PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   ISP (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   Bewag kupio Adriatic Kabel i DCM (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=66576)

LAcy 13.04.2007. 19:52

Bewag kupio Adriatic Kabel i DCM

Meni je ovo vrlo zanimljiva vijest. Definitivno nisu iskorišteni svi potencijali kabelskog Interneta, da su imalo agilniji sa svojim uslugama i cijenama mogli su imati svakog korisnika do kojeg imaju provućen kabel. Ovako, što zbog neinformiranosti ljudi, što zbog ne konkuretnih brzina i cijena imaju apsurd da ljudi koriste ADSL a kabel im pred vratima.
U vijesti je navedeno da će proširiti područje dostupnosti, i ponuditi triple play.

domy_os 13.04.2007. 20:52

Nadam se da će uskoro i brzine povećati... :D

LAcy 13.04.2007. 21:00

Kao što rekoh da su pametni već su mogli imate sve korisnike do kojih imaju razvučen kabel, samo da su povoljniji od drugih a ne da ih prate u stopu sa brzinama i cijenam.

Swarm dude 13.04.2007. 21:08

Citiraj:

Autor domy_os (Post 698938)
Nadam se da će uskoro i brzine povećati... :D

Apsolutno se slažem, meni je postalo pretijesno ovih 600/200 kb/s :D

Ali povećanjem broja korisnika opada brzina kabelu zar ne? :(
Ako će dobivati sve više korisnika, neka to prate ulaganjem u infrastrukturu a ne da na kraju imamo dial-up :kafa:

LAcy 13.04.2007. 21:17

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 698948)
Ali povećanjem broja korisnika opada brzina kabelu zar ne? :(
Ako će dobivati sve više korisnika, neka to prate ulaganjem u infrastrukturu a ne da na kraju imamo dial-up :kafa:

Jesi pročitao vijest? Piše da će uložiti u mrežu a samim time valjda i u backbone. Koliko ja znam svaki korisnik je vezan svojim kabelom (zvjezdasta struktura) na zajednički čvor a dalje idem optika. Prema tome ne bi trebalo biti opadanja brzine povećanjem broja korisnika.

Swarm dude 13.04.2007. 21:44

Pročitao sam, ali sam prekočio uvodni dio o ulaganjima, skrolao ja dalje, ups :o

LAcy 13.04.2007. 22:30

Evo još vijesti a i dcm je dao priopćenje.
Za one koji razumiju njemački bnet nekako mi se ne čine baš povoljnim a nemaju ni flat :(

raf 14.04.2007. 10:18

Kolika je uopce max brzia koja se moze postici teoretska naravno preko kabela? Znam da je za aDSL 8mbit / 1mbit

-POP- 14.04.2007. 10:25

Dugo ćemo mi još čekati da brzina naraste kako treba...

LAcy 14.04.2007. 10:28

Google a pogotovo Wikipedija su tako dobre stvari :)

Bandwidth of business cable modem service typically range from 3 Megabits per second (Mbit/s) up to 30 Mbit/s or more. The upstream bandwidth on residential cable modem service usually ranges from 384 Kilobits per second (kbit/s) to 6 Mbit/s or more.

MAHER 14.04.2007. 13:25

nije mi jasno kak bnet uopće s ovim cijenama posluje u austriji,mislim cijene su im za naše uvijete loše,kako to tek vani mora izgledati?

LAcy 14.04.2007. 14:06

Citiraj:

Autor MAHER (Post 699294)
nije mi jasno kak bnet uopće s ovim cijenama posluje u austriji,mislim cijene su im za naše uvijete loše,kako to tek vani mora izgledati?

Baš sam i ja gledao i čudio se. Prvo sam pomislio kako će kod nas ponuditi veće brzine i niže cijene da bi privukli više korisnika, ali kad sam vidio kakve cijene nude vani nekako sam postao pesimističan.

Dawar 16.04.2007. 23:09

Da ovaj DCM ko da se ne trudi npr postave kod mene infrastrukturu prije mjesec dana i nigdje reklame ni obavijesti da mi je xnet dostupan sasvim slucajno sazno da su oni prošlih tjedana vukli kabele po kvartu i sad ćekam na ugrađivanje :D

Jelc 16.04.2007. 23:42

Ja imam doma kabvelsku od Adriatica, oni su davali i net (preko Globalneta) ali kad sam zadnji put gledao nije ponuda bila bog-zna-kaj...

http://www.adriatic-kabel.hr/kabelsk...et_cjenik.aspx

A i slika je malo-malo za popizdit, bilo je jedno vrijeme ok ali je opet počelo po starom...

Nadam se da bude bolje.

Ozy 17.04.2007. 00:15

"Jedinstveno brojanje prometa po 1 MB (promet po 1 MB = 0,019kn)" - ma strašni suuu.... :goood: :lol2:

Ali kako vidim svi su tu negdje po cjenama,nebi netko bio jeftiniji pa da mu pištolj na čelo (il' sljepoočnicu) prisloniš... :goood: Čak mi se sad ni ovaj AMIS ne čini nešto toliko povoljniji,barem ovo za net što sam gledao,za telefon i zvuči malo kao jeftinije...dobro i net je malo,ali zerooo jeftiniji,ne smiju previše valjda ni oni,da ne razljute velikog T-brata pa da i njima 'pocvika infrastrukturu... :lol2: Svi t-com radnici cvikcange u ruke i ajmo od šahte do šahte... :goood:

A za ovaj Bewag...a mišljenja sam da će cijene biti...tipično hrvatske :fiju: - staviti pod novi pojam u rječnik,"tipčno hrvatske cijene" - označava nešto nepovoljno,nejeftino,ne dobro za korisnike... :fiju: :goood:

ojpi 17.04.2007. 02:02

Tebi je amis malo jeftiniji a nude za 153kn i telefon i 1mbit flat internet, dok kod t-coma za tu lovu nemoš ni uzeti flat paket prometa...

vinja 17.04.2007. 09:19

yup, amis za 153kn dobijes:
telefonsku pretplatu (sa 60 besplatnih minuta, i jeftinijim tarifama od t-scuma)
1024/256 kbps flat

kod te skama je situacija ovakva:
Brzina 1 Mbit/s download / 256 kbit/s upload 79 kn/mj.
Neograničen promet 199 kn/mj.
mjesecna naknada za Halo Mini (60 min u nac. mrezi) 54,90kn/mj.
ukupno: 332,90kn

Vise nego duplo jeftinije stvarno nije "zeru" ;)

A za ovaj Bewag (tj. B.com) nemam ni ja prevelike nade. Moja jedina nada je da Amis sto prije dodje u moj kvart :(

Btw, @LAcy:
Teoretski bi trebalo biti tako sa zvjezdastom strukturom, no problem je u tome sto taj opticki kabel ne postoji... u postojecoj infrastrukturi, to je zapravo jedan koaksijalac, koji dovodi signal za cilu zgradu/kvart. Ako ne virujes meni, ima na wikipediji:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cable_modem

Ne znam jel u hrv postoji mjesto gdje se moze zagusiti propusnost kabela (zbog rastrkanosti korisnika), no bio sam vanka (primjerice u USA), gdje ljudi imaju kabelski internet, pa da vidis kako brzina opada navecer kad se svi spoje - nemilice.

LAcy 17.04.2007. 20:57

Citiraj:

Autor vinja (Post 701625)
Btw, @LAcy:
Teoretski bi trebalo biti tako sa zvjezdastom strukturom, no problem je u tome sto taj opticki kabel ne postoji... u postojecoj infrastrukturi, to je zapravo jedan koaksijalac, koji dovodi signal za cilu zgradu/kvart. Ako ne virujes meni, ima na wikipediji:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cable_modem

Ne znam jel u hrv postoji mjesto gdje se moze zagusiti propusnost kabela (zbog rastrkanosti korisnika), no bio sam vanka (primjerice u USA), gdje ljudi imaju kabelski internet, pa da vidis kako brzina opada navecer kad se svi spoje - nemilice.

Ja se sjećam kad su razvlačili optiku po Osijeku, bio sam prišao i pričao sa njima. Ako su lagali mene onda lažem i ja vas. Optika je razvučena duž ulice, a kako je pojedina zgrada povezana sa tim čvorom (zelena kutija) to ne znam ali bih mogao saznati. Čak i da je samo jedan koaksijalni kabel, nemoj zanemariti propusnost istog koja je puno veća od parice koja se koristi za xDSL.

Kroz koaksijalni kabel prolazi barem 48 UHF televizijskih kanala, u DVB-T tutorijalu sam napisao da jedan stream koristi 3-4Mbps, a da ih na jednom UHF kanalu može biti navodno do 10. Kod nas ih obično ima 5, znači 5 x 4Mbps = 20Mbps x 48 = 960Mbps! Nije loše za koaksijalni kabel, zar ne. Koliko korisnika je potrebno da zaguši ovu odoka izračunatu i vjerojatno netočno malu propusnost?

Zagušenje odnosno pad brzine prijenosa zbog istovremenog pristupa više korisnika može biti iz više razloga a jedan od najbitnijih je usko grlo providera prema ostatku Interneta. Svaka mreža na svijetu se projektira na osnovu prosječnog zauzeća resursa, a ne maksimalnog jer bi to bilo preskupo.

vinja 18.04.2007. 10:32

Slazem se s tim sto si napisao... ali zaboravljas cinjenicu da se kroz taj koaksijalac (a stara infrastruktura, npr u mojoj bivsoj zgradi, koaksijalac vodi definitivno do glavne kutije u zgradi - je li do cvorista u kvartu optika ne znam, i nije bitno). uglavnom - kroz taj koaksijalac vec idu svi ti programi, jer ljudi imaju kabelsku televiziju.

Malo sam gledao po netu, kroz kabel moze proci i vise od 48 kanala (cak 116 ako sam dobro skuzio), ali ih je dosta zauzeto upravo televizijskim signalom.
U pravu si, u biti je PUNO veci problem upstream (jer je kabel orginalno predvidjen kao jednosmjerni vod), te "statisticka opterecenost cvorista", po kojem se oni ravnaju, a ne maksimalna - tako da downstream je ogranicen na 100% prosjeka, ili 150%, a max navecer je mozda 300%... pa brzina pada.

LAcy 18.04.2007. 11:06

Koliko znam svaki korisnik ima svoj kabel koji vodi do glavne razvodne kutije. To su radili prije par godina da bi svakom posebno mogli pružiti određeni paket i da ga naravno mogu isključiti ako ne plaća.
Znam da može proći više kanala od 48, tih 48 su samo UHF kanali od 21 - 69.
Upstream (prijenos podataka od korisnika) nije zapravo problem jer se podaci prenose u drugom spektru. Upstream (ili češće upload) je obično niži jer je praksa pokazala da korisnik više downloada nego uploada, a na ovaj način se štedi ukupna širina opsega (bandwith).
Sve mreže se konfiguriraju na statistički prosječan promet, a davatelj usluge eventualno zbog tržišne utakmice može odstupiti od tog pravila.

Friday 15.05.2007. 12:24

Citiraj:

Autor raf (Post 699188)
Kolika je uopce max brzia koja se moze postici teoretska naravno preko kabela? Znam da je za aDSL 8mbit / 1mbit

50mbit sa modemima koje sada koriste. VIDIO SAM SVOJIM OČIMA! :eek:

Renesis 15.05.2007. 12:49

ja sam radio na 100mbit, pa nikom niš....

u školi na optici imam 15down/30up (8-15down/15-30up po speedtest.net)...

Friday 15.05.2007. 13:13

Dakle, SA MODEMIMA KOJE SADA koriste je limit 50 mbit. Nije ovo natjecanje, znaš, čovjek je pitao i ja sam mu odgovorio...

-POP- 15.05.2007. 16:27

Šta nam to sve vrijedi kad ćemo barem još godinu dana surfati na max 100kb za 100KN...

LAcy 15.05.2007. 18:21

Citiraj:

Autor Renesis (Post 723718)
ja sam radio na 100mbit, pa nikom niš....

u školi na optici imam 15down/30up (8-15down/15-30up po speedtest.net)...

Što je vama? Proljeće i hormoni udarili u glavu? Zar svaka tema mora preći u prepucavanje?

Citiraj:

Autor Friday (Post 723737)
Dakle, SA MODEMIMA KOJE SADA koriste je limit 50 mbit. Nije ovo natjecanje, znaš, čovjek je pitao i ja sam mu odgovorio...

Upravo tako, raspravljali smo o posljedicama preuzimanja DCM-a i Adriatic kabela te o teorijskoj propusnosti kabela, kao i nelogičnosti da ne povećavaju brzine ili smanjuju cijene.

Citiraj:

Autor -POP- (Post 723934)
Šta nam to sve vrijedi kad ćemo barem još godinu dana surfati na max 100kb za 100KN...

Kako se razvija broadband pristup netu u Hr, čini se da bi uskoro mogli ostati bez korisnika ako se ne prilagode trendu. Iskon nudi vrlo zanimljivu alternativu, no i Bewag je najavio triple play. Vidjet' ćemo na jesen.

Friday 16.05.2007. 10:17

DCM ima puno rezerve i sigurno nije ni malo u zaostatku. Oni svoj zalet tek hvataju...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:50.