|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2005
|
Vruce na sjevernom mostu
Nedavno sam kupio Asus P5N32-E Sli Plus, C2D 6420, Crucial Ballistix 667 2 GB, Noctua NH-U12F, Chieftec 550W napajanje, GT8500 graficku (jer se ne igram bas cesto) i clockao na 3,6 GHz (450 FSB) i dalje nisam isprobavao. Northbridge tj. passive heatsink je strasno vruc na dodir. A vruc je cak i onda kad sistem nije clockan. PC Probe doduse pokazuje MB temp oko 30-32 C, ali sto to znaci kad prst tvrdi drukcije. Asus u manualu spominje optional fan (koji se narucuje posebno, ne znam gdje) ali ga preporuca koristiti samo uz pasivne cpu coolere ili uz vodeno hladjenje. Sad, kakva su vasa iskustva s ovim pregrijavanjem - jer pretpostavljam da se to dogadja i na drugim plocama i da li se ista moze i treba uciniti oko toga? Ja sam dodao 92 mm vent na bocnu stranicu kucista (Chieftec GX-01B) koji puse priblizno prema northbridge-u ali se cini da to ne pomaze narocito. Ako je tema vec obradjena samo me uputite na neke threadove. Pozdrav. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ne znam šta da napišem
Datum registracije: Feb 2007
|
Ja mislim da je to normalno. Neki imaju NB i po 60C a tak je vjerojatno i kod tebe. Ma bilo je priča o tome al je to negdje zavučeno pod neki thread u kojem naslov tog threada nema veze s tempom NB-a.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#6 |
Registered User
|
Mozda ste u pravu da se ne treba brinuti, ali vidio sam po review-ima da se ljudi zabrinjavaju oko toga. Npr. anandtech kaze "The 650i SPP chipset is passively cooled with a mid-rise heatsink unit that did not interfere with any installed peripherals but did run hot without additional airflow over it during overclocking." Neoseeker: "Honestly, I was a bit disappointed in the overclocking potential of this board. But I can't fault Asus - I think the problem lies with how hot the 650i+570 chipset runs. Unfortunately, talk on the web is that the Asus 680i and 650i boards run hotter than the same boards from other manufacturers. I can't verify this but I'm sure going to check out the boards from a few other brands for comparison! Don't get me wrong though, I did manage to get to a stable 465MHz - but I had to jump through proverbial hoops to get there, including having two 12cm 63CFM fans blow on the passive chipset heat pipes - why? - because I was worried if I did not, I'd slag the motherboard!" Ovo kako je taj tip s neoseekera hladio nb je jasno neprihvatljivo za svakodnevnu upotrebu, jer ne namjeravam drzati maticnu cijelo vrijeme otvorenu, na stolu. Dakle ima toga jos i po drugim reviewima, ali svi pricaju o tome a nitko ne nudi neka konkretnija i prihvatljiva rjesenja. A s druge strane - ne cuje se bas da je netko skurio plocu zbog tog pregrijavanja - pa je sad ipak nejasno - treba li brinuti (i traziti rjesenja) ili ne? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Evo te slike: |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Normalno da će nakrkati coolera po ploči kad je sve OC-ano... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
ne, to samo znaci da je dosta na default postavkama i lako je moguce da je NB prevruc kod veceg OCa. zato se u manualu i spominje optional fan kao mogucnost. da nije ponuda NB coolera toliko ocajna kakva vec je preporucio bi mu da si kupi nesto drugo. a problem je i u heatpipe-u na toj ploci, bas i nije zgodno za mjenjanje. trebao bi moci namontirati neki manji cooler na sami pasivac no ti mali obicno za sobom povlace i zujanje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Zapravo sam odlucio isprobati neki nb cooler - i to vjerovatno thermalright hr-05, imaju ga u linksu. Cini mi se da heatpipe nije tesko maknuti s ploce. Na taj hr-05 moze se cak dodati i 70 mm vent ali ne vjerujem da ce biti potrebno. Cini se da je i noctua nc-u6 dobar chipset cooler. Moram nesto uciniti jer ljeto dolazi, a glupo mi je ne clockati sistem kad sam vec nabavio plocu i proc i memoriju koji podrzavaju overclocking. Javit cu se za koji dan kad to probam. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
Datum registracije: May 2007
|
Eto i ja imam istu plocu pa da podijelim vlastito iskustvo. Naime, ovo mi je druga ova ploca, prva je riknula nakon 5 sati rada. Uzrok - BIOS 0602 stavlja po defaultu vrlo visok napon NB (1.6 V ako se ne varam), dok je u starijim BIOS-ima 1.2 V - sto je dovelo do pregrijavanja doticnog i smrti ploce. Toliko o rikavanju ploce vezanom uz pregrijavanje - meni se dogodilo, uz ThermalTake BigTyp VX cooler nafrljen na najvecu brzinu, pri cemu i djelomicno puse po NB. Temperatura ploce mi je non-stop iznad 40 C, prema PC probe 2 Moram napomenuti da imam kandalf kuciste, koje ima i prostora i poprilican broj ventilatora, tako da je protok zraka sasvim pristojan BANKS, ajd molim te, ako ti se da, postaj postvke u biosu pri kojima si dobio gore spomenuti OC (imam isti proc), tak da se ja s tim ne zafrkavam, tanak sam s vremenom. Pozz Zadnje izmijenjeno od: Bothari. 15.05.2007. u 17:19. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|