Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.03.2007., 21:22   #1
celduce
Premium

celduce's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Problem: ATA Kontroler ili nesto drugo?

Dobio sam prije tjedan dana jedno racunalo na popravak.

Konfiguracija je:
ASRock NF3 Upgrade sck 754
Sempron 2800+
512Ram TwinMos DDR400
Radeon9200
Pioneer DVD-rw neki (109 ili 110)
20GB Maxtor
40GB Maxtor
WinXP
----------------------
Poznanik je donio comp i rekao kako su mu se windowsi sami od sebe obrisali i tada je on sam instalirao windowse. >> Prvo mi to nije bilo bash jasno.

Zatim:
Nakon novih windowsa to je sve skupa radilo ok i nakon nekog vremena racunalo bi se restartalo prilikom pojave WinXP boot logo-a.

Tada je racunalo doslo na pregled kod mene. Prvo sam zakljucio da je problem u disku 20GB Maxtor jer ako se racunalo ne bi restartalo, pojavila bi se poruka "Select proper boot device.".
Sto se je vise restartalo sve je manja sansa bila da udjem u win i nakon 5 - 6 tih pokusaja restarta nekako bi usao u windowse sam od sebe.

OK, uklonim ja 20GB disk i instaliram "svjeze" winXP na disk od 40GB. Ostavih ga nekoliko sati ukljucenog i mislim si "da sad je ok".
Nakon nekoliko dana urednog rada ono sto se je desavalo sa diskom od 20GB pocne se desavati ovome od 40GB. Dakle ili restart prilikom podizanja Win ili "Select proper boot device."

Izvadim disk od 40GB i ubacim u svoj comp.
Scan Disk ne zeli dovrsiti zadnji test i prekine scaniranje.
Kopiranje podataka i ostalo radi ali ne mogu napraviti Ghost image C: diska jer sam planirao napraviti image pa ga prebaciti na SATA disk radi probe i bootati da ne instaliram ponovno win, ali kreiranje image-a ne ide dalje od 0%.

Napominjem da drugi disk od 20GB moje racunalo cak niti "ne vidi".
Zamijenjeni i IDE kablovi.

Onda odlucih spojiti NOVI SATA (kad vech nece PATA) disk i instalirati windowse na njegovom racunalu.

Nakon par minuta uvidjam da Pioneer DVD-RW uredjaj ne radi ako je spojen na IDE-kabal. Dakle ne zeli niti vratasca otvoriti. Ako ga odspojim od IDE kabela i ostavim samo power onda radi. Dok je na IDE-u kao da je mrtav.

Sa istim tim Pioneerom su se windowsi instalirali prije nekoliko dana na WD 40GB.

Dakle kao da su oba IDE porta neispravna. Nisam se jos susreo sa ovakvom zezancijom...
Nisam napravio update biosa jer je sve radilo ok s tim starim sve do prije tjedan dana. Racunalo nikad nije bilo OC-ano.

i na kraju nemam vise ideja
Staro 29.03.2007., 01:00   #2
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Probaj ipak stavit svoj sata disk i svoju pržu ako se ne bojiš da i tvoja ne bi ošla. Ili nekak nabavi IDE kontroler koji ide na PCI utor i preko njega spajaš al ne vrijedi kad je već sve ošlo.
Oglas

Oglas
Staro 29.03.2007., 20:57   #3
celduce
Premium

celduce's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Probao sam i sa drugim DVD Romom & flashao sam danas zadnji bios danas ali ista stvar.
Svoj disk ne zelim spajat jer onda moram drivere instalirat pa onda uninstalirat kada ga budem vracao itd.
Preporucit cu mu da potrazi drugu plocu.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno