Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.08.2010., 11:26   #1
DEfragmenter
Registered User
Moj komp

DEfragmenter's Avatar

Datum registracije: May 2010
Dijeljenje datoteka preko mreže

Pozdrav svima! Imam mali problem sa dijeljenjem datoteka preko mreže i molim pomoć. Modem/router je Thomson TG782(i). Jedan komp mi je spojen ethernet kabelom, a drugi komp i laptop bežično. Internet funkcionira odlično. Na svim računalima je Windows XP SP3.

Na glavnom računalu (spojen ethernet kabelom) sam omogućio dijeljenje na svom folderu "Downloads". Otišao sam na laptop i preslikao mrežni pogon (My Computer-Tools-Map Network Drive). Kvačicu sam ostavio na Reconnect drive on logon i... sve super. Povukao sam sve datoteke koje sam htio. Isto sam napravio i sa laptopom. Omogućio dijeljenje na njegovom folderu "Downloads" i na glavnom kompu preslikao pogon od laptopa.

Problem je sljedeći: kad jedan od ta dva kompjutera nije upaljen, ovaj drugi pri paljenju prikazuje welcome screen otprilike 3 minute i tek onda prikaže desktop. Kad sam raskinuo vezu s mrežnim pogonom (My Computer-Tools-Disconnect network drive) sve se vratilo u normalu. Isto sam morao napraviti sa oba kompjutera.

Ja mislim da je problem baš u onoj kvačici Reconnect drive on logon. On se stalno pokušava spojiti na pogon od računala koje može biti i isključeno. Nisam siguran u čemu je zapravo stvar, pa molim da mi netko objasni. Kako imati u My computeru preslikan mrežni pogon, a da se ovaj spaja na njega samo po potrebi?

Hvala svima! Pozdrav!
DEfragmenter je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2010., 11:33   #2
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Prvo što mi pada na pamet je da pošeraš folder i staviš prečac na desktop drugog kompa, i obrnuto. Tako će ti se spajat samo po potrebi. Neće nit mapiran disk, al radit će sve kak treba. A ovaj welcome screen stoji dugo čisto zbog toga što windoze jako slabo refreshaju mrežu, pa se browser zablokira minutu/dvije svaki put kad pokušaš pristupit kompu koji više nije upaljen.
D1viry je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.08.2010., 11:57   #3
ONeill
Premium

ONeill's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
Stavi sva računala u istu grupu (ako već nisu).
Da li vidiš dijeljene foldere pod My Network Places ?
ONeill je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2010., 12:31   #4
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor DEfragmenter Pregled postova
Ja mislim da je problem baš u onoj kvačici Reconnect drive on logon. On se stalno pokušava spojiti na pogon od računala koje može biti i isključeno. Nisam siguran u čemu je zapravo stvar, pa molim da mi netko objasni.
U pravu si, to je upravo zbog te kvačice i upravo iz tog razloga kojeg si naveo.

Citiraj:
Autor DEfragmenter Pregled postova
Kako imati u My computeru preslikan mrežni pogon, a da se ovaj spaja na njega samo po potrebi?
Dao ti D1viry dobar savjet. Brz i efikasan bez pretjerano kompliciranja:

Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
Prvo što mi pada na pamet je da pošeraš folder i staviš prečac na desktop drugog kompa, i obrnuto. Tako će ti se spajat samo po potrebi. Neće nit mapiran disk, al radit će sve kak treba.
Ali je onda epohalno nastavio:
Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
A ovaj welcome screen stoji dugo čisto zbog toga što windoze jako slabo refreshaju mrežu, pa se browser zablokira minutu/dvije svaki put kad pokušaš pristupit kompu koji više nije upaljen.
Ma šta? Jel ti znaš išta o onome što pišeš? Ili samo tek toliko da ispadneš pametniji?

Citiraj:
Autor ONeill Pregled postova
Stavi sva računala u istu grupu (ako već nisu).
Da li vidiš dijeljene foldere pod My Network Places ?
Jesi uopće pročitao post prije nego što si sročio ovo?
Staro 19.08.2010., 12:38   #5
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

@doublev
Nisam niti namjeravao ispadat pametan ili tako nešto, znam razliku između mapiraja diskova i refresha mreže, dough. Činjenica je da windoze jako slabo refreshaju mrežu pa vidiš u mreži komp koji više nije upaljen (nisam štopao koliko dugo) i onda kad se pokušaš spojit, zablokira ti se browser (mislio sam doslovno na browser-preglednik), trebao sam reč win-explorer, tc ili treće nešto .
Činjenica je da im treba vremena da nešto skuže na mreži
Razlika je samo u tome što pri loginu windoze uvijek žele mapirati disk ako je stavio reconnect at logon, dok na prečac neće klikat (valjda) ako zna da je drugi komp ugašen.

edit: Trebao sam u prvom postu napisat samo preporuku i ništ više

Zadnje izmijenjeno od: D1viry. 19.08.2010. u 12:50.
D1viry je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2010., 12:49   #6
DEfragmenter
Registered User
Moj komp

DEfragmenter's Avatar

Hvala svima. Sad znam što treba napraviti.
DEfragmenter je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2010., 15:27   #7
ONeill
Premium

ONeill's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
Citiraj:
Autor doublev Pregled postova

Jesi uopće pročitao post prije nego što si sročio ovo?
Pa ako sve vidi u Networku, onda nema potrebe da radi mapiranje niti ikakve shortcuts kad je vec sve tamo.
ONeill je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2010., 19:05   #8
de.fang
Premium
Moj komp

de.fang's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
Citiraj:
Autor ONeill Pregled postova
Pa ako sve vidi u Networku, onda nema potrebe da radi mapiranje niti ikakve shortcuts kad je vec sve tamo.
Upravo tako, a ako želi može ići i direkt na diskove kao administrator iz run-a
\\ip\disk$

npr. \\192.168.1.1\d$

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno