|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Kako saznati konfiguraciju kompjutera i indentificirati pokvareni HW?
Frendica ima stariji comp, mislim da je više od 5 godina. Pretpostavljam neki celeron, ali neznam kako da provjerim. Imale je WinXP gore al su ošli u vječna lovišta, tako da nemogu instalirati everest i vidjeti šta ima. U biosu nisam nigdje vidio da piše ime procesora ili matične. Samo disk, neki Quantium ili tako nešto. Dakle, kako saznati šta sve ima u compu bez windowsa? Drugo stvar je da se taj komp i dok je imao XP gore "gasio" pri i malo jačim naporima. Prvo je to bilo 5-10min nakon pokretanja jednostavnih starih 2D igrica. U zadnej vrijeme je to bilo i nakon 10-30 minuta slušanja pjesama u winampu. Compjuter se ne ugasi ne monitor izgubi signal, ode u stanbye, ventilator na CPU-u se vrti i dalje samo što je comp zbloksan i nemože se niti resetirati (hladno) nego se mora stisnuti PWR button i držati oko 5 sekundi. Oda se comp mora pustiti 30-tak minuta da se hladi da bi nakon toga ponovo radio do prvog imalo većeg opterećenja. Kako saznati koji dio hardware-a je odgovoran za ovo? Pretpostavljam grafička, ali nemora biti, nisu to neki napori za nju, ali zbog standbye monitora i prvotnog padanja na igricama sumnjam na nju. (igrice su tipa Chicken Invaders i slično) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
Pa ako je toliko star ja bi prvo provjerio napajanje,tj, zamjenio privremeno s nekim da vidiš jel do toga.Probaj grafu zamijeniti,vaditi pločice rama(ako ih ima više)... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Znači dijelove testirati samo zamjenjivanjem? To mi je malo veći problem pošto nemam niti jedan jedini komad HW (stariji). Jedino što mogu je iz svoga vaditi pa testirati, al njen je prestar za to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Jel na POST screenu ne vidis oznaku proca gore pri vrhu i oznaku maticne pri dnu, mozes i stisnut "pause" kad ti izlistava hardove, optiku....probaj.
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Što se tiče same ploče, postupak je slijedeći. Kao što je napisao nino, tokom POST-a stisneš pauzu i dole na dnu ekrana očitaš šifru ploče (obično niz brojeva i slova u grupama razdvojenim crticama). Prepiši taj broj, vidi koji je proizvođač BIOS-a i odi na http://www.motherboard.cz/identify/ Za ostale komponente bi ti trebali pomoći brojevi e***, ali starije komponente ga često nemaju. U većini slučajeva, XP sam pronađe komponente i stavi drivere.
![]() |
#6 | ||
nautic expert
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Za identifikaciju komponenata bez Windowsa meni dobro dodje Hiren's Boot CD. Na njemu imas staru AIDU za DOS koja prepoznaje veliki dio starih komponenti. Imas i jedan odlican boot Windows CD s kojeg mozes dic XP-jku pa pokretati Everest, Prime itd... da me ubijes ne mogu se sad sjetit kak se zove, ali ak te zanima javim kad dodjem doma. EDIT: Zaboravio i odlican http://www.ultimatebootcd.com/
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 Zadnje izmijenjeno od: ^SuperUnknown^. 24.01.2007. u 12:13. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Hvala svima! Nego jel znate kako se zove onaj skup alata što su svi hvalili da ga u servisu koriste za testiranje računala? Jel to imalo neki mem test, disk test itd.? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Hiren's Boot CD ima sve alate za testiranje koji su ti potrebni. Evo spiska programa http://www.hiren.info/pages/bootcd
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|