Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.05.2008., 16:07   #31
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
google nas pretvorio u takve, majkemi
syss je offline   Reply With Quote
Staro 09.05.2008., 16:15   #32
Misek_Chipsy
Someone :D
Moj komp

Misek_Chipsy's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
čovjek koji prodaje priče o usviravanju, a ne čuje razliku između MP3-a i cd-a.....
Znas sto sam time pokusavao rec.ne da ne cujem nego da mi ta razlika nista ne znaci u prosjecnom slusanju glazbe.
Jednostvno mi se neda vise.no use. Chipsy over and out.
Staro 09.05.2008., 17:32   #33
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor Misek_Chipsy Pregled postova
sto ljudi cuju? nemam pojma nisam jos primjetio da bi itko sta cuo dok okrece kabel
E pa tko ti kriv kad se družiš u krivom društvu. :P
Na netu ima pročitat svega.

Citiraj:
strelica mozda radi konektora, mozda kako je tvonicki napravljen....tvarno neznam,nisam to jos vidio a mozda sljedi strelicu da nadjes kraj kabela
Hm , nije mi jasno kako si izvukao ono o usviravaču kabela a ujedno nisi ovo s obzirom da je na istom mjestu.

Citiraj:
a i u svakom slucaju da i je neka razlika,ako ga krenes neces ga odsvirat nego usvirat na "drugu stranu" LOL
Znači usviranu stvar se ne odsvirava nego presvirava

Nego zašto je to odsviravanje apsurdno ?
Zar se nekakvom upotrebom cedeja za demagnetizasiju sistem nebi trebao malo odsvirat ako češ to tako nazvat....

Citiraj:
nebi se u tu dubinu mjesao ,nisam toliko duboko u tim vodama...
čitajuči hifi topik na ovom forumu nemam osječaj ni da je glasna večina no opet taj topik ima koliko ono strana?

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Reci, to usviravanje... Koja se tocno komponenta "promijeni" nakon usviravanja, u kojim mjernim jedinicama i redovima velicine je to mjerljivo a i koliki je delta?
Bubba , ti mi se činiš ko tip osobe koji na neki način uživa u 'reakciji' djece kad im dokazuje da nema djeda mraza i sl.
Ko Pit Bull si. Mislim... bilo nešto ovako ili onako ,zar je toliko važno da se nekog treba zaklat do kosti?

Drugo ,
delta ovisi o samoj mjernoj jedinici

Ako čovjek izfiltrira malo ovaj topik može se izvuč zaključak da je usviravanje vremenski proces promjena u zvuku nečega koji je uzrokovan nekom 'fizičkom' promjenom tokom neke 'razrade' itd.
a kako ne vidiš smisla govorit o nečem što što se nemože potkrijepit nekim mjerenjem itd pošteno je isto i tražit....

Pošto se priča zavrtila malo oko zvučnika / bufera prvo mi je palo na pamet ovo ....

Kad se pogleda ta tablica promjene (tokom nekog vremena) u izmjerenim parametrima koji definiraju sam zvuk zvučnika te mogučnosti negove primjene zašto je apsurdan stav da to utječe na ono što netko čuje?

A koliko je sama ta promjena nekom nečujna...
tj drugom drugom čujna ( pa mu 'zagorča' upotrebu novokupljene stvari)
...to nema smisla ozbiljno komentirat jer je to onaj 'psiho' dio u psihoakustici.
Staro 09.05.2008., 17:40   #34
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Imagine Pregled postova
Bubba , ti mi se činiš ko tip osobe koji na neki način uživa u 'reakciji' djece kad im dokazuje da nema djeda mraza i sl.
Ko Pit Bull si.

Svatko ima svoje male sitne strasti. Bio to prego p0rn (Codiac), ili fisting (Fleks), ili bestaily u kuhinji (Visage) - nije ni bitno...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 09.05.2008., 18:18   #35
BladeRunner
Type R
Moj komp

BladeRunner's Avatar

Datum registracije: Oct 2003

Usviravanje dakle podrazumeva savladavanje "međukristalnih granica" koje predstavljaju otpor i izvor izobličenja za signal na njegovom putu kroz vodove..... te pocetno "razgibavanje" spidera na zvucnicima....pa tako i na slusalicama.

a sad kao kvalitetne sluske ona moja preporuka ako se moze izdvojit malo vise para je :
Stanton DJPRO3000
http://www.planetdj.com/images/DJPRO-3000.jpg
Nisam čitao cijeli thread ali, ako već citiraš u redu je navest izvor.
http://www.audiopuls.hr/clanci/uvod2.html
-->
Citiraj:
da potvrdim kolegu madboy-a

- Nakon što ste kupili novi audio uređaj, potrebno je neko vrijeme da se on usvira i tijekom usviravanja audio uređaj će svirati sve kvalitetnije. Baš kao i kada kupite novi auto, preporučljivo je da ga odvezete na npr. auto put Zagreb-Karlovac kako bi se mašina razradila. Minimalno vrijeme potrebno za usviravanje nekog audio uređaja iznosi 200 radnih sati, iako nerijetko i ZNATNO više. Primjerice, srebrnim kabelima je potrebno i do šest mjeseci da se u potpunosti usviraju. Dakle, potrebno je strpljenje....

a sto se tice usviravanja.....ne usvirava se zvucnik kao zvucniknego vodovi kroz zvucnik (zvucnik je jednostavno elektromagnestsko polje sa jednom ili vise zavojnica(vodovi) i stalnim magnetom te spiderom koji drzi "cone" sa zavojnicom na mjestu (i krece se naprijed natrag unutar armature stalnog magneta koji je statican) te membranom fiksiranom za cone sa zavojnicom) ...JEDINA komponenta koja se ovdje "razgibava " su vodovi....buduci da em polje nije fizicko i nema kontakta medu djelovima,osim donekle spidera samog zvucnika koji prilikom prvih koristenja lagano omeksa....

Usviravanje dakle podrazumeva savladavanje "međukristalnih granica" koje predstavljaju otpor i izvor izobličenja za signal na njegovom putu kroz vodove..... te pocetno "razgibavanje" spidera na zvucnicima....pa tako i na slusalicama.

a sad kao kvalitetne sluske ona moja preporuka ako se moze izdvojit malo vise para je :
Stanton DJPRO3000
http://www.planetdj.com/images/DJPRO-3000.jpg
Staro 09.05.2008., 22:12   #36
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor BladeRunner Pregled postova
AAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

Citiraj:
(duži strujni kabel daje bolju filtraciju struje).
Citiraj:
zbog zagrijavanja internih krugova u uređajima, sistemu je nakon paljenja potrebno 15-ak minuta da se zagrije
Citiraj:
Negativna je posljedica stalne upaljenosti sistema magnetizacija među komponetama
Citiraj:
Primjerice, srebrnim kabelima je potrebno i do šest mjeseci da se u potpunosti usviraju. (jel zlatnima treba manje ili vise, ne pise nazalost, op.a)
Citiraj:
Najveće audio čistunce će svakako zanimati podatak da će njihov audio sistem najbolje svirati onda kada je u slušaonici ostvarena sobna temperatura od 20 ˚C (+/- 2˚C), relativna vlažnost 65% (+/- 5%) i atmosferski tlak od 860-1060 milibara.

Programer
Staro 09.05.2008., 23:36   #37
Juan
Premium

Juan's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
google nas pretvorio u takve, majkemi

'Će da izađem na televizor?

Davno negdje sam pročitao smisao kupovanja skupih kablova, odnosno test osjetila da li se isplati davati veće iznose za taj dio sustava.
Spojiti zvučnike kabelom (op. a. a kako bi drukčije?) te nakon nekoliko tjedana, mjeseci, godina napokon pomaknuti taj isti kabel i namotati ga u rolicu. Ukoliko se osjeti promjena u zvuku...
Ne mogu reći da je usviravanje u svim segmentima 100% fizička promjena, odnosno objektivna promjena zvuka koja nije nimalo obojana trenutnim raspoloženjem.
Možda nemam toliko skup sustav, pojačalo 5000, cdp 1500 i zvučnici 3500kn i kablovi: 20Kn/metara, no jedino gdje sam primjetio promjenu je u zvučnicima.
Za ostalo ništa ne tvrdim niti opovrgavam, ali da bih stavio ruku u vatru da mi se interkonekt od 150 Kn usvirao, ne bih, jer i sam drukčije doživljavam tu glazbu u kasne noćne sate. Nekad poželim da je sustav malo svjetlije naravi, ili da je tamniji, no kad sam umoran, onda mi zvuči super. Zvučnici za koje svi moji kolege tvrde da nisu dovoljno "masni" mi se čine i sa prenaglašenim bass područjem...tako da je glazba subjektivna stvar.

Mehanički dijelovi uvijek imaju period uhodavanja, ali žica?
Juan je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2008., 00:40   #38
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Bubba obrati pozornost na post#5 zadnja recenica.

Da se opet malo ukljucim, cinjenica je da kabel od 100Eura/metru "svira i izgleda" bolje od drota od 2kn/metru, ali je razlika minimalna i prosjecnom sisavcu APSOLUTNO neprimjetna(manje od 5% ljudi ovo cuje tako da ako neko STVARNO ovo cuje moze biti JAKO sretan). Cinjenica je i da svaka oprema(masina, stroj) ima period uhodavanja (usviravanja ovdje) i da je to nepobitno, cinjenica je da neki materijali stare i mjenjaju kristalnu strukturu (precitipacija Al legura npr) a time i svojstva(intezitet ovosi o nacinu i vrsti starenja). Postoji smece od audo sustava(npr...plasticni zvucnici od par desetaka kn NA KOJIMA JE ZVUK osjetno DEGRADIRAN) i Uber sustavi (od par stotina tisuca kn koji tek u studijskim uvjetima pruzaju razliku na "Normalne"), ja sam ostro protiv jednih i drugih te zagovaram "normalne" sustave na kojima mi je bitna MUZIKA a ne sustav, vecini "nabova" je dostatan 192kbs mp3 sa EQ iz Winampa/Foobara na nekim 500+kn zvucnicima da se "ustimaju" i to smatram normalnom pojavom isto kao sto vecina vozi "normalne" aute.
Sjecam se davnih dana dok sam citao HiFi i vidim neki tamo CD player za 13000kn....hm...a unurta ladica+laser philips ista ko i u PC cd romu....lol, jedino sto je plocica bila rucni rad sa stvarno lijepo smjestenim komponentama ali za 13 somova te steram u ku***.

U cijeloj prici najbitnija stvar je jako zalosna, a to je da se pocelo slusati sustav a ne muziku koju on svira
Uber Gosu je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2008., 09:29   #39
Costa
Moderator

Costa's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Ajde smanjite sa spemom. Raspravu o automobilima prebacite na neki drugi forum.
Costa je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2008., 09:30   #40
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
AAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!
klik

Citiraj:
Autor Juan Pregled postova
Spojiti zvučnike kabelom (op. a. a kako bi drukčije?) te nakon nekoliko tjedana, mjeseci, godina napokon pomaknuti taj isti kabel i namotati ga u rolicu. Ukoliko se osjeti promjena u zvuku...
Pošto je ovo ipak komp. forum ....

Kad ja nakon dugo vremena skidam kuler za potrebe otprašivanja nikad ne stavljam novu pastu da mi ne utječe na rad kompjutera i uvjek iskoristim staru koja je več usvirana A ti ?
Staro 10.05.2008., 10:25   #41
Flood
Into my head it goes
Moj komp

Flood's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Pas grize a rulja ce:JOSH SPIZE!!!

Costa: Ovo je primjer posta čiji je autor upravo dobio žuti karton.

Zadnje izmijenjeno od: Costa. 10.05.2008. u 11:10.
Flood je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2008., 19:41   #42
Flood
Into my head it goes
Moj komp

Flood's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Zasluzeno,isprika
Staro 10.05.2008., 20:05   #43
TomRi
Can You Hear Me? 142.8 dB
Moj komp

TomRi's Avatar

Datum registracije: May 2006
vjerujem da je prica o 'usviravanju' kablova glupost.

dok za subwoofer se osjeti razlika, pošto sam ih puno izmjenjao pa sam imao priliku čuti svašta.
razgibavanje ovjesa(tvrda guma) traje i oko tjedan-dva normalne upotrebe na 70% snage.
(glasnoca poraste ziher 20-ak%, ali i toplina zvuka dodje do izražaja)

vjerojatno to onda vrijedi i za ostale zvučnike,
ali ništa special...nisu to drastične razlike prije/poslije.

a pojačala...
bolje radi kada je malo zagrijano(ne kipuce naravno).
tj. po meni nema veze jel prošlo 6mj ili 1mj. od kada je kupljeno...
već jel u pogonu 20 minuta ili je tek upaljeno hladno ujutro.

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Novi hobby: RC model + HD kamera
TomRi je offline   Reply With Quote
Staro 12.05.2008., 22:10   #44
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
usviravanje zvučnika i slušalica definitivno postoji i osjeti se prilična razlika nakon nekog vremena.. no usviravanje samoh kablova.. a ono.. možda, ali daleko manje osjetno nego kod samog zvučnika...

i sam sam osjetio kod jednog centralnog zvučnika koji sam bio kupio novi, i za probu ga spojim i pustim jednu stvar od U2... i slušam, i nešto mi čudno, kao da nešto fali... i spojim stari zvučnik, i onda skužim da sada čujem jedan specifičan zvuk gitare koja povremeno svira.. vratim nezad centralni.. te gitare nema... no nakon 2-3 dana sviranja, pustim ponovno tu istu stvar, i pazi čuda, taj zvuk gitare se pojavio..

tako da definitivno postoji period razrade zvučnika.

a ti bubba, koji si ti spamer, strava, i petljaš se svugdje pa i tamo o čemu nemaš pojma. Odnosno, što ne uspijevaš nać na tvom prijatelju googlu.
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 12.05.2008., 23:00   #45
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova
a ti bubba, koji si ti spamer, strava, i petljaš se svugdje pa i tamo o čemu nemaš pojma. Odnosno, što ne uspijevaš nać na tvom prijatelju googlu.
Yey, jos mojih fanova! Ajde gaBre, ja imam, recimo, 4 godine Rudjera, elektrotehnicar i prilicno iskustvo u mjernoj tehnici; bilo je jos nekoliko ljudi ovdje sa skolama, manje ili vise vezanima uz temu. Reci ti nama gaBre, cime smo zavrijedili tvoje znalacko upetljavanje u ovu sasma zgodnu dretvu?

Jamacno su svi zainteresirani za tvoj doprinos po ovom pitanju, gaBre:

Citiraj:
Autor Bubba
Koja se tocno komponenta "promijeni" nakon usviravanja, u kojim mjernim jedinicama i redovima velicine je to mjerljivo a i koliki je delta?
Tiha jela zelen bor
Molim brzi odgovor

Programer

Zadnje izmijenjeno od: Jelc. 12.05.2008. u 23:37.
Staro 13.05.2008., 08:19   #46
TomRi
Can You Hear Me? 142.8 dB
Moj komp

TomRi's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Koja se tocno komponenta "promijeni" nakon usviravanja, u kojim mjernim jedinicama i redovima velicine je to mjerljivo a i koliki je delta?
guma na zvucniku omeksa,
što je zvučnik jači/veći, to jače bolje možeš osjetiti tu razliku u zvuku/glasnoci
(dakle uhom se kuži razlika, ali i čak do te mjere da se i rukom skuži razlika u otporu prilikom micanja membrane unutra/van)

pa sada ti ako imaš viška vremena,
možeš slobodno uzeti neki dinamometar i njime mjeriti silu
potrebnu za neki određeni 'x' pomak membrane novog subwoofera i onda za 2 tjedna opet.
samo, ljudi to već znaju i bez mjerenja.

ako prebrzo dovedeš puno snage novom wooferu(a prekratkog trajanja da spališ špulu),
on može i puknuti po obodu upravo zbog nerazrađene gume/ovjesa...
dok kod usviranih to nije baš slučaj.

evo moj primjer od prije par godina.

a za pojačalo novo/staro ne znam mijenja li se išta, niti tvrdim da dolazi do icega...
dok za zvučnike i razgibavanje stojim iza izjave.

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Novi hobby: RC model + HD kamera
TomRi je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2008., 08:40   #47
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Čitam sve ovo i ne vjerujem kako uspijevate ovoliko zlorabiti ovaj naš hrvatski jezik, pa to je pravo čudo. Bez spama, vrijeđanja i ostalih divota ili zatvaram, a vi onda svi skupa se možete otići igrati u pješčanik ispred zgrade.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2008., 09:49   #48
Misek_Chipsy
Someone :D
Moj komp

Misek_Chipsy's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
buba sta ti znaci 4 godine ruđera kad to ne primjenjujes? ako si zavrsio elektroteniku na hardcore smjeru i skoli kako i kazes (ja jesam),onda si shvatio da za savladavanje pojedinih slucajeva moras pocet od predpostavki....probaj,vidi,mjeri.... odi u bilokoji audio centar ,servis audio opreme.....neka ti objasne proces "umjetnog starenja" i uvjeta za to di se "na brzinu" usviravaju komponente,provjeri, IZMJERI ako oces,al prvenstveno dosta je samo da poslusas....al sta ti to znaci kad ces kasnije tvrdit da si bio izlozen visoj vlazi,da se zvucnik zagrijao,da su ioni oko komponenti poceli poprimat strukturu i da je to zato,odnosno sve osim da prihvatis cinjenicu da to jednostavno je tako...
Staro 13.05.2008., 23:53   #49
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
daj Bubba molim te skeniraj svoju diplomu i stavi ju ovdje.

i da, nemoj mi pisati moje ime sa gaBre, jer Bre - vređaš.
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2008., 16:41   #50
zele
Registered User

zele's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Skoro 40 god.sam,slobodan sam napisat,jedan od vodecih faktora u elektronici,podrucje akustike...projektirao sam nekoliko vodecih svjetskih audio sistema,pojacala,zvucnika...ovakve bedastoce koje procitah po forumima,granice s ludilom..
zele je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2008., 17:14   #51
wiseman
Premium
Moj komp

wiseman's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
@zele - pa daj onda podijeli malo znanja i iskustva s nama (očekujem poduži tekst!) :-)

Da se razumijemo, ja isto ne vjerujem pretjerano u sva ta usviravanja. Kod pojačala, CD playera, kablova (pogotovo). Ako se tu i ima nešto za usvirat mislim da to traje vrlo kratko (nekoliko sati recimo). Kod zvučnika je malo drugačija priča. Tu su pokretni dijelovi i tome treba vjerojatno neko vrijeme rada da dođe na svoje. Al neke priče o tjednima i mjesecima ne dolaze u obzir. Nekon nekoliko dana rada to bi trebalo biti to.
Inače sve te priče o usviravanju ja gledam kao nekakvo privikavanje čovjeka na novu komponentu u sistemu. Nakon što se navikneš na malo drugačiji zvuk, kažeš da se sistem usvirao.

Dakle nakon početnog razočaranja (nakon potrošenih x novaca) čovjek počne sam sebe uvjeravati kako je to dobro i kako svira svakim danom sve bolje
wiseman je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2008., 17:24   #52
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Autor wiseman Pregled postova
(nakon potrošenih x novaca) čovjek počne sam sebe uvjeravati kako je to dobro i kako svira svakim danom sve bolje
Da još imamo reputaciju-dobio bi od mene max bodova za ovo

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2008., 17:24   #53
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Juan Pregled postova
'Će da izađem na televizor?

Davno negdje sam pročitao smisao kupovanja skupih kablova, odnosno test osjetila da li se isplati davati veće iznose za taj dio sustava.
Ne mogu reći da je usviravanje u svim segmentima 100% fizička promjena, odnosno objektivna promjena zvuka koja nije nimalo obojana trenutnim raspoloženjem.
Možda nemam toliko skup sustav, pojačalo 5000, cdp 1500 i zvučnici 3500kn i kablovi: 20Kn/metara, no jedino gdje sam primjetio promjenu je u zvučnicima.
Za ostalo ništa ne tvrdim niti opovrgavam, ali da bih stavio ruku u vatru da mi se interkonekt od 150 Kn usvirao, ne bih, jer i sam drukčije doživljavam tu glazbu u kasne noćne sate. Nekad poželim da je sustav malo svjetlije naravi, ili da je tamniji, no kad sam umoran, onda mi zvuči super. Zvučnici za koje svi moji kolege tvrde da nisu dovoljno "masni" mi se čine i sa prenaglašenim bass područjem...tako da je glazba subjektivna stvar.

Mehanički dijelovi uvijek imaju period uhodavanja, ali žica?

to je moj komentar na ovu raspravu..i kad je nesto tako subjektivno, tesko se tu moze reci ovo je bolje a ovo losije, u ostalom sto je nekom nedostatak, to je drugom prednost..

sva sreca da se ovakva nije nasla u HIFI temi

A moje osobno misljenje oko usviravanja kabela, mozda ima mali pomak, ali kojeg 95 % ljudi nece primjetit.. i naravno na 95% sustava se nece ni moci primjetit.. Ponavljam;zagrizeni audiofili su posebna skupina ljudi koja je od strane drustva neprihvacena..tak, svako ima svoje veselje..

EDIT:@Wiseman nije ti ta ideja tak ni losa, ali nije bas ni potpuno istinita.. Usviravanje kod komponenti postoji(CDP, AMP, SPK) i ocljivo je, pogotovo kod zvucnika..

ali to da tu, u audio svijetu jako utjecaja ima psiholoski faktor..i to jako, samo je pitanje koliko to netko zeli priznat ili ne..
srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2008., 17:44   #54
wiseman
Premium
Moj komp

wiseman's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor Jelc Pregled postova
Da još imamo reputaciju-dobio bi od mene max bodova za ovo
Hehe, pa hvala
A što ćeš kad smo svi manje-više takvi.
wiseman je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2008., 01:55   #55
JosipMiller
Technician
Moj komp

JosipMiller's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
U sto si "malo uvjeren"?

Pa nisi nista objasnio, ne znam kako to ne shvatjas. Niti si nam demonstrirao svoje znanje molekularne fizike i objasnjavanja "savladavanja "međukristalnih granica" koje predstavljaju otpor i izvor izobličenja za signal na njegovom putu kroz vodove" niti smo saznali kojim metodama se mjeri "usviravanje" a ocito nisi ni u stanju prepoznati usviranu i neusviranu komponentu (ako jesi, pruzilo bih mi neobicno zadovoljstvo da mi to demonstriras, uz moju javnu ispriku pred citavim forumom).
Usviravanje nije "snake oil" podvala vec je subjektivni problem ljudi koji svoja slusna iskustva stjecu na ad-hoc uspostavljenim audio-sustavima dok tijekom slusanja gledaju Big Phreaking Brothera ne mogu niti pojmiti prakticnu dokazivost niti uporabljivost usviravanja, pa samim time odbijaju shvatiti da postoje fizikalni utjecaji (a zatim uvjere i druge u to).

Na pocetku samo napomena: utjecaji svih promjena i tweakinga mogu se objasniti znanstveno iako bas nisu odmah jasni jer djeluju neizravno. Jedan kolega me je pitao zasto odrezati frekventni pojas na ulazu u pojacalo ili pak u pvratnoj vezi kad svejedno ne cujemo nista iznad 15-20 khz. Odgovor je da cujemo ali neizravno jer smetnje i signali tipa RF je pojacavaju zajedno s audio signalom i izazivaju izoblicenja jer su tranzistori primjerice ogranicene frekventne karakteristike a da ne govorimo da iste te frkvencije izazivaju osciliranje.

Najprije kabeli. Svaki kabel ima odredjenu elektricnu polarizaciju kod protoka signala; iako je signal po prirodi izmjenicni uvijek ce jedan polaritet prevladavati i kabel se ce radi primjesa magnetskih materijala u maloj mjeri magnetizirati jednako kao sto se magnetiziraju dijelovi CRT monitora ili TV prijemnika te se u njih ugradjuje demagnetizator koji vrsi demagnetizaciju padajucim izmjenicnim poljem. No ovo polje ima simetricno svojstvo , tj. gornja i donji poluperiod su simetricni jedan u odnosu na drugi i onda dolazi do demagnetizacije a uz to polje je padajuce pa materijal ne poprimi ponovo magnetska svojstva. Kod audio kabela utjecaj signala je NEPREDVIDIV i sasvim nesimetrican dakle sasvim sigurno ce radi primjesa magnetskih materijala u vodovima a posebno konektorima doci do postepene magnetizacije koja ce imati upliv na signal.

Tu su i magnetska svojstva kabela radi kojih kabeli primaju utjecaj vanjskih magnetskih polja bez obzira koliko su oklopljeni jer su uglavnom olopljeni elektricki a ne magnetski.

Zatim fenomen zvani srebreni tinol, primjerice WBT. Prelemljena mjesta na putu signala pocinju imati utjecaja nakon nekoliko sati jer pocinju povrsinski oksidirati i upravo taj oksid je bitan jer i sam ima veliku elektricnu vodljivost. Odmah nakon lemljenja razlika je tolika da bi je cuo nagluhi djed s Kopaonika. Zvucna slika je smanjena u visini, visokotonski dio postaje bitno slusljiviji i manje agresivan ali u biti ukupno gledajuci sustav zvuci katastrofalno. Nakon 2 sata slijedi shok. Necu ulaziti u detalje, opisao sam to ovdje:

http://forum.pcekspert.com/showthrea...101271&page=10

Nadalje, tu je temperaturna komponenta. Nije ni jasno da ljudi koji su cak vjesti u elektronici ne kuze utjecaj topline na rad uredjaja a neki od njih su cak i inzenjeri !? Utjecajem temperature rad nekih komponenata se mijenja privremeno a nekih i permanentno (kondenzatori). To je samo po sebi "dokaz za dokazivost" i "raison d'etre" usviravanja.

U nacelu nekoliko puta do sada sam se morao ispricavati ljudima sto nemam laboratorij vrijedan 1.000.000 USD kako bih neke stvari dokazao. No sasvim sigurno bih ih dokazao da ga imam.

Pokusaj samo potrositi nekoliko cm WBT tinola primjerice u zvucnickoj skretnici za spojeve pa ce ti biti jasnije o cemu se radi.

Respect,

--

Josip
JosipMiller je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2008., 08:17   #56
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor JosipMiller Pregled postova
U nacelu nekoliko puta do sada sam se morao ispricavati ljudima sto nemam laboratorij vrijedan 1.000.000 USD kako bih neke stvari dokazao. No sasvim sigurno bih ih dokazao da ga imam.
Zar opet sve ponovno? Citanje s razumijevanjem? Je li itko trazio (pausalno) "predavanje" iz fizike 8. razreda osnovne skole? Ne bih rekao. Dakle, ni ti kao ni ostatak gaBretovih sljedbenika ne mozete odgovoriti na nekoliko jednostavnih pitanja, ali valjda su slova varljiva, pa: "kako se mjeri usviravanje, koja je mjerna jedinica usviravanja imozes li prepoznati i razlikovati usviranu i neusviranu komponentu?".

Shvatjas? Ne? Nisam ni mislio. Nitko ne dovodi u pitanje starenja materijala ili promjenu svojstava. Ja za to nisam ni pitao a Elektronicki materijali i komponente su obavezan predmet u svim tehnickim skolama tako da samo potpuno svjestan cinjenica o tim i takvim promjenama. No ja za to nisam pitao. Pitao sam za usviravanje. Zar je to toliko tesko za shvatiti?

Da se dokaze kako mlatete pimpekom po kablovima, ne treba 1M$ vrijedan labos, u sto se i sam uvjerih.

Programer
Staro 16.05.2008., 13:03   #57
JosipMiller
Technician
Moj komp

JosipMiller's Avatar

Citiraj:
Shvatjas? Ne? Nisam ni mislio. Nitko ne dovodi u pitanje starenja materijala ili promjenu svojstava. Ja za to nisam ni pitao a Elektronicki materijali i komponente su obavezan predmet u svim tehnickim skolama tako da samo potpuno svjestan cinjenica o tim i takvim promjenama. No ja za to nisam pitao. Pitao sam za usviravanje. Zar je to toliko tesko za shvatiti?
Radis ono sto se zove "reductio ad absurdum", tj. pogreska u samom pitanju ili polaznoj pretpostavci. Postavio si pogresno pitanje prijatelju.

Ocigledno si ti taj koji nesto fula ovdje. Za usviravanje NE postoji nikakva mjerna jedinica naprosto za to jer je PREVISE KOMPLEKSNO. Moze se definirati kao simultani i kumulativni zbir fizikalnih i kemijskih djelovanja koji se NE MOZE strpati niti u jedan jednostavan obrazac kao sto je mjerna jedinica. Masa slozenih fizikalnih pojava u prirodi se ne moze izraziti mjernom jedinicom. Kako ces oluju izraziti mjernom jedinicom ?

Pojedinacne dijelove procesa mozes izraziti mjernom jedinicom: magnetski tok, magnetizaciju materijala, impedanciju i slicno ali bi za svaki sustav morao imati drugu, sasvimn drugaciju kompleksnu formulu jer SVE ima utjecaja.

Ukratko postavio si krivo pitanje.
Staro 16.05.2008., 14:30   #58
Perki
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor JosipMiller Pregled postova
Moze se definirati kao simultani i kumulativni zbir fizikalnih i kemijskih djelovanja koji se NE MOZE strpati niti u jedan jednostavan obrazac kao sto je mjerna jedinica. Masa slozenih fizikalnih pojava u prirodi se ne moze izraziti mjernom jedinicom. Kako ces oluju izraziti mjernom jedinicom ?
Oluja i mehanizmi njezina djelovanja su ovdje najmanje bitni. Bitne su jedino posljedice. Ako prije oluje na određeno mjesto stavimo, recimo, loptu, prilično jednostavno se može utvrditi što se s loptom dogodilo nakon oluje. Na primjer, koliko metara i u kojem smjeru je pomaknula

Zvuk je val, a kao takav ima konkretne veličine koje ga određuju. Dakle, što se zapravo događa sa zvukčnim valom tijekom, tj. kako se promijeni nakon "usviravanja" ? Da li se i za koliko promijeni valna duljina i/ili frekvencija? Kako izgleda graf spektralne analize nekog konkretnog zvuka prije i poslije "usviravanja".
Staro 16.05.2008., 14:41   #59
Kristijan_7
Just don't give a fuck

Kristijan_7's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Ja sam svoje komponente usviravao četiri godine i mogu reći da se čuje razlika. Naime, prosvirali su i sad se ne čuje ništa.
Staro 16.05.2008., 15:03   #60
JosipMiller
Technician
Moj komp

JosipMiller's Avatar

Citiraj:
Autor Perki Pregled postova
Oluja i mehanizmi njezina djelovanja su ovdje najmanje bitni. Bitne su jedino posljedice. Ako prije oluje na određeno mjesto stavimo, recimo, loptu, prilično jednostavno se može utvrditi što se s loptom dogodilo nakon oluje. Na primjer, koliko metara i u kojem smjeru je pomaknula

Zvuk je val, a kao takav ima konkretne veličine koje ga određuju. Dakle, što se zapravo događa sa zvukčnim valom tijekom, tj. kako se promijeni nakon "usviravanja" ? Da li se i za koliko promijeni valna duljina i/ili frekvencija? Kako izgleda graf spektralne analize nekog konkretnog zvuka prije i poslije "usviravanja".
Nisu bitne posljedice kao prvo jer se u predvidjanju vremenskih uvjeta rabi AI kako bise otkrilo kada i gdje ce se dogoditi recimo uragani kako uopce ne bi doslo do posljedica.

Drugo audio sustav, vidim da moram to opisati, bazira se na mnogo vise stvari od zvucnog vala koji je samo rezultat. Cudi me da to ovdje nitko ne vidi. No nema veze jer ova rasprava svejedno ne vodi nikamo.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na