Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.03.2013., 01:03   #1411
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Možda ovdje budem imao više sreče...

Treba mi ND filter za Olympus 45mm f/1.8

Koji / gdje kupiti?...Po mogučnosti da nije poviše 300kn.
Staro 06.03.2013., 10:13   #1412
thezero
Premium
Moj komp

thezero's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Imam pitanje jedno... Frendu jednom bih trebao pomoci da si fotografira nakit iz zlatarne,.. Sad , ne treba to biti nesto ekstra, ali je potrebno da bar boja nakita bude realna... Posto smo pokusali s par opcija osvjetljenja i nismo dobivali realne boje mislili smo pokusati s ovim :

http://www.ebay.com/itm/20-Photograp...item5d33a02d6d

Sad me zanima , dali je netko koristio nesto slicno i sta mislite hoce li to biti dovoljno za ovu namjenu koju sam napisao gore?
thezero je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2013., 11:56   #1413
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Kakvo ste točno osvjetljenje koristili?

Imam takav foto šator, ali ti neće puno pomoći jer mu opet moraš dat svjetla sa svih strana. Bacanje novca u ovom slučaju.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2013., 12:43   #1414
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor thezero Pregled postova
Imam pitanje jedno... Frendu jednom bih trebao pomoci da si fotografira nakit iz zlatarne,.. Sad , ne treba to biti nesto ekstra, ali je potrebno da bar boja nakita bude realna... Posto smo pokusali s par opcija osvjetljenja i nismo dobivali realne boje mislili smo pokusati s ovim :

http://www.ebay.com/itm/20-Photograp...item5d33a02d6d

Sad me zanima , dali je netko koristio nesto slicno i sta mislite hoce li to biti dovoljno za ovu namjenu koju sam napisao gore?
Pa boju kasnije urediš u photoshopu da bude kakva god hočeš. Slikaš u RAW-u pa imaš još više opcija npr. Označiš sam nakit i promjeniš njemu karakteristika naspram okoline etc. Igraš se dok ne dobiš željeni rezultat.

Mislim, ne kužim u čemu je problem. Još ako je subjekt (nakit) statičan ne trebaš imat ne znam kakvo osvjetljenje (što se same jačine tiče) pošto će malo duža ekspozicija odraditi posao.
  Reply With Quote
Staro 06.03.2013., 15:59   #1415
thezero
Premium
Moj komp

thezero's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Problem je sto ima otprilike 500 komada nakita, i malo mi previse obradivat svaku fotku

A i onda moram imat nakit kod sebe dok u ps-u pogadam boju...

I kakvo osvjetljenje predlazete?
thezero je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2013., 16:09   #1416
Mad_Duke
Guest

Pa onda spojiš fotich sa kompom, laptopom i odmah obrađuješ. Kaj da ti velim. Niti će svaki nakit izgledati isto niti možeš generičke postavke postići da ti UVIJEK BUDE DOBRO. Nemoguće.

Ako baš hoćeš nabrzinu onda sve napravi manualno dok ne pogodiš postavke za prvi komad nakita i onda pucaj dalje. Kak bu bilo, tak bu bilo.
  Reply With Quote
Staro 06.03.2013., 16:18   #1417
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Ako imaš konstantno osvjetljenje, onda samo prvu fotku kojom si zadovoljan okineš sa sivom kartom, a onda u obradi samo odrediš tu boju kao referencu i sve dalje ostalo ide po tome. Dodatnu doradu lako napraviš. Barem se iz RAW-a daju čuda izvući

Staro 06.03.2013., 18:10   #1418
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Moj DIY projekt je gotov. Nije savršen, ali je "budget friendly".

Imao sam ideju napraviti macro rail i prezentirao to doma dedi. Deda je kombinacija DaVincija i MacGyvera
Korištene su šine od printera, komadi starog DVD playera i svakakav otpad koji se našao po kući.

Uglavnom, slike sve govore

1
2
3

Ako netko treba dodatne detalje, nek javi.

Staro 07.03.2013., 09:09   #1419
rib@
Premium

rib@'s Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor thezero Pregled postova
Problem je sto ima otprilike 500 komada nakita, i malo mi previse obradivat svaku fotku

A i onda moram imat nakit kod sebe dok u ps-u pogadam boju...

I kakvo osvjetljenje predlazete?
Najjednostavnije ti je uzeti 2-3 obicne lampe s istim tipom zarulja (zbog boje), omeksati svjetlo, moze paus papirom, pripremiti mjesto slikanja, uzeti bijeli komad papira podesiti WB u aparatu za taj set i bez problema mozes pucati jpeg.
Ako je sve dobro podeseno mozes koristiti slike bez dodatnog obradjivanja.

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Moj DIY projekt je gotov. Nije savršen, ali je "budget friendly".

Imao sam ideju napraviti macro rail i prezentirao to doma dedi. Deda je kombinacija DaVincija i MacGyvera
Korištene su šine od printera, komadi starog DVD playera i svakakav otpad koji se našao po kući.

Uglavnom, slike sve govore

1
2
3

Ako netko treba dodatne detalje, nek javi.
Zgodan set. Malo je svjetlo preostro. Takodjer ga treba malo omeksati-rasprsiti. Za tak nekaj jako dobro posluzi mat folija koja se nalazi u LCD monitorima. Imal sam nesrecu da mi je monitor pal na stol i naravno pogodil nekaj ostroga pa sam ga rastepel i u njemu pronasel tu foliju.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa
rib@ je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2013., 10:47   #1420
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Ovo je prvo što sam našao doma, samo za potrebe testiranja. Flasheve inače koristim za takve stvari, ali mi ih se nije dalo vaditi van i postavljati. Čak mi je jedan dovoljan s Gary Fongom na sebi.

Inače, zadnja fotka je stack od 11 komada.
Usputni savjet, izbjeći Photoshop za focus stacking. CombineZM je besplatno čudo od programa za to.

Staro 09.05.2013., 02:42   #1421
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
što je danas best buy za uzet za do 4500-5000kn ?

canon 650D?

neki Nikon?
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 09.05.2013., 02:47   #1422
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova

canon 650D?

neki Nikon?
Ja gledao nedavno dok mi nisu pare isparile

Mislim da bi ja osobno danas išao u toj kategoriji rađe na Nikon D3200, D5100...
  Reply With Quote
Staro 09.05.2013., 09:03   #1423
Pecarosh
Premium
Moj komp

Pecarosh's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:

canon 650D?

neki Nikon?
Nikon d5100 u kitu sa 18-105 = 4500kn
Pecarosh je offline   Reply With Quote
Staro 09.05.2013., 11:05   #1424
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor Pecarosh Pregled postova
Nikon d5100 u kitu sa 18-105 = 4500kn
Ima neki posebni razlog? Što se tiče kvalitete fotki te mogućnosti videa ja sam osobno više naginjao prema novijem D3200.

Ali recimo, s obzirom da Canon 650D košta 5.000 kuna, ja bi čak razmislio o D5200 za 6.000 kuna.

Naravno, odabir ovisi i o opremi koju osoba već možda ima.
  Reply With Quote
Staro 09.05.2013., 12:15   #1425
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Za kvalitetu slike najbitniji ti je objektiv i slikavanje u RAWu jer su svi senzori super.
Osobno, ne bi više kupovao DSLR jer ima kompakata sa odličnom slikom ili još bolje mirrorless sa istom kvalitetom kao dslr u puno manjem pakiranju.
Staro 09.05.2013., 12:21   #1426
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Za kvalitetu slike najbitniji ti je objektiv i slikavanje u RAWu jer su svi senzori super.
Osobno, ne bi više kupovao DSLR jer ima kompakata sa odličnom slikom ili još bolje mirrorless sa istom kvalitetom kao dslr u puno manjem pakiranju.
Sorry, ali nemreš uspoređivati DSLR i Mirrorless alternative pa makar koristile identični senzor. To je super stvar koja odgovara na ono pitanje "Ja bi htjela super fotić, ali da nije onaj veliki i komplicirani". Iako onda i (bar dvije frendice) na kraju uzmu taj veliki i komplicirani i poslije mi zahvaljuju jer su skužile fotić u roku 2 tjedna (žene), a mirrorless alternative su bezobrazno skupe.
  Reply With Quote
Staro 09.05.2013., 12:59   #1427
Pecarosh
Premium
Moj komp

Pecarosh's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Ima neki posebni razlog? Što se tiče kvalitete fotki te mogućnosti videa ja sam osobno više naginjao prema novijem D3200.

Ali recimo, s obzirom da Canon 650D košta 5.000 kuna, ja bi čak razmislio o D5200 za 6.000 kuna.

Manje-više d3200 i d5100 su vrlo slični, reko bih da je kvaliteta fotki ipak malo na strani d5100, a i malo veće i teže tijelo d5100 će bolje ležati u ruci prilikom fotkanja sa većim i težim 18-105 objektivom, koji je ipak dosta kvalitetniji od početnog 18-55. A i skoro duplo veći raspon žarišne daljine sasma dobro dođe. Uvijek bih preporučio uzimanje malo kvalitetnijeg objektiva i slabijeg tijela nego obratno. Mislim da je bolja kupovina recimo d5100 i 18-105 nego d5200 i 18-55, a k tomu je još i prva kombinacija dosta jeftinija.

Zadnje izmijenjeno od: Pecarosh. 09.05.2013. u 13:42.
Pecarosh je offline   Reply With Quote
Staro 09.05.2013., 13:44   #1428
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Gledam sinoc, u biti canon 600d je sad povoljan

mar, sto ti preporucas onda od kompakta, ono sto je meni uvjet je jako dobro video snimanje i slikanje djeteta/djece

edit: dodatno, čak mi je video presudniji, jer vjerujem da su po pitanju fotografije svi oni dobri, i stvar ej objektiva, ali me video mogućnosti zanimaju najviše.

Zadnje izmijenjeno od: Gabre. 09.05.2013. u 16:28.
Staro 09.05.2013., 21:54   #1429
MegaSkot
Modder
Moj komp

MegaSkot's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Preporuka za Canon 650D ali iz Mađarske minus AFA.
MegaSkot je offline   Reply With Quote
Staro 09.05.2013., 22:23   #1430
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Citiraj:
mar, sto ti preporucas onda od kompakta, ono sto je meni uvjet je jako dobro video snimanje i slikanje djeteta/djece

edit: dodatno, čak mi je video presudniji, jer vjerujem da su po pitanju fotografije svi oni dobri, i stvar ej objektiva, ali me video mogućnosti zanimaju najviše.
Sony RX100 je vrhunski, ali i košta

Citiraj:
Sorry, ali nemreš uspoređivati DSLR i Mirrorless alternative pa makar koristile identični senzor. To je super stvar koja odgovara na ono pitanje "Ja bi htjela super fotić, ali da nije onaj veliki i komplicirani". Iako onda i (bar dvije frendice) na kraju uzmu taj veliki i komplicirani i poslije mi zahvaljuju jer su skužile fotić u roku 2 tjedna (žene), a mirrorless alternative su bezobrazno skupe.
Ček, pa DSLR i mirroless imaju istu količinu kontrola i mogućnosti (naravno ovisno o modelu koji se odabere) tako da ne kužim tvoju poantu.

Viruj mi, proša sam puno aparata i bilo kome tko kupuje aparat preporučam neki mirroless model, uglavnom m43 jer DSLR-ovi ako ne kupuješ full frame ili imaš neku specifičnu potrebu tipa da kupuješ 500mm f4 objektiv za slikavati ptičice nema smisla danas.

Ako se uzima za slikavanje radi gušta, sa mirrorlessom dobiješ istu stvar koja je u nekim bitnim stvarima tipa autofokus i čišćenje senzora puno bolja, a kad dodaš nekoliko objektiva razlika u težini i gabaritima je ogromna, 3-4x manje u gabarita u korist m43.
Staro 09.05.2013., 22:53   #1431
Mad_Duke
Guest

Ciljao sam na to da na malim Mirrorlessima gubiš cijelu ergelu fizičkih kontrola. Koje život znače ako trebaš nešto na brzinu podesiti kao i za aktivnu kontrolu. Također, pogledom kroz viewfinder dobiješ u realnom vremenu, bez laga ono što želiš uslikati i to u rezoluciji vlastitog oka (dok se ovdje moraš uzdati u ekran.

To su dvije kategorije foticha i nisu ovdje da jedna mijenja drugu.

DSLR jednostavno ima skoro sve prednosti osim veličine. Ako je nekome veličina problem i spreman je iskeširati osjetno više para za mirrorless model. Neka.

I nikad ne bi nikom preporučio ništa kaj nije Nikon ili Canon ako kupuje novo osim ako ne uzima polovno i da je fakat odličan deal.
  Reply With Quote
Staro 09.05.2013., 22:58   #1432
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Dslr ako nije prosumer ili pro je isto osakaćen u pogledu kontrola, a najveći milc je manji od najmanjeg dslra
Tražila više nemaju lag, tj neprimjetan je. Isto tako ako ne koristiš tražilo za slikavanje, mirrorless je miljun puta bolji zbog puno bržeg live view rada. Da ne govorim kako je evf puno korisniji od ovfa zbog više stvari, prvenstveno WYSIWYG prikaza.
Staro 09.05.2013., 23:08   #1433
Mad_Duke
Guest

Tražio sam frendici mirrorless, hoće mijenjati objektive i sve i kada sam joj izvadio cijene pala je na pod.
  Reply With Quote
Staro 09.05.2013., 23:46   #1434
JuiceBox
Xulos :)
Moj komp

JuiceBox's Avatar

Citiraj:

Imam 3200 i to je toliko kompliciran fotic za popiz***. Zao mi je samo sto za tu lovu nemozes dobit canona tih specifikacija, ali da mozes, definitivno canon. Fotic je stvarno odlican, slike su vrhunske ali menu i samo snalazenje po aparatu je uzasno, canon 5D mk2 je 10 puta jednostavniji fotic za koristitit ( za usporedbu)
Staro 10.05.2013., 00:22   #1435
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor xulos Pregled postova
Imam 3200 i to je toliko kompliciran fotic za popiz***. Zao mi je samo sto za tu lovu nemozes dobit canona tih specifikacija, ali da mozes, definitivno canon. Fotic je stvarno odlican, slike su vrhunske ali menu i samo snalazenje po aparatu je uzasno, canon 5D mk2 je 10 puta jednostavniji fotic za koristitit ( za usporedbu)
A to sam čuo za oba kampa. Anyway. I jedna i druga firma ima super fotiće, a snalaženje po izbornicima. Najbolje je probat jednostavno prije. Na Nikonima sam doduše najmanje još radio. Najviše na svom Olyu te onda Canonima od 350, 450 i 550.
  Reply With Quote
Staro 10.05.2013., 12:31   #1436
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Dslr ako nije prosumer ili pro je isto osakaćen u pogledu kontrola, a najveći milc je manji od najmanjeg dslra
Tražila više nemaju lag, tj neprimjetan je. Isto tako ako ne koristiš tražilo za slikavanje, mirrorless je miljun puta bolji zbog puno bržeg live view rada. Da ne govorim kako je evf puno korisniji od ovfa zbog više stvari, prvenstveno WYSIWYG prikaza.
Osim toga, tražilo na bilo kojem APS-C DSLR-u je znatno manje neko EVF na mirrorless-u.

Ako ima netko tko se hoće mijenjat za OMD, nudim GH2 + pare
Staro 10.05.2013., 14:16   #1437
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

dobro, što onda uzet od mirrorlesa, do 4000kn?

meni je bitno video snimanje, i slikanje djeteta/bebe, da mogu dobiti lijepi depthoffield...
neki 50mm objektiv fiksni i peglaj.
Staro 10.05.2013., 15:59   #1438
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
U tom cijenovnom rangu novo jedino sivi E-PL3 + 45mm F1.8
To je btw killer kombinacija. Nema tražilo.

Ja imam 45mm na GH2 i koristim još 25mm F1.4 ali ovaj potonji sam po sebi izlazi iz limita.
45mm je super za bebaće. Jako je brz i ima fini bokeh. Evo ti primjera:

Nije slika baš nešto (malac mi se okrenuo kontra svijetla a i malkice sam omašio fokus) ali bar možeš vidjeti kako izgleda DoF.

Evo ti primjera s 25mm F1.4 @ F2.5
Staro 10.05.2013., 16:03   #1439
reboot
Premium

Datum registracije: Jul 2005
Citiraj:
Tražio sam frendici mirrorless, hoće mijenjati objektive i sve i kada sam joj izvadio cijene pala je na pod.
volim takve kupce
oni bi mijenjali, al ne bi platili

2 hand Oly tijelo + adapter i neko jeftino manualno staklo i nek se uci. Jeftinije od toga nemre, a moze glumit hipstericu okolo s rucnim fokusiranjem
reboot je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2013., 16:41   #1440
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor reboot Pregled postova
volim takve kupce
oni bi mijenjali, al ne bi platili

2 hand Oly tijelo + adapter i neko jeftino manualno staklo i nek se uci. Jeftinije od toga nemre, a moze glumit hipstericu okolo s rucnim fokusiranjem
Problem? Govorimo o cijenovnom rangu 650D i sličnih.
  Reply With Quote
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno