Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.01.2007., 23:11   #1
beroland
to te ja pitam
Moj komp

beroland's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
XP Home vs. XP Pro LAN problem

U mreži su mi trenutno 3 kompa:
laptop sa XP Home
dva pc-a sa XP Pro

U LAN karticama laptopa i jednog pc-a isključio sam opciju "file and printer sharing for microsoft networks", a na drugom pc-u je ta opcija uključena.
Sada sa XP Pro mašine "vidim" taj komp u microsoft windows network, a sa XP Home mašine ne vidim i ne da mi uopće ulazak u workgrupu i javlja onu klasičnu poruku.
Kada je na svim mašinama uključena opcija "file and printer sharing for microsoft networks" sve radi savršeno, a kada isključim onda XP Pro radi, a XP Home ne radi.
Znate li u čemu bi mogla biti stvar? THNX!

beroland je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2007., 08:24   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Pošto je XP Home okljaštrena verzija XP Pro, a razlike između ostalog i jesu u podršci za mreže (i još xy detalja). Kako se ono fino kaže?. Vrati (uključi opciju "file and printer sharing for microsoft networks") i sve radi savršeno kako i sam kažeš. Ne komliciraj, hehe.
Evo samo mali izvadak:
Networking features
The following networking features are not included in Home Edition:
- The user interface for IPSecurity (IPSec)
- SNMP
- Simple TCP/IP services
- SAP Agent
- Client Service for NetWare
- Network Monitor
- Multiple Roaming feature
Detaljnije:
http://www.google.hr/search?hl=hr&q=...s+xp+pro&meta=
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.01.2007., 16:14   #3
beroland
to te ja pitam
Moj komp

beroland's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Pošto je XP Home okljaštrena verzija XP Pro, a razlike između ostalog i jesu u podršci za mreže (i još xy detalja). Kako se ono fino kaže?. Vrati (uključi opciju "file and printer sharing for microsoft networks") i sve radi savršeno kako i sam kažeš. Ne komliciraj, hehe.
Ma ne radi se o tome, htio bih što veću razinu sigurnosti, a uključeni file and printer sharing tome definitivno ne pridonosi. Fileand printer sharing bi trebao biti uključeno samo ako to računalo šera svoje stvari, a ako dotično računalo samo pristupa šeranim stvarima na nekom drugom računalu onda to ne bi trebalo biti nužno uključeno na njemu. Znači, samo računalo koje šera svoje stvari mora imati uključeno file and printer sharing, a ona koja pristupaju ne moraju nužno, tako da mi nije jasno u čemu je stvar kod mene.

Staro 12.01.2007., 00:26   #4
beroland
to te ja pitam
Moj komp

beroland's Avatar

Riješio sam problem, pa da kažem u čemu je kvaka.
Izgleda da XP Home edition ako je dizejblano "file and printer sharing" opcija ne vidi drugi komp koji ima uključeno "file and printer sharing" dok to drugo računalo baš ne šera određeni folder, dok XP Pro vidi drugo računalo u workgrupi čim to drugo računalo ima omogućenu opciju "file and printer sharing".
Znači Pro vidi drugo računalo čim je u mreži i ima omogućeno "file and printer sharing", dok Home vidi samo onda ako drugo računalo baš šera neki folder.
Meni su takva iskustva.

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno