|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
crkla maticna ploca
pozdrav svima... crkla mi je maticna na hp g7 i sad bi je zamijenio drugom. moja je za intelove procesore, chipset intel hm75 express. sad me zanima mogu li ja tu maticnu zamijeniti maticnom plocom za amd procesore koja je identicna mojoj samo je drukciji procesor jer intelovu maticnu mi je skoro pa nemoguce naci u hr. napominjem da zelim da mi ostane operativni sustav u stanju u kojem je bio kad mi je crkla maticna, ne zelim format pa sve na novo a vec imam dosta drivera i raznih sistemskih dodataka koji su instalirani za intelov procesor pa ne znam hoce li to predstavljati problem kod pokretanja laptopa sa amd procesorom hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2014
|
Bit će problema ako promijeniš s Intela na AMD. Ja sam napravio upgrade AMD -> AMD pa sam morao sve ponovno instalirati. Ah... ovo naravno ako su u pitanju Windoze. Nemam iskustva s nekim drugim OS-om. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Pitanje OS-a bi se još i dalo nekako riješiti, s repairom, odnosno brisanjem drivera ili nekim kemijama. Ali pitanje koliko bi te taj sport (zamjena matične i proca) na kraju koštao, po meni neisplativo u konačnici |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Aug 2005
|
S Windowsima 7 imaš veliku šansu da će se posložiti sami, ipak su puno žilaviji od primjerice Win XP. Imam istu instalaciju Win 7 od 990FX i Phenoma X6, pa sad na X79 i 3930k. Jedno vrijeme (kad je krepala Điđibajtica X79-UP4) u pogonu je bila i X58 s Xeonom E5520. Svaki put su se Win 7 oporavili i nastavili raditi bez problema. U drugom stroju imam testne Win 7 koji su prošli još veće torture (s775 Xeon, AM3 Phenom, FM2+, X58...) i svaki put kresnu bez problema. ![]() Možeš eventualno pri prvom bootu nakon promjene matične, odmah otići u safe mode i deinstalirati drivere za chipset i sl. Kao što su ti napisali, najvažnije je pitanje isplativosti popravka laptopa. EDIT: Ako ideš na promjenu matične, svakako pripremi na nekom USB sticku barem drivere za novu mrežnu karticu, u slučaju da ih Win nemaju, kad proradi mreža dalje je lako. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Silence
Datum registracije: Jul 2011
|
Imao sam ja na SSD-u Win koji je radio na DFI LP UT P45 + X5460 Xeon (dok nije krepala), nakon toga na ASUS P5Q-EM + L5430 Xeon (što sam imao u rezervi) i jedno vrijeme na MSI MpowerMax AC + i5 4690K dok nisam nabavio novi (veći) SSD. Radilo je uredno u sva 3 sistema. Na laptopu je sistem kloniran sa HDD-a na spomenuti SSD, nadograđen cpu sa i5 na i7 nakon toga. Također radi bez problema. U svim slučajima radi se o Win7 Sp1 x64 (Ultimate na stolnim računalima, dok je na laptopu Home Edition) Windowsi će ti sami povući drivere dok će stvari koje više nisu u sistemu disable-ati, ali će ti driveri ostati na računalu. Jedino bi ručno stavio drivere za chipset (intel INF installation). Imaš na netu i tutorial kako pobrisati te stare drivere nakon ovakvih akcija. Zadnje izmijenjeno od: osspaljeni. 13.02.2016. u 20:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Silence
Datum registracije: Jul 2011
|
Ma nish... sretno uglavnom. Mislim 7ica jeste pomalo osjetljiva kad mjenjaš neki "osnovni" hardver, ali ništa strašno tj... ništa što ručno čišćenje drivera (za koje sam ti dao tutorial), čišćenje smeća i registrya (za ovo preporučam CCleaner) i defrag diska i registrya ako se radi o fizičkom disku, a ne o SSD-u (iobit Smart Defrag) ne mogu rješiti. Nakon tretmana pobrišeš navedene besplatne aplikacije sa diska i opet ti sve radi kako spada ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|