|
![]() |
#1 |
OMG, thats the funky shit
Datum registracije: Aug 2005
|
Baterije i punjenje
Imam jedno pitanje da li se mogu NI-MH AA nadopunjavati. Znači da li ih mogu puniti dok su napola pune ili uvijek moram čekati da se isprazne.
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Meni punjač ima mogućnost da ju isprazni do kraja. A puniti ju dok nije skroz prazna kolko znam samnjuje životni vijek punjive baterije. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
NiMH baterije se mogu nadopunjavat bez obzira kolko su prethodno bile pune, al preporuča se nakon nekoliko punjenja baterije potpuno ispraznit pa onda punit.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||||||||||
Moderator
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#6 |
Strichek Moderator
|
slažem se sa srkyem, obavezno se moraju ispraznit jer se smanjuje životni vijek, i potrebno je kod prvog punjenja punit min 12 sati, nakon toga što prije ispraznit i opet punit min 12 sati! to je najbolji recept za nove Ni Mh baterije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
EMP moderator
|
Sorry, ali niste u pravu. NiCd baterije se prije svakog punjenja moraju ispraznit. NiMH baterije se mogu punit na bilo kojem stupnju napunjenosti, al ju je potrebno s vremena na vrijeme ipak ispraznit do kraja pa napunit. LiIon baterije nemaju nikakve bolesti i mogu se punit bilo kada.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Datum registracije: Aug 2003
|
Da se nadovežem na Domija, postoje spori, brzi i nešto brži ![]() Sporima treba oko 15h, brzima oko 5h a nešto brži to obave za pola sata ili čak i prije. Piše sve u uputstvu, a ovisi i o kapacitetu baterije. Nešto sam čuo da su ovi sporiji "najzdraviji" za baterije ali ja ga imam čisto zato jer je najjeftiniji ![]()
![]() |
#9 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
NiCD baterije: ------------------ Potrebno ih je prazniti do kraja i puniti, jer postoji mogućnost pojave tzv. "memory effect"-a, što rezultira da baterija "upamti" samo dio kapaciteta kao puni, te se ne želi napuniti do kraja (ili signalizira da je ispražnjena, a još nije). NiMH baterije: ------------------ Nemaju "memory effect" i mogu se nadpounjavati bez problema, ali imaju određeni broj ciklusa punjenje-pražnjenje nakon kojeg im se kapacitet znatno smanjuje dok ne umru. Dakle, ako ju stalno dopunjavate, trajat će vam kraće, ali ne zbog dopunjavanja, nego jednostavno zbog činjenice da ćete ju manje koristiti. Primjer: Umjesto da ju koristite, npr., 5 dana za kojih se ona potpuno isprazni, vi ju punite svaki drugi dan. Baterija ima 100 ciklusa punjenje/pražnjenje. U slučaju da ju svaki put ispraznite do kraja, trajat će vam 100*5=500 dana. Ukoliko ju punite svaki drugi dan, trajaće 100*2=200 dana. Brojke su, naravno, izmišnjene radi lakšeg objašnjenja. Naravno da ova računica nije toliko jednostavna u stvarnom životu, ali pojednostavljeno pokazuje zašto bi NiMH baterije trebalo što više prazniti do kraja prije punjenja. LiIon baterije: ------------------ Nemaju navedenih nedostataka, lagane su, ali skuplje za proizvodnju i imaju u pravilu kraći životni vijek. Tu je još i efekt samopražnjenja - pražnjenje baterije koja se ne koristi. Tu je najbolja (najmanje se prazni) LiIon baterija.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#14 |
Bill Gates
Datum registracije: Jan 2007
|
Problemi s punjivim baterijama i savjeti
Imam fotic Canon Powershot A570. Kupio sam neke Xact baterije u metrou. 4 kom. 2700mah. Problem je u tome sto s frisko napunjenima mozes uslikati mozda 2-3 fotografije. S Olympusom iz t-comove akcije ista stvar. Kupio sam Sanyo AA 2700mah. I svaki put kada su ful napunjene fotic javlja da su baterije prazne. S obicnom 1.5v baterijom fotic moze i 100 slika bez prob napraviti. Isto tako i Canon. Pomislio sam da je problem sto punjive baterije rade na 1.2v, a ne punjive na 1.5v. Jel moze biti problem u tome sto daju premalu voltazu? Malo nelogicno, mislim da bi proizvođaci fotica trebali znati da ce 90% ljudi koristiti punjive bat. na 1.2v. Imate li kakav savjet? Zadnje izmijenjeno od: pipe. 17.01.2009. u 12:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
mislim da ti je bas u tome problem! moj frend ima isti takav problem sa olypusom.... meni cannon power shot sx100is sa duracelkama punjivim na 1,2V radi normalno , a stavim ih u frendov olympus samo mu ajvi prazne i ugasi se :S znam da imas i 1,5V punjive durcelke (negdje sam ih vidio al ubi me di) al su i skupe ko sam vrag :S
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
1,5 punjive baterije nepostoje (barem ne Ni-Mh), a to sto te zeza moze biti do baterija mada nebi trebalo jer je predviden da radi na njih ja imam pored slr-a sony w-1 koji radi na dvije punjive baterije i sa svakom sam imao problema u vidu kratkog trajanja a onda sam kupio panasonic 2300mAh koje mi mogu trajati 250-400 slika zavisi od koristenja blica, sve one pisu da imaju dosta mAh ali se razlikuju ko nebo i zemlja sony od 2400mAh nemogu mi biti za 150 slika a panasonic od 2300 guraju i do 400.
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
Imam GP 1.2V baterije na 1750MaH i sa mojim Olympusom C-170 rade savrseno... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|