Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.06.2007., 10:32   #1
cro_X
Premium
Moj komp

cro_X's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Overclocking i Super PI pitanja

Ovako procesor je clockiran na 3.55 GHz @ 1.45 V sa box coolerom
Temp. idle je 35-40
TEmp. @ 100% je oko 62

JEl su te vrijednosti ok, do koje temp. je sigurno ići

Računalo inaće radi super stabilno na tim vrijednostim samo kad pokrenem istovremeno dvije instance SuperPI-a prva ide do kraja bez problema, a druga javi odmah na pocetku "not exact in rounds" jel to ide "pod normalno" ili ne...

Inace neclockiran bez problema odradi 2x SUper PI...

Hvala...
cro_X je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2007., 10:48   #2
TheProfiler
Gamer 2 the Bone
Moj komp

TheProfiler's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Temp. CPU-a ti ne bi trebale ić preko 60 stupnjeva...
Fućkaš Super Pi, on nije nikakav test stabilnosti, služi samo za mjerenje brzine (čitaj: kur*enje).
Skini Orthos, on ti maksimalno optereti CPU(e), odaberi Small FFT's test, ne Blend i kad ga odvrtiš 15-tak sati u komadu a da se ne sruši, onda možeš reć da imaš (možda) stabilan sustav.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.06.2007., 10:53   #3
Astral
Premium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2005
ajd nije bas mozda, prije vrlo vjerovatno

al da, kao sto The Profiler rece, superPI nije pokazatelj stabilnosti
Astral je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2007., 10:56   #4
TheProfiler
Gamer 2 the Bone
Moj komp

TheProfiler's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Astral Pregled postova
ajd nije bas mozda, prije vrlo vjerovatno
Ne nego možda. Znao sam ljude koji su nakon klokanja vrtili Orthos i MemTest i po 24 sata, sve 5...ali kad uđu neku igricu ili program tipa Photoshop ili 3D Studio neki sve se smrzne ili blue screen ili se mašina restarta. Vratili mašinu na default postavke i gle, ono sve radi. Tako da...
Staro 13.06.2007., 11:12   #5
joolka
music freak

joolka's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
....ja se ne zamaram tim problemima s testiranjem,konkretno konfa iz siga,kad sam stavio proc na 3 gige i pokrenuo stalkera komp je zablokirao,kad sam digao malo napon sve radi bez greske,to mi je dovoljan pokazatelj stabilnosti,ili vrlo jednostavno stavite veci fajl da kodira u mp3,ako to prodje odnosno ne zabloka i nece
Staro 13.06.2007., 11:46   #6
Astral
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor TheProfiler Pregled postova
Ne nego možda. Znao sam ljude koji su nakon klokanja vrtili Orthos i MemTest i po 24 sata, sve 5...ali kad uđu neku igricu ili program tipa Photoshop ili 3D Studio neki sve se smrzne ili blue screen ili se mašina restarta. Vratili mašinu na default postavke i gle, ono sve radi. Tako da...
ma joj...pa jel znas zasto im se zablokiro komp? ne zato jer je proc nestabilan nego zbog ploce
naime kad testiras proc on ti se polako zagrijava tj nece odma odma skocit na 100% load, a kod nekih igara oce i kad se to dogodi, maticne previse undervolta i i proc ne dobi dovoljno voltaze te se restarta komp (ili zblajsa ili itd)

taj problem se u ''novije'' vrijeme ne dogada, bar ja nisma vidio niti iskusio sa novim kompom (sa starim jesam)

inace meni je prime 95 znao pucat nakon 12-13 sati tak da ja preferiram 24h testiranje, al ak izdrzi 15 mozes rec da je relativno stabilan, pogotovo ak ne pukne za 15 sati nego ga rucno prekines
Staro 13.06.2007., 12:38   #7
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Ja za prvu ruku odvrtim Super PI 32 M na svakoj jezgri i nakon njega OCCT, a onda se bacam u duža testiranja kao što je Orthos, memtest86+ i ostalo.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2007., 13:52   #8
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Digni ti slobodno voltažu malo. Nema veze i ako ti je temp CPUa i 70, glavno da je stabilno
Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže???
Nemam više lema!!!
LorD ClockaN je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2007., 14:48   #9
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor TheProfiler Pregled postova
Fućkaš Super Pi, on nije nikakav test stabilnosti, služi samo za mjerenje brzine (čitaj: kur*enje).
LOL...Kad kaže "Not exact in round", to znači da dobivena vrijednost nije točna, očekuje se neka vrijednost a on dobije nešto 10-to. To znači da je stabilan a? Ostavimo sa strane vrijeme koje mjeri, i što ga neki koriste za on-line hvaljenje i za hvalisanje po kvartu, ali na istu foru ti radi i taj Orthos. Proc računa nešto zadano, program ima već nekakve unesene vrijednost i uspoređuje sa ovime što on ima zapisano tj. sa rezultatima koji se očekuju i sa rezultatima koje procesor dobije.
Tako da, SuperPi je test stabilnost...
Ako je procesor stabilan neće se dobiti upozorenje "Not exact in round".

EDIT: ako ne vjeruješ, OC-aj proc dok ne dobiješ upozorenje "Not exact in round" ili "Not convergent in SQR" u SuperPi-u i testiraj sa Primeom ili Orthosom. Jamčim da test neće vrtiti više od 5 ili 15 min i da će onda errori početi letjeti na sve strane.
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2007., 15:04   #10
Astral
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor LorD ClockaN Pregled postova
Digni ti slobodno voltažu malo. Nema veze i ako ti je temp CPUa i 70, glavno da je stabilno
m o l i m?

nedaj da ide preko 60c, kolko god stabilan bio, temp je glavni neprijatelj bilokoje komponente
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.06.2007., 16:32   #11
joolka
music freak

joolka's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor Swarm dude Pregled postova
LOL...Kad kaže "Not exact in round", to znači da dobivena vrijednost nije točna, očekuje se neka vrijednost a on dobije nešto 10-to. To znači da je stabilan a? Ostavimo sa strane vrijeme koje mjeri, i što ga neki koriste za on-line hvaljenje i za hvalisanje po kvartu, ali na istu foru ti radi i taj Orthos. Proc računa nešto zadano, program ima već nekakve unesene vrijednost i uspoređuje sa ovime što on ima zapisano tj. sa rezultatima koji se očekuju i sa rezultatima koje procesor dobije.
Tako da, SuperPi je test stabilnost...
Ako je procesor stabilan neće se dobiti upozorenje "Not exact in round".

EDIT: ako ne vjeruješ, OC-aj proc dok ne dobiješ upozorenje "Not exact in round" ili "Not convergent in SQR" u SuperPi-u i testiraj sa Primeom ili Orthosom. Jamčim da test neće vrtiti više od 5 ili 15 min i da će onda errori početi letjeti na sve strane.

..istina,ista stvar ce se desiti ako i mema ne podnosi overclock,ali isto tako moze proci test a blokati u nekoj igri .svakodnevni rad je najbolje mjerilo stabilnosti,pogotovo kodiranje...
Staro 13.06.2007., 21:10   #12
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

To je istina. Neki puta testovi ne mogu biti apsolutno mjerili stabilnosti. Slažem se sa tobom Joolka, osobno koristim metodu SuperPi 32M i sve drugo što svakodnevno radim.
Ako se komp zamrzne ili bude nešto čudno, znam da sam pretjerao sa clockom i onda smanjim takt.
A vrtjeti 12h Orthos ili Prime, nisam baš oduševljen time. Ne volim ostaviti komp upaljenim preko noći, prvenstveno zbog vodenog.
Tko zna, možda bi mi Orthos ili Prime izbacio neku grešku nakon kajjaznam 12h, ali nije mi bitna takva matematička točnost
Staro 13.06.2007., 21:14   #13
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Ja uvijek vrtim što više programa... Evo sad sam proc stavio na 250 x 9 @ 1 V i pokrenuo 2 x Super PI 32 M. Oba su uspješno završila, ali zato OCCT puca nakon samo jedne minute. Spustim na 245 x 9 @ 1 V i OCCT je prošao. Sad vrtim S&M, a kasnije ću Orthos najmanje 6 h svaki test.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 13.06.2007., 22:11   #14
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Citiraj:
m o l i m?

nedaj da ide preko 60c, kolko god stabilan bio, temp je glavni neprijatelj bilokoje komponente
Ma joj, prescotti su išli i do 80, pa šta???

Ima termalnu zaštitu na mislim 120C i sam se gasi ako mu nešto ne valja. Kao da će imati taj CPU 10god, pa da će ga shebat sa temperaturom...
Pa nisu to stari Athloni!!!

Probao sam sve od voednog (pumpa ili bez), zračnog, uopće bez coolera... Uglavnom CPU nije riko!!! Nego se samo uspori rad pri opterečenju... Govorim o Intel Northwoodu naravno
Nemam više lema!!!
Staro 13.06.2007., 22:34   #15
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Tjunction temperatura na Core 2 Duo je oko 85°C, a to znači da je na toj temp proc vrlo vjerojatno već gotov tako da... Za 24/7 upotrebu se preporuča ne ići preko 60-65°C.

Staro 13.06.2007., 22:53   #16
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Fuck me, ne znam zašto sam mislio da ima northwooda
Nemam više lema!!!
Staro 13.06.2007., 23:43   #17
Astral
Premium
Moj komp

taman i da ga ima, za norty-a nije preporucljivo vise od 55c
Staro 14.06.2007., 13:45   #18
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

A di ti to piše???
Vidi se da si malo u OC biznisu
Nemam više lema!!!
Staro 14.06.2007., 14:17   #19
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Citiraj:
taman i da ga ima, za norty-a nije preporucljivo vise od 55c
Jok, Northwood su većinom od 68-75°C max.temp. HS-a.
Makar sam primjetio lagano usporavanje sistema kada Northwood pređe 60-62°C na dvije različite MBO, makar nije došlo do thermal throttlinga (frekva je ostala ista, barem prema CPU-Z).
Staro 14.06.2007., 14:22   #20
Astral
Premium
Moj komp

Citiraj:
Vidi se da si malo u OC biznisu
LOL, misli sta oces
di mi pise? imam norty-a 3godine i jos vise od toga iskustva

gle, vi mozete ljudima preporucat sta god ocete no ja necu nikom rec ono sta ne mislim da je 99% sigurno, tako da ako netko ima c2d i temp mu ide na 65c, necu mu rec da je to dobro jer nije dobro, isto tako je i sa norty-em, bavim se njima vec stvarno dugo i to sta nemam xxx postova na ovom forumu ne znaci da na drugima nemam ili da nemam iskustva

moja preporuka je 55c za norty-a, a vi davajte svoje preporuke, norty-a ionako nije tesko ohladit, ne vidim uopce razlog zasto bi bila tako velika temp na njemu
Staro 14.06.2007., 14:40   #21
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Ne govorim da nije dobro imati niske temp., ali neće niti škoditi

Naravno da se teži što hladnijem sistemu

peace!
Nemam više lema!!!
Staro 14.06.2007., 17:07   #22
Astral
Premium
Moj komp

Citiraj:
Ne govorim da nije dobro imati niske temp., ali neće niti škoditi
eh...ja mislim da ce itekako skodit nakon duzeg vremenskog razdoblja, al stagod...neda mi se vise o tome, ti/vi imate svoje misljenje, ja imam svoje i gotovo,
nije da je bio neki war, al moze peace
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno