PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   ISP (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   carnet gigabitne veze? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=39423)

mat 16.05.2006. 19:35

carnet gigabitne veze?

citam na http://www.carnet.hr/kronologija da postoje i vise gigabitne veze izmedu gradova u hrv. a unutar istih (u biti pise za zg) onda ocito postoje i puno puno vece (zakljucak iz toga sto pise da je medugradska osposobljena na neznam kolko a u isto vrijeme gradska dignuta na puno vise, poslje pise samo da je dignuta medugradska al valjda je onda i gradska)

moje pitanje je - za sto te ogromne brzine sluze?

h3lld 16.05.2006. 19:47

Ima gigabitna veza u HEP-u gdje idem na praksu, izmedju ERC-a u Osijeku na zelenom polju i zagrebackog ERC-a... a ne sluzi ama bas nicemu, osim da oni s zelenog polja skidaju svedske akcione malo brze...

MadBoY 16.05.2006. 20:09

U ZG-u imas 10Gbit veze izmedju par zgrada. Izmedju gradova je obicno 1Gbit veza. A sluze da bi se fakulteti spojili na net, i da studenti mogu preko toga ici na net (vjezbe na racunalima, recimo).

raf 16.05.2006. 21:17

Bas kao sto je madboy rekao, kada studenti budu na vjezbama pa svi istovremeno na net, treba to povuci:burn:

Zvijerko 16.05.2006. 21:48

A nije baš samo zbog studenata :P U biti služe da bi sve akademske ustanove (i srednje i osnovne škole) bile povezane. Što da bi koristili studenti/učenici, što za administraciju te učitelje

Tooma 17.05.2006. 00:19

i najvaznije - sluze za videokonferencije, tako da profesor ne mora svaki put putovat iz, npr. zg-a u vz

mat 17.05.2006. 08:35

ako je to sve sto ste naveli, onda je i to sve sto sam ja i mislio a onda su te veze - neiskoristene. jer niti su skole umrezene, niti su fakulteti umrezeni, pa cak niti razliciti studentski domovi.
ako su postavili 10GB unutar gradova, onda mogu postavit i nekoliko 100GB i cak nekoliko 1TB - a to bi bilo dovoljno da cijeli grad bude u LAN-u

Zmalamuth 17.05.2006. 09:08

Koliko ja znam nemaju svi fakulteti gigabitni link, u zg to imaju samo FSB i FER jer su oni jedini direktno spojeni na Carnet. a koliko znam od prijatelja sta su u domovima mislim da su i cvjetno naselje i stjepan radic umrezeni da svaka soba ima link.
A o tome da su veze neiskoristene mozda se ne iskoristava sva brzina, ali barem ovdje kod nas na FSB su profesori sluze netom dosta dobro, od predavanja koja se odrzavaju videokonferencijom, Pa cak i predavaci iz drugih zemalja umjesto da dolaze u zg drze predavanja preko neta.
A studenti naravno da iskoristavaju svaki kb veze do kojeg mogu doci : lol2 :

domy_os 17.05.2006. 09:24

Kod nas na faksu je 10 Gb veza... :D

h3lld 17.05.2006. 09:43

a u zgradi pored vas, tj u mojoj skoli je isdn veza 128/64 dijeljena na 16 racunala pa si ti misli onda... prokleto skolstvo...

Zmalamuth 17.05.2006. 09:56

ja hocu reci da imamo 1 Gb/s up i 1 Gb/s down. : CoolRamb
LOL

mat 17.05.2006. 10:00

domovi jesu umrezeni interno ali nisu umrezeni medusobno to sam htio reci

moj faks ima svoj 1GB/1GB vod zakuplje :cool:

mat 17.05.2006. 10:00

Citiraj:

Autor h3lld
a u zgradi pored vas, tj u mojoj skoli je isdn veza 128/64 dijeljena na 16 racunala pa si ti misli onda... prokleto skolstvo...

fakat tuzno

stipe_k 17.05.2006. 11:27

Citiraj:

Autor mat
domovi jesu umrezeni interno ali nisu umrezeni medusobno to sam htio reci

moj faks ima svoj 1GB/1GB vod zakuplje :cool:

vidiš to je stvarno besmisleno
recimo, ja sam na Šari, imamo gigabitnu vezu prema van(čini mi se)
a u mreži smo na 100Mbps spojeni
nisam siguran, ali bila bi dobr ideja da se spoje domovi svi u mrežu
bilo bi to leglo ilegale
i ovako je :)

Renesis 17.05.2006. 11:50

khm, i onda još puknut par wifi linkova... prema ljudima koji nisu spojeni na te mreže.... ;)

Zvijerko 17.05.2006. 11:59

Citiraj:

Autor domy_os
Kod nas na faksu je 10 Gb veza... :D

Na kojem je to faksu 10Gbit/s? Mislim, radio sam i čujem se s čovjekom iz CARNet-a ali takvu informaciju još nisam nigdje dobio. Koliko ja znam, najviše što ide prema faksovima (za Osijek govorim, za druge gradove nisam ni pitao) je 1Gbit/s. A to imaju ETF, FF, UF i EF. Za Ostale faksove nisam sto posto siguran.

A FF recimo prema faksu ima 1Gbit/s, ali ne iskoriste to jer je unutar faksa mreža 100Mbit/s. Odnosno, nisu mijenjali opremu kad se dobili link od 1Gbit/s na korištenje pa i nema koristi od tog što ga imaju :D

MadBoY 17.05.2006. 12:39

http://www.carnet.hr/cimages/1200/karta.jpg
http://www.carnet.hr/cimages/1200/kocka.jpg
http://www.carnet.hr/mreza
http://www.carnet.hr/novosti/?newsId=727

Crais 17.05.2006. 14:13

U Zg-u na FSBu je gigabitna veza, ali max što možeš skidat je 200 kB/s jer prokleti administratori lijepo limitiraju vezu prema labosima, da oni mogu mastit švedske akcijske...

Zmalamuth 17.05.2006. 15:33

cccc.
ja nemam limita na vezu.
ja sam admin na FSB, nemoj da te sada krenem trazit po labosima pa da ti smanjimo sa 200kb/s na 20 kb/s :D

HeHe

Zvijerko 17.05.2006. 16:54

Moram priznat da nisam bio upoznat s tim da neki fakulteti imaju čak i 10Gbit/s linkove. Ajd lijepo :D

Još samo da mutavi ETF-ovci naprave svoj posao pa da možemo svi preko Wi-Maxa to iskoristit :D

Jerry 17.05.2006. 17:28

Citiraj:

Autor Zmalamuth
cccc.
ja nemam limita na vezu.
ja sam admin na FSB, nemoj da te sada krenem trazit po labosima pa da ti smanjimo sa 200kb/s na 20 kb/s :D

HeHe

Tri su sys admina na FSB-u i ja sam jedan od njih. Ostali nisu na pcekspert forumu tako da mi nije bas sve jasno ili imas neko objasnjene?

BTW, nema smanjenja bandwitha nago lockanje accounta na 3mj ili pola godine!

Sto se tice brzine na faksu najbolja je prema guru3d. Skinuo sam neki demo od 400MB za 20s (mjereno 3 puta zaredom :D )!

Zmalamuth 17.05.2006. 19:04

Brodarski labos. :clap:
"Houston"

Sta nisu kazne :1. Upozorenje
2. 3 mjeseca ukidanja account
3. Zauvijek ukidanje accounta

sorry nisam se logirao na komp od Cadlaba vec 2-3 godine pa neznam vise kako je to kod vas.
Ja sam za sada nasao da je najbrzi ati.com ide 5-8 mb/s inace je maksimum oko 1.6 mb/s sa ostalih stranica.

MadBoY 17.05.2006. 19:05

Na FOI-u koliko vidim nema ogranicenja brzine. Ponekad ide i 800-900kb/s... preko WiFI mreze... ne znam koliko ide u knjiznici ili na kompobima u labosima.

Jerry 17.05.2006. 19:17

Citiraj:

Autor Zmalamuth
Brodarski labos. :clap:
"Houston"

Sta nisu kazne :1. Upozorenje
2. 3 mjeseca ukidanja account
3. Zauvijek ukidanje accounta

sorry nisam se logirao na komp od Cadlaba vec 2-3 godine pa neznam vise kako je to kod vas.
Ja sam za sada nasao da je najbrzi ati.com ide 5-8 mb/s inace je maksimum oko 1.6 mb/s sa ostalih stranica.

Sada je upozorenje od 3 mjeseca a drugi prekrsaj je zadnji prekrsaj ;)

Zmalamuth 17.05.2006. 19:23

uff, gadno. nije za zezat se.

Sad mi je jasno kako su ljudi ostali bez accountova kad su manijakalno skidali sa news grupa sve i svasta.

Ali to je jedini nacin za uvest barem kakav takav red.
U brodarskom labosu isto nije bilo mira dok nije od 50 ljudi samo jos troje imalo account i pravo pristupa u labos i nakon toga su se odmah upristojili sa koristenjem kompova.

Jerry 17.05.2006. 19:45

Lik ostane bez accounta jer je u manje od 2 sata uspio uploadati cijelu sezonu Stargate na newse i jos dodje pametovat kako se to mi ponasamo kao da smo u komunizmu!
Nakon sto je dobio lock na na pola godine koristio je accounte od frendova koji su jos gore prosli :smoke:

Zmalamuth 17.05.2006. 19:53

haha
AKo je stargate, onda znam o kome se radi.
A tip je malo munja. : bonker :
Ali vidim da mi nije ispricao cijelu pricu, kak cu ga sutra zahebavat.
Prestrasno.: roller :

mat 17.05.2006. 21:12

Citiraj:

Autor Jerry
Lik ostane bez accounta jer je u manje od 2 sata uspio uploadati cijelu sezonu Stargate na newse i jos dodje pametovat kako se to mi ponasamo kao da smo u komunizmu!
Nakon sto je dobio lock na na pola godine koristio je accounte od frendova koji su jos gore prosli :smoke:

hahhahah

DoX_Chabar 17.05.2006. 22:34

ja još čekam da t-comovci dođu da mi ugrade DSL vezu... padne mi suza kad čujem brzine 5-8mb u sec...meni je sad na dial-up modemu 5-8kb...

Crais 19.05.2006. 01:45

Ajd Jerry onda mi lijepo objasni ovo: Koliko ja znam (a ispravi me ako nisam u pravu jer ovo nije provjerena infornacija) FER vuče net sa FSBa. Frend UREDNO tamo skida 3 megaBAJTA po sekundi (i to kad je gužva), i to sam vidio na svoje oči da ne bi bilo da on izmišlja, a ja na FSBu ako potrefim da ide 300 kB/s onda sam se skrumpo. Yes, za pol godine ću toliku vezu i doma imati... E pa kako to?

Ali svejedno i da FER ne ide preko FSBa, oni isto imaju gigabitnu vezu kao i mi, a nema šanse da je kod njih konstantno manje 'zagušenje' nego kod nas, tj. da je kod nas konstantno zagušenje veze u labosima. (PCLAB 1 i 2)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:13.