![]() |
Bewag kupio Adriatic Kabel i DCM
Meni je ovo vrlo zanimljiva vijest. Definitivno nisu iskorišteni svi potencijali kabelskog Interneta, da su imalo agilniji sa svojim uslugama i cijenama mogli su imati svakog korisnika do kojeg imaju provućen kabel. Ovako, što zbog neinformiranosti ljudi, što zbog ne konkuretnih brzina i cijena imaju apsurd da ljudi koriste ADSL a kabel im pred vratima.
U vijesti je navedeno da će proširiti područje dostupnosti, i ponuditi triple play. |
Nadam se da će uskoro i brzine povećati... :D
|
Kao što rekoh da su pametni već su mogli imate sve korisnike do kojih imaju razvučen kabel, samo da su povoljniji od drugih a ne da ih prate u stopu sa brzinama i cijenam.
|
Citiraj:
Ali povećanjem broja korisnika opada brzina kabelu zar ne? :( Ako će dobivati sve više korisnika, neka to prate ulaganjem u infrastrukturu a ne da na kraju imamo dial-up :kafa: |
Citiraj:
|
Pročitao sam, ali sam prekočio uvodni dio o ulaganjima, skrolao ja dalje, ups :o
|
|
Kolika je uopce max brzia koja se moze postici teoretska naravno preko kabela? Znam da je za aDSL 8mbit / 1mbit
|
Dugo ćemo mi još čekati da brzina naraste kako treba...
|
Google a pogotovo Wikipedija su tako dobre stvari :)
Bandwidth of business cable modem service typically range from 3 Megabits per second (Mbit/s) up to 30 Mbit/s or more. The upstream bandwidth on residential cable modem service usually ranges from 384 Kilobits per second (kbit/s) to 6 Mbit/s or more. |
nije mi jasno kak bnet uopće s ovim cijenama posluje u austriji,mislim cijene su im za naše uvijete loše,kako to tek vani mora izgledati?
|
Citiraj:
|
Da ovaj DCM ko da se ne trudi npr postave kod mene infrastrukturu prije mjesec dana i nigdje reklame ni obavijesti da mi je xnet dostupan sasvim slucajno sazno da su oni prošlih tjedana vukli kabele po kvartu i sad ćekam na ugrađivanje :D
|
Ja imam doma kabvelsku od Adriatica, oni su davali i net (preko Globalneta) ali kad sam zadnji put gledao nije ponuda bila bog-zna-kaj...
http://www.adriatic-kabel.hr/kabelsk...et_cjenik.aspx A i slika je malo-malo za popizdit, bilo je jedno vrijeme ok ali je opet počelo po starom... Nadam se da bude bolje. |
"Jedinstveno brojanje prometa po 1 MB (promet po 1 MB = 0,019kn)" - ma strašni suuu.... :goood: :lol2:
Ali kako vidim svi su tu negdje po cjenama,nebi netko bio jeftiniji pa da mu pištolj na čelo (il' sljepoočnicu) prisloniš... :goood: Čak mi se sad ni ovaj AMIS ne čini nešto toliko povoljniji,barem ovo za net što sam gledao,za telefon i zvuči malo kao jeftinije...dobro i net je malo,ali zerooo jeftiniji,ne smiju previše valjda ni oni,da ne razljute velikog T-brata pa da i njima 'pocvika infrastrukturu... :lol2: Svi t-com radnici cvikcange u ruke i ajmo od šahte do šahte... :goood: A za ovaj Bewag...a mišljenja sam da će cijene biti...tipično hrvatske :fiju: - staviti pod novi pojam u rječnik,"tipčno hrvatske cijene" - označava nešto nepovoljno,nejeftino,ne dobro za korisnike... :fiju: :goood: |
Tebi je amis malo jeftiniji a nude za 153kn i telefon i 1mbit flat internet, dok kod t-coma za tu lovu nemoš ni uzeti flat paket prometa...
|
yup, amis za 153kn dobijes:
telefonsku pretplatu (sa 60 besplatnih minuta, i jeftinijim tarifama od t-scuma) 1024/256 kbps flat kod te skama je situacija ovakva: Brzina 1 Mbit/s download / 256 kbit/s upload 79 kn/mj. Neograničen promet 199 kn/mj. mjesecna naknada za Halo Mini (60 min u nac. mrezi) 54,90kn/mj. ukupno: 332,90kn Vise nego duplo jeftinije stvarno nije "zeru" ;) A za ovaj Bewag (tj. B.com) nemam ni ja prevelike nade. Moja jedina nada je da Amis sto prije dodje u moj kvart :( Btw, @LAcy: Teoretski bi trebalo biti tako sa zvjezdastom strukturom, no problem je u tome sto taj opticki kabel ne postoji... u postojecoj infrastrukturi, to je zapravo jedan koaksijalac, koji dovodi signal za cilu zgradu/kvart. Ako ne virujes meni, ima na wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Cable_modem Ne znam jel u hrv postoji mjesto gdje se moze zagusiti propusnost kabela (zbog rastrkanosti korisnika), no bio sam vanka (primjerice u USA), gdje ljudi imaju kabelski internet, pa da vidis kako brzina opada navecer kad se svi spoje - nemilice. |
Citiraj:
Kroz koaksijalni kabel prolazi barem 48 UHF televizijskih kanala, u DVB-T tutorijalu sam napisao da jedan stream koristi 3-4Mbps, a da ih na jednom UHF kanalu može biti navodno do 10. Kod nas ih obično ima 5, znači 5 x 4Mbps = 20Mbps x 48 = 960Mbps! Nije loše za koaksijalni kabel, zar ne. Koliko korisnika je potrebno da zaguši ovu odoka izračunatu i vjerojatno netočno malu propusnost? Zagušenje odnosno pad brzine prijenosa zbog istovremenog pristupa više korisnika može biti iz više razloga a jedan od najbitnijih je usko grlo providera prema ostatku Interneta. Svaka mreža na svijetu se projektira na osnovu prosječnog zauzeća resursa, a ne maksimalnog jer bi to bilo preskupo. |
Slazem se s tim sto si napisao... ali zaboravljas cinjenicu da se kroz taj koaksijalac (a stara infrastruktura, npr u mojoj bivsoj zgradi, koaksijalac vodi definitivno do glavne kutije u zgradi - je li do cvorista u kvartu optika ne znam, i nije bitno). uglavnom - kroz taj koaksijalac vec idu svi ti programi, jer ljudi imaju kabelsku televiziju.
Malo sam gledao po netu, kroz kabel moze proci i vise od 48 kanala (cak 116 ako sam dobro skuzio), ali ih je dosta zauzeto upravo televizijskim signalom. U pravu si, u biti je PUNO veci problem upstream (jer je kabel orginalno predvidjen kao jednosmjerni vod), te "statisticka opterecenost cvorista", po kojem se oni ravnaju, a ne maksimalna - tako da downstream je ogranicen na 100% prosjeka, ili 150%, a max navecer je mozda 300%... pa brzina pada. |
Koliko znam svaki korisnik ima svoj kabel koji vodi do glavne razvodne kutije. To su radili prije par godina da bi svakom posebno mogli pružiti određeni paket i da ga naravno mogu isključiti ako ne plaća.
Znam da može proći više kanala od 48, tih 48 su samo UHF kanali od 21 - 69. Upstream (prijenos podataka od korisnika) nije zapravo problem jer se podaci prenose u drugom spektru. Upstream (ili češće upload) je obično niži jer je praksa pokazala da korisnik više downloada nego uploada, a na ovaj način se štedi ukupna širina opsega (bandwith). Sve mreže se konfiguriraju na statistički prosječan promet, a davatelj usluge eventualno zbog tržišne utakmice može odstupiti od tog pravila. |
Citiraj:
|
ja sam radio na 100mbit, pa nikom niš....
u školi na optici imam 15down/30up (8-15down/15-30up po speedtest.net)... |
Dakle, SA MODEMIMA KOJE SADA koriste je limit 50 mbit. Nije ovo natjecanje, znaš, čovjek je pitao i ja sam mu odgovorio...
|
Šta nam to sve vrijedi kad ćemo barem još godinu dana surfati na max 100kb za 100KN...
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
DCM ima puno rezerve i sigurno nije ni malo u zaostatku. Oni svoj zalet tek hvataju...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:50. |