|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
razlika izmedu Pentium D 925 i Core2Duo
Inace ne pratim Intel i ugl. me ne zanima nista, ali evo sad me zanima u cemu je tolika razlika da je Core2Duo toliko bolji od Pentium D Dual-Core ... takoder me zanima jesu li ti pentiumi D nesto kao i athloni X2 oko 4000+ i manje ili su bolji/losiji? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Guest
Datum registracije: Jan 2007
|
pentium d je čisti promašaj! Imam ga doma i jedva ćekam da upiknem C2D! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Je suis Schumi
Datum registracije: Nov 2006
|
Ukratko taj Pentium je stara neučinkovita Netburst arhitektura. I C2D i taj Athlon su bolji. Visoka učinkovitost je na strani obiju arhitektura.
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Presleri su dobri procesori, pogotovo kada se OC-aju (a idu dosta daleko na defolt voltaži). Bili su malo sporiji od AMD-ovih x2 procesora. Samo što je problem što se oni danas više ne isplate pored Pentiuma E2140 (mislim da sam napisao dobro model). Daleko od toga da taj procesor ne može poslužiti kao i svaki x2 ili C2D nezahtjevnom i prosječnom korisniku. Samo velim, danas ti je isplativnost upitna pored ovih najnovijih procesora. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
ZMAJ, pogledaj malo sticky Vodiče i preglede i pročitaj o pregledu desktop proceva. Tamo sam napisao ono što bih ovdje ponovio. Inače Pentium D kao što je rekao Vuco je malo sporiji od X2 proceva, malo je brži od X2-ki u enkodiranju videa i nekim sličnim zadaćama, ali koliko se sjećam nije bila velika razlika. Vuco dobro si napisao model. Taj mali Pentium E2140 je snažniji od Pentiuma D. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
ne mislim ja preci na intel... eto samo me zanimalo |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Evo ovako na brzinu sam obavio par testova i C2D E4300 je bio za 20-30% brži od Pentiuma D 805, skoro duplo manje se grije i duplo manje troši struje. Oba proca su bila na defaultu.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
D 805 nije isti procesor kao D 925, ako se ne varam. Smithfield je slabiji od Preslera i više se grije od njega. A uvlačiti sada E4300 u igru nije pravedno ![]() Mada, E2140 je slične brzine kao E4300. Razlike su neprimjetne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Jap, no to su ipak kruške i jabuke. Dvije generacije jaaaaaaaako različitih arhitektura, a uz to sve jedna skoro pa totalni promašaj, a druga totalna suprotnost. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Ako je C2D brzi nekih 15% od K8 na istom taktu, dakle nekih 30-40% od Pentiuma D cisto me zanima kako bi se C2D drzao protiv 5GHz preslera? Po mojoj racunici 5GHz presler (neki D9x5 D0 stepp) bi bio kao E4300 na recimo 3.3GHz. Ispravite me ako grijesim. http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=146316 Ovo sam izveo na jednom takvom s STOCK hladjenjem, sobna temperatura oko 25C, MS napajanje od 400W i vCore nekih 1.4-1.45V (Uredski komp ![]() Proc je inace bio full stabilan jer sam na njemu izvrtio hrpu benchmarka na Galaxy 7300GT koje sam postao tu negdje na nVidia sekciji. E sada neko bolje hladjenje (mozda i H2O), bolje napajnje i tko zna.... Ako nista imat cete lijep CPU-Z SS! ![]() Mozda i jedini u Hrvatskoj! ![]()
![]() |
#13 |
Moderator
|
Jerry, performanse ne rastu proporcionalno sa frekvencijom. Mislim da Presler ipak ne bi mogao protiv C2D-a na 3.3Ghz. Ali bilo bi lijepo kada bi se neke usporedbe napravile. Ja također nisam nigdje vidio (nije da sam previše tražio ruku na srce) kako se OC-ani Presler drži protiv x2 (defolt i OC-an). Ima netko možda neki dobar link ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
a cuj jerry, ako uzmemo u obzir da je e4300 cak malo sporiji na stock brzinama od tog 945, ovaj tvoj OC je bio za 40% to bi znacilo da e4300 treba OCat 50+% da dosegne tu brzinu, a s nekim pristojnim hladenjem idu na 3.6, odnosno 100% OC ovo gledam kroz usporedbu da je e4300 kod amd ekvivalent nekakav 4200+ a 945 bi bio nekakav 4400+ recimo (na THG je to solidno prikazano na grafovima) sve je to relativno, ovi novi procesori su po taktu 50% efikasniji sami po sebi s tim da arhitektura sama po sebi im daje jos vecu prednost u vecini stvari osim mozda video obrade, ali i tamo su ovi zbog ovih pocetnih 50% po taktu jos uvjek brzi tak da nema smisla uopce usporedivat. Pogotovo kad uzmemo u obzir da u diskontu e2160 kosta 616kn! sto morate priznat je vec zaista smjesno ![]() s druge strane... fascinantan OC sto si napravio ak se mene pita ![]()
![]() |
#15 |
Premium
|
Ma sve mi je jasno o Netburst, C2D, K8 arhitekturama pa i o (ne)skaliranju s povecanjem takta. Mislim da sam negdje vidio test Celerona D352 (65nm Presler s 512kb cache) na 5GHz i bilo je tu negdje kao Venice na 2.8-2.9GHz. E sada svi znamo kako P4 zavisi o L2 ( pa i danasnji C2D nisu drugaciji) pa mislim kada bi imao 2x2MB i taj takt od 5GHz bio bi tu kao X2@3.2-3.3GHz a u nekim aplikacijama i dosta brzi (video). Za dobiti 3.2-3.4GHz na X2 ti je potreban Windsor F3 (CS box) u vidu Opterona 12xx serije ili puno rjedje u vidu nekog X2 (3800-6000). Tko se zeli poigrati s ovim ''starim'' procevima mislim da je izbor D9x5 D0 i F3 Windsor. Oba su definitivno najbolja od svojih arhitektura!
![]() |
#16 |
Moderator
|
A daj neki link, taman sam na fax-u pa da imam kaj za pročitati ![]() I da, 3.3Ghz na AMD-u je sve samo ne lagano dobiti ![]() Ali i dalje tvrdim da je Presler dobar procesor, koji eto, se razmaše tek kad ga se OC-a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
a.k.a. LOPOV
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
![]() Naravno da je presler dobar, gledo sam okolo usporedbe 930 i e4300 i sad da radi max 5 frejmova u igrama đoram proc ![]() Još kaj se clocka najbolje u cijeloj netburst arhiktekturi Ja primjerice svog bez problema sa 2,8 na 4,4 stavim
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
Ovo je Cedar Mill Celeron D na 5GHz: http://www.matbe.com/actualites/1198...on-cedar-mill/ Negdje na hkpec.com je bio i test s hrpom bencheva ali se na tom siteu i ne snalazim bas previse. Sto se tice Preslera najbrze clockove s nekim benchevima ima moja malenkost ![]() http://forum.pcekspert.com/showthrea...ghlight=Galaxy Drugdje je ekipa imala obicno stariji stepp koji imaju D9x0 i koji obicno idu izmedju 4.2-4.4GHz. Sva sreca da je taj proc jos uvijek u mojoj blizini tako da se uvijek moze nesto izvrtit na brzinu!
![]() |
#19 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
![]() no salu na stranu, naravno da ako imas 930 da se ne isplati ga mjenjat za e4300 ili bilo koji drugi trenutno, jednostavno poboljsanje performansi nije toliko da bi opravdalo ikakvo ulaganje imho jer taj procesor (jos ak je OCan) ce jos neko vrijeme sasvim fino gurati sve sta mu das. ali da ti ga neko pokloni, heh, sumnjam da bi 2s razmisljao dal ces ga promjenit il ne.. EDIT: @jerry... na kojoj ti je konfiguraciji taj proc? jesi probao uopce sa nekim boljim coolerom?
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium
|
Citiraj:
Probao sam s jacom klimom u toj prostoriji jednu subotu i isao je nekih 100MHz gore (na 4.8GHz) ali to je bilo to. Inace proc je bio prilicno hladan (oko 50C u idle, 60C load) ali sam se opekao na ispuh od napajanja. Mislim da bi isao na 5GHz na nekoj ploci s boljom regulacijom vcorea i pristojnim coolerom. Inace clockanje je bilo jako jednostavno: odmah boot na 4GHz na def.voltazi, na 4.3GHz je trebalo ici na 1.375V, na 4.5GHz OK, na 4.7GHz 1.45V i dalje nisam probao zbog napajanja. Pola sata i znao sam na cemu sam.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|