Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 31.03.2007., 14:01   #1
centar137
KreativnoDijete
Moj komp

centar137's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Trajanje LCDa

Kako omoguciti LCDu sto duzi rad?
Koliko je bitna jacina osvjetljenja (na laptopu se vise grije donji dio ekrana kad je osvjetljenja na max)?
Sto je manje upaljen duze ce radit, jel? A koliko bi trebao jedan LCD u prosjeku neprestano radit?
Sto stvara bad pixele i jel se oni mogu pojavit naknadno?
centar137 je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2007., 17:24   #2
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Znatiželjan, a?

Evo ovako: jačina pozadinskog osvijetljenja (CCFL) lampi možda i utječe na njihov vijek (veće zagrijavanje, ali ako uzmeš prosječni ekonomski vijek monitora s tim se ne moraš zabrinjavati).
Kako i kod svih elektroničkih sklopova koji imaju standby funkciju bolje ih je "softverski" gasiti, a ne iskapčati iz struje jer će duže trajati.

CCFL lampe imaju vijek trajanja od oko 50,000 sati što se provodi u oko 5.7 godina 24/7 rada.
Naravno, neke će se pokvariti prije, a neke kasnije.

Bad pixele stvara kvar tranzistora koji tvori piksel (3 tranzistora po pikselu) te on može biti stalno upaljen, ili stalno ugašen.
BP se mogu pojaviti naknadno, iako u manjem broju slučajeva nego da se pojave u startu.
Mar je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.04.2007., 20:59   #3
centar137
KreativnoDijete
Moj komp

centar137's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Kako i kod svih elektroničkih sklopova koji imaju standby funkciju bolje ih je "softverski" gasiti, a ne iskapčati iz struje jer će duže trajati.
Zasto?
centar137 je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2007., 22:21   #4
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Nisam 100% siguran, negdje sam to pročitao.
Pretpostavljem da je zbog toga što su stalno pod laganim naponom što je kao bolje od toga da se stalno pali/gasi - valjda je manji "stres" na komponente od onoga uzrokovanog ponovnim uzastopnim paljenjem (primjer žarulja).

Trebao bi neki elektroničar na to dati pravi odgovor.
Mar je offline   Reply With Quote
Staro 03.04.2007., 16:41   #5
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Kada se bilo koji elektornički uređaj upali, napon koji dobije je uvijek viši/manji koje se regulira. To vrijeme regulacije je stvarno kratko,ali ipak postoji. Zato je u principu bolje za računala da rade 24/7 nego da se recimo pale i gase po potrebi. Naravno,ovdje govorimo o kvalitetno hlađenim i održavanim računalima. E sad, ako želiš detalje, točne voltaže i tako to, pričekaj elektroničara po struci
Staro 05.04.2007., 21:17   #6
MaxB
Premium

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
Kada se bilo koji elektornički uređaj upali, napon koji dobije je uvijek viši/manji koje se regulira. To vrijeme regulacije je stvarno kratko,ali ipak postoji. Zato je u principu bolje za računala da rade 24/7 nego da se recimo pale i gase po potrebi. Naravno,ovdje govorimo o kvalitetno hlađenim i održavanim računalima.
Da - bolje je da racunala bezveze trose struju - to je jako neekoloski i nesavjesno (istina, u standbyu trosi majne, ali ipak...). Mislim da su ti komentari vezani uz paljenje/gasenje prema stanbyu pretjerani - davno prije se puno govorilo o tome, dizala se panika - a zbog cega? Za bezveze. Nije napravljeno ni jedno istrazivanje - svi samo misle da paljenje/gasenje vise steti komponentama. Steti ako imas smece napajanje koje ti komponentu/e spali kad ga ukljucujes, ali inace...

BTW Pet godina donedavno koristio sam Samsung 171s, palio i gasio sam ga svakodnevno, i to vise puta dnevno (recimo gasio sam ga ako vise od pol sata-sat nisam bio za kompjuterom). I znate sto mu se dogodilo!? NISTA!

BTW tijekom tih pet godina rada monitoru je oslabio kontrast (nije da je nesto kontrastni bio i jos dok je bio nov) i smanjila se svjetlost. A ak je taj, jedan od prvih Samsungovih masovnijih LCD monitora, izdrzao tako dugo - onda bi danasnji, kod kojih se koriste bolje i jace zarulje, trebali trajati i duze.
MaxB je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno