustva postujem i vidio sam da je to "potrebno".al ovo je prestrasno.cu do 25 godine placati za polaganje i usavrsavanje vozackih pravila. zamisli ti budale.recimo ja i sad sa 18 god moram poloziti prometna pravila za b,a od 15 sam na cesti (jos i dok nisam imao vozacku) na motoru .al bas divljaci. i uopce ne kontam za koji su mi k starci platili 3000kn za vozackua1 i nadao se da cu imati A s 18.ocito da prelazim na bicikl |
![]() |
![]() |
#324 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Koliko ja znam, kazne do tisuću kuna, prvi put prodju samo pismenom ili usmenom opomenom bez da si ubiti kažnjen. E sad... Kazna za vožnju mladog vozača auta jačeg od 75KW je ravno 1000kn bez bodova... Sad još samo medju redova treba pročitat ![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
..iskreno gadi mi se ova država i da imam ikakve mogućnosti, otišao bi.
#327 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
#328 |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
|
![]() |
![]() |
#329 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Iskreno, mnogo mi je smetala samo ova zabrana voznje poslje 23, drugo me nis ne kaci. Ne pijem dok vozim i vozim slab auto. Ali je zakon banana prema ljudima kao Thoroughbred, kojima treba jaci auto za putovanja/posao. (znam kak je u kujcu sa slabicem, vozio s frendom dostavu u rijeku, pun kombi i 65KS uzas) I ovo mi je ludnica: polozih A kategoriju sa 16, do 18 sam imao ogranicenje do 125ccm, poslje mogu sjest na bilo sta. I sad opet mogu vozit kiflu. ![]()
#330 |
Ex-Gastarbajter
|
@panzer - i ja sam u istoj soluciji, po novome, ja OPET ne smijem voziti Husqvarnu... ipak, pošto me dosada nisu nikada zaustavili, valjda nece ni sad. baš nije neka fora da mi motor stoji u garaži godinu dana... |
![]() |
![]() |
|
|