|
![]() |
#1 |
KreativnoDijete
Datum registracije: Dec 2005
|
Trajanje LCDa
Kako omoguciti LCDu sto duzi rad? Koliko je bitna jacina osvjetljenja (na laptopu se vise grije donji dio ekrana kad je osvjetljenja na max)? Sto je manje upaljen duze ce radit, jel? A koliko bi trebao jedan LCD u prosjeku neprestano radit? Sto stvara bad pixele i jel se oni mogu pojavit naknadno? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Znatiželjan, a? ![]() Evo ovako: jačina pozadinskog osvijetljenja (CCFL) lampi možda i utječe na njihov vijek (veće zagrijavanje, ali ako uzmeš prosječni ekonomski vijek monitora s tim se ne moraš zabrinjavati). Kako i kod svih elektroničkih sklopova koji imaju standby funkciju bolje ih je "softverski" gasiti, a ne iskapčati iz struje jer će duže trajati. CCFL lampe imaju vijek trajanja od oko 50,000 sati što se provodi u oko 5.7 godina 24/7 rada. Naravno, neke će se pokvariti prije, a neke kasnije. Bad pixele stvara kvar tranzistora koji tvori piksel (3 tranzistora po pikselu) te on može biti stalno upaljen, ili stalno ugašen. BP se mogu pojaviti naknadno, iako u manjem broju slučajeva nego da se pojave u startu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Nisam 100% siguran, negdje sam to pročitao. Pretpostavljem da je zbog toga što su stalno pod laganim naponom što je kao bolje od toga da se stalno pali/gasi - valjda je manji "stres" na komponente od onoga uzrokovanog ponovnim uzastopnim paljenjem (primjer žarulja). Trebao bi neki elektroničar na to dati pravi odgovor. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Kada se bilo koji elektornički uređaj upali, napon koji dobije je uvijek viši/manji koje se regulira. To vrijeme regulacije je stvarno kratko,ali ipak postoji. Zato je u principu bolje za računala da rade 24/7 nego da se recimo pale i gase po potrebi. Naravno,ovdje govorimo o kvalitetno hlađenim i održavanim računalima. E sad, ako želiš detalje, točne voltaže i tako to, pričekaj elektroničara po struci ![]()
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2003
|
Citiraj:
BTW Pet godina donedavno koristio sam Samsung 171s, palio i gasio sam ga svakodnevno, i to vise puta dnevno (recimo gasio sam ga ako vise od pol sata-sat nisam bio za kompjuterom). I znate sto mu se dogodilo!? NISTA! BTW tijekom tih pet godina rada monitoru je oslabio kontrast (nije da je nesto kontrastni bio i jos dok je bio nov) i smanjila se svjetlost. A ak je taj, jedan od prvih Samsungovih masovnijih LCD monitora, izdrzao tako dugo - onda bi danasnji, kod kojih se koriste bolje i jace zarulje, trebali trajati i duze. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|