Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.05.2011., 12:32   #1
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Kvalitet hardwera?

Interesuje me vaše mišljenje, a moje je da se distribucija IT hardwera u svijetu vrši po šemi kvalitetniji proizvod-razvijenija zemlja i obrnuto. Evo kroz banalan primjer npr. proizvedu se dva ista procesora jedan se na testu grije 35 C, a drugi 40C. Onaj što se manje grije je vjerovatno bolje proizveden te ide npr u USA, Njemačku, a onaj drugi u BiH i Afriku.
begi je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2011., 12:37   #2
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor begi Pregled postova
Interesuje me vaše mišljenje, a moje je da se distribucija IT hardwera u svijetu vrši po šemi kvalitetniji proizvod-razvijenija zemlja i obrnuto. Evo kroz banalan primjer npr. proizvedu se dva ista procesora jedan se na testu grije 35 C, a drugi 40C. Onaj što se manje grije je vjerovatno bolje proizveden te ide npr u USA, Njemačku, a onaj drugi u BiH i Afriku.
Iz prve ruke - glupost.
Oglas

Oglas
Staro 20.05.2011., 12:41   #3
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Ovo je čista glupost, bez uvrede. Iz mog iskustva bi se dalo zaključiti BAŠ OBRNUTO.
Sve komponente sa "balkana" mi se više clockaju i pri nižem naponu rade, za razliku od GTX 480 iz Amerike koja se počela dimiti, e8400 koji je krepa, DFI x48 koja nikad nije ni proradila...(da se razumimo, to su sve nove komponente).
Staro 20.05.2011., 13:08   #4
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Ja isto moram reci da je glupost jer oni ne testiraju svaki procesor posebno, nego iz jedne serije izvuku 10/100/1000 komada i naprave detaljnija testiranja.
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2011., 13:32   #5
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Postoje razne metode kontrole kvaliteta, ali je činjenica da u proizvodnom procesu sve serije nisu iste, gdje završi npr. LCD koji ima par mrtvih piksela?
Konkretan slučaj BIRA frižider bez greške izvoz,a fržider s minimalnim greškama (curnica laka i sl.) na domaće tržište. Zašto mislite da toga nema i u IT industriji.

Zadnje izmijenjeno od: begi. 20.05.2011. u 13:41.
Staro 20.05.2011., 13:47   #6
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Postoje razne metode kontrole kvaliteta, ali je činjenica da u proizvodnom procesu sve serije nisu iste, gdje završi npr. LCD koji ima par mrtvih piksela?
Konkretan slučaj BIRA frižider bez greške izvoz,a fržider s minimalnim greškama (curnica laka i sl.) na domaće tržište. Zašto mislite da toga nema i u IT industriji.
Stvarno misliš da se kontrolira svaki proizvod?
Staro 20.05.2011., 13:50   #7
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Zašto mislim da toga nema

1. Zato što nitko nema vremena se zaje***ti sa tim.
2. Zato što taj imaginarni procesor o kom pričaš neće završiti na "balkanu". To neće biti taj procesor jer će ovog koji se više grije u prosjeku najvjerojatnije downclockati i prodati kao slabiji modell.
3. Zato što je već napravljena selekcija. Recimo memorijski čipovi. Bolji idu u enterprise vode, lošiji idu u consumer tržište.
itd...

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Stvarno misliš da se kontrolira svaki proizvod?
Nemoj. Čekaj da ti se javi neki appleovac
  Reply With Quote
Staro 20.05.2011., 14:10   #8
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
jao sam nek se javi

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2011., 14:10   #9
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Još sam malo skeptičan po tom pitanju, ali uvjerili ste me da nema osnova da ne kupujem hardver u BiH. Ipak se sigurnije osjećam kada nešto kupim u Zg. U svakom slučaju hvala na diskusiji.
Staro 20.05.2011., 14:16   #10
tech
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2007
A di je teorija zavjere da svi čipovi/kondići krepavaju odmah nakon isteka jamstva?
tech je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.05.2011., 14:33   #11
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ima primjera i jednih i drugih, proizvođači u pravilu oće max. zaradu a to znači prodaj po što većoj cijeni a u proizvodnji potroši što je moguće manje po proizvodu.

Kod "osnovnih" IT elemenata razlike možda nema ali već kod monitora razlike ima, kako po modelu tako po garantnim uvjetima. Neke ciljane grupe tržišta sa različitim mogućnostima, pravilima, kvalitetom su: 1 - USA / Canada, 2 - EU, 3 - Balkan / Rusija, 4 - Middle East . . .

Za primjer uzmi PANASONIC tel. sekretaricu i službeni / legalni kanal nabave, model za EU nije isti (obrati pažnju na punu oznaku, ne skraćenu) koji se prodaje u Balkan / Rusija, zaključi sam.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2011., 23:59   #12
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Za primjer uzmi PANASONIC tel. sekretaricu i službeni / legalni kanal nabave, model za EU nije isti (obrati pažnju na punu oznaku, ne skraćenu) koji se prodaje u Balkan / Rusija, zaključi sam.
Postoji brdo razloga zašto je to tako. "Kvaliteta" opreme je najmanje bitna.
Staro 21.05.2011., 14:20   #13
iduk
Premium

iduk's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
Evo još jedan primjer kako se to radi. Firma u Njemačkoj naručuje solarne ploče iz Kine, ovi nemogu zadovoljiti kavalitetom pa moraju količinom. U Njemačkoj se vrši ispitivanje svake ploče i klasiraju ih i brandiraju. Možete misliti gdje završi druga i treća klasa. Mislim da je slična situacija sa hardverom, zar nije čudno da se u njemačkoj nedaju otključati semproni.
iduk je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2011., 14:28   #14
Billkita
Premium
Moj komp

Billkita's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
A otkud tebi ta informacija da se semproni ne mogu otključati u Njemačkoj? Probao si svakog na tržištu?
Staro 21.05.2011., 14:43   #15
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor iduk Pregled postova
U Njemačkoj se vrši ispitivanje svake ploče i klasiraju ih i brandiraju.
Aha.
Znaš koliko to poskupljuje cijenu proizvoda?
Staro 21.05.2011., 16:02   #16
Elpresidente1
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2009
Citiraj:
Evo još jedan primjer kako se to radi. Firma u Njemačkoj naručuje solarne ploče iz Kine, ovi nemogu zadovoljiti kavalitetom pa moraju količinom. U Njemačkoj se vrši ispitivanje svake ploče i klasiraju ih i brandiraju. Možete misliti gdje završi druga i treća klasa. Mislim da je slična situacija sa hardverom, zar nije čudno da se u njemačkoj nedaju otključati semproni.
Hm, eventualno, al isto nagađam, da nešto šta je reklamirano u npr. švabiji, pa proizvođač zaključi da je to idalje ispravno (zbog nekog razloga švabama je prihvatio ko reklamaciju, neznam npr. tinting na monitoru), samo prepakira,a to kupi naravno neki naš trgovac po jeftinijoj cijeni al bitno u priči nama prodaje ko ganz novo. Al i to je nategnuto kad si čovijek da na volju i smišlja teorie urote.
Elpresidente1 je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2011., 16:12   #17
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Rekao ti od zaovine jetrve Visageovog ujaka stric od tetke?

Daj ne prical pizdarije. Upravo radim na uvozu 100kW PV-a iz Kine (Shandong BOS Power Co.) i prva stvar je ta da nema apsolutne sanse da za bilo koje ozbiljne kolicine Kinesko Ministarstvo industrije i IT-a dozvoli takvo nekakvo drkanje ili da ces ih uvesti u nasu Bananu bez ispitnih izvjesca i declaration of conformityja.

Naravno da *moraju* _garantirati_ za svaki faking panel koji proizvedu, zato i postoji (pazi sad!) *garancija* ako neki panel ne bude odgovarajuce kvalitete, da ga mozes vratiti/dobiti novi/stogod.

Mozes nam reci koja je to "jedna firma u Njemackoj" i "jedna firma u Kini", jer ovako si isti kao onaj moj pametan sto mu se aktiviraju sklopovi za samounistenje uredjaja tocno nakon isteka garancije...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2011., 18:42   #18
iduk
Premium

iduk's Avatar

Kolega mi je radio diplomski u vezi nekog problema u proizvodnji solarnih ploča pa je to spomenio kao foru kako se dobiva velika iskoristivost. Ako ti je ime firme toliko bitno pitat ću ga pa ti odgovorim.
Staro 21.05.2011., 19:01   #19
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
naravno da je bitno

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2011., 19:27   #20
Mad_Duke
Guest

Ja se sjećam kad sam svojevremeno prije ove financijske krize pričao sa ljudima koji delaju u jednim od najvećih firmi na svijetu (P&G for example) još dok je vladala ona prošla naftna kriza i sami su rekli da su u tom trenutku mnoštvo kadra preusmjerili sa svojih standardnih poslova na samu logistiku, odnosno kontrolu shippinga. Zašto? Zato što na tim količinama i manje od pol posto čini iznose sa šest nula. Drugim riječima. U uvjetima masovne proizvodnje i da netko želi napraviti ovak neku zavjeru jednostavno bi bio idiot jer bi najvjerojatnije zbog cijelog procesa to platio skuplje.

Ne isključujem da možda postoji par iznimki. To je to!
  Reply With Quote
Staro 21.05.2011., 19:52   #21
iNoob
Game Collector
Moj komp

iNoob's Avatar

Datum registracije: Jun 2010
Proizvodi se vjerovatno selektiraju i lošije ide nama ali nevjerujem da se namjerno proizvode lošiji proizvodi
iNoob je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2011., 20:03   #22
3NCORE
NePremium clan
Moj komp

3NCORE's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Jos i rade selekciju po ducanima, tako da u anusa dobijes losiji ram nego u hg srota .

3NCORE je offline   Reply With Quote
Staro 22.05.2011., 15:21   #23
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor 3NCORE Pregled postova
Jos i rade selekciju po ducanima, tako da u anusa dobijes losiji ram nego u hg srota .
I ne samo to, nego ako si ruzan i smrdis dobijes jos losiji RAM, onaj s vrha kace...
Citiraj:
Kolega mi je radio diplomski u vezi nekog problema u proizvodnji solarnih ploča pa je to spomenio kao foru kako se dobiva velika iskoristivost. Ako ti je ime firme toliko bitno pitat ću ga pa ti odgovorim.
Kolega koji je radio diplomski je vrhunska referenca. No, udovolji nam pa navedi faks i konkretan primjer tvrtki u pitanju, da nam zelja mine...

Programer
Staro 22.05.2011., 18:00   #24
iduk
Premium

iduk's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
I ne samo to, nego ako si ruzan i smrdis dobijes jos losiji RAM, onaj s vrha kace...
Kolega koji je radio diplomski je vrhunska referenca. No, udovolji nam pa navedi faks i konkretan primjer tvrtki u pitanju, da nam zelja mine...
Uglavnom radi se o ETF Osijek, tema je fotonponske ćelije. Nezna o kojim se firmama jer je to neki podatak s neta, mada mi nije jasno zašto je neobično da se testira proizvod koji je vrlo vrijedan a svaki postotak iskoristivosti značajno povečava cijenu ploče.

Evo kako se to radi s robom široke potrošnje, mada sam na još sto mjesta pročitao kako su neki proizvodi različiti u kvaliteti u pojedinim regijama.
http://danas.net.hr/novac/page/2011/04/13/0518006.html
Tu nije problem u proizvođačima koji provjeravaju kvalitetu onoga što su proizveli nego u našim dobavljačima koji namjerno kupuju jeftinije i lošiju kvalitetu a prodaju za punu cijenu.
Staro 22.05.2011., 18:04   #25
Mad_Duke
Guest

Podatak sa neta mi znači jednako puno kao i nečiji diplomski. (od kojih se nađe možda 5/100 vrijednih spomena u prosjeku)

A uspoređivati Coca Colu sa elektronikom recimo je isto komedija. Pogotovo kaj coca cola nema jednu tvornicu samo!
  Reply With Quote
Staro 22.05.2011., 18:10   #26
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
nakon onakvih farsi s fosiliziranim mesom na policama, nebi se cudil da je neka od tih teorija tocna
domis je offline   Reply With Quote
Staro 22.05.2011., 18:22   #27
iduk
Premium

iduk's Avatar

Zavrću nas na sve strane, neznam zato i prodavači hardvera nebi našli svoj način. Trebalo bi samo usporediti broj reklamacija kod nas i na zapadu ako takav podatak postoji.
Staro 22.05.2011., 19:13   #28
Billkita
Premium
Moj komp

Billkita's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Bez konkretnih dokaza, provjerenih informacija, statističkih podataka teško mi je povjerovati u neku zavjeru. Solarni paneli se možda i testiraju, klasificiraju ali oni su daleko skuplji i proizvede ih se značajno manji broj od procesora, grafičkih....
Ovo zavrću nas na sve strane je velika floskula. Imam filing da slušam nekog političara pred izbore.
Staro 22.05.2011., 19:34   #29
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Uglavnom radi se o ETF Osijek, tema je fotonponske ćelije. Nezna o kojim se firmama jer je to neki podatak s neta, mada mi nije jasno zašto je neobično da se testira proizvod koji je vrlo vrijedan a svaki postotak iskoristivosti značajno povečava cijenu ploče.
Milo moje, ne izvrci kad si vec usr'o motku.

Citiraj:
Evo još jedan primjer kako se to radi. Firma u Njemačkoj naručuje solarne ploče iz Kine, ovi nemogu zadovoljiti kavalitetom pa moraju količinom.
Dakle, da ti ponovim - tim vise sto je iz Kine nema sanse da se takvo sto dogodi, jer se proizvodjac mora drzati svojih specifikacija. Da ti ne pricam kako je to sto ti je rekao prijatelj diplomac izrazito glupo i neinteligentno, jer bi vise kostalo razvrstavanje, brendiranje i drkanje te ponovna certifikacija "druge i trece klase" nego da, vidi vraga, dobijes ispravan proizvod s garancijom proizvodjaca.

Uputi prijatelja na 2004/108/EC i slicno, pa neka vidi koliko kosta declaration/certificate of conformity u raznim zemljama, mislim da mu Visageovska teorija pada duboko u vodu.

I jos uvijek nismo saznali ime te prljave kapitalisticke firme, puj puj puj...

Programer
Staro 22.05.2011., 19:47   #30
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Evo drago mi je čuti da ima apelista. Netko je spomenuo da nije problem u proizvođačima, nego u uvoznicima. Naši trgovci bi uvezli i krepalog konja ako imaju kakvu korist. O ovim stvarima se javno ne piše (treba čitati između redova). Sve u svemu IT komponente brzo zastarjevaju pa i nije problem sa trajnošću. Na kraju može se i uštediti na lošijoj kvaliteti (zašto ne uzeti kopiju geovižn kartice ako je par puta jeftinija od originala ili zašto ne nabaviti Dreamboxa-kineza.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno