|
![]() |
#1 |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Komp se restarta svako malo
Frend kupio novi komp i svako malo se restarta. Kad prikopca treci HDD onda se svako 20-tak minuta restarta, a kad ga iskljuci onda se restarta samo kad je pod opterecenjem. A kad iskljuci SLI onda sve radi kako treba. Komp je: MBO: ASUS P5N32 E-SLI CPU: Intel Quad Core (2.4Ghz) + Katana hladnjak MEM: 4GB CRUCIAL BALISTIX GPU: 2x 8800GTS 640MB HDD: Raptor 74GB + WD 400GB PSU: Corsair 620W Ostalo: PINNACLE HIBRID TV PCI PRO, DVD/RW, i jos 3 ventilatora u kucistu (TERMALTAKE ARMOR JR) OS: Windows Vista Ultimate 32bit svi driveri su najnovji. Jel moguce da je napajanje preslabo (na PSU calculatoru izbaci 744W), ili treba negdje drugo traziti problem? ![]()
![]() |
#2 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Pa to onak prvo smrdi, iako bi ovo napajanje trebalo to odraditi. Ili se varam, nisam imao baš konkretnog iskustva s njim. Jesi probao ostaviti samo sonovno: jedan hard, dvije grafe, 1GB meme, izbaciti taj tuner, dodatne hardove, ventove itd... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Napajanje nije sigurno preslabo. Takva konfa ne troši preko 400W-450W sigurno (to ono što vuče iz gradske mreže). Pazi da nisi nakeljio previše uređaja na jedan rail, pošto je max. svakog 18A. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2007
|
Pozdrav svima...evo ja sam taj koji ima problem sa tom konfiguracijom. Graficke su svake posebno spojene na napajanje...pokusao sam uklonit tv karticu te pokrenuo igricu na maksimalnim detaljima, te nakon 2 min igranja opet se restartao. Jedina razlika od prije je sto mi ovaj put nije prikazao blue screen od death. Ima li tko jos kakvih savjeta, jer nije mi bas drago pokusirat na novom racunalu te da mi se restarta sam po sebi...Hvala svima onima koji su do sad pokusali pomoc |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
Stavi osnovno, CPU + hladnjak, stick memorije (ili 2 gige), grafu i HDD pa probaj onda odigrat neš. Ajde da SLI radi problem (tipa driveri, jer napajanje bi trebalo bez problema izdržati sve napore tvojeg kompa), ali ovako bi trebao isprobati dio po dio. Memoriju npr. ostaviti u memtestu preko noći (4GB se dosta dugo testiraju). IMHO, 4GB na 32-bitnoj Visti se nemre iskoristiti. A i kad bi probao sa nekim drugim OS-om (XP ako imaš), bilo bi odlično. Ali velim, prvo probaj sa osnovnim setupom, a onda ako radi, jedno po jedno dodavat i isprobavati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
Pokusam sam upravo sa osnovnim setapom(cpu+hladnjak,2g ram,raptor i sli) i ponovno isto,samo mi se pojavio prije restarta blue screen. Nakon restarta, vec 4 puta zaredom cim se win dignu, pojavi mi se iz cista mira blue screen i ne stignem ni na net. pisem sa starog racunala. Nakon toga u biosu sam ugasio sli za graficku i za ram. trenutno sam u win, ali nestali su mi driveri od graficke i jedne i druge. Ovo mi ponasanje nije nimalo jasno???? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Ajde prvo probaj memtest. Skini *.iso fajl sa www.memtest.org, zaprži na CD i bootaj sa njega. Što se drivera tiče, vjerojatno su ti se poklali ili nešta, jer očito i nešta sa njima ne valja. Ali iskreno, ako imaš drugi komp, a ovaj ti je novi - reklamaciju obavio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Skinuo sam ntune sa nvidieve stranice, te pokrenuo system stability test. Kad je testirao pci-e driveri od graficki prestale su nakon 5 min testiranja funkcionirati, te isto to se desilo kad sam testirao GPU. Trenutno trestiram memoriju preko tog programa, nakon togu cu CPU i onda pokrenuti onaj prije navedeni memtest kojeg sam vec skinuo. Jel imate sad neku ideju sto bi moglo biti sa kompom.? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Može biti sve - od loše instalacije Windowsa i drivera i/ili do same Viste. No, opet, kad bi barem mogao reći što si vidio na BSOD ekranu (ako piše koji fajl radi probleme), možda bi ti više mogli reći. A opet s druge strane, može biti i neki hardverski konflikt ili neispravnost. Bog zna čega smo sve ovdje vidjeli (dat ću friški primjer - komp ne radi kada se ispravan HDD ukopča na napajanje). Stvarno može sve biti... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Registered User
|
U ovih 10 dana sto mi komp stvara probleme bilo je dosta verzija errora, ali u 80 % slucaja je PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA. Jos jedan manje konstantan win32k.sys. A kad bi stavio check for solution, javljalo bi mi da je problem u samom hardwaru, a najcesce moze biti CPU, memorija, maticna ili napajanje. Jos jedna zanimljivost...u kucistu je prilicno vruce...everest pokazuje na sljedece temperatura GPU 2-okolna temp 54 celz GPU2-dioda 64 GPU2-57 ....te slicne su i za GPU1. ja se u to bas i puno ne razumijem, ali ove temperature su mi malo previsoke, pogotovo dok komp skoro miruje(radi azureus, firefox i programi iz startupa) |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
|
Pozdrav svima. Evo javljam vam da sam uspio rijesit problem sa restartiranjem. U biosu bila mi je ukljucena opcija sli ready memory, koja mi je dizala performansu rama i cinila probleme. iskljucio sam to i vec 2 dana nisam imao problema sa restartiranjem. no, sad imam drugi problem. u visti mi kod pokretanja bilo kakvih zahtjevnijih igrica ili testova za pci-e i gpu driveri mi prestaju raditi, javlja mi se greska i izbaci iz igrice.vidio sam na netu da ima dosta ljudi koji imaju taj problem sa nvidinim grafickama ali nije bilo rijesenja. vratio sam XP koji mi sad "skoro dobro radi". nemam nikakvih errora,restartiranja. Imam sad novi problem. kod igrica kad dignem full detalje desava se da mi se komp smrzne i po ekranu mi pikseli polude u ranim bojama. jel mi moze netko pomoci?hvala |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|