|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
ANTENA PREKO 32dbi,KAKO NAPRAVITI !!!
pozdrav svima! dakle napravio sam si sat kantenu od 90cm i na nju stavio panel antenu od 8dbi.Spajam se na komp koji je od mene udaljen 1,8km. Signal mi je na nekih 16% i mogu se samo spojiti na njega i ništa više. E mene sad zanima dali je to dovoljno signala za neku bilo kakvu razmjenu podataka ili mi pak treba još jača antena da popravim signal.Odnosno koliko bi morao biti minimalno da bi se razmjena vršila po nekoj brzini 1-2mbs. Ako mi treba jača antena od ove kako je napraviti.Komp na koji se spajam isto ima satkantenu od 90cm sa panel antenom od 12db.Što se upucavajna tiče ne može bolje od ovoga,znači treba nam jači signal ali kako do njega doći. Zapravo ne znam koliko bi ove naše antene mogle biti jake sa satantenom, dali one već prelaze 30dbi ili kako.Uglavnom imamo LOS ali signal preslab. Na drugom kompu na koji se želim spojiti je jača antena predpostavljam kad je i sama panelka jača i na njemu je AP se515 koji ima onaj modani firmware koji pojačava izlaznu snagu na maximum.Ili bi za ovakvo nešto trebao neki drugi,bolji AP koji ima još jaču izlaznu snagu. Naravno gledamo proći što povoljnije pa je zato iskorišten ovaj se515 jer je on dobiven od T-coma preje nego što je uveden MaxTv. Na se515 još je napravljen Diversity Switche pa sad radi samo jedna antena tako da je i tako još malo pojačan signal. Hvala svima na pomoči!!! ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2007
|
Napravi antenu kako se spada ili bolje usmijeri treceg "nema" ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2006
|
Bolje usmjerenje svakako ![]() ![]() Ne, nije moguće napraviti antenu od 30dBi, ( moguće je al da ne ulazim sad u to kakve bi njene dimenzije bile... ). Nešto ste vi gadno zam***li u setupu. Imaš na netu od Darkmana za SE515 firmware koji pojačava izlaznu snagu nekoliko puta, pa proGooglaj malo. Inače , nhf, ali mi opiši na koji način ste vi radili svoje link s te 2 antene.? ( oprema, ljudstvo, kako ) ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Što se tiće firmwarea imam Darkmanse515 firmware a antena je od 90cm sa panelkom.Panelka je spojena sa nekih 4,5-5m lmr400+pogtail od 30cm na se515 a komp koji se spaja na taj ap ima također satanjur sa panelkom koja je od 8dbi i ima nekih 7m kabela lmr240 koji je direkto spojen sa kartice na antenu.Što se tiće LOS-a možda nam i smeta neko drvo max(1-3) iako sumnjam ali to ne možemo provjeriti.Moje osobno mišljenje je da imamo LOS gledajući sa google earth. Razmišljali smo staviti kantenu sa hornom ali ne znam koje bi dimenzije bile idealne i kako je napraviti.Najradije bih kupio neku od inxa za koju znam da bi radila savršeno ili bolje od one koju bih ja napravio pa stavio na tanjur. Ne znam dali igra ulogu na kojem kanalu radi AP.Koliko sam gledao najbolje bi bilo da je na 1. kanalu jer su tada svi ostali koje hvatam ap udaljeni za 4-5 kanala.Svi koje hvatam rade na 6. kanalu pa naviše skroz do 11-stog. Igra li sad i kanal na kojem bi AP radio o gradnji same kantene sa hornom ili ne,i kojih bi dimenzija bila najbolja kad bih je dao praviti nekom limaru. Ako netko pravi i prodaje ih neka mi se javi jer bih kupio dvije a kasnije još barem 4-5 komada jer če biti potreba. Evo sam našao ovaj link i antena mi se čini super,dali bi nešto ovakvo odgovaralo nama da postavimo na svoje sattanjre??? HELP !!! http://www.geocities.com/projektikabineta/3.html Ili bi možda bilo bolje praviti biquad,ako da ima li tko zainteresiran da mi napravi 2 komada za sada a kasnije još par? Hvala svima!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Ap na 3 kanala minimalno razlike na toj udaljenosti, pa i više. Tj stavi na kanal No1. Dalje, Isprobaj sa hornom da li ima kakve razlike, da ju ne bi kupovao bzvz ![]() Još mi nisi odgovorio kak ste uštimavali link. Daklem, kojim postupkom ![]() Opiši mi način na koji ste to radili, ak ti se čini OT možeš me i PM-at. ![]() Za homemade kantenu uzmi neki limenku od razređivača, taman odgovara unutarnji promjer, tj 82cm ( što je blizu idealnom promjeru za kantenu ). Inače, za tvoju informaciju samo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Predpostavljam da si pod uštimavanje linka misli na to kako smo se tražili tj. upucavali na toj udaljenosti. - prvo smo sa google earthom odredili smjer u kojem bi trebali okrenuti antene - nakon samog postavljanja antena i okretanja otprilike u tomsmjeru, provjerili dali se uopče vidim (odmah se iz prve upucali) - nakon toga ja koji sam AP sam okretao antenu ljevi-desno i gore-dolje i tim našli najbolju poziciju u kojoj drugi komp čuje AP - nakon toga smo na drugom kompu,onom koji se treba spojiti na AP napravili isti postupak sa pomicanjem antene ljevo-desno pa gore-dolje i time našli najbolji signal.Koji nažalost nije baš nešto bajan (16% max) Netko mi je rekao da nam te panelke previše rasipaju signa pa mi sve pada na pamet da nam je i zato tako loš signal,te sam ga zbog toga htio još više upucati sa kantenom ili bilo čim drugim samo da to pozitivno riješim. Naravno da mi se ne kupuju gridice ili takve antene jer ne želimo proči što povoljnije naravno,ako je to moguće. Koristili smo netstumbler i softver od kartice za provjeru signala Imaš li ti kakvu ideju kako možda još bolje odredit smjer ili kako postići najjači signal sa sat.tanjurom+neka antena(koja?).Znaš li ih praviti i jesi možda za to da nam napraviš pa prodaš?Ili možda nekog znaš tko ih pravi,pa da nam ih ona napravi i proda.Svakako sam zainteresiran za kantene sa hornom, ako ne bude bilo poboljšanja signala uvijek ih mogu iskoristiti i kao same kantene bez tanjura. Znam da sam možda naporan i dosadan ali šta mogu kad ja ne znam pa tražim pomoč od onog tka zna bolje i više od mene.Jesu li možda biquadice ili 4quadice ili kako se više zovu još bolje za ovo ili ne?Ako da,to bih onda kupio jer sam očajan više? THX!!! ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Po meni je najjača stvar, ali možda griješim, satbiquad. Ako vam je cilj radit kasnije veću mrežu, uložite u sektorsku antenu 180 stupnjeva 26dBi koja košta nešto preko 700kn i sa bilo kakvom usmjerenom antenom (tipa kantena) se možete spojit. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Biquadice da, 4quadice ne. Probaj korner antenu za sat. fid. Ljink na site pa prouči antene koje se preporučaju za satelitske tanjure. Malo bakrene žice i truda i napravite si sami fidove za probu. da, inače uštimava se ovak: 1. dio kak si ti rekao s kartama, postavi se naslijepo jedna antena prema drugoj. 2.) Jedna točka ( A ) je AP, a druga ( B )klijent. AP se usmjeri prema klijentu odokativno. Dok klijent uštimava antenu za najbolji prijem. Nakon što je najbolja pozicija određena, antena se steže i fiksira. 3.) Sada je točka A klijent, a točka B AP, štela se antena točke A da najbolje primi signal sa točke B. Nakon što je najbolja pozicija određena, antena se steže i fiksira. 4.) Točka A je opet AP, dok je točka B ponovo klijent. Antena na točci B se odpušta i ponovo uštimava za najbolji signal. Nakon što je najbolja pozicija određena, antena se steže i fiksira. 5.) ...... 6.) postupak možete ponoviti nekoliko puta za najbolji rezultat. E sad, kantena je vjerovatno ono kaj vas koči, dok se kupnja gridice ne preporuča jer ona ima max teoretskih 24dBi, što je u stvarnosti ~ 20dBi. A satelitski tanjuri s kantenama imaju redovno ~25dBi, stvarnih ![]() Ja ne izrađujem kantene, ali znam jednog lika koji ih radi, iz Nedelišća, laserom rađene inox horn kantene, 100kn komad. PM za detalje. Probaj prvo uštelati dodatno da ne kupuješ bzvz, a ako onda nema znakova poboljšanja strgaj tajure ![]() ![]() ![]() ![]() Naravno, kao što Dox ![]() ![]() EDIT: WTF?, kakva crna sektorka, pa ovdi se govori o linku među 2 osobe, i zasigurno nebih dao 700 (?!?!?) kn za neku sektorku od 26 ( O_o ) dBi. Napraviš sam Amos antenu od 20dBi i kutem pokrivanja 130° za 50kuna; uz 2 takve amosice imaš prebrutalnu omnicu. Prolistaj malo po gorenavedenom sajtu ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
192.168.0.1
Datum registracije: Oct 2005
|
Nema umrezavanja za 50-100 kuna i budalastinja s kojekakvim konzervama koje ne odradzuju poso i koje samo bezveze prave smetnju ostalim wireless provajderima i privatnim wireless mrezama. Ako se hoce stabilan i kvalitetan wireless mora se ulozit u opremu i tu je raspravi kraj. Jos jedna stvar koju ne kontam je taj LOS. Prvo kazes da imate opticku vidljivost, pa kazes da nemate, pa kazes da imate ali smetaju 2-3 drveta itd... Jel imate ili nemate? Mislim ono.....2KM...to nije nista, vidi se golim okom, a ako se nevidi popni se do mjesta antene s dvogledom i pogledaj.
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Aug 2005
|
Vi ili nemate LOS ili se loše napravili antene. Moja dva prijatelja imaju udaljenost 2,2 km, optička vidljivost je 100% i sa dvije yagice od 16dbi, imaju prosječni transfer rate 1,5 Mb/s EDIT: i kak ste mjerili signal, jeste spojili pigtail prvo na laptop ili na samom kompu kad su svi kablovi bili provučeni već ?, ste pregledali konektore ?, kablovi nisu oštećeni ??
Abit AB9 Pro \\ INTEL E6300 1.86Ghz & CoolerMaster Gemini II + 2X Xsilence RedWing 120mm \\ G.E.I.L PC26400CL5 2GB \\ Sapphire 3870 TOXIC 512mb Seagate Barracuda 320GB 16mb SATA2 + 2x WD 500Gb, 16mb,SATA2 \\ DVD-RW SAMSUNG SH-W163A SATA & LITEON SHM-165S6S SATA LCD Asus PW201 20,1" \\ Antec P160 Aluminium \\ Enermax Liberty 500W \\ MX518 + func 1030\\ Potenciometar ZALMAN ZM-MFC1 plus, sreberni 5.25" Zadnje izmijenjeno od: subtex. 10.02.2008. u 01:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Evo meni je otisao pigtail na omnici, skinuo sam konektor i vidio da se smrvio konektor iznutra pa je signal sa 100% pao na 20% ako hoces u postotku ![]() btw, Znam da se prodaju antene po više od 20dBi, ali nije dopusteno koristiti ih... Nema nikoga tko bi to regulirao... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |