|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Drveno kućište
Zanima me jel je tko probao napraviti drveno kučište. To me privlači zbog prirodnog izgleda. Nema ništa ljepše od spoja tehnologije i prirode ![]() Gdje bih mogao naći sheme takvog kučišta i koliko je to u praksi izvedivo? Koliko je presudno kod takvog kučišta strujanje zraka i koliko je bolji/lošiji zvučni izolator od limenih kučišta? Sada imam starije i totalno jadno kučište. Tanki lim i buka me ubija. Mislio sam iz njega izvaditi držaće matične, HDD-ova i DVD-a. Zadnje izmijenjeno od: Vasili. 03.04.2007. u 12:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
![]() Kad bude gotovo ili pri kraju budem stavil slikice. Planiral sam napraviti cim manje kuciste, ali nece ici jer imam ST, pa bude barem visoko, ako nikaj drugoga .
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
prcknedl
Datum registracije: Dec 2005
|
Ima tu vise drvenih kucista, ovo je samo jedan primjer: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=54616 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2002
|
Citiraj:
Tak nesto imam u planu.. desktop kuciste, low profile, i ST da strsi van ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Što mislite o smještanju napajanja tako da je ono na dnu kučišta i vuče zrak ispod njega. Moje ima jedan 120mm vent, ali imam osjećaj da će tako pokupiti svu prašinu s poda, pogotovo dok smo na lanu u garaži. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Sad preko praznika se mislim baciti na izradu ako uspijem nabaviti materijal. Što mislite o ovakvom rasporedu ventilatora i komponenti? To je zapravo klasičan raspored, ali zanima me jel bih trebao što promijeniti. Možda malo više staviti napajanje? Za sad me malo brine grafička. Dosta se grije, a cooler je okrenut prema dolje. Zato mislim da bi se bolje hladila da je okrenuta prema gore, ali to ne mogu nikako izvesti, jedino ako će matična stajati horizontalno. P.S koja je standardna dijagonala od jednog do drugog šarafa kod 120mm venta? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
napajanje dolje, da ima svoj izolirani tok zraka, mislim da bi bilo bolje stavit diskove jedan kraj drugoga i samo jednu 120tku ispred... i daj si probaj nacrtat u omjeru, točno kako je, poprilično ti može pomrsiti račune ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
A zašto napajanje treba imati svoj izolirani tok zraka. Da se bolje hladi pa vent radi na manje rpm-a? Ako ću ga staviti dolje, onda će zrak vući sa strane, a ne s poda jer će biti puno prašine. Nešto ovako. Samo nisam siguran za ovaj upuh jer će praktički vuči svoj topli zrak: |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
da bolje bi bilo da samo svoj zrak vrti... a šta se tiče ovog usisa, onda rađe sredi da odnaprijed ide takav kanal... a i izračunaj kolke ti dimenzije moraju bit... a ostatak kante se jako lijepo može ventilirati sa dvije 120tke... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Evo, ovako sam to otprilike zamislio ![]() U ovu rupu naprijed ide 120mm, a ispred njega dva HDD-a. I to ću zatvoriti zaštitnom mrežicom. I samo da još pitam, kamo da stavim drugi vent. Na vrh stražnje stranice ili gornju stranicu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Napajanje stavi dole, ali okreni naopako, tj. tako da ti vent bude gore. Na stražnju stranicu prvi vrhu stavi 120 mm vent, a naprijed napravi samo prorez za zrak na koji će se nastavljati mali tunel i u njega staviš diskove. Vent od napajanja zajedno s tim ventom na kućištu će zrak izbacivati van, a vući ga kroz tunel u kojem su diskovi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
The All Seeing Eye
Datum registracije: Mar 2007
|
Zašto mislite da je bolje imati dolje napajanje? Kaj nije bolje da napajanje izvlači topli zrak koji se skuplja u gornjem djelu kučišta van iz njega? Evo ja imam Chiefteca sa 12cm ventilatorom i u kučištu je doslovce hladno za ruku (područje oko procesora), stvarno jako lijepo izvlači topli zrak van! |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Jel je to provjereno? ![]() Važne su mi dosta niske temperature... U takvom rasporedu jedini problem bi mogao nastupiti s grafičkom jer će napajanje biti ispod nje i stvarat će podtlak, a ona mi je i sada najkritičnija s temperaturama. To mi se već jednom dogodilo, ali valjda ne bi smjelo s ovim tunelom pošto će kroz njega ulaziti novi zrak. @Bartuc - meni se isto nekak logičnije čini gore, ali valjda ljudi znaju |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
Meni je ipak logičnije da npr. HDD-ovi budu dolje jer je dolje hladniji zrak (koliko god to bilo minorno, ali je hladniji. Ja sam uvijek zamišljao nekako HDD-ove da su dolje i da je ispod njih ventilator jedan. Znači da je vent ne naprijed, već na dnu kučišta. Dobra mrežica ćuda radi, vent je tiši za korisnika negoli da je sprijeda. EDIT: Nešta ovakvog. Ovo sam sklepao na brzinu, pa ono, mjere nisu precizne. ![]() Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 03.04.2007. u 18:29. Razlog: Dodao slikicu :) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
The All Seeing Eye
|
@Vuco, moj Čif je fakat stalno hladan (jako se malo grije), a kada stavš ruku iza kučišta (na rupice od napajanja) bome jako hladi... ma lud mi je moj Čif ![]() Ja si isto HDD držim blizu dna kučišta i imam ventilator drito iza HDD-a tak da puše po njemu! A Ovaj HiperTX i Čif drže gotovo cijelo kučište hladno! |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Moderator
|
Istina, tek sam sad skužio da sam zeznuo stvar ![]() Jao, kako sam samo fulao... Uglavnom, možeš zamjeniti mjesta matičnoj i HDD-u, oni neka budu taman di je kraj matičnoj, tako da vent nije skroz na prednjoj strani. Nego, samo da pitam, jel delaš kučište da bude tower ili da bude položen (desktop) ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
the one
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Moderator
|
Citiraj:
![]() Bolje bi onda bilo reći loš zvučni izolator. A mislim da drvo to nije. A i dobro je za izoliranje vibracija... Ali svakako, drveno kučište je puno tiše od metalnog, iako nemre kučište biti "glasno". Ono je glasno koliko su glasne komponente u njemu, a sada je razlika koji materijal bolje izolira zvuk. A ti je drvo definitivno ispred metala ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
The All Seeing Eye
|
@Vuco, stavi uho na stol i pokucaj... svaki materijal je vodič zvuka! Čak se brže širi zvuk kroz drvo nego kroz zrak! I mislim da je pravo željezno (ne limeno) kučište puno bolji "zvučni izolator" od drvenoga! Uostalom sve vibracije u kučištu se manifestiraju kao zvuk (buka)! Npr. zašto se akustične gitare (ili gotovo bilo koji drugi glazbeni instrument) rade baš od "šupljeg" drva... baš zato jer daje lijepši zvuk od ostalih materijala ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Moderator
|
Citiraj:
![]() To je moj jedini primjer iz prakse i kaj sam osobno vidio / čuo. ![]() Što se gitare tiče, iako je OT mislim da bi gitara od metala bila malo preteška ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Premium
|
Pa ako se baš o tome radi, zvuk kroz željezo putuje brže nego kroz drvo. Sad nisam siguran kakvu ulogu ima debljina materijala, jer gotovo nikad nećeš dobiti lim debel 1cm. Ali nisam ja pak takva cjepidlaka, od ovog koje sad imam kučište može biti samo tiše ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
The All Seeing Eye
|
Ne znam ![]() ![]() PS: Što se gitare tiće... drvo se uzima zbog zvuka ne zbog težine! Oćko mi se bavi izradom gitara pa znam ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() dakle, drvo je bolji zvucni izolator od zeljeza. uff, sto sam ga... ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|