PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Konfiguracija do 100.000 kn :-) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=131923)

Paso 27.12.2008. 14:18

Konfiguracija do 100.000 kn :-)

Nisam ovdje često, ali volim ovaj forum jer predstavlja vjerojatno najveću bazu ekspertnog znanja o PC hardveraju u nas. Mnogo toga korisnog pročitam i saznam, a pogotovo kada se radi o DIY modifikacijama u kojima i sam uživam. :)

Evo sada prilike da se odužim svima koji su meni pomogli - imao sam sreće dobiti na test ludu konfiguraciju, pa sam napisao jedan ležeran, nadam se ne i dosadan, blagdanski prikaz stroja kod kojeg se nije štedjelo!

Neka vas ne odbije to što se radi o Macu, jer danas je Mac hardverski tek malo probranija PC konfiguracija. I nemojte me flejmati s "da, ali ja mogu složiti daleko bolji odnos snage/novca" - naravno da se to može, to uopće nije upitno! Ovdje se radi o luksuzu i o skupom brand-name stroju, ali i mene je iznenadilo da bi sličan Dell bio skuplji od ovog Maca!

Evo, tko ima višak vremena neka pročita...

http://www.jabucnjak.hr/hardver/hard...urcielago.html

P.S.
Tekst nije pisan za PC eksperte, već za Mac "ja nisam nikada digao haubu" korisnike koji često o hardveru ne znaju baš ništa - niti ih to zanima, pa se nemojte iznervirati kada pričam o očiglednim stvarima. ;)

BeroVK 27.12.2008. 14:27

Predobro izgleda a tek reza:D ali ipak je to normalnom korisniku nepotrbno.

danij3l 27.12.2008. 14:50

samo da si stavio vishe slika unutrashnjosti :P tako je uredno

mymoon 27.12.2008. 15:04

fora, iako malo više testova ne bi škodilo.

Baja 001 27.12.2008. 15:11

Zavolio sam Apple svijet :) ali ovo je stvarno puno :)

Neku običnu PC mrcinu upola jeftiniju jer nema ECC, i slične fore.

Inače jedino što me pali kod ove konfe je 2 x Apple Cinema

Bubba 27.12.2008. 15:31

Citiraj:

Zašto Mac Pro koristi "skupi serverski ECC" RAM? Zato jer takav RAM sam može korigirati greške
Bilo bi izvrsno da je tako, ali na zalost, (D)RAM niti zna niti moze sam korigirati greske - to radi chipset, tj. memorijski kontroler.

Citiraj:

ECC greška (koja se može vidjeti i u System Profileru) ne znači pokvaren RAM, već samo da je ECC (Error Correcting Code) uspio korigirati problem kada (sada malo idemo u NASA terminologiju) slučajna alfa-čestica udari u memorijski čip i okrene koji bit! Da, to se događa cijelo vrijeme! S običnim RAM-om korisnik za to nikada i ne sazna. U svemiru je to velik problem, a na Zemlji zanemariv jer nas štiti atmosfera, ali ipak - dogodi se.
Iskreno se nadam da je ovo samo pokusaj kvazi humora.

Citiraj:

Cjelokupni stroj nema niti jedan značajan nedostatak, a činiti će vam se nevjerojatno, ali Mac Pro je JEFTINIJI od usporedive Dell PC radne stanice!
Je li jeftiniji ili ne, dalo bi se razgovarati. Sve i da je jeftiniji, nisam vidjao Apple hardver sa 3/3/3 jamstvom u Hrvatskoj (da ne pocinjemo sada o podrsci opcenito).

No to na stranu, za istu cijenu (manje od 100.000kn) mozes nabaviti 4 x Opteron 8378 (quad core, 4x 512 L2 + 6MB L3 cachea), 64GB RAM-a, SLI plocu i sve ostalo ekvivalentno tom Macu. Hej, nemas PresvetiOS (http://blogs.adobe.com/jnack/2008/04...hop_lr_64.html - no ne znam je li se stogod promijenilo u medjuvremenu po pitanju 64 bitnih aplikacija na OSX-u), ali hardverski je PC te cijene kud i kamo razorniji od Mac (da ne pricam o "serverskom svijetu" koji je nekoliko puta spominjan, a u tom kontekstu spominjati Apple je... deplasirano, da budem *iznimno* blag).

Jasno, nerealno je ocekivati od Jabucnjaka i druga Pasarica ovakve (pro PC-aske) opaske u recenziji najjaceg Jabucnog pulena, ali hej... :p ;)

No jedno je sigurno, na stranu objektivnost - mislim da bi ga rijetko tko odbio na stolu unatoc svemu. Stvarno je oku ugodan; doduse, ne bas kao, recimo, Tezro, ali osobno bih se zrtvovao da ga moram imati. :D

Željac 27.12.2008. 16:29

bolesno :D

i zelim to :)

kupit ce tatica :D

NOT :P

:beer:

Baja 001 27.12.2008. 16:34

Meni je najveća pogreška usporedba sa Lamborghiniom koji uopće u ponudi nema V8 biturbo, nego samo V10/V12 :D

TomG 27.12.2008. 16:53

po naslovu sam mislio da je vec pala bananica i lock.rekel necu ni gledati.

lijepo,nema sta.za pozeljeti,

AiM 27.12.2008. 17:00

za 100 k se da daleko bolja konfa sloziti od ovoga tu :S. Inace fx5300 20k kuna je moguce samo u Mac svijetu di obicni kablic od 5 kn kosta 250

Dizel 27.12.2008. 17:11

Bolje za te pare kupit polovnog turbo kabrioleta i tucat okolo nego svrsavat na gomilu silicija :D

Baja 001 27.12.2008. 17:12

Citiraj:

Autor AiM (Post 1231456)
za 100 k se da daleko bolja konfa sloziti od ovoga tu :S. Inace fx5300 20k kuna je moguce samo u Mac svijetu di obicni kablic od 5 kn kosta 250

A hebiga, plaća se kvaliteta a i dobra kompatibilnost. Prednost Applea je ta što su konfe generične, tj nema izbora velikoga a ni previše problema (najlakše je izdat 2 podržane grafe :D).

AiM 27.12.2008. 17:27

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 1231465)
A hebiga, plaća se kvaliteta a i dobra kompatibilnost. Prednost Applea je ta što su konfe generične, tj nema izbora velikoga a ni previše problema (najlakše je izdat 2 podržane grafe :D).

:D:D

Sony1 27.12.2008. 17:39

Sam nekako mi je hard pre mal..:roller::roller::roller:..

Tomo 27.12.2008. 18:47

i lambordinija napere mozda neki jugic od 500KS... ALi lambo je lambo, sta god vi pricali ;)

Konfiguracija je perverzija i sigurno nema osobe koja to ne bi zeljela na stolu. Pa cak i geek bubba :)

Dizel 27.12.2008. 18:56

Citiraj:

Autor Tomo (Post 1231558)

Konfiguracija je perverzija i sigurno nema osobe koja to ne bi zeljela na stolu. Pa cak i geek bubba :)

Mislim da ti to nije trebalo :D

Matesonik 27.12.2008. 21:39

Da vidimo...

Kaze, 8 procesora. Ja vidim 2 cetverojezgrena.

Kaze, "Ovakva Mac Pro konfiguracija ostaje rezervirana samo za elitne hard-core igrače koji moraju imati baš sve maksimalno" S cim, 8800GT na tu rezu?! (uz traljavo objasnjenje da ne mozes utrpati 4 8800GT unutra) I onda jos pokaze WoW koji leti prakticki na bilo cemu.

U pocetku teksta brije na profice koji obradjuju video, a nije se udostojio stopati ni najobicnije rekodiranje videa.

RAM i "server" (:roller:) je obradio Bubba.

Svrsavanje u prosjeku svake trece recenice valjda ne moram spominjati. Prelose.

^SuperUnknown^ 27.12.2008. 22:05

Ovakvo cudo ima smisla jedino u video obradi i u nicem drugom. Za rendering ionako postoje isplativija rjesenja (vise slabijih strojeva, tj. farma), za DTP pak ne treba bas 8-core stroj, i stari 2x2 bi odradio posao uz dovoljno RAM-a. Ovakav stroj itekako ima smisla i isplatit ce se jedino nekome tko radi recimo sa RED-om (gdje je Mac platforma prakticki ekskluziva, a ovakav stroj prakticki must-have) ili kao nekakva color grading stanica (sa Quadro FX5600 SDI karticom npr.). Ostalo sve je manje vise k*rchenje ili bacanje love (a pogotovo u ovo vrijeme kad je kupnja ovakvog stroja najlosije tempirana moguca).

Codiac 27.12.2008. 22:15

iskreno jedino sto mi je ljepo je tipkovnica.

nastranu to sto za tu lovu dobijes duplo jaci stroj od doticnog....

^SuperUnknown^ 27.12.2008. 22:24

Tipkovnica je zakon, da se razumijemo :) Ali sta imas gledat ljepotu kod ovakvog stroja? Nastranu sad to sto je to sastavni dio svakog Apple-ovog proizvoda, ali ovo je ozbiljni workstation stroj, a ne nekakva prchija za WoW ili igrice opcenito. Barem ga ja vidim tako, a rekoh i zasto...

Matesonik 27.12.2008. 22:36

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1231783)
Tipkovnica je zakon, da se razumijemo :) Ali sta imas gledat ljepotu kod ovakvog stroja? Nastranu sad to sto je to sastavni dio svakog Apple-ovog proizvoda, ali ovo je ozbiljni workstation stroj, a ne nekakva prchija za WoW ili igrice opcenito. Barem ga ja vidim tako, a rekoh i zasto...

Slazem se. Valjda buljis u posao a ne u kantu... ;D

Jedino mislim da workstation ima biti tih da te ne ometa u radu.

D-I-A-B-L-O 27.12.2008. 22:50

Ok, priznajem, to jest ozbiljan workstation, ali za boga miloga 100000kn???

Matesonik 27.12.2008. 22:57

Citiraj:

Autor D-I-A-B-L-O (Post 1231802)
Ok, priznajem, to jest ozbiljan workstation, ali za boga miloga 100000kn???

Pojma nemas koliko je video (osobito HD) zahtjevan... Valjda se nisi probao baviti time. ;)

Ja sam jos nedavno gledao koji ce Q SU-u toliko diskova, dok se nisam primio najobicnijeg presnimavanja s VHS na DVD. I nakon 2 dana intenzivnijeg rada dosao na zapunjenih cca 800GB. A radilo se zbilja o smijesnim rezolucijama... Onda mi je ovih njegovih 9 diskova od 1.5TB pocelo imati itekakvog smisla.

^SuperUnknown^ 27.12.2008. 23:07

Inace, MacPro kante su vrlo tihe, a to sto je nVidijina kartica glasna je propust nVidije :) A kaj se tice mojih diskova, iskoristeno ih je samo pola, naravno druga polovica je backup :) I nije samo posel gore, ima tu svega... Btw, u sta si ti to capturirao i koliko sati materijala da si natukao 800GB?

D-I-A-B-L-O 27.12.2008. 23:14

Citiraj:

Autor Matesonik (Post 1231807)
Pojma nemas koliko je video (osobito HD) zahtjevan... Valjda se nisi probao baviti time. ;)

Ja sam jos nedavno gledao koji ce Q SU-u toliko diskova, dok se nisam primio najobicnijeg presnimavanja s VHS na DVD. I nakon 2 dana intenzivnijeg rada dosao na zapunjenih cca 800GB. A radilo se zbilja o smijesnim rezolucijama... Onda mi je ovih njegovih 9 diskova od 1.5TB pocelo imati itekakvog smisla.

Mah, diskovni prostor je ono što me uopće ne uzbuđuje, za nekoga tko se bavi video obradom 4tb uopće ne zvuči nenormalno puno, nego ta cijena, mislim ono, šta je unutra sve od zlata ili čega???
Nadam se iskreno da mi takvo nešto neće nikad istinski zatrebati :)

Dizel 27.12.2008. 23:18

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1231816)
Inace, MacPro kante su vrlo tihe, a to sto je nVidijina kartica glasna je propust nVidije :) A kaj se tice mojih diskova, iskoristeno ih je samo pola, naravno druga polovica je backup :) I nije samo posel gore, ima tu svega... Btw, u sta si ti to capturirao i koliko sati materijala da si natukao 800GB?

Siguno rekodira u DVD stare filmove s Lepom Brenom i Čakijem :D

Matesonik 27.12.2008. 23:19

Citiraj:

Pizd... VHS dokumentarce (strogo edukativno, jelte!), bilo je 13h cca. Kvakaje u nekompresiranom AVI-ju jer bi bilo kakva kompresija ubila jadnog northwooda 2.0. Presao na Preskot 3.0 i on-the-fly enkodirao huffyuvom, preporodio se. :D

EDIT: LOL@Dizel :roller:

^SuperUnknown^ 27.12.2008. 23:26

Top stvari su uvijek brutalno skupe, a ovo jest top ponuda Apple-a. No recimo, mrvicu slabiji stroj se moze sloziti za dosta manje para, npr. sam Mac, dakle osnovnu konfiguraciju mozes kupiti vec za 16,600kn+PDV (2xQuad-Core Intel Xeon 2.8GHz/2GB/320GB/SuperDrive/ATI2600XT/tipkovnica, u Filexu), 32GB 800 MHz FBDIMM-a dobijes za nekih 9000kn+PDV (Lab2k), 2 Cineme 30" za 28000+PDV (Filex), 4TB diskova je oko 3000kn+PDV, 8800GT oko 1000+PDV i to sve skupa te ispadne malo vise od 50.000kn, dakle gotovo duplo manje od njihovih 100.000.

Jelc 27.12.2008. 23:33

Citiraj:

Btw, u sta si ti to capturirao i koliko sati materijala da si natukao 800GB?

Tak da se ima sa čim zabavljat kad bu to poslje prebacival u MPEG-2 i pržil...duga je zima, treba si nać zabavu:D

^SuperUnknown^ 27.12.2008. 23:44

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1231851)
treba si nać zabavu:D

I izvor topline, a s Preshottom to nebu problem :) Inace, fakat se ozbiljno pitam za kog je "slagan" ovaj Macan, jerbo na stolu vidim FinalCut Express koji bi radio i na Macbooku, a ova pila je stvorena za FinalCut Pro :nono:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:02.