|
![]() |
#61 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
![]() |
#63 |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
I ja bi, moram ga uskoro nabavit ![]() Pa Apple je uvjek imao konja za trku, koji je bio glava linije i cjenom je bio ispred drugih. Da se mogao sastaviti isti stroj za manje para, mogao je, ali ipak oni su htjeli da odabir stroja bude takav da neki mogu svršavat. Isto tako kao što je SU rekao ima ljudi koji će ga otplatit za jedan posao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
100000kn je kod nas..a u US? Znam da je prije bilo oko 6000$=6000€=897987678687267kn
![]() |
#65 |
crnjo
Datum registracije: Mar 2003
|
Fora review ![]() Al', zanima me kolko bi realno dosao jedan takav PC sa 2x30" LCD monitorima? Ono, top of the line komponente, napajanje od 1K watta... Bilo bi cool slozit 2 iste kante po tech-specsima, jedna u Appleovoj reziji (ova iz reviewa) i jedna u DIY home varijanti, pa usporedit performanse u adobe aplikacijama, cijenu i slicno. ![]()
![]() |
#66 | ||
Banned
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2008
|
@Bubba: "Bilo bi izvrsno da je tako, ali na zalost, (D)RAM niti zna niti moze sam korigirati greske - to radi chipset, tj. memorijski kontroler." Da bi to bilo moguće stroj mora imati ECC RAM, a naravno da samu provjeru ne radi konkretni RAM "keks". :-) "Iskreno se nadam da je ovo samo pokusaj kvazi humora." Nije humor! :-) Dio ECC priče dolazi iz Apple dokumentacije, a dio se može čitati po netu. Ne mislim na nečije blogove, nego na reference poput IBM-a i slično. "Apple hardver sa 3/3/3 jamstvom u Hrvatskoj (da ne pocinjemo sada o podrsci opcenito)." Što jest - jest, priznajem, Apple u maloj Hrvatskoj nema takvu uslugu i ne puca na takve klijente. "No to na stranu, za istu cijenu (manje od 100.000kn) mozes nabaviti 4 x Opteron 8378 (quad core, 4x 512 L2 + 6MB L3 cachea), 64GB RAM-a, SLI plocu i sve ostalo ekvivalentno tom Macu." Vjerojatno, ali koliko ljudi znaš s Opteron strojem u toj klasi? Ja niti jednog - čak niti u našem DIR-u. OK, moguće da se krećem u krivim krugovima. S druge strane, poznajem pun autobus korisnika s ne puno slabijim Mac Pro strojevima od testiranog. I kada kupuju idući stroj nikada ne kupe Opteron, nego opet Mac. Većina takvih korisnika ga otplati s jednim ili dva posla, pa im cijena i nije presudan faktor. Trik kod ovog stroja je što je odlično i kvalitetno složen za razmažene ljude koje hardver zapravo ne zanima. Takav korisnik ima novac, želi jednostavan, brz i pouzadan komp - i to je to. I tu je Mac Pro ponajbolji izbor. Ako želi Windowse na njemu, neka vrti Windowse... "Hej, nemas PresvetiOS, ali hardverski je PC te cijene kud i kamo razorniji od Mac (da ne pricam o "serverskom svijetu" koji je nekoliko puta spominjan, a u tom kontekstu spominjati Apple je... deplasirano, da budem *iznimno* blag)." Čuj, to je ipak stvar ukusa i potreba. Za mene je baš to - "PresvetiOS" - iako ću ja prvi priznati da je trenutačni Mac OS X daleko od savršenog i da je još uvijek pun mušica i nedovršenosti. Opet, u poslu koji ja radim, Windowsi su tek nužno zlo s vremena na vrijeme. Ne vidim zašto bi Apple bio "deplasiran" u serverskom svijetu, ali svatko ima pravo na izbor. "Jasno, nerealno je ocekivati od Jabucnjaka i druga Pasarica ovakve (pro PC-aske) opaske u recenziji najjaceg Jabucnog pulena, ali hej..." Hvala na razumijevanju! :-) @ostali: što se tiče grafičkih kartica, da, sramota je da Apple trenutačno ne nudi nekakvu jaču gamersku karticu, ali objektivno - čemu? Tko će raditi 3D kupiti će onu mrcinu s 1.5 GB, a kome za igre pod Macom nije dosta 8800 GT, lako unutra stavi PC karticu i digne Windowse. No, u praksi tipični razmaženi Mac korisnici pored Maca imaju i PS3 i Wii, pa ih igre ne brinu. Zapravo, zanimljivo je koliko malo korisnika tih strojeva ima Windowse na njima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||
Banned
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#70 | ||||||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Novi 6 jezgreni Dunningtoni idu ko alva, a dobar dio ih zavrsi u produkcijskim racunalima. Citiraj:
![]() Konsternacija je zavladala kada je bilo objelodanjeno da sam "presao" na AMD. Zapravo sam presao na nesto jako lijepo slozeno cudo za "razmazene" i unatoc tome sto ponesto i znam te me donekle hardver zanima, BMK sto je unutra (ok, lazem, upravo trazim low profile bracket za SCSI karticu da utrpam unutra normalan disk, a onboard grafika se mijenja s Quadro NVS-om, ali generalno je princip priblizno slican... ![]() Citiraj:
Kad smo vec kod Apple servera, baci oko ovdje sto uradih od dvije vintage Mac masine... ![]() Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |||
Registered User
|
Citiraj:
Gle, IBM, alpha čestice, ECC, problemi s time i sve to u "jednom IBM dokumentu". ![]() Čovjek uvijek nauči nešto novo... Ili IBM voli humor? ![]() No, ovo mi je sada samo Google prvo puknuo - nisam ovaj dokument prije vidio, ali zgodan je jer priča baš o tome. Kada sam jednom davno čitao na tu temu, bila je hrpa druge dokumentacije na koju sam naletio i mislim da sam prilično dobro zapamtio poantu. BTW pola te tehnologije je razvijeno baš zbog problema koje su imali u svemiru. Prvo su ih rješavali kompletnim redundantnim sustavima, ali kasnije su se dosjetili inteligentnijih rješenja... Citiraj:
Citiraj:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
BTW, mjerenja na podrucju RH (a u kojim sam osobno sudjelovao) pokazuju da takve stvari ne predstavljaju realan problem s kojim treba racunati (cak ni kod FT sustava), posebno ne u sistem salama i koliko - toliko kontroliranim prostorima.
![]() |
![]() |
#73 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
jos kad se pojave i7 xeoni uskoro.. @konfa.. sve mi je to super i razumljivo, ali nikako nemogu probavit 4x 1tb sata 7200 hdd-ove. Ako se vec ide na nesto toliko high end, nekakav mega workstation kako u njemu nisu onda sas diskovi? Ok, memorije ima u pristojnoj kolicini, ali 8 u osnovi core2 jezgri moze iskoristit i vise vjerujem, a onda diskovlje postaje usko grlo. mah, preserancija generalno bez stvarne potrebe, a jos k tome i nije bas zaokruzena konfa imho (bas zbog diskova, za neku 3d obradu grafike je tu quadro kartica pa ok, igre nisu ni bitne za takve strojeve)
![]() |
![]() |
#76 |
-------
Datum registracije: Aug 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
-------
|
Pa da sam stvarno u poziciji da me čisto boli briga na kaj budem potrošil 100.000 kn, garant ne bi kupil Mac mašinu niti bilo kakav hardver, već bi se za te novce "ušlagiral" enormnom količinom metala, rocka, elektronike i brineta. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
da imam za za BACIT 100 000kn na komp koji mi ne da netreba, nego ono, morao bi biti teski multimiljunas i to u eurima. A onda bi mi pucao quratz za komp jer bi zivio negdje na otoku u tropima okruzen palmama, kokosima u drvenoj kuci daleko od civilizacije. Jednom tjednom bi mi dosao brodic sa pljugama, hranom, kujom za pesa i nesto tipa ovo za mene: ![]() ![]() poanta 1.) bolio bi me quratz za sve poanta 2.) to cudo nema razloga za kupnju, jedino u DFP svrhe Tak da... |
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
-------
|
To je to, svako bi si našel neki svoj porok, a Mac bi dobroj većini bil zadnja stvar na pameti. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Banned
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Da se opet ponovim, ima ovakav Mac itekako i ciljanu publiku i ciljanu namjenu i na onim mjestima za kakve je napravljen je cesti gost, ma sto sacica overkloukera, gamera i Fleks mislili o tome, jer za njih takav stroj niti nije (naravno uz ogradu da mislim da je konkretno ovaj Mac s jabucnjaka slozen za neki tip preseravanja) ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
-------
|
Ma jasno je sve oko ljudi kojima je namijenjen i koji kupuju takve mašine, bez da zastanu i pregledaju ostatak slične Apple ponude, mada (a to se vidi i na ovoj temi) ima i onih koji bi bez obzira kaj znaju iskoristiti ili već koriste u/na poslu takve strojeve ipak kupili malo isplativiji dual-quad Mac i zadržali koju tisuću kuna u džepu. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Prečupavi mod
|
Ma kuzim, ali morao sam reagirat na Fleksovu notornu idiotariju "to cudo nema razloga za kupnju, jedino u DFP svrhe" ![]() Btw, ne kuzim ovaj dio o dual-quad Macu, pa ovaj i jest dual-quad Mac ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Prečupavi mod
|
Rjesenja za sto konkretno? Za neke stvari, jest, za neke naravno nije. Kruske i Trule jabuke ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
-------
|
Citiraj:
![]() Znam, ali mislil sam na to da se ne mora nužno kupovati quad procesore zadnje generacije. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
nautic expert
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
ne može se staviti u kategoriju sa tim macom? nema praktičnu upotrebljivost kao i taj mac? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Prečupavi mod
|
Ma sve to stoji kaj si napisal, al to ne mijenja cinjenicu da je rec da taj stroj nema razloga za kupnju jednostavno uber kretenarija ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|