|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
(riješeno) SATA & PATA @ nForce2
Imam 2 sata diska na Abit NF7-S 2.0 ploci. Na diskovima sam vec neko vrijeme kratak sa prostorom pa bi ubacio jedan pata disk. Pokusa sam nedavno na jedan IDEkanal spojit pata hdd i onda nikako da mi se komo boota. Vjerovatno pokusava dignut OS sa tog pata diska :confused: . Kako da to izbjegnem? Kako se vidi iz prilozenog, doticna ploca ima samo 2 sata prikljucka. Planiram ubost i treci sata hdd. Kako da to rjesim? Da stavim sata kontroler ili ima neko bolje rjesenje? Ako je sata kontroler jedino rjesenje, koji bi mi preporucili?
![]() |
#2 |
Ne znam šta da napišem
Datum registracije: Feb 2007
|
Pa jednostavno uđeš u BIOS i pod opcijom BOOT i pod... Ne znam napamet ali je vezano uz Devices, nalazi se iznad HDD "preglednosti"... (naravno ako se radi o AMI BIOS-u) tamo staviš da ti hard na kojem je OS bude First Boot Device ako nije, i odeš na Advanced i pod HDD(tak neš, govorim napamet) provjeriš sve postavke: PIO Mode, UDMA, S.M.A.R.T. itd. PATA se navodno ne bi trebao gušit sa SATA-om...(provjereno) Ako planiraš uzimat još jedan SATA disk ne kužim kako misliš spojit još i njega na matičnu ako MBO ima 2 SATA priključka. Morat ćeš uzet kontroler... http://www.hgspot.hr/komponente.aspx?grupa=5 Provjeri ovaj pod brojem 162 http://www.ve-mil.hr/cjenik.aspx?GrupaOznaka=kontroleri Imaš još naravno trgovina pa idi pogledaj ak oš... Ako se želiš mal pozabavit RAID-om, imaš moj Thread o tome sve detaljno pod tvrdim diskovima pa odi mal provjeri...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
freak
Datum registracije: Aug 2006
|
I ja stvarno ne kužim kako ti nije htio boootat sa PATA HDD-om u kompu...ja sma bio spojio IDE I SATAII HDD-ove na matičnu i normlano je bootao i još sam prebacivao podatke s jednog na drugi.... Kao što ti je Fera rekao,probaj naći u BIOS-u opciju da ti boota s tog SATA HDD-a...i onda onaj samo nađeš u windozama..... EDIT:Catkiller me prestigao... ![]()
![]() |
#5 |
Ne znam šta da napišem
Datum registracije: Feb 2007
|
![]() |
#6 |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Imam i dodatni PCI SATA kontroler, nece biti problema, sve radi bez greske. Nadji neki najjednostavniji SATA kontroler (ja sam kupio u Kvarku za 100kn) i spoji na njega treci disk.
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
Sorry, moja greska. Ipak ima i biosu i sata disk pod opcijom sto da prvo boota. Sad je ok.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|