|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Overclocking i Super PI pitanja
Ovako procesor je clockiran na 3.55 GHz @ 1.45 V sa box coolerom Temp. idle je 35-40 TEmp. @ 100% je oko 62 JEl su te vrijednosti ok, do koje temp. je sigurno ići Računalo inaće radi super stabilno na tim vrijednostim samo kad pokrenem istovremeno dvije instance SuperPI-a prva ide do kraja bez problema, a druga javi odmah na pocetku "not exact in rounds" jel to ide "pod normalno" ili ne... Inace neclockiran bez problema odradi 2x SUper PI... Hvala... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Gamer 2 the Bone
Datum registracije: Feb 2007
|
Temp. CPU-a ti ne bi trebale ić preko 60 stupnjeva... Fućkaš Super Pi, on nije nikakav test stabilnosti, služi samo za mjerenje brzine (čitaj: kur*enje). Skini Orthos, on ti maksimalno optereti CPU(e), odaberi Small FFT's test, ne Blend i kad ga odvrtiš 15-tak sati u komadu a da se ne sruši, onda možeš reć da imaš (možda) stabilan sustav.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Gamer 2 the Bone
Datum registracije: Feb 2007
|
Ne nego možda. Znao sam ljude koji su nakon klokanja vrtili Orthos i MemTest i po 24 sata, sve 5...ali kad uđu neku igricu ili program tipa Photoshop ili 3D Studio neki sve se smrzne ili blue screen ili se mašina restarta. Vratili mašinu na default postavke i gle, ono sve radi. Tako da...
![]() |
#5 |
music freak
Datum registracije: Jan 2004
|
....ja se ne zamaram tim problemima s testiranjem,konkretno konfa iz siga,kad sam stavio proc na 3 gige i pokrenuo stalkera komp je zablokirao,kad sam digao malo napon sve radi bez greske,to mi je dovoljan pokazatelj stabilnosti,ili vrlo jednostavno stavite veci fajl da kodira u mp3,ako to prodje odnosno ne zabloka i nece ![]()
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Citiraj:
naime kad testiras proc on ti se polako zagrijava tj nece odma odma skocit na 100% load, a kod nekih igara oce i kad se to dogodi, maticne previse undervolta i i proc ne dobi dovoljno voltaze te se restarta komp (ili zblajsa ili itd) taj problem se u ''novije'' vrijeme ne dogada, bar ja nisma vidio niti iskusio sa novim kompom (sa starim jesam) inace meni je prime 95 znao pucat nakon 12-13 sati tak da ja preferiram 24h testiranje, al ak izdrzi 15 mozes rec da je relativno stabilan, pogotovo ak ne pukne za 15 sati nego ga rucno prekines |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ja za prvu ruku odvrtim Super PI 32 M na svakoj jezgri i nakon njega OCCT, a onda se bacam u duža testiranja kao što je Orthos, memtest86+ i ostalo.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
od LemilicE
Datum registracije: Dec 2002
|
Digni ti slobodno voltažu malo. Nema veze i ako ti je temp CPUa i 70, glavno da je stabilno
Member Of the PC Ekspert 100+kg Demolition Squad ----------------------------- ReadTheFuckingManual Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže??? Nemam više lema!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
Tako da, SuperPi je test stabilnost... ![]() Ako je procesor stabilan neće se dobiti upozorenje "Not exact in round". EDIT: ako ne vjeruješ, OC-aj proc dok ne dobiješ upozorenje "Not exact in round" ili "Not convergent in SQR" u SuperPi-u i testiraj sa Primeom ili Orthosom. Jamčim da test neće vrtiti više od 5 ili 15 min i da će onda errori početi letjeti na sve strane. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
music freak
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
..istina,ista stvar ce se desiti ako i mema ne podnosi overclock,ali isto tako moze proci test a blokati u nekoj igri ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Premium moderator
|
To je istina. Neki puta testovi ne mogu biti apsolutno mjerili stabilnosti. Slažem se sa tobom Joolka, osobno koristim metodu SuperPi 32M i sve drugo što svakodnevno radim. Ako se komp zamrzne ili bude nešto čudno, znam da sam pretjerao sa clockom i onda smanjim takt. A vrtjeti 12h Orthos ili Prime, nisam baš oduševljen time. Ne volim ostaviti komp upaljenim preko noći, prvenstveno zbog vodenog. Tko zna, možda bi mi Orthos ili Prime izbacio neku grešku nakon kajjaznam 12h, ali nije mi bitna takva matematička točnost ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
EMP moderator
|
Ja uvijek vrtim što više programa... Evo sad sam proc stavio na 250 x 9 @ 1 V i pokrenuo 2 x Super PI 32 M. Oba su uspješno završila, ali zato OCCT puca nakon samo jedne minute. Spustim na 245 x 9 @ 1 V i OCCT je prošao. Sad vrtim S&M, a kasnije ću Orthos najmanje 6 h svaki test.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
od LemilicE
|
Citiraj:
Ima termalnu zaštitu na mislim 120C i sam se gasi ako mu nešto ne valja. Kao da će imati taj CPU 10god, pa da će ga shebat sa temperaturom... Pa nisu to stari Athloni!!! Probao sam sve od voednog (pumpa ili bez), zračnog, uopće bez coolera... Uglavnom CPU nije riko!!! Nego se samo uspori rad pri opterečenju... Govorim o Intel Northwoodu naravno
Member Of the PC Ekspert 100+kg Demolition Squad ----------------------------- ReadTheFuckingManual Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže??? Nemam više lema!!! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
EMP moderator
|
Tjunction temperatura na Core 2 Duo je oko 85°C, a to znači da je na toj temp proc vrlo vjerojatno već gotov tako da... Za 24/7 upotrebu se preporuča ne ići preko 60-65°C.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
od LemilicE
|
Fuck me, ne znam zašto sam mislio da ima northwooda
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
od LemilicE
|
A di ti to piše??? Vidi se da si malo u OC biznisu ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium moderator
|
Jok, Northwood su većinom od 68-75°C max.temp. HS-a. Makar sam primjetio lagano usporavanje sistema kada Northwood pređe 60-62°C na dvije različite MBO, makar nije došlo do thermal throttlinga (frekva je ostala ista, barem prema CPU-Z). |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
LOL, misli sta oces di mi pise? imam norty-a 3godine i jos vise od toga iskustva gle, vi mozete ljudima preporucat sta god ocete no ja necu nikom rec ono sta ne mislim da je 99% sigurno, tako da ako netko ima c2d i temp mu ide na 65c, necu mu rec da je to dobro jer nije dobro, isto tako je i sa norty-em, bavim se njima vec stvarno dugo i to sta nemam xxx postova na ovom forumu ne znaci da na drugima nemam ili da nemam iskustva moja preporuka je 55c za norty-a, a vi davajte svoje preporuke, norty-a ionako nije tesko ohladit, ne vidim uopce razlog zasto bi bila tako velika temp na njemu |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
od LemilicE
|
Ne govorim da nije dobro imati niske temp., ali neće niti škoditi Naravno da se teži što hladnijem sistemu peace!
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
|
|