|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2007
|
![]() Eh, neznam odakle da pocnem. ![]() Konfiguracija: Core2Duo E4400 @ 3.2ghz @ 1,475V Gigabyte P35-DS3 8800GTS (320MB) 2x 1GB Kingmax ddr2 @ 800mhz Seagate SATA2 250gb, 16mb Napajanje - Enchance 520W Ovako, prije nekoliko tjedana sam kupio novu graficku karticu, Club 3d 8800GTS (320mb) i tada su počeli problemi. Prije sam koristio ATI x1900gt, i procesor je bio overclockiran na 3.2ghz, sve je radilo kako treba, cak je i graficka bila overclockirana. No, od kad sam u sistem ukljucio 8800GTS, PC je postao vrlo nestabilan ako su graficka ili procesor overclockirani. Ako nisu, sve je ok. Cudno je sto se niti graficka (do 65°C pod full loadom) niti procesor (do 62°C nakon 5-6 sati orthosa) ne griju kad su overclockirani, ali se sistem ipak rusi u igrama. Instalirao sam nove windowse, ali isti problem. Ovdje sam poceo ozbiljno sumnjati u to da je graficka neispravna jer nije stabilan na bilo kakvim frekvencijama koje su iznad defaultne, pa sam proveo nekoliko testova: Test 1: Isprobao sam graficku u drugom PC-u, i vidi vraga...radi stabilno cak do 680mhz za jezgru i 970mhz za memoriju, i temperatura je bila cak i viša, do 70°C, zbog losijeg hladenja na kucistu u drugom kompu. Graficka je radila ok, i u 3dmarku i u igrama poput crysis-a, bioshock-a itd.. Znaci, graficka nije neispravna. Test 2: stavio sam u PC staru graficku (x1900gt), na isti PCI-e utor, i sve je bilo ok, PC radi stabilno dok je CPU na 3.2ghz, i graficka malo overclockirana. Znaci, CPU je ok. Test 3: Stavio sam 8800GTS natrag u sistem, spustio frekvencije na default, a CPU sam ostavio na 3.2ghz. Pokrenuo sam orthos, nakon cijele noci, znaci oko 10 sati, PC je stabilno radio, procesor je imao temperaturu od 63°C (znaci ne grije se previse) Zatim sam pokrenuo 3dmark06, 10-15 sekundi nakon sto je poceo prvi test, pojavio se plavi ekran, i PC se restartao. NAPOMENA: Niti jedna komponenta se ne grije, niti memorija, niti chipovi na maticnoj (38°C), niti hard disk...nista Znaci CPU i MBO su ispravni Ovdje sam poceo sumnjati u ispravnost memorije. ![]() Test 4: Memtest CPU na 3,2 ghz, memorija na 800mhz (default) Sve ok, nema rusenja E ovdje vise neznam u sto da sumnjam...ali napravio sam jos nekoliko testova. Test 5: CPU na defaultu, GPU na defaultu, Svi testovi prolaze bez problema. Od orthosa do 3dmarka06, pa sve do crysis-a i bioshocka. Test 6: CPU na defaultu, a GPU blago overclockiran (600/870) sa ventilatorom na grafickoj pocesenom tako da vrti na 100%. Pokrenem 3dmark06, prode prvi put, drugi put, trecu put... Onda pokrenem Crysis, igram 2 minute, i PC se srusi, NO, temperatura graficke NIJE presla preko 60°C, sto je nisko za ovu karticu. Znaci PC se ne rusi zbog pregrijavanja. Evo...ja vise neznam sto da radim, isprobao sam SVEEEEE sto mi je palo na pamet, probao sa SVIM MOGUCIM driverima, cak sam i hard disk mijenjao, i snimao windowse na drugi hard, probao sam cak i sa raznim verzijama windowsa, od win 98 pa sve do viste. I na svakom windowsu poptuno isti problemi. ![]() Nekako mi sve smrdi na napajanje. Koje je relativno lose, 520W, ali je staro 3 godine i moguce je da je neispravno. Jer ja nemogu naci drugo objasnjenje nego ovo: Napajanje je preslabo da drzi komp na zivotu dok je su i CPU i Grafa overclockirani, i dok su sve komponente pod full opterecenjem, s obzirom da svaka komponenta (kad je pojedinacno testirana) radi ok. Pa evo, sorry na podužem postu, ali ako ITKO ( ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
herr Flick
Datum registracije: Oct 2005
|
Sumnjas na napajanje ? Posudi od nekog prijatelje kvalitetnije napajanje od tvog i ponovo napravi testove
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
I usput iskljuci automatski restart tako da vidis sto kaze "voljeni" BSOD. ![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ako imaš multimetar, spoji ga na +12 V rail, overclockiraj sve i pokreni testove pa gledaj koliko varira napon. Ako padne ispod 11.5 V, nije dobro (bez obzira na ATX toleranciju od 5%).
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Jedan je član ovog foruma imao isto napajanje i sličan problem ali sa 1900XT. I nakon svih mogućih testova i kopanja po kompu, došlo se do zaključka da je s***ano napajanje. I tako bi. Momak je investirao u Hypera i sada se takve nepodopštine ne događaju. Enhance je bilo super napajanje na početku rada jer sam overclockirao na njemu sa ne puno slabijom kartcom alli izgleda da nakon nekog vremena počinje gubiti snagu (ako se to tako može reći). Sada taj Enhance pokreće bitno slabiji stroj bez problema. Up time tog stroja je danas 62 rada. Bez puno razmišljanja bi zamijenio napajanje. Ne moraš staviti jače jer je 520W itekako dovoljno. Jači stroj od tvog radi bez problema na "nejakom" Taganu 430W.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|