|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
carnet gigabitne veze?
citam na http://www.carnet.hr/kronologija da postoje i vise gigabitne veze izmedu gradova u hrv. a unutar istih (u biti pise za zg) onda ocito postoje i puno puno vece (zakljucak iz toga sto pise da je medugradska osposobljena na neznam kolko a u isto vrijeme gradska dignuta na puno vise, poslje pise samo da je dignuta medugradska al valjda je onda i gradska) moje pitanje je - za sto te ogromne brzine sluze? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Disturbed
Datum registracije: Dec 2005
|
Ima gigabitna veza u HEP-u gdje idem na praksu, izmedju ERC-a u Osijeku na zelenom polju i zagrebackog ERC-a... a ne sluzi ama bas nicemu, osim da oni s zelenog polja skidaju svedske akcione malo brze... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
U ZG-u imas 10Gbit veze izmedju par zgrada. Izmedju gradova je obicno 1Gbit veza. A sluze da bi se fakulteti spojili na net, i da studenti mogu preko toga ici na net (vjezbe na racunalima, recimo).
![]() |
#5 |
Pečurka
Datum registracije: Oct 2003
|
A nije baš samo zbog studenata :P U biti služe da bi sve akademske ustanove (i srednje i osnovne škole) bile povezane. Što da bi koristili studenti/učenici, što za administraciju te učitelje
![]() |
#6 | ||||||||||||
Premium
Datum registracije: Aug 2003
|
i najvaznije - sluze za videokonferencije, tako da profesor ne mora svaki put putovat iz, npr. zg-a u vz
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
ako je to sve sto ste naveli, onda je i to sve sto sam ja i mislio a onda su te veze - neiskoristene. jer niti su skole umrezene, niti su fakulteti umrezeni, pa cak niti razliciti studentski domovi. ako su postavili 10GB unutar gradova, onda mogu postavit i nekoliko 100GB i cak nekoliko 1TB - a to bi bilo dovoljno da cijeli grad bude u LAN-u |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Inquisitor DeathWatch
|
Koliko ja znam nemaju svi fakulteti gigabitni link, u zg to imaju samo FSB i FER jer su oni jedini direktno spojeni na Carnet. a koliko znam od prijatelja sta su u domovima mislim da su i cvjetno naselje i stjepan radic umrezeni da svaka soba ima link. A o tome da su veze neiskoristene mozda se ne iskoristava sva brzina, ali barem ovdje kod nas na FSB su profesori sluze netom dosta dobro, od predavanja koja se odrzavaju videokonferencijom, Pa cak i predavaci iz drugih zemalja umjesto da dolaze u zg drze predavanja preko neta. A studenti naravno da iskoristavaju svaki kb veze do kojeg mogu doci : lol2 :
![]() |
#9 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Kod nas na faksu je 10 Gb veza... ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Disturbed
Datum registracije: Dec 2005
|
a u zgradi pored vas, tj u mojoj skoli je isdn veza 128/64 dijeljena na 16 racunala pa si ti misli onda... prokleto skolstvo... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#14 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Citiraj:
vidiš to je stvarno besmisleno recimo, ja sam na Šari, imamo gigabitnu vezu prema van(čini mi se) a u mreži smo na 100Mbps spojeni nisam siguran, ali bila bi dobr ideja da se spoje domovi svi u mrežu bilo bi to leglo ilegale i ovako je ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
khm, i onda još puknut par wifi linkova... prema ljudima koji nisu spojeni na te mreže.... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Pečurka
|
Citiraj:
A FF recimo prema faksu ima 1Gbit/s, ali ne iskoriste to jer je unutar faksa mreža 100Mbit/s. Odnosno, nisu mijenjali opremu kad se dobili link od 1Gbit/s na korištenje pa i nema koristi od tog što ga imaju ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
MadModerator
|
![]() |
#18 |
Guest
Datum registracije: May 2005
|
U Zg-u na FSBu je gigabitna veza, ali max što možeš skidat je 200 kB/s jer prokleti administratori lijepo limitiraju vezu prema labosima, da oni mogu mastit švedske akcijske... |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Pečurka
|
Moram priznat da nisam bio upoznat s tim da neki fakulteti imaju čak i 10Gbit/s linkove. Ajd lijepo ![]() Još samo da mutavi ETF-ovci naprave svoj posao pa da možemo svi preko Wi-Maxa to iskoristit ![]()
![]() |
#21 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Citiraj:
BTW, nema smanjenja bandwitha nago lockanje accounta na 3mj ili pola godine! Sto se tice brzine na faksu najbolja je prema guru3d. Skinuo sam neki demo od 400MB za 20s (mjereno 3 puta zaredom ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Inquisitor DeathWatch
|
Brodarski labos. :clap: "Houston" Sta nisu kazne :1. Upozorenje 2. 3 mjeseca ukidanja account 3. Zauvijek ukidanje accounta sorry nisam se logirao na komp od Cadlaba vec 2-3 godine pa neznam vise kako je to kod vas. Ja sam za sada nasao da je najbrzi ati.com ide 5-8 mb/s inace je maksimum oko 1.6 mb/s sa ostalih stranica.
![]() |
#23 |
MadModerator
|
Na FOI-u koliko vidim nema ogranicenja brzine. Ponekad ide i 800-900kb/s... preko WiFI mreze... ne znam koliko ide u knjiznici ili na kompobima u labosima.
![]() |
#24 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Inquisitor DeathWatch
|
uff, gadno. nije za zezat se. Sad mi je jasno kako su ljudi ostali bez accountova kad su manijakalno skidali sa news grupa sve i svasta. Ali to je jedini nacin za uvest barem kakav takav red. U brodarskom labosu isto nije bilo mira dok nije od 50 ljudi samo jos troje imalo account i pravo pristupa u labos i nakon toga su se odmah upristojili sa koristenjem kompova.
![]() |
#26 |
Premium
|
Lik ostane bez accounta jer je u manje od 2 sata uspio uploadati cijelu sezonu Stargate na newse i jos dodje pametovat kako se to mi ponasamo kao da smo u komunizmu! Nakon sto je dobio lock na na pola godine koristio je accounte od frendova koji su jos gore prosli ![]()
![]() |
#27 |
Inquisitor DeathWatch
|
haha AKo je stargate, onda znam o kome se radi. A tip je malo munja. : bonker : Ali vidim da mi nije ispricao cijelu pricu, kak cu ga sutra zahebavat. Prestrasno.: roller :
![]() |
#28 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Guest
Datum registracije: May 2005
|
Ajd Jerry onda mi lijepo objasni ovo: Koliko ja znam (a ispravi me ako nisam u pravu jer ovo nije provjerena infornacija) FER vuče net sa FSBa. Frend UREDNO tamo skida 3 megaBAJTA po sekundi (i to kad je gužva), i to sam vidio na svoje oči da ne bi bilo da on izmišlja, a ja na FSBu ako potrefim da ide 300 kB/s onda sam se skrumpo. Yes, za pol godine ću toliku vezu i doma imati... E pa kako to? Ali svejedno i da FER ne ide preko FSBa, oni isto imaju gigabitnu vezu kao i mi, a nema šanse da je kod njih konstantno manje 'zagušenje' nego kod nas, tj. da je kod nas konstantno zagušenje veze u labosima. (PCLAB 1 i 2) |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|