|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Clock Sempron
Mene zanima dali je moguce na laptopu koji ima Sempron +3300 (Core Palermo) rucno postavljati napon i radni takt, jer imam neki driver od AMD-a Cool`n'Quiet koji sam dize i spusta takt i napon pa me zanima dali bi ja mogo rucno to raditi i podesavati? I s cime? Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Spuštanje radnog takta i napona => RMClock Utility Podizanje radnog takta i napona => Clockgen ili A64info Na laptopima nije preporučljivo dizati išta, dok se undervolting može pokazati jako korisnim. Inače, neznam dal taj tvoj proc ima C&Q (možeš saznat preko RMClock-a). Ako ima, instaliraš si C&Q drivere, poštelaj ako ima šta u BIOS-u oko toga i onda sa time spuštaj i diži napon ovisno o load-u procesora. Undervoltanje, HOW TO => Link
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Probao sam s RMClock ali nista se ne mjenja..dali trebam skinuti driver od amd-a koji kontrolira sam napon i množitelj I ima cool'n'qiete |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Ako se ništa ne mjenja, može biti da onda RM laže i da nema mogućnost snižavanja taktova. RM radi i bez drivera od C&Q-ta. Još jedino što ti preostaje je da skineš drivere za CnQ i pravilno ih instaliraš (ima guide-ova po netu) pa ako jedino tako može, da ušparaš na bateriji i autonomiji...
![]() |
#5 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Probaj sa CrystalCPUID-om - http://www.softpedia.com/get/Tweak/C...talCPUID.shtml Radi čisto dobro na mom Turionu.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Probao sam sa RMClock i sad radi..skuzio sam deinstalirao sam amd program i u RMClocku stavio neki menagment pa je poceo reagirati... Ljepo kad radi sa 0.975 na 1600MHz i sa 1.250 na 1.075 na 2000MHz zivio AMD!!! Sada ljepo kad sam na bateriji mogu limitirati na 800Mhz pa nek baterija traje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
![]() Evo sad sam skuzio i proradilo je sa RMClock.... U kako ljepo.. 2000MHz sa 1.250v na 1.075v 1600Mhz sa 1.150v na 0.975v (sto je i najnize moguce steta) Sada ljepo sljaka sve manje se grije i zivio AMD. Ljepo kad je na baterijama mogu ga ogranicit na 800MHz sto je za vecinu stvari dovoljno i previse(Word...). Hvala svima na pomoci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Pih, pa nisam ti ja bez veze dao link na tutorial...ccc... ![]() Samo pazi da je to stabilno i mogel bi napisati koliko si dobio na bateriji i/ili glasnoći venta za CPU ![]() Iskreno, čudno mi je da ne nema niže od 0.975V : stoopid Mislim, kod mene na desktopu ima puno, puno niže napone... Mislim da ti i manje troši (barem manje topline isijava) ako staviš na najnižem naponu još nižu frekvu (više od 1200Mhz nije potrebno za surfanje i/ili pisanje) Dodaj to na onu moju temu (tutorial) ako ćeš istraživati...
![]() |
#9 |
Premium
|
Ovako ja sam dobio sa sat i po gledanja filma na 3 i po sata. Razlog: Limitirao sam frkvenciju na 800MHz i najnizi napon 0.975v, dok prije bi AMD-ov program drzao na 1600MHz i 1.100v. Sa frekvencijom od 800MHz-a sistem ljepo radi gledam film otvoren acrobate explorer wirles progrmi za monitoriranje..ecc i cudno ali istinito baterija izdrzi 3 sata, ventilator uvjek radi na najnizem stupnju iako je to kod acera malo bucno u odnosu na HP kojeg ni neznas da radi da nema par zelenih led-ica koje svjetle ![]() 59 2000MHz 1.075v ali za napomenuti FULL TROTHLE a na 800MHz-a je pala sa 50 na 48 ukljucenjem HALT-a u RMClocku kad je OS u "praznom hodu", to je i toliko diglo trajanje baterije jer kad procesoru prosljedi instrukciju HALT procesor napravi jedan ciklus "bez utroska" struje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
Opa, fino, fino... Samo kaj mi ovo sa HALT-om ni ništ jasno : stoopid ali budem malo pročitao readme ponovno od RM-a ![]() Glavno da sve radi ^^
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
HALT je procesorska instrukcija. Kad procesor dobi instrukciju HALT do sljedeceg ciklusa procesor nista neradi a time i netrosi struju..naime zbog CMOS tehnologije procesor trosi struju kad prelazi tranzistor koji je u njemu recimo sa 0 na 1 ako dodje instrukcija HALT procesor neradi nista i time i netrosi struju. Moze sada jedan rp++ : goood : |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|