|
![]() |
#1 |
prof.dr. gospodar svemira
Datum registracije: Nov 2003
|
Cudni rezultati overclockinga
Komponente su slijedece: P4 2.4 FSB 533 (4x133) Abit IS7-E (Intel i865PE) 2x512 RAM DDR 400 Dual Radeon 9700 1) Po defaultu memorija radi kao DDR333. Kada u SoftMenu opcijama podesim da je FSB170, CPU : RAM ratio 1:1 i PSB667 kompjuter radi kao 3.06 i daje najbolje benchmark rezultate (AIDA, 3DMark, Sandra). Pri tome je savrseno stabilan. Ono sto je u ovoj situaciji malo cudno je da prilikom bootanja pokazuje da RAM radi na frekvenciji 170 (DDR340). Medjutim, CPU-Z i onaj program za clockanje iz Windowsa pokazuju da je omjer CPU:RAM 5:4 i da memorija radi na frekvanciji 136 (DDR272). Zasto je drugaciji podatak u CPU-Z i drugaciji prilikom bootanja? Inace rezultati zapisivanja i citanja iz memorije u AIDA-i su 44xx i 15xx sto mislim da kao dual DDR272 RAM ne bi mogao postici... 2) Kada FSB dignem na 178 procesor radi kao 3.2 i radi stablino (uz povecanje napona). medjutim da bi postigao stabilan rad u Soft Menu opcijama PSB moram postaviti na 800 (inace, mogucnosti su 400, 533, 667 i 800). Pri tome svi programi (i CPU-Z) prepoznaju sinhroni rad procesora i memorija, ali ono sto je cudno je da su svi benchmark rezultati znatno losiji nego prilikom gornjeg podesenja (3.06 i PSB667). Pretpostavljam da je to zbog PSB podesenja (na 3.2 i PSB667 ne moze raditi stabilno) Zasto se u 1. slucaju frekvencija RAM-a i podesenja CPU:RAM razlikuju od bootanja i podesenja u Windowsima i ocitavanja CPU-Z? Zasto pri 2. slucaju radi sporije nego u 1. unatoc vecoj frekvenciji procesora? Ima li netko gore navedeni procesor i slicnu plocu, pa da napise svoja podesenja BIOS-a kojima dobije maximanu brzinu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Datum registracije: Oct 2001
|
Re: Cudni rezultati overclockinga
Pod 1. Zašto bi bilo čudno da je na 170 fsb-a memorija na 340? Pa stavio si omjer 1:1 pa uz 170 uduplo ide 340! Ja bi prije vjerovao BIOSu nego programima koji rade analizu iz Windoza. Probaj odvrtit Sandrin MEMBench pa vidi kolko ide. Pod 2. A bit če da prilikom podešenja tog PSBa dobivaš neki čudan omjer rada memorije i proca pa makar proc radi jako brzo ostatak društva ga ne prati u tome. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#3 |
od LemilicE
Datum registracije: Dec 2002
|
Nema veze koji je PSB nego samo omjer. Ti pomožu tog PSBa izabireš koji je omjer sa memorijom. Stavi update biosa da ti pravilno očitavaju programi u windowsima
Member Of the PC Ekspert 100+kg Demolition Squad ----------------------------- ReadTheFuckingManual Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže??? Nemam više lema!!! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|