Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.10.2007., 11:41   #1
Karonja
Registered User

Datum registracije: Sep 2005
Pomoc oko C2D i Ram-a

Pozdrav

Ovko imam namjeru kupit sljedece stvari
- Abit IP35 pro
- C2D E6750
- Ballistix 2GB kit.

Naime zanima me jedan mild overclock tipa dic fsb proca na 400 Mhz tj dic ga sa 2.66 na 3.2 Ghz, e sad moje pitanje je kako i dal uopce clockat memu uz to. Uzmimo u svrhu ove rasprave da novci nisu vazni , hehe. Moje opcije su do sada

-Ballistix 2gb DDR2 800 Mhz kit pa drzat memu i fsb proca u 1:1
-Ballistix 2gb DDR2 1066 kit i drzat ga na stock vrijednostima
-Ballistix 2GB DDR2 1066 kit i clockat ga na odredjenu vrijednost

Generalno me zanima sta C2D vise pase, niski timinzi, sinhron rad ili sam bandwith, te ako mi tko moze rec okvirno kolko u postotcima mogu ocekivat od ove tri opcije poboljsanje performansi.

Zahtjevi u svemu tome su da je konfiguracija stabiilna te da je iskoristen njezin pontencijal putem overclocka do neke razine na kojoj se stabilnost nimalo ne narusava, ne interesira me rusenje rekorda ili tako neke stvari , komp ce bit vjerojatno upaljen 24/7 i koristen za prakticki sve - igranje , posao itd.

HVala unaprijed i ispirka ako sam zakompliciro i ako je vec ovo sve odgovoreno negdje
Karonja je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2007., 11:54   #2
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Na Intelovim čipsetima nije moguće nezavisno clockati memoriju i procesor. Tako da ćeš pri clocku proca usporedno dizati i memoriju. Najmanji djelitelj je 1:1 iliti 2.00.

Kod Intela ti latencije neće biti od neke pretjerane koristi, tako da bi ti bolje bilo samo da ganjaš visok takt (osim ako se ne igraš sa Superpijem i sličnim programčićima).

Tako da na brzini od 3.2GHz, memoriju drži na taktu od 800MHz ili 960MHz ovisno o djelitelju. Više od toga mislim da nema potrebe forsirati jer nećeš osjetiti razliku, a mučit ćeš memoriju. I da to sve na latencijama 4-4-4-12, na nekih 2.0-2.1v.

I da, uzmi 800MHz kit, jer svi Ballistixi imaju iste čipove, pa tako i nerijetko i identične OC mogućnosti.
Razer je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.10.2007., 12:13   #3
Karonja
Registered User

Hvala na odgovoru

Samo par dodatnih pitanjaca , kaj nije ballistix na stocku vec na 2.2V ?
Kod ovog clocka (8x400Mhz) oce li bit potrebno dizat voltazu samog proca i jos koju voltazu ili ce sve raditi na default vrijednostima .... (dio oko svih tih silnih voltaza mi je skroz nejasan ) i do kojeg takta ti ballistixi mogu drzat 4-4-4-12?

960 Mhz bi bio djeljitelj 6:5 zar ne ? Jel to bolje od 1:1, cito sam da neki tvrde da je stabilnost i cak performanse kod 1:1 rada cista glupost ali ono cito sam i drukcije hehe.
i na kraju kolko bi se dalo onda taj proc dic na zracnom hladjenju, ne stock ali ne i nesto jako skupo, neki zalman ili thermaltake , a da ne gubi preduvjete stabilnosti ?

Jos jednom hvala
Staro 16.10.2007., 12:20   #4
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Po SPD-u, Ballistixi dolaze na CL4 i 2.2v, no to ti samo garantira da može raditi na dotičnoj voltaži od strane proizvođača. Znači dotična memorija ne radi out-of-box na 800 @ CL4, 2.2v, za to je potrebno se poigrati u BIOS-u, tj clockati. Def. bi bio kao i kod većine ploče 667 @ CL5, 1.8v.

Po pitanju procesora - moj E6750 može raditi na 3.4GHz na stock voltaži, tako da će i tvoj na 3.2GHz vjerojatno raditi na stock voltaži (1.35v) bez problema.

Kod blažeg OC-a, jedino te zanimaju voltaže procesora i memorije. No ako ideš na nešto žešće, trebalo bi se poigrati i sa voltažom NB-a i SB-a.

Nek te stabilnost i performanse oko djelitelja ne zamaraju, postavi ih onako kako ti najbolje pašu po pitanju clocka.

Koliko bi max išao proc na zraku? Pa eto kako si i sam rekao poželjno je imati neko kvalitetnije hlađenje, i pritom bi trebao ići jako fino, 3.8-3.9GHz stabilno, ovo dalje samo za bench i cjeđenje masti. Za primjer mogu navesti svoj proc koji na zraku stabilno radi na 3.8GHz, dok je max OC bio 4100MHz, sa vodom.

Memorija je također odlična po pitanju clocka, no željna voltaže. Moja je išla na 1000 @ CL3, 1250MHz @ CL4 i 1350MHz @ CL5.
Razer je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2007., 14:18   #5
Karonja
Registered User

E hvala puno na odgovorima, javim se kad pokupujem sve ako zapnem .
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno