Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.05.2008., 14:54   #1
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Jednofazni AM-pomoć

Pozdrav

Imam nekoliko pitanja u vezi jednofaznih asinkronih motora, trebaju mi odgovori za školu, a nigdje ih ne pronalazim na netu pa sam se odlučio postati pitanja ovdje.

1. Koji su prednosti i nedostatci primjene jednofaznih asinkronih motora?
2. Napiši definiciju lijevog i desnog smjera vrtnje

Pa ako netko zna odgovore i ima volje, bilo bi lijepo da ih podijeli...

btw. odgovori bi mi trebali do sutra do negdje 20h da stignem napisati...
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2008., 16:52   #2
PC Maniac
0 dB is my style.

PC Maniac's Avatar

Datum registracije: May 2005
Pozdrav

Nedostaci jednofaznih AM su manja snaga (obično se proizvode za snage do 1.5 KW), potreba za pomoćnim namotom koji se uglavnom koristi samo za pokretanje i potreba za kondenzatorom koji stvara fazni pomak (tako se dobije okretno magnetsko polje)

Smjer vrtnje se gleda tako da je osovina okrenuta prema tebi. Znači kada se osovina vrti u smjeru kazaljke na satu to je desni smjer vrtnje, a kada je suprotno to je lijevi smjer vrtnje.
Oglas

Oglas
Staro 19.05.2008., 17:06   #3
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor PC Maniac Pregled postova
Pozdrav

Nedostaci jednofaznih AM su manja snaga (obično se proizvode za snage do 1.5 KW), potreba za pomoćnim namotom koji se uglavnom koristi samo za pokretanje i potreba za kondenzatorom koji stvara fazni pomak (tako se dobije okretno magnetsko polje)

Smjer vrtnje se gleda tako da je osovina okrenuta prema tebi. Znači kada se osovina vrti u smjeru kazaljke na satu to je desni smjer vrtnje, a kada je suprotno to je lijevi smjer vrtnje.
Ima ih veći od 1.5kW
U ostalom se slažem, imaš i kondenzatorske motore koji imaju stalno uključenu pomoćnu fazu i kondenzator. Za sve ostalo što je PC Maniac napisao slažem se
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2008., 17:56   #4
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Da ima ih i većih čak i preko 2.2kW ali najčešće je to neka granica jer ionako kućne instalacije nebi mogle tolke snage sigurno provoditi, a i smatra se da netrebaju biti jači uređaji od toga ako se nema tehničku (trofaznu) struju...

Postoje pravi jednofazni i trofazni koji se prerade na 1 fazu dodavanjem kondenzatora...

Pravi jednofazni sav rad obavlja sa jednim radnim namotajem, pomoćni namotaj služi samo da se vrtnja uspostavi u određenom smjeru i da se dostigne određeni broj okretaja, na njemu je startni (nekad najčešće elektrolitski a danas sve češće keramički) kondenzator koji radi samo dok se to ne postigne, obično se isključuje putem centrifugalne sklopke u unutrašnjosti motora i jedan od najčešćih kvarova zbog kojih odlaze ti motori je da sklopka zariba i ne ugasi pomoćni namotaj koji nije namjenjen da radi stalno pa se pregrije i izgori...

Trofazni motori koji se prerade naprotvi imaju u sebi 3 namotaja koja su namjenjena da stalno rade zajedno, odkojih se dva spajaju preko kondenzatora da bi se ostvario trajni fazni pomak između zavojnica koji definira smjer vrtnje, zbog toga njima treba radni kondenzator (koji je najčešće keramički) koji je stalno spojen u strujnom krugu, pri takvom prerađivanju dolazi do određenog gubitka vršne snage motora, ugrubo - što je veći kapacitet kondenzatora to se taj gubitak smanjuje - do određene točke naime poslje nje dolazi do nezgodnih pojava koje sad nisu previše bitne ali nikad nemreš baš 100% snage dobiti ma što napravio...
Staro 19.05.2008., 18:00   #5
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Trofazni motori koji se prerade naprotvi imaju u sebi 3 namotaja koja su namjenjena da stalno rade zajedno, odkojih se dva spajaju preko kondenzatora da bi se ostvario trajni fazni pomak između zavojnica koji definira smjer vrtnje, zbog toga njima treba radni kondenzator (koji je najčešće keramički) koji je stalno spojen u strujnom krugu, pri takvom prerađivanju dolazi do određenog gubitka vršne snage motora, ugrubo - što je veći kapacitet kondenzatora to se taj gubitak smanjuje - do određene točke naime poslje nje dolazi do nezgodnih pojava koje sad nisu previše bitne...
Mogao si još koju riječ napisati i o pokretanju, te postupcima pokretanja manjom snagom!

Dobro si napisao, a ja ću još napravit momentnu karakteristiku.... just kiding!
Staro 19.05.2008., 18:04   #6
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Nije bilo pitanje...

Ma reko nek čovjek ima kaj za napisati ako mi svi tu iz raznih struka nekaj ne sastavimo onda kvragu...
Staro 19.05.2008., 18:09   #7
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Nije bilo pitanje...

Ma reko nek čovjek ima kaj za napisati ako mi svi tu iz raznih struka nekaj ne sastavimo onda kvragu...
Ma kužim te ja

Nego evo drago mi je da čovjek ima šta zapisat, jer ja isto imam pilanu od profe, a to mi baš i nije struka. Jebo ga sinkroni/asinkroni strojevi
Staro 19.05.2008., 18:10   #8
Buger
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
Mogao si još koju riječ napisati i o pokretanju, te postupcima pokretanja manjom snagom!

Dobro si napisao, a ja ću još napravit momentnu karakteristiku.... just kiding!
to znam, treba mi samo ona dva pitanja što sam postavio, hvala svima, iskombinirati ću iz vaših postova par rečenica
Staro 19.05.2008., 18:22   #9
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Citiraj:
Autor Buger Pregled postova
to znam, treba mi samo ona dva pitanja što sam postavio, hvala svima, iskombinirati ću iz vaših postova par rečenica
A znaš li šta je "Konzervator s dehidratorom" ???

Ako nešto trebaš samo postaj, nadam se da ćemo pomoći!

EDIT:
A jesam debil, mislim jedno pišem drugo!
Citiraj:
A znaš li šta je "Kondenzator s dehidratorom" ???
Konzervator =! Kondenzator

Zadnje izmijenjeno od: Baja 001. 19.05.2008. u 20:35.
Staro 19.05.2008., 19:08   #10
Buger
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
A znaš li šta je "Kondenzator s dehidratorom" ???

Ako nešto trebaš samo postaj, nadam se da ćemo pomoći!
neznam, neka sprdnja ili ?

Ok, vidjet ću je li mi treba još što
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.05.2008., 14:38   #11
Buger
Premium
Moj komp

A koje su prednosti primjene jednofaznih AM?

Inače, yedwy, gledam, gledam i čudim se, doktor medicine, a razmije se i u elektrotehniku
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno