Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.05.2007., 22:33   #1
vita
Premium
Moj komp

vita's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Još jedan glupi boot problem, ali od starijih OS-s, ne viste

Odma da probam što jasnije pojasnit da vam bude lakše

Imam dva hard diska, jedan od 80GB (sata) i drugi 40gb (ide),
na ovom od 80GB instaliran mi je XP SP2 već dugo, i moj je problem nastao kad sam:. tog drugog cijelog formatirao (40Gb ide) , napravio neke particije na njemu sa funkcijom diskpart, i formatirao u ovim windowsima na disku od 80GB.

Zatim poslije formatiranja tri particije na ovom disku od 40GB (ide), sam resetirao računalo ubacio xp cd sa namjerom da instaliram windows xp na taj DISK OD 40 gb, i onda se desilo da to ispadne kao dual boot, poslije post-a
dođe mi prikat boot koji ču bootat, ovaj xp ili onaj na 80GB.

To mi je diglo tlak i onda sam isključio napajanje ovog od 80Gb i ponovo instaliro win na ovaj od 40GB. E sad mi je glupo da kad god dižem windowse sa ovog diska od 80GB (sata) na kojem imam windowse JAKO DUGO i ne bih htio ih rušit, stalno pojavljuje izbor kao da imam više os-a na jednom disku.

Ono što sam ja napravio to je da sam uredio boot.ini datoteku time što sam pobrisao onaj windows koji ne postoji jel je jedan samo na disku 80GB.
Također sam otišao u msconfig i tamo kliknuo na check all boot paths, i ništa opet sad poslije post-a mi nudi sad microsoft windows professional i kao windows default, to je vjerovatno taj drugi koji ne postoji.

Znači kad sam instaliro windows na disk od 40Gb ovaj disk od 80Gb je to prepozno kao dual boot, a nisam uopće instaliro na taj disk od 80Gb, i molim vas pomoč kako da to maknem da zapravo kad dižem sistem sa tog diska od 80Gb da mi normalno bude, da mi ne nudi dual-boot.

Znam da se može naštimat da on krene na ovaj koji želim odmah za sekundu, ali nije mi to to, volio bi naučit riješiti problem, a ne rušiti windowse bez veze.
Ako treba postat sliku neče mi uopče biti problem.

Hvala unaprijed.
vita je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2007., 00:39   #2
vita
Premium
Moj komp

vita's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Evo riješio sam pa mogo bi reči, bilo je ovako
[boot loader]
timeout=1
default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /FASTDETECT /NOEXECUTE=OPTOUT

a, trebalo je biti ovako

[boot loader]
timeout=1
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /FASTDETECT /NOEXECUTE=OPTOUT
vita je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.05.2007., 11:15   #3
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
steta sto sam tek sad vidio ovaj drugi problem (zahvaljujuci tome sto si napisao u Outlook threadu ).

Drago mi je da si uspio rijesti problem
Elven je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno