PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Dijeljenje datoteka preko mreže (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=195926)

DEfragmenter 19.08.2010. 11:26

Dijeljenje datoteka preko mreže

Pozdrav svima! Imam mali problem sa dijeljenjem datoteka preko mreže i molim pomoć. Modem/router je Thomson TG782(i). Jedan komp mi je spojen ethernet kabelom, a drugi komp i laptop bežično. Internet funkcionira odlično. Na svim računalima je Windows XP SP3.

Na glavnom računalu (spojen ethernet kabelom) sam omogućio dijeljenje na svom folderu "Downloads". Otišao sam na laptop i preslikao mrežni pogon (My Computer-Tools-Map Network Drive). Kvačicu sam ostavio na Reconnect drive on logon i... sve super. Povukao sam sve datoteke koje sam htio. Isto sam napravio i sa laptopom. Omogućio dijeljenje na njegovom folderu "Downloads" i na glavnom kompu preslikao pogon od laptopa.

Problem je sljedeći: kad jedan od ta dva kompjutera nije upaljen, ovaj drugi pri paljenju prikazuje welcome screen otprilike 3 minute i tek onda prikaže desktop. Kad sam raskinuo vezu s mrežnim pogonom (My Computer-Tools-Disconnect network drive) sve se vratilo u normalu. Isto sam morao napraviti sa oba kompjutera.

Ja mislim da je problem baš u onoj kvačici Reconnect drive on logon. On se stalno pokušava spojiti na pogon od računala koje može biti i isključeno. Nisam siguran u čemu je zapravo stvar, pa molim da mi netko objasni. Kako imati u My computeru preslikan mrežni pogon, a da se ovaj spaja na njega samo po potrebi?

Hvala svima! Pozdrav! :fala:

D1viry 19.08.2010. 11:33

Prvo što mi pada na pamet je da pošeraš folder i staviš prečac na desktop drugog kompa, i obrnuto. Tako će ti se spajat samo po potrebi. Neće nit mapiran disk, al radit će sve kak treba. A ovaj welcome screen stoji dugo čisto zbog toga što windoze jako slabo refreshaju mrežu, pa se browser zablokira minutu/dvije svaki put kad pokušaš pristupit kompu koji više nije upaljen.

ONeill 19.08.2010. 11:57

Stavi sva računala u istu grupu (ako već nisu).
Da li vidiš dijeljene foldere pod My Network Places ?

doublev 19.08.2010. 12:31

Citiraj:

Autor DEfragmenter (Post 1711901)
Ja mislim da je problem baš u onoj kvačici Reconnect drive on logon. On se stalno pokušava spojiti na pogon od računala koje može biti i isključeno. Nisam siguran u čemu je zapravo stvar, pa molim da mi netko objasni.

U pravu si, to je upravo zbog te kvačice i upravo iz tog razloga kojeg si naveo.

Citiraj:

Autor DEfragmenter (Post 1711901)
Kako imati u My computeru preslikan mrežni pogon, a da se ovaj spaja na njega samo po potrebi?

Dao ti D1viry dobar savjet. Brz i efikasan bez pretjerano kompliciranja:

Citiraj:

Autor D1viry (Post 1711914)
Prvo što mi pada na pamet je da pošeraš folder i staviš prečac na desktop drugog kompa, i obrnuto. Tako će ti se spajat samo po potrebi. Neće nit mapiran disk, al radit će sve kak treba.

Ali je onda epohalno nastavio:
Citiraj:

Autor D1viry (Post 1711914)
A ovaj welcome screen stoji dugo čisto zbog toga što windoze jako slabo refreshaju mrežu, pa se browser zablokira minutu/dvije svaki put kad pokušaš pristupit kompu koji više nije upaljen.

Ma šta? Jel ti znaš išta o onome što pišeš? Ili samo tek toliko da ispadneš pametniji?

Citiraj:

Autor ONeill (Post 1711924)
Stavi sva računala u istu grupu (ako već nisu).
Da li vidiš dijeljene foldere pod My Network Places ?

Jesi uopće pročitao post prije nego što si sročio ovo?

D1viry 19.08.2010. 12:38

@doublev
Nisam niti namjeravao ispadat pametan ili tako nešto, znam razliku između mapiraja diskova i refresha mreže, dough. Činjenica je da windoze jako slabo refreshaju mrežu pa vidiš u mreži komp koji više nije upaljen (nisam štopao koliko dugo) i onda kad se pokušaš spojit, zablokira ti se browser (mislio sam doslovno na browser-preglednik), trebao sam reč win-explorer, tc ili treće nešto :D :D.
Činjenica je da im treba vremena da nešto skuže na mreži :D
Razlika je samo u tome što pri loginu windoze uvijek žele mapirati disk ako je stavio reconnect at logon, dok na prečac neće klikat (valjda) ako zna da je drugi komp ugašen. :D :D

edit: Trebao sam u prvom postu napisat samo preporuku i ništ više :D :D :D

DEfragmenter 19.08.2010. 12:49

Hvala svima. Sad znam što treba napraviti.:fala:

ONeill 19.08.2010. 15:27

Citiraj:

Autor doublev (Post 1711956)

Jesi uopće pročitao post prije nego što si sročio ovo?

Pa ako sve vidi u Networku, onda nema potrebe da radi mapiranje niti ikakve shortcuts kad je vec sve tamo.

de.fang 19.08.2010. 19:05

Citiraj:

Autor ONeill (Post 1712087)
Pa ako sve vidi u Networku, onda nema potrebe da radi mapiranje niti ikakve shortcuts kad je vec sve tamo.

Upravo tako, a ako želi može ići i direkt na diskove kao administrator iz run-a
\\ip\disk$

npr. \\192.168.1.1\d$

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:16.