|
![]() |
#1 |
Banned
Datum registracije: Oct 2001
|
Omanja mreža
U firmi imam 14 terminala koji sišu podatke sa centralnog servera na kojem je Win2000Server. Sve je spojeno na 100mbitni switch. Server mi ima i gigabitnu mrežu pa sam ja smislio da bi mogao uzet switch sa gigabitnim aplinkom. E sad se postavlja pitanje kolko ću ja dobit na brzini komunikacije servera sa terminalima? Jel ima netko iskustva po takvom pitanju? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ekspert iz sjene ...
Datum registracije: Nov 2001
|
Mitzek ima gigabitni LAN po kući ( 3 compa ) i veli da je degutatno brzo. Limać mu prži CD-e bez burnproofa s njegovog HDD-a na svom compu bez frke ![]() Nemam iskustva kao takav, ali po pričama Mitzeka i tasta ( radi u Ericssonu kao sys admin ) - razlika je nebo i zemlja. Tako da eto ... tuđa iskustva koja sam ćul ![]() ![]() U krajnjoj liniji razlika je deserostruka ( u teoriji ) ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 | |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
Citiraj:
ako sam razumio imaš gigabitnu eternjaču u serveru, 16 ili 32-portni panel (100Mbps switching hub - vjerovatno Cisco ili nekaj takvo) i ostatak mreže složen za 100Mbps. u tom slučaju mislim da ne bi bilo velke (ako ikakve) razlike u performansama jer je 100Mbps switch napravljen da radi po tom standardu i propusnost unutar switcha ne bi trebala biti veća, jer bi se u tom slučaju ti isti switchevi koristili za gigabitne mreže, a ne koriste se. ali ne znam... uvijek postoji nada i može biti da sam totalno u krivu i da su switchevi fakat napravljeni jednako, a da je razlika samo u interface-u s konektorima... tko zna. pa ništa te ne košta napravit jednu gigabitnu lajnu do servera, zar ne? druga je stvar ako imaš računalo s eternjačama koje glumi switch. onda normalno da ako mu staviš 1Gbps eternjaču stvar leti ko luda. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
PC Ekspert
|
Pa to bi se isplatilo ako se misli srkat neki veliki podaci s servera, ako se misli prestupat samo preko terminal servisa onda ne bas (ja doma preko modema pristupam terminalno serveru u firmi i je malo sopro ali da se normalno radit). Sad normalno da ce bolje disat server ako on ima gigabitni uplink, gigabit podijelis na 14 dijelovai ispadne ti lijepa veza svakog klijenta prema serveru, skoro pa svaki ima 100MBita. Ali ako se radi samo o terminalnom pristupu ja bi radje trazija od shefa lovu za tu investiciju pa se zapija. Uvik mos ako ti je sporo opalit jos jednu karticu od 100MBita pa uvalit u server i onda dignit server na 200 s obicnim 100 swićem
![]() |
#6 |
Banned
Datum registracije: Oct 2001
|
Da samo ako stavim dvije kartice na komp bit će frke. Jer imam ruter koji je ujedno i DHCP meštar na mreži i dodjeljuje adrese terminalima. Server mi ima fiksnu IP adresu ali mu naziv sa kojim se predstavlja na mreži nemogu mjenjat pa mi se stalno prijavljuje da imam dupli naziv na mreži ako stavim dve mrežne makar sa različitom ip adresom. Jel se to da nekak sredit? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ono ispred konpjuktora
|
ajoooj nemam pojma pa neću govorit. al dhcp i router na istom stroju... it is badong! zakaj ne složiš da ti neki drugi strojček bude router? mislim... dhcp je sam po sebi zafrknut i osjetljiv... zakaj se tak igraš? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
ono ispred konpjuktora
|
Citiraj:
![]() inače, uvijek se može za test paralelno vozit 2 routera pa na dhcp-u u sekundi promijeniti koji će biti aktivan (pod uvijetom da dhcp zbilja podešava mrežne postavke za workstatione, a ne da je tu samo radi ukrasa, zar ne?) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
323431 HOW TO: Set Up TCP/IP for Network Load Balancing in Windows Server 2003 http://support.microsoft.com/?id=323431 323437 HOW TO: Configure Network Load Balancing Parameters in Windows Server http://support.microsoft.com/?id=323437 Ili stavis dvi mrezne ali za dva subneta, recimo 7 racunala u svome subnetu a 7 u svome pa onda jedna mrezna svoj subnet prati a druga svoj.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
do you speak it?
Datum registracije: Mar 2003
|
server lan card
moj savjet ti je: uzmi INTELovu server lan karticu... ima 4 (100mbit) porta i kada to prikljucis na switch stvar bi trebala poletiti... jos dobijes i software za network load balancing... ![]() sve najbolje... cao |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
|
|