Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking > Hlađenje
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.01.2009., 21:45   #1111
Terminator02
Premium
Moj komp

Terminator02's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor Gemmy Pregled postova
@terminator

si dobio ti novu grafulju, sta je bilo na kraju razlog umiranja stare, znaci nije bilo samo do DVI-a?
A ne znam ni sam??

Grafička je bila Sapphire kupljena u ADM-u.
Radila je bezprijekorno dok nisam namontirao S1.
Međutim, kad sam ponovo vratio tvornički hladnjak, opet nije radila, ali jednom se slika pojavila na oba izlaza.
I to ne na trenutak, nego je jednostavno radila prilikom poretanja računala.
Međutim tada mi nije bio ugrađen HDD, pa sam ištekao komp. misleći da je problem riješen.
Kad sam posli probao "dobit" sliku mislio sam da je problem tek u DVI->VGA adapteru.
U Linksa sam kupia novi adapter i to baš "original" Sapphire i tubicu MX-2 paste, a na putu kući u HGSpot servisu su mi poklonili još jedan BFG adapter

Kad sam došao doma, sutra sam probao i kupljen i poklonjen adapter, međutim slike nikako više nije bilo..

Tada sam shvatio da je problem ozbiljniji od nepouzdanog adaptera te karticu poslao uvozniku i za koji dan mi je stigla zapakirana potpuno nova bez ikakvog objašnjenja neispravnosti.

Na ovu novu sam namontirao S1 i (za sada)radi bez ikakvih problema.

Baš se tu na forumu spominjalo o krepavajućim 4670 iz ADM-a i to baš Sapphire..
Možda loša serija
Terminator02 je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2009., 21:58   #1112
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor mymoon Pregled postova
moram priznati da nisam imresioniran, pogledaj post iznad tvoga.
moja 4870 ne prelazi 55-57 sada kada sam malo sredio propuh, a imam 18-20 stupnjeva sobne temp.
Ali tvoja kartica (ako je suditi prema screenshotu iz posta koji navodiš) opće nije opterećena. Sad dal si ti nakon nekolko sati igre, izašel iz igre pa onda provjeril temperaturu ili je nekaj drugo na stvari, ali kartica ima tu temperaturu u idleu. Pa ispada da njegova HD 4670 ima skoro 20° manju temperaturu od tvoje HD 4870 s istim coolerom u idleu. Ako je stvarno riječ o izlaženju iz igre, pa onda provjera temperature, tih par sekundi je dosta da se kartica ohladi, tj. da ju PowerPlay prebaci na neke niže radne taktove. Sve u svemu dogovorite se pa (svi) odvrtite FurMark ili test iz ATi Tray Toolsa, da imate odma kak spada opterećenje i očitavanje temperatura za to opterećenje.

Zadnje izmijenjeno od: McG. 06.01.2009. u 22:14.
McG je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2009., 23:58   #1113
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
ne govorim o idleu, nego za vrijeme opterećenja mjereno gpu-z-om.
može se izaći iz igre i pogledati temperature unatrag, kao i ostale podatke.

odvrtiti ću testove pa postati ss-otove. možda furmark i kocka više opterete grafu nego igranje...
mymoon je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2009., 01:02   #1114
McG
-------

Vredu, GPU-Z ima svoj log, samo velim da se na temelju tih screenshota dolazi do nesporazuma. FurMark optereti karticu više nego bilo koja igra, dok je letjelica iz ATi Tray Toolsa ipak humanija, pa je i opterećenje u rangu s onim u raznim igrama. Makar to sve nije ni tolko bitno, ako se dogovorite za jedan od tih testova, pa onda lakše upoređujete dalje.
Staro 07.01.2009., 01:05   #1115
Valg
Guest
Moj komp

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor Chome Pregled postova
Nešto jesi krivo skužio. Ja imam OVU karticu koja ima ovaj dual slot hladnjak i na regulatorima napona sam ostavio originalni pasivnjak koji dolazi sa ovom mojom jer je taj originalni puno bolji od ovog što dođe sa accelerom.

Što se tiče ježića od memorije, pipa mi je malo diodirivala ježić ali to nije bio razlog što mi hladnjak nije dobro sjeo jer ni poslije, nakon šta sam odrezao komad ježića, nije dobro imao kontakta sa GPU-om već je sve proradilo kako treba tek kada sam maknuo te plastične podloške koje su očito mrvicu previsoke za moju karticu.
Auu nisam skužio, mislio sam da si na klasičnoj sapphireki rezao bakreni dio za regulatore napona..

A što se tiče nalijeganja S1, malo mi je to čudno, jer nevidim zašto bi jezgra na vojoj kartici bila imalo niža od drgih. Jesta da je plavi PBC, al to nema vezejer jezgra te kartivce je uvjek jednako debela...

SIguran sam da je stvar što ti je pipe zapeo za ježić, ništa drugo..
Ili si se bojao malo jače privrnuti zbig plastičnih prstenova da ne zdrobiš..

PS - Obavezno makni tvorničku pastu i stavi nekakvu silver, ili krem pastu, bitno da nije tvornička.
Mnogo bolje riješenje po meni...
Valg je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2009., 01:51   #1116
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Citiraj:
Autor McG Pregled postova
Vredu, GPU-Z ima svoj log, samo velim da se na temelju tih screenshota dolazi do nesporazuma. FurMark optereti karticu više nego bilo koja igra, dok je letjelica iz ATi Tray Toolsa ipak humanija, pa je i opterećenje u rangu s onim u raznim igrama. Makar to sve nije ni tolko bitno, ako se dogovorite za jedan od tih testova, pa onda lakše upoređujete dalje.
slažem se.

isprobao sam na brzinu att test, i očito je da više optereti grafičku. temperatura gpu-a je došla do 63-64 stupnja (kod kompa imam cca 19 stupnjeva) i zaustavila se na tome.

međutim druga stvar me brine zbog koje sam prekinuo ati tray tool test; temperature VDDC Slave #1, 2 i 3 su otišle preko 130-140 stupnjeva. to nikako ne može biti zdravo za karticu. to su nekakvi senzori temp. napajanja grafe koliko znam.

u niti jednoj igri te temperature nisu išle preko 80-tak stupnjeva koliko sam primjetio...
zar je svrha ovih programa uništavanje kartice?

ne da mi se sada, ali probati ću prepipati što se toliko grije i da li se može to riješiti.
Staro 07.01.2009., 01:54   #1117
Valg
Guest
Moj komp

Prstomjer u ruke i deri...
Staro 07.01.2009., 10:04   #1118
Chome
TK
Moj komp

Chome's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Citiraj:
Autor Valg Pregled postova
PS - Obavezno makni tvorničku pastu i stavi nekakvu silver, ili krem pastu, bitno da nije tvornička.
To sam odmah na početku i napravio, stavio sam AS5.
Chome je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2009., 10:14   #1119
Pippincro
Premium
Moj komp

Pippincro's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
međutim druga stvar me brine zbog koje sam prekinuo ati tray tool test; temperature VDDC Slave #1, 2 i 3 su otišle preko 130-140 stupnjeva. to nikako ne može biti zdravo za karticu. to su nekakvi senzori temp. napajanja grafe koliko znam.

aj procitaj moje gornje postove

To su 3 senzora na grafi - koji se prema jednom tumacenju nalaze na poledjini grafe, tocno u ravnini vrm-ova, dok drugi vele da se ta 3 senzora nalaze tocno u (ili ispod) samih regulatora napona na pcb-u. Od ati-ja/amd-a se nemogu dobiti detaljne informacije, ali imash gore linkove od everest foruma gdje njihov developer daje neki info i od kreatora gpu-z njegove pretpostavke.

Uglavnom, to su te famozne temperature vrm-a koje ja stalno spominjem i koje stvarno ovise o opterecenju. Te temp. odu u nebo pri opterecenju kad dodje do clocka, posebice onog iznad 790 mhz za gpu i dovode do nestabilnosti nekih verzija grafa s stock hladjenjima. Radi toga je i uveden onaj "fix" futuremarka od strane atija preko jedne verzije drivera.

To sam prije spominjao i radi toga se dodatno sve zagrijava unutar kucista, a posebice northbridge koji je odmah do i bilo bi preporucljivo stavit vent na njega. Ali da, ti benchmarkovi su dosta nerealni i nece nikad biti igre koje ce tolko opteretit grafu
Pippincro je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2009., 11:25   #1120
Terminator02
Premium
Moj komp

Terminator02's Avatar

Citiraj:
ne govorim o idleu, nego za vrijeme opterećenja mjereno gpu-z-om.
može se izaći iz igre i pogledati temperature unatrag, kao i ostale podatke.

odvrtiti ću testove pa postati ss-otove. možda furmark i kocka više opterete grafu nego igranje...
Pokrenuo sam Furmark i GPU-Z istovremeno.
Kad se kartica zagrijala na max vrijednost(45° ) prekinuo sam Furmark.
Temperatura koju je na drugoj polovici ekrana prikazivao CPU-Z doslovno trenutno padne za kojih 10° i prije nego se uspije otpustiti tipku miša kojom se zgasilo Furmark.
Znači, nema šanse da možeš izaći iz igre i onda gledati temperaturu!

Ako mi ne vjeruješ, probaj.

Usput, evo skrin šota Furmarka koji se na mojoj kartici vrtio cijelu noć(cca. 10 sati)

@ McG

Možeš li mi reći koliko se maximalno može kloknut ova grafa?
U trayu imam službeni ATI Catalyst 8.11 i u opcijama se da podesiti clock GPU-a do 778, a memorije do 1140 Mhz.
Skinuo sam Ati Tray Tools i to službene i beta 1.6.9.1374.

Zadnje izmijenjeno od: Terminator02. 07.01.2009. u 11:40.
Staro 07.01.2009., 13:17   #1121
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Citiraj:
Autor Terminator02 Pregled postova
...
Znači, nema šanse da možeš izaći iz igre i onda gledati temperaturu!

Ako mi ne vjeruješ, probaj....
izgleda da ne govorimo o istoj stvari.

upališ gpu-z pa igru (bench, vateva). izađeš iz igre i na gpu-z (ver. 0.3.0) grafu staviš miša na graf (crveno) i očitaš temperaturu (ja mogu i amperažu, clock, napon, vent, gpu load i 6 temperatura) na mjestu gdje držiš miša. tako možeš očitati temperature i ostalo do cca 2 min unatrag.

Ako mi ne vjeruješ, probaj...
Staro 07.01.2009., 13:21   #1122
Omega
Premium
Moj komp

Omega's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor Valg Pregled postova
Tvornicka pasta koju ArticCooling stavlja na svoje hladnjake je AC MX2, koja je imho bolja od Artic Silver ili Keramik... uz to je savrseno ravnomjerno nanesena, što home made user nikad nebi mogao napravit. pastu ne dirat na AC hladnjacima

Complete Case Painting Guide
Omega je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2009., 14:47   #1123
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Citiraj:
Autor Pippincro Pregled postova
aj procitaj moje gornje postove
...
Uglavnom, to su te famozne temperature vrm-a koje ja stalno spominjem i koje stvarno ovise o opterecenju. Te temp. odu u nebo pri opterecenju kad dodje do clocka, posebice onog iznad 790 mhz za gpu i dovode do nestabilnosti nekih verzija grafa s stock hladjenjima. ...
pročitao sam i jasno mi je da se nešto može pregrijati ako se ne koristi sa stock frekvencijama. ali da se pregrijava i to opako pri nekakvom testu na stocku (makar i sa 100% umjetnog opterećenja), to mi je nelogično.
Staro 07.01.2009., 15:01   #1124
Pippincro
Premium
Moj komp

Pippincro's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
pročitao sam i jasno mi je da se nešto može pregrijati ako se ne koristi sa stock frekvencijama. ali da se pregrijava i to opako pri nekakvom testu na stocku (makar i sa 100% umjetnog opterećenja), to mi je nelogično.

Jeste nelogicno, ali se to i dogadja. Posebice ljeti kad su temp. okoline ogromne i dodatno zagrijavaju cijelu pricu.

S time da tu postoji jedna caka - naime referentne grafe bolje prolaze u ovom slucaju. Radi cega? Jer imaju jedan 92mm (ili je 80mm?) usisni vent koji radi jako dobar protok zraka pri visim okretajima - kad radi kao avion za uho) i on je smjesten tocno iznad tih vrm dijelova. Zadnji dijelovi grafe se i dalje griju, ali barem vrucina s gornjeg dijela bude isisana van kucista preko tunela. Ovdje je problem fiksna vrtnja od 25% za prosjecne usere, ali upravo radi tih problema i stalnih jaukanja korisnika od pregrijavanja i shut down-a, ati je ubacio mogucnost kotroliranja brzine vrtnje na referentnom cooleru u CCC.

U cijeloj toj prici najgore prolaze neke verzije tipa force3d, powercolor PCS (kod koje su izdali poseban bio da bi ispravio neke stvari, mada kao ima bolje rjeseno 4-faznu regulaciju napona) , toxic hd4850 i sl. - koje imaju odlicno rjesenje hladjenja gpu- chipa, ali na vrm-u se nalazi samo jedan mali pasivac i to je to. Nema propuha skorom nista i onda dolazi do nestabilnosti kod futuremarka i bench testova (ljeti najizrazenije - sad se i broj ljudi koji se zali na pregrijavanje smanjio na netu posto su manje temp. okoline) posto vrm temperature odu preko 120c, posebno josh na overclock verzijama direkt iz tvornice.

Upravo radi toga sam ja postavio 120mm vent vishe udesno (da bude koliko-toliko iznad vrm-ova) na S1 i drzao na full okretajima. Tise ipak je od nekih kvazi tvornickih rjesenja hladjenja a temperaturna razlika se osjeti. Na gpu temperaturama ne kako si i sam spomenuo, ali na temperaturama vrm-a da.

Najjednostavnije rjesnje (ali ne i nuzno) je staviti jedan mali (60mm ili 40mm) vent na northbridge pasivac (ovisno o maticnoj) i povecati brzinu vrtnje venta na s1 - ili eventualno nekako montirat josh jedan vent da puse odozada po grafi.
Pippincro je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2009., 15:05   #1125
McG
-------

Citiraj:
@ McG

Možeš li mi reći koliko se maximalno može kloknut ova grafa?
U trayu imam službeni ATI Catalyst 8.11 i u opcijama se da podesiti clock GPU-a do 778, a memorije do 1140 Mhz.
Skinuo sam Ati Tray Tools i to službene i beta 1.6.9.1374.
Pojma nemam, jer me clockanje ne zanima previše, tak da je kartica na tvorničkim taktovima od dana kad sam ju kupil i složil u komp.
ATi Tray Tools tak i tak ne podržava u potpunosti HD 4670 kartice, pa ti je bolje clockati s Riva Tunerom ili direktno iz CCCa.
Staro 07.01.2009., 15:22   #1126
Terminator02
Premium
Moj komp

Terminator02's Avatar

Citiraj:
izgleda da ne govorimo o istoj stvari.

upališ gpu-z pa igru (bench, vateva). izađeš iz igre i na gpu-z (ver. 0.3.0) grafu staviš miša na graf (crveno) i očitaš temperaturu (ja mogu i amperažu, clock, napon, vent, gpu load i 6 temperatura) na mjestu gdje držiš miša. tako možeš očitati temperature i ostalo do cca 2 min unatrag.

Ako mi ne vjeruješ, probaj...
Probao sam, ali stvar je u tome da ti se ne vidi strelica miša di je pozicionirana
Također, pošto se graf kreće, može se dogoditi dok ti napraviš skrin šot da se očita druga temperatura.

Zato je najbolje pokrenuti Furmark za vidit temp pri full opterečenju
Staro 07.01.2009., 15:29   #1127
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

misliš ne vidi se na screenshotu? kakve to ima veze?

edit: dodao sam za probu jedan vent da lagano puše po zadnjoj-gornjoj strani grafičke, temp VDDC ne prelaze 85 stupnjeva.

Zadnje izmijenjeno od: mymoon. 07.01.2009. u 15:37. Razlog: editirani ss
Staro 07.01.2009., 15:30   #1128
Terminator02
Premium
Moj komp

Terminator02's Avatar

Citiraj:
Autor McG Pregled postova
Pojma nemam, jer me clockanje ne zanima previše, tak da je kartica na tvorničkim taktovima od dana kad sam ju kupil i složil u komp.
ATi Tray Tools tak i tak ne podržava u potpunosti HD 4670 kartice, pa ti je bolje clockati s Riva Tunerom ili direktno iz CCCa.
Vidia sam nekakav kao klok na onim tvojim slikama sa prve stranice, pa sam pitao.

Ma neću je ni ja klokat.
10% više snage mi ionako ne znači.
Da mi je trebala jača išao bih na 4830 najmanje..
Staro 07.01.2009., 15:35   #1129
Terminator02
Premium
Moj komp

Terminator02's Avatar

Citiraj:
misliš ne vidi se na screenshotu? kakve to ima veze?
Ima veze u tom smislu da se tako ne može očitati sve temperature u trenutku kad je kartica bila najopterečenija pošto ti mišem poziciraš samo na jednu temp, i pitanje je jel baš ta najveća (pošto je oscilacija malena)

Ali nema veze ako ti se ne da instalirat Funmark..
Staro 07.01.2009., 17:16   #1130
McG
-------

Citiraj:
Vidia sam nekakav kao klok na onim tvojim slikama sa prve stranice, pa sam pitao.
To se ATi Tray Tools blesira, pa bace razne nebuloze za taktove.
Staro 12.01.2009., 03:08   #1131
Valg
Guest
Moj komp

Citiraj:
Autor Omega Pregled postova
Tvornicka pasta koju ArticCooling stavlja na svoje hladnjake je AC MX2, koja je imho bolja od Artic Silver ili Keramik... uz to je savrseno ravnomjerno nanesena, što home made user nikad nebi mogao napravit. pastu ne dirat na AC hladnjacima
Pošto sam morao skidati hladnjak više puta, jer sam testao na više kartica, morao sam staviti drugu pastu. primjetio sam poboljšanje od nekih 5-6 stupnjeva...

PS - Još ga nisam polirao, al planiram
Staro 12.01.2009., 10:33   #1132
-Stinger-
Premium
Moj komp

-Stinger-'s Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor Omega Pregled postova
http://www.arctic-cooling.com/vga2.php?idx=166

Pre-applied MX-2

I reject your reality and substitute my own!

-Stinger- je offline   Reply With Quote
Staro 13.01.2009., 00:31   #1133
-Stinger-
Premium
Moj komp

-Stinger-'s Avatar

del pls

Zadnje izmijenjeno od: -Stinger-. 13.01.2009. u 01:20.
Staro 14.01.2009., 14:19   #1134
antunhr
Premium
Moj komp

antunhr's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Da ne otvaram drugu temu imam pitanje koje zanjima frenda posto mu ne stane u kuciste normalan cpu cooler on misli modificirati S1 i staviti na Athlona 4000+ posto je S1 nizi.
Dali netko zna kolika je donja povrsina S1 na koju naljeze chip
antunhr je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2009., 15:40   #1135
Chome
TK
Moj komp

Chome's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Citiraj:
Autor antunhr Pregled postova
Da ne otvaram drugu temu imam pitanje koje zanjima frenda posto mu ne stane u kuciste normalan cpu cooler on misli modificirati S1 i staviti na Athlona 4000+ posto je S1 nizi.
Mislim da mu je bolje se ne upuštati u to. Donja površina S1 je dovoljna za cpu ali je to ogroman hladnjak i nemože ga on nikako modificirati jer bi mu morao rezat heatpipeove čime bi ga upropastio.
Chome je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2009., 20:12   #1136
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
radije neka kupi polovni freezer, idu po 100kn (mozda cak i manje) na trznici
domis je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2009., 22:05   #1137
-Stinger-
Premium
Moj komp

-Stinger-'s Avatar

Citiraj:
Autor d'beast Pregled postova
radije neka kupi polovni freezer, idu po 100kn (mozda cak i manje) na trznici
čovjek je napisao da mu ne stane regularni cooler, kako će mu stat freezer!?

Staro 14.01.2009., 23:13   #1138
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
ja sam shvatil da mu ne stane accelero na grafu xD

btw. freezer LP

il nest ovakvo
domis je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2009., 23:20   #1139
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Citiraj:
Autor antunhr Pregled postova
čemu komplikacije kada ima ovakvih coolera? SCYTHE Shuriken

ima test i na pcekspertu.

\OT mode off
Staro 18.01.2009., 18:53   #1140
antunhr
Premium
Moj komp

antunhr's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Kupio jenakraju http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=050.903.119

i jos ga je moro modificirati posto mu je visina svega 5cm od ploce do stranice kucista..
Kuciste je ultra tanko..
antunhr je offline   Reply With Quote
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno