Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.02.2004., 22:34   #1
Andjelko
Premium

Datum registracije: Oct 2001
Question Knoppix, xnet i USB

Ovaj Motorolin modem SB5100E sto mi je na stolu jednostavno ne podrzava Linux, a pretrazivao sam net i nisam nasao USB driver. Za sve moguce Windoze da. Na CD, uz modem postoji driver za Unix, medjutim u ovom slucaju bas ne sljaka.

Ovo sam primio kao pririodnu cinjenicu jer mi ionako vecina hardwareza nema Linux drivere. Kog vraga Linux, kada obicno podrzava poznate i skupe proizvodjace periferije. To sam pitanje uvijek postavljao "Linuxasima" i automatski im postao neprijatelj.

Kao da se za sve mora navijati, sa svime se identificirati. A i nasi prodavaci komponenti za racunala uvoze srot, nisu bas bolji od uvoznika Gmo hrane i otrova :-) Mozes kupiti gotovo racunalo sa instaliranim Linuxom. Odi sutra i za sitnu lovicu kupi web kameru, sve sto ti treba je legalna kopija XP prof. za desetak kn. i pristojan rjecnik.

Hm, skinuo sam neki dan Knoppixov LinuxDefender_2003-12-18 u .iso formatu, moze se dowloadati 4 3, jasno.
Pokrece se i radi sa CD, malo vise sminke i hi-tech glasic "initiating sequence..." i on se postavi nad postojeci OS, pokupi drivere od njega i tako radi. Nemam primjedbe na brzinu i stabilnost, jedino sto mi cijelo vrijeme zvrji CDRW, vjerojatno ima nacina za prebaciti to na HDD, bilo bi jako zgodno. Yes, trebalo bi procitati knjigu uputstava, ali poucen iskustvima do sada, nije bas nuzno kako ce to uroditi plodom, pa ako ima neki Linuxas, koji me odmah ne bi nazvao debilom, sto drsko pitam, bio bih mu zahvalan, ne samo ja, jer dokumentacije je toliko da ni naslove ne stignem procitati.

Pokusavao sam takodjer s Knoppixom v.3.3. ali cable modem prepoznaje kao obican, moze ga se lako prebaciti na HDD, no radi samo s obicnim modemom na uvrnutu telefonsku DT paricu.
Staro 21.02.2004., 23:43   #2
tin.
Premium

tin.'s Avatar

Datum registracije: Dec 2003
Re: Knoppix, xnet i USB

pa i ja koristim Knoppix i čudi me kak ti ne radi modem? ja imam Intelov 357 i radi mrak.Koliko ja znam Knoppix (a i cijeli Linux) je konfiguriran tak da "ždere" drivere iz procesora uređaja a ne iz "drivera" (Linux nema drivera,ima samo "poboljšanja").Kad Knoppix bootaš s CD-a,prije bootanja daj pogledaj u BIOS-u matične podešavanja i stavi modem na "interior".Možda ti je na matičnoj uključen eksterni modem? Isključi ga,jer ga Linux onda nebu prepoznal.tak je bilo kod mene

tin. je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Staro 22.02.2004., 03:47   #3
Andjelko
Premium

Arrow

Ne, na ovom kompu postoji u BIOSu samo opcija: OnChipModem-Auto, Disable. Na disable je.

Ploca QDI Advance 10B
Chipset VIA VT82C694X
Tualatin 1.2 GHz itd.

Imam blagi feeling kako od USB nece biti nista, a mreznu koristim za vezu s drugim kompom i to mi treba.
Hvala!
Staro 22.02.2004., 11:29   #4
tin.
Premium

tin.'s Avatar

Imam blagi feeling kako od USB nece biti nista, a mreznu koristim za vezu s drugim kompom i to mi treba.
Hvala!
[/B][/QUOTE]

znaš kaj? mislim da je Linux kaj se tiće USB-a malo bugovit.meni nije htjel prepoznati printer prek USB-a,a kad sam ga stavil na port odmah ga je pročital.možda fakat imaju problema s USB-om.

Staro 22.02.2004., 15:00   #5
Andjelko
Premium

Knoppixov LinuxDefender_2003-12-18 izgleda kao i Knoppix v.3.3.
Samo na prvi pogled. Jer to ipak u osnovi vrsta stita. Mogu ga ucitati i samog s CD. Bez ikakvog HDD u kompu. Koristi RAM za privremeno smjestanje podataka. Medjutim tada Internet ne ide.

Kada je u kompu disk s XP, ne trebam raditi nista, mreza je tu. Dakako XP radi i bez Defendera, kome su oni brojevi 2003_12_18 ocito datum kada je pusten. S Defenderom ja vidim XP i ostale particije, sve datoteke, Aktivni budu naravno oni programi koje Knoppix digne. A podosta ih je. Prava uzivancija!

Jedino me smeta sto CD mora biti uvijek u ladici makine CDRW i povremeno buci kao i sve te novije, brze naprave. Dakako grije se i pomalo prlja lecu.

Zato bi zgodno bilo prebaciti na disk, makar djelomicno ubio XP, koga briga, imam Ghosta ako podje po zlu
Staro 24.02.2004., 08:50   #6
Andjelko
Premium

Arrow

Sinoć sam skinuo Mandrake Linux 9.2 i vidjet ću kako će sve skupa izgledati. Trebat će neąto vremena da oslobodim jedan disk u cijelosti. Potom mogu eksperimentirati.
Zgodan download sa: http://www.linuxiso.org/
Staro 24.02.2004., 15:11   #7
tin.
Premium

tin.'s Avatar

Citiraj:
Originally posted by Andjelko
Sinoć sam skinuo Mandrake Linux 9.2 i vidjet ću kako će sve skupa izgledati. Trebat će neąto vremena da oslobodim jedan disk u cijelosti. Potom mogu eksperimentirati.
Zgodan download sa: http://www.linuxiso.org/
hvala ti na linku...probal sam SuSe,ali nikada nisam imao prilike probati Mandrake.Baš bum vidjel kaj je to i zakaj ga toliko hvale.hvala

Staro 28.02.2004., 01:58   #8
Andjelko
Premium

Tja, netko nesto hvali, upravo sam 90 sati downloadao prva dva CD .oso Mandrakea 9.2, naime efefktivno nekih 60 sati, ali je jednom bio bad CRC, pa sam ponovio. Dakako, pokusao sam instalaciju Linuxa, no trazi mi i treci CD, pa cu i njega morati skinuti. Sa ova dva ide, no (kernel?) ne prepoznaje Motorolin cable modem, pa ce to sve skupa zavrsiti na monitoru, kao i do sada. Jer bih mogao doduse ici na mrezu preko vanjskog, obicnog modema. Kidanje mreze sa drugim kompom ne dolazi u obzir. Linux je ipak ostao dobar za servere i njegove poznavatelje, ali doma ne pase, Mandrake je samo jedan od njih.

Na pitanje o Linux Defenderu koji radi bez problema, nitko mi ziv ne odgovara ni ovdje, niti na news grupama.

Toliko za sada, nesto se bitno ne dogadja
Staro 08.03.2004., 23:43   #9
Andjelko
Premium

Thumbs up Bolje Mandrake i ethernet!

Nakon raznih uzaludnih pokusaja otidjem na news grupe i tamo me Lucky savjetuje da kupim jos jednu mreznu. Odem do firme sto mreze pravi, pitam frenda Jozu, on se slaze, uzmem karticu, puknem ju doma u komp. Odmah prilagodim Prozorse. Onda ubacim drugu ladicu s diskom, instaliram Mandrake 9.2 i uz jako malo igranja proradi Internet. Veceras.

Drugu karticu i PC vidim, kasno je, on se vatrom brani, njega cu kasnije u mrezu. Dakako, zabrljati cu sve nekoliko puta, to mi se uvijek dogodi, ali srecom cijela instalacija ne traje dugo.

Pouka: Motorolin SB5100E na xnetovu kablu radi bolje preko mrezne. A i dvije mrezne, u ovakvoj konfiguiraciji se ne tuku.

Bas fino, moci cu se malo igrati aplikacijama Mandrake freewareza.
Inace moze se i savim ozbiljno raditi koliko sam vidio.

Oglas
Oglas Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno