|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2003
|
barton 2500 se grije ko konj...
Pozdrav , ponovo ja. evo mog drugog problema. čitam sve ove ovdje postove i ljudi se fale da ima temp,ovog procesora ne prelazi 43-44 C. Meni se diže do 63 a radna normalna je 54-55. inače mi je kućište blizu zida hožu reći da je malo prostora između pozadine kućišta i zida tako da je kad zid pipnem puno vrel. al inače uzeo sam veliko kućište a procesorov cooler se vrti na 4100 RPM.ne znam sad koje je marke. a matična mi ide do 45 stepena. znam da je previše ali je li opasno i dokle inače barton 2500 smije ići.koja mu je gornja granica i dokle sve mogu biti miran? E sad drugo pitanje. planiram kupiti dodatni hladnjak za kućište (za koji več postoji mjesto iznačeno za njega)koji će naravno doći sa pozadine kućišta i planiram još uzeti nekakav PC slot kooler. kažu da se ugurne u PCI slot i da tako radi-hladi.košta svega 5 Eura. šta mislite hoće li mi ova dva dodatna ventilatora puno pomoć i imatel kakav prijedlog kako riješiti ovolike grijanje.
![]() |
#2 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
a procesorov cooler se vrti na 4100 RPM.ne znam sad koje je marke... Tu leži problem. Doznaj koji hladnjak, odmakni ga od zida. a matična mi ide do 45 stepena.... To je i više nego previše. Pukni jedan 12 cm fan na prednju stranu da upuhuje, 1-2 8cm na zadnju stranu da ispuhuju, napraviš propuh i da vidiš do kud ti ide onda matična. ![]() PCI hladnjak ti onda ne treba, jedino ako nemaš mjesta za ovu kombinaciju (ali ako imaš big tower trebao bi imati). Tko je stavljao taj hladnjak na proc, jel leži kako treba, ima paste imalo? A što se tiče max tem za Bartona ona je 85° službeno, ali vjerj mi ne želiš ga vidjeti ni blizu toj temperaturi... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
....
Imam isto srnaje s bartonom ali znam hladnjak (Dr. Thermal Ti-h748EN 2800xp+). Temp 57C u sandri, a u biosu 63C. Temp sistema mi je 30C. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Re: ....
Citiraj:
Ili previše/premalo paste... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
...
hmm prije bi reko previse onda... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Headbangig Grunf!
Datum registracije: Aug 2003
|
Fino skini cooler, makni svu pasu i eventualno ono gumasto sranje stavi pastu, ostricu od skalpela ili stapc za usi, fino tanki sloj, pa javi. Sluzbeno je temp. 85, hm preko 65 nikako!A i to je vec previse.
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
...
Ok sutra to obavim i javim... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
***2CROwded***
Datum registracije: Mar 2002
|
Pa mislim da je za bilo koji procesor sve iznad 55 PREVIŠE ! Dakle bilo da je to AMD, Intel ili šta već ... Optimalna temp. novih procesora je oko 40°C !!!!!! Sve iznad je problem (u nećemu), bilo u vezi hlađenja kučišta, dakle primjer bez coolera za dotok i izlazni vent ! Bilo da je previše ili premalo paste, ili cooler na koso (zna se i to dogoditi)... A zadnja solucija, senzor laže ![]() Iako bih ja prvo sve druge provjerio, a onda senzor ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ovo ispod nisam ja! :)
Datum registracije: Sep 2002
|
Uglavnom loše sjedne hladnjak na proc. Ali, onda bi odstupanja u temperaturi bila puno veća. Znam nekog (ovaj, hmm, jel'..) kome je temperatura proca nakon mijenjanja hladnjaka išla na 120° i gasila komp. Ali, to je bilo lako za pretpostavit.
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Citiraj:
I onda skuzim da sam kontra okrenuo hladnjak! ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
A još sam ti rekao da je cooler smeće i da paziš na temperaturu i kako je sjeo. I ti još krivo okreneš cooler. Fakat imaš sreće što to još radi.
![]() |
#12 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Citiraj:
Cuj pregorio bi proc da nema opake gigabytove ploče koja je nekim slučajem imala u BIOSU ukljuceno da se gasi kad proc bude na 110°C ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
...
Ok skinuo sam ventilator maknuo pastu, kupio novu pastu(Artic Silver 5) namazao, i stavio ventilator ponovno-i dobro je sjeo. ali temp je opet 54C... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
***2CROwded***
|
Hm, možda je senzor neki krivi. Ajde stavi prstiće što bliže procu, na hladnjak ! Pa provjeri da li je mlak, vruč, topli ili !?!?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Headbangig Grunf!
|
Citiraj:
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Ekspert iz sjene ...
|
Citiraj:
![]() Provijereno radi odlično. Kaj se tiće tempa koji mjeri BIOS - to je sranje i točka ! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Feldwebel
|
To je općepriznata metoda kojom se mjeri temperatura na procu. Samo se vi sprdajte iz toga. Da znate kako su mi izgledali prsti nakon susreta sa ventilatorima. Srećom je to vrijeme iza mene i sada sam se izvještio. Sada mogu u mrklom mraku provjeriti svoj proc. Jedino me puca artritis zbog hladnoće.
![]() |
#18 |
Headbangig Grunf!
|
Kaj fan guard je za pičkice? ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
***2CROwded***
|
Ma meni je to ok, barem znam da sve šljaka ![]() Makar i ja uskoro na vodeno, nadam se ! Blok imam, samo još nacrt neki dobar ! Trebam nabaviti AUTOCAD !!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
e ljudi
Evo kupio sam ja dodatni ventilator za kuciste. to je u stvari onaj cooler od napojne.stavio sam ga na ono oznaceno mjesto za njega bas odmah ispod napojne. prvo sam stavio da puse hladan zrak u kućište-unutra. ali pošto je gore iznad njega odmah napojna čiji ventilator uvlači zrak ništa nisam dobio,tempo ostala ista. ok , uzmem ja pa okrenem hladnjak tako da sad ispuhuje zrakj iz kućišta i baca ga vani.to jest izbacuje topal zrak. i vidi ,stvarnoi se smanjila temp.igrao sam oko 1 sat i umjesto da bude 60 stepeni kako je bilo prije sad me ja max 52-53. a sistem umjesto 45 sad je 36-37. sad planiram uzeti još jedan dodatni koji će napred upuhavati zrak tako da to cirkuliše. znači sve je dobro osim jednog , koje me ubija. Zuji ko konj.komšija koji je dva sprata iznad mene zove me u po noći i kaže: ''MAJMUNE JEDAN NE USISAVA SE OVAKO KASNO!!!'' imal kakvo rješenje za ov buku.imal... :confused: :confused:
![]() |
#21 | |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Re: ....
Citiraj:
Temperatura je 100% točna jer se poklapa sa BIOS-om, AIDOM i ... U sobi je 25 stupnjeva.
Zadnje izmijenjeno od: Amdejac. 28.03.2006. u 09:00. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
Eh
Pa čekaj.kod mene radi na 1.65. pa možda bi i ja trebao spustiti na 1.575 al da li će raditit tad stabilno. i interesuje me , na koliko moram podići napon kada budem htio da ga klokujem (naravno kad obezbjedim jači kooler) na barton 3200 11x200.ne planiram ići dalje. pa da li bi morao podići napon i koliko od prilike.eto.volio bi da mi odgovoriš.
![]() |
#23 | |
Administrator
|
Re: Eh
Citiraj:
Dovnclokati isto možeš s nižom voltažom ali to moraš isprobati. Puno zavisi o kvaliteti napajanja pošto napon zna varirati tak kad ga staviš na 1.575 na lošijim napajanjima pod opterečenjem ode do ko zna kud dolje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
***2CROwded***
|
Re: Re: ....
Citiraj:
Kakve veze, može ti pokazivati Sandra, AIDA, BIOS, CPUCool, MBM5, kada svi s istog mjesta uzimaju podatke, tj. sve ide preko istog senzora, i ako ti je temp. kriva, svugdje je kriva !! A KRIVA JE 100% (dakle skoro nijedan senzor ne pokazuje pravu, stvarnu temperaturu jezgre, uvijek dodaš još malo ...). Dakle meni je na 40°C (a u biti je to oko 45°C, ako ne i 50°C)... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
***2CROwded***
|
Ajde hvala Bogu da se i Denis javio ![]() Denis koje ploče imaju taj interni senzor ? Uglavnom novije, no da li sve novije? Npr. moja ? Evo sada mi je temp. 36°C (full) |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
PC Ekspert šerif
|
Ne znam sad na pamet, ali mislim da tvoja nema. Mislim da ga imaju Chaintechove i AOpenove ploce. Ma ima ih jos samo treba malo istrazit. Inace, prema AMD-ovim specifikacijama sve bi maticne ploce trebale mjeriti temperaturu procesora preko ugradjene sonde. To je primarno smiljeno zbog zastite od pregrijavanja, ili bolje reci izgaranja. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
..
Datum registracije: Oct 2001
|
Citiraj:
inace sto se tice 8rda* u to doba su to u epoxu iskljucili jer su ljudi na kt333 i sljicnim plocama pizdili i imali srcane udare zbog toga sto bi svi ostali imali 40C a vlasnici tih imali 55C..a naravno da je 55C tocno!! pa je bila prica da su u 8rd3+ to stavili opet ali nisam ziher... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Malo sam se igral i radio na postavkama 11x200 na 1.575 V i još se nije smrzo niti srušio. Temperatura je 52-56 stupnjeva. Pitanje je samo koliko bi izdržao na tim postavkama pod dužim i jačim opterečenjem.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|