|
![]() |
#1 |
Pink Floyd fan
Datum registracije: Nov 2001
|
Bewag kupio Adriatic Kabel i DCM
Meni je ovo vrlo zanimljiva vijest. Definitivno nisu iskorišteni svi potencijali kabelskog Interneta, da su imalo agilniji sa svojim uslugama i cijenama mogli su imati svakog korisnika do kojeg imaju provućen kabel. Ovako, što zbog neinformiranosti ljudi, što zbog ne konkuretnih brzina i cijena imaju apsurd da ljudi koriste ADSL a kabel im pred vratima. U vijesti je navedeno da će proširiti područje dostupnosti, i ponuditi triple play.
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Nadam se da će uskoro i brzine povećati... ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Pink Floyd fan
|
Kao što rekoh da su pametni već su mogli imate sve korisnike do kojih imaju razvučen kabel, samo da su povoljniji od drugih a ne da ih prate u stopu sa brzinama i cijenam.
![]() |
#4 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pink Floyd fan
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#6 |
Premium moderator
|
Pročitao sam, ali sam prekočio uvodni dio o ulaganjima, skrolao ja dalje, ups ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pink Floyd fan
|
Google a pogotovo Wikipedija su tako dobre stvari ![]() Bandwidth of business cable modem service typically range from 3 Megabits per second (Mbit/s) up to 30 Mbit/s or more. The upstream bandwidth on residential cable modem service usually ranges from 384 Kilobits per second (kbit/s) to 6 Mbit/s or more.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Pink Floyd fan
|
Baš sam i ja gledao i čudio se. Prvo sam pomislio kako će kod nas ponuditi veće brzine i niže cijene da bi privukli više korisnika, ali kad sam vidio kakve cijene nude vani nekako sam postao pesimističan.
![]() |
#13 |
OMG, thats the funky shit
|
Da ovaj DCM ko da se ne trudi npr postave kod mene infrastrukturu prije mjesec dana i nigdje reklame ni obavijesti da mi je xnet dostupan sasvim slucajno sazno da su oni prošlih tjedana vukli kabele po kvartu i sad ćekam na ugrađivanje ![]()
![]() |
#14 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Ja imam doma kabvelsku od Adriatica, oni su davali i net (preko Globalneta) ali kad sam zadnji put gledao nije ponuda bila bog-zna-kaj... http://www.adriatic-kabel.hr/kabelsk...et_cjenik.aspx A i slika je malo-malo za popizdit, bilo je jedno vrijeme ok ali je opet počelo po starom... Nadam se da bude bolje.
![]() |
#15 |
Spužva Bob Skockani.. :XD
Datum registracije: Mar 2005
|
"Jedinstveno brojanje prometa po 1 MB (promet po 1 MB = 0,019kn)" - ma strašni suuu.... ![]() ![]() Ali kako vidim svi su tu negdje po cjenama,nebi netko bio jeftiniji pa da mu pištolj na čelo (il' sljepoočnicu) prisloniš... ![]() ![]() ![]() A za ovaj Bewag...a mišljenja sam da će cijene biti...tipično hrvatske ![]() ![]() ![]()
Athlon64 X2 5400BE Brisbane @3000Mhz + KATANA 2 + AirTunel@2x Xilence 120mm Gigabyte GA-MA78G-DS3H @F4 Mushkin Redline @1000Mhz 5-5-5 XFX 9600GSO @680/1700 || 2000Mhz Seagate Gonzales 250GB & 320GB && Spinpoint F1 500GB Coolermaster Elite Power RS460; Sharkoon Silvation; LG GH22NP20/LG GH20NS10/Pioneer DVR107D/Pioneer 216DBK/ Samsung SH-S223F; Logitech MX518; Philips 190P7ES 19" LCD |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
yup, amis za 153kn dobijes: telefonsku pretplatu (sa 60 besplatnih minuta, i jeftinijim tarifama od t-scuma) 1024/256 kbps flat kod te skama je situacija ovakva: Brzina 1 Mbit/s download / 256 kbit/s upload 79 kn/mj. Neograničen promet 199 kn/mj. mjesecna naknada za Halo Mini (60 min u nac. mrezi) 54,90kn/mj. ukupno: 332,90kn Vise nego duplo jeftinije stvarno nije "zeru" ![]() A za ovaj Bewag (tj. B.com) nemam ni ja prevelike nade. Moja jedina nada je da Amis sto prije dodje u moj kvart ![]() Btw, @LAcy: Teoretski bi trebalo biti tako sa zvjezdastom strukturom, no problem je u tome sto taj opticki kabel ne postoji... u postojecoj infrastrukturi, to je zapravo jedan koaksijalac, koji dovodi signal za cilu zgradu/kvart. Ako ne virujes meni, ima na wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Cable_modem Ne znam jel u hrv postoji mjesto gdje se moze zagusiti propusnost kabela (zbog rastrkanosti korisnika), no bio sam vanka (primjerice u USA), gdje ljudi imaju kabelski internet, pa da vidis kako brzina opada navecer kad se svi spoje - nemilice. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Pink Floyd fan
|
Citiraj:
Kroz koaksijalni kabel prolazi barem 48 UHF televizijskih kanala, u DVB-T tutorijalu sam napisao da jedan stream koristi 3-4Mbps, a da ih na jednom UHF kanalu može biti navodno do 10. Kod nas ih obično ima 5, znači 5 x 4Mbps = 20Mbps x 48 = 960Mbps! Nije loše za koaksijalni kabel, zar ne. Koliko korisnika je potrebno da zaguši ovu odoka izračunatu i vjerojatno netočno malu propusnost? Zagušenje odnosno pad brzine prijenosa zbog istovremenog pristupa više korisnika može biti iz više razloga a jedan od najbitnijih je usko grlo providera prema ostatku Interneta. Svaka mreža na svijetu se projektira na osnovu prosječnog zauzeća resursa, a ne maksimalnog jer bi to bilo preskupo.
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Slazem se s tim sto si napisao... ali zaboravljas cinjenicu da se kroz taj koaksijalac (a stara infrastruktura, npr u mojoj bivsoj zgradi, koaksijalac vodi definitivno do glavne kutije u zgradi - je li do cvorista u kvartu optika ne znam, i nije bitno). uglavnom - kroz taj koaksijalac vec idu svi ti programi, jer ljudi imaju kabelsku televiziju. Malo sam gledao po netu, kroz kabel moze proci i vise od 48 kanala (cak 116 ako sam dobro skuzio), ali ih je dosta zauzeto upravo televizijskim signalom. U pravu si, u biti je PUNO veci problem upstream (jer je kabel orginalno predvidjen kao jednosmjerni vod), te "statisticka opterecenost cvorista", po kojem se oni ravnaju, a ne maksimalna - tako da downstream je ogranicen na 100% prosjeka, ili 150%, a max navecer je mozda 300%... pa brzina pada. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Pink Floyd fan
|
Koliko znam svaki korisnik ima svoj kabel koji vodi do glavne razvodne kutije. To su radili prije par godina da bi svakom posebno mogli pružiti određeni paket i da ga naravno mogu isključiti ako ne plaća. Znam da može proći više kanala od 48, tih 48 su samo UHF kanali od 21 - 69. Upstream (prijenos podataka od korisnika) nije zapravo problem jer se podaci prenose u drugom spektru. Upstream (ili češće upload) je obično niži jer je praksa pokazala da korisnik više downloada nego uploada, a na ovaj način se štedi ukupna širina opsega (bandwith). Sve mreže se konfiguriraju na statistički prosječan promet, a davatelj usluge eventualno zbog tržišne utakmice može odstupiti od tog pravila.
![]() |
#21 |
Proktolog
Datum registracije: Oct 2005
|
![]() |
#22 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
ja sam radio na 100mbit, pa nikom niš.... u školi na optici imam 15down/30up (8-15down/15-30up po speedtest.net)... |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Pink Floyd fan
|
Citiraj:
Citiraj:
Kako se razvija broadband pristup netu u Hr, čini se da bi uskoro mogli ostati bez korisnika ako se ne prilagode trendu. Iskon nudi vrlo zanimljivu alternativu, no i Bewag je najavio triple play. Vidjet' ćemo na jesen.
![]() |
![]() |
#26 |
Proktolog
Datum registracije: Oct 2005
|
DCM ima puno rezerve i sigurno nije ni malo u zaostatku. Oni svoj zalet tek hvataju...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|