|
![]() |
#61 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
A zato jer u RAID 0 (striping polju) se podaci zapisuju odjednom na sve diskove,je da dobijes tu na brzini zapisivanja/citanja ali ako ode jedan svi podaci odu ca..A sad kad bi bila sigurnost u RAID-u (mirroring polje) samo sta se RAID1 koristi vise kod servera.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Gle imaš thread o speedyu di imaš masu dijagrama iz hdtuna i hdtacha pogledaj tamo, izbenčaj svoj disk pa vidi, ja ti neznam kolko ima tvoj disk ali moj speedy je dosta brži od stare 200gb barre u sintetici, pa čak i u "općem radu" se osjeti da malo bolje diše sustav ali sad kolko je to posljedica toga da je speedy brži, a kolko toga da sam photoshop scratch disk, pagefile, torrente i ostalo poslao na disk posvećen samo njima (stara bara) pa mi ne guše dizanje programa e to je pitanje za sebe...
![]() |
#64 |
Banned
Datum registracije: Jan 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Beskorisna bitanga...
|
Ne baš kao što vidiš hard je uglavno daleko iznad stika (većinu vremena) a i gušilo bi ti USB ako ti je nešto gore još nakačeno i tako, IMHO neisplativo...
![]() |
#68 | |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
jesi probao u isto vrijeme snimati sa hdd-a na stick i kopirati nesto sa tog istog sticka na hdd? a baci oko i tu, http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=53526 usb... WRITE oko 9MB/sec READ oko 19MB/sec Voyager (sa MLC NAND) 512MB 19MB Read / 13MB Write 1GB 24MB Read / 5MB Write 2GB 29MB Read / 21MB Write 4GB 31MB Read / 15MB Write 8GB 33MB Read / 16MB Write 16GB 22MB Read / 7MB Write VoyagerGT (SLC NAND) 2GB 34MB Read / 21MB Write 4GB 34MB Read / 25,5MB Write 8GB 34MB Read / 27,5MB Write pa ces skuziti i sam jel bi bilo bolje od ikakvog hdd-a (mislim da ne postoje više tako spori hdd-ovi ![]() ma pukni neki raid sa dva diska i bit ce sve 5. zbog brzine su ti vec spomenuli novije(nazalost oni su kapaciteta 250-320GB, da ih bar ima od 40-80GB) iako je za raid i 160x2 previse.... jer to je 320 GB za sistemski disk no svakako, pusti te USB-e na miru ![]()
![]() |
![]() |
#69 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2006
|
Trenutno radim na takvom jednom projektu ![]() ![]() Ako ti se da zezati s nabavom, preporučam kupiti Double CF na IDE adapter, i nafilat ga s 2 x 8GB ( brzim ) CF karticama ( 16giga ); te drugi adapter s 2 x 16GB ( ili 32Gb ( sporijim )) CF karticama. S time dobiješ 2 mini SSD diska od 16 + 32 ( 64) gb ![]() ![]() naravno, ako su ti ti kapaciteti dovoljni za najosnovnije ( OS + igre, programi ) Ostatak možeš držati na sata disku koji se ionako može hot swapati; i uštekati po volji. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Banned
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Registered User
|
eBay... Dual CF card reader ( ~ 20tak kn ) 8Gb CF kartica ( ~ 1200kn ) 16Gb CF kartica ( ~ 1300kn ) 32Gb CF kartica ( ~ 1100kn ) 64Gb kartice su u planu za ovu godinu ( za njihovo izdavanje ). 8Gb kod nas dođe 270kn Link Dok je 16Gb nešto skuplja ( 1200kn ) Link Pošto nisam baš previše upućen u bestbuy CF kartice, preporučam ti da se oko njih posavjetuješ sa nekim fotografom, koji ih ima u malom prstu ![]() Naravno, ako ti ne odgovara brzina transfera ( 40tak Mb/s ) složiš Raid s 2 speedeya i miran si, još ako imaš dobru zvučnu izolaciju i pristojnu cirkulaciju zraka neće se buniti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Registered User
|
Cf je Compact Flash kartica, ( memorijski čipovi ), kak bi to moglo bučit prilikom rada? ![]() nisam se dobro izrazio u zadnjoj rečenici. Pojednostavljeno: ako ti ne odgovara brzina transfera CF kartice, onda ti ne preostaje ništa drugo nego složiti RAID s 2 Seagate 250Gb serija 410AS, tzv."speedey gonzales" diska. ![]() Card reader je kod nas 88Kn, a kartica od 8 giga je 270kn. Taj adapter je single slot. ( 1 kartica ) Dok vani možeš nabaviti dual adaptere. ( 2 kartice ) |
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Čupavac
Datum registracije: May 2007
|
Oprostite što ovako uljećem. Zanima me ako bi radio RAID 0 koji disk bi bilo bolje odabrati. Dali Speedyja od 250 ili 320GB? U nedoumici sam zato što speedy od 250 ima brži acces time od ovog 320Gb modela. Negdje sam pročitao da je za manje fajlove bolji brži acces time nego brzina čitanja. A ovaj 320Gb disk čita 20Mb više od 250Gb modela. Imam manje fajlove najviše mi zauzima capturirani video (oko 6Gb svaki fajl). Koji od ta 2 bi meni bio bolji?
![]() |
#75 |
Beskorisna bitanga...
|
Što se brzine tiče vjerojatno će ti oba biti dobra, vidi cjenike pa sam odluči koji ti se više isplati u omjeru kapacitet/brzina ja sam uzeo 250GB relativno nedavno, da sad uzimam... neznam, vjerojatno bi uzeo 320GB model...
![]() |
#77 |
|
![]() |
#79 |
|
pa kao obican hdd, posto se spaja na komp obicnim hdd kabelom ![]()
![]() |
#81 |
|
ne, jer je sporiji, no zato imas 0 dB. ima i skupljih rjesenja kao pravi SSD, pogledaj temu o tome u ovom podforumu, baš je jedan član nabavio 2 komada. jos su vrlo skupi ![]() ako nisi neki freak za performansama i 0dB, mislim da ti je za raid najbolje uzeti ono sto su ti vec savjetovali, 2-4 normalna diska, dok ssd ne pojeftini naravno.
![]() |
#82 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
Citiraj:
U principu ti je najoptimalnije da sistemski disk ima mali "random access time" npr. WD Raptor od 74 GB, a disk za podatke veliku brzinu (npr 500 GB Seagate 7200.11). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Guest
Datum registracije: May 2008
|
Malo sam detaljnije promatrao brzinu diskova, te moram primijetiti da je najbolja opcija za RAID 0 Seagateovi diskovi 250GB ili 320GB, s time da je 320GB disk nesto brzi. Sto se tice backup diskova, znaci, diskova s puno vecim kapacitetom, 500GB - 1TB, tu prevladavaju Samsung F1 diskovi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ja sam se neki dan opet vratio na RAID 0 i imam upravo dva Seagatea od 250 GB s jednom pločom, ali u radu nisam osjetio neko značajno povećanje brzine. Jedino još nisam probao kakva je situacija s multimedijom, ali ovo je lijepo vidjeti... ![]() http://www.imagesforme.com/out.php/i..._untitled2.PNG
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2001
|
Savjet za brzi disk
Pozdrav, Treba mi sto brzi disk! Nakon kopanja po postovima vise mi nije jasno sto da kupim ![]() Moze savjet onda glede diska do 600-700kn, ajde 800kn. Velicina nije vazna, samo da je veci od 300gb, buka je isto nebitna, samo da sto brze radi ![]() hvala svima! PS RAID0 ne moze, jer mi je nazalost maticna jeftikaner kanta (945 chipset) EDIT: upravo pronasao ovu raspravu: http://www.xtremesystems.org/forums/...d.php?t=180779 izgleda da je WD brzi. I predlazu RAID 0. Mozda cu ipak morati mjenjati maticnu!? Zadnje izmijenjeno od: Hudo. 09.10.2008. u 09:49. |
![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Beskorisna bitanga...
|
Svi nabrojani su dovoljno brzi tako da ti je dilema besmislena, osim one "ja imam najbrži disk u kvartu" (po xyz banchmarku na www.nisamnikadvidiosiseuživoalnisamgeek.com) parole naravno... Uzmi onaj koji ti najbolje odgovara po omjeru veličina/novčanik i uživaj...
![]() |
#89 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
6400aaks imam dva i jako sam zadovoljan, dapace toliko sam zadovoljan da cu uzeti jos 2 ![]()
![]() |
#90 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2001
|
Ako je razlika minimalna onda mi je svejedno. Ali sada sam se zaintrigirao za RAID 0. Koliko se zapravo dobije na brzini u radu sa windowsima, odnosno programiranjem u VisualStudiu? On je inace jako ovisan o brzini diska, ali u RAIDu seek time ostaje isti (spor) kao kod jednog diska, tako da usporedbe sa jednim velociraptorom onda nisu moguce. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|