Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.11.2006., 17:25   #1
mopy
Premium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2006
SATA2 HDD problem

Eto kupio ja danas novu konfu (C2D E6300, Gigabyte DS4, 2x Kingmax DDR2, 512 MB, 800 MHz, Gainward BLISS 7900GS 256 MB, Seagate Baracuda 320 GB, SATA2), složio i pospajao sve, te kliknuo na power i ... ništa, mrak, sve stoji. Zapravo, na trenutak (čitaj, milisekundu) su se ventilatori pokušali zavrtjeti i onda kraj - nema struje. Zatim sam otpojio napajanja sa oba diska (imam i jedan PATA u kućištu), DVD-a i floppy-a, isključio pa nakon par sekundi uključio napajanje, te upalio komp i pojavila se slika na ekranu. Klasika, prvo se prikažu podaci o grafulji - tu je sve u redu, zatim o matičnoj, pa o količini memorije - također je sve ispravno detektirano, te na kraju lista IDE uređaja koja je dakako prazna zbog toga što niti jedan uređaj nisam spojio. Nakon toga sam išao spajati redom jedan po jedan uređaj, i sve je radilo dok nisam spojio novi HDD. Problem opisan na početku se događa kada je taj hard spojen na napajanje (neovisno o tome je li komunikacijski kabel spojen s matičnom). Kako na staroj konfi mogu spajati SATA uređaje, probao sam i tamo spojiti novi hard, i sve se isto dogodilo. Oba napajanja (na obje konfe su 400 W), tako da ne vjerujem da je u tome problem.

Pretpostavljam da je hard u komi? Sumnjam da je uzrok tome nekakva kriva konfiguracija u BIOS-u, zato što se stroj uopće ne "zavrti" kada je hard spojen i to samo na napajanje, dakle, čak i ne dođe do detekcije hardvera.

Što vi mislite?
mopy je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2006., 18:04   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Jesi li probao spojiti hard na neki drugi SATA port na ploči?
Oglas

Oglas
Staro 11.11.2006., 18:06   #3
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
A koje je to 400w napajanje?

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2006., 18:31   #4
tigman
Banned

tigman's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
ako diže bez HDD-a , a s njime neće...definitivno nije do sbage napajanja...

pa stoga neće biti ni da je JNC...

probaj spojiti samo samo naponski da nije možda u kurcšlusu...što nekako i miriši...

ako neće kresnuti samo s naponskim (bez SATA kabla)kabelom, ...REKLAMACIJA
tigman je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2006., 18:36   #5
mopy
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Jesi li probao spojiti hard na neki drugi SATA port na ploči?
Napisao sam da mi hard ne mora biti ni spojen na ploču - dakle samo je spojen na napajanje.

Citiraj:
Autor nino5 Pregled postova
A koje je to 400w napajanje?
MS Industrial ako je to uopće važno. Ne znam može li biti problem u napajanju zato što se ista stvar događa i kada je na napajanju priključena samo matična, procesor (P4 2.8 GHz), grafička (GeForce 4 Ti 4200) i taj disk. Dakle, bez dodatnog diska, DVD-a, i floppya. Nije valjda da taj hard "vuče" preko 100 W.
Staro 11.11.2006., 19:30   #6
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
neostvaruje ni to napajanje 400W
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2006., 19:40   #7
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Citiraj:
Autor mopy Pregled postova
...MS Industrial ako je to uopće važno. Ne znam može li biti problem u napajanju zato što se ista stvar događa i kada je na napajanju priključena samo matična, procesor (P4 2.8 GHz), grafička (GeForce 4 Ti 4200) i taj disk. Dakle, bez dodatnog diska, DVD-a, i floppya. Nije valjda da taj hard "vuče" preko 100 W.
Cuj, na tvom mjestu ja bi ili hard probao na drugom racunalu ili drugo napajanje probat na tvom pc-u. Namjeravas i dalje drzat to napajanje na toj konfi?

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
Staro 11.11.2006., 19:42   #8
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Citiraj:
Autor tigman Pregled postova
Nemoj rec dvaput! Imam iskustva...: Machineg MS Industrial

Staro 11.11.2006., 20:23   #9
mopy
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor tigman Pregled postova

pa stoga neće biti ni da je JNC...

probaj spojiti samo samo naponski da nije možda u kurcšlusu...što nekako i miriši...

ako neće kresnuti samo s naponskim (bez SATA kabla)kabelom, ...REKLAMACIJA
Ovo ću probati pa javim! Inače sam prije par godina imao slučaj da mi je vrisnulo napajanje na Maxtoru od 60 GB. Pored njega sam imao i Seagate od 80 GB na kojem su bili WinXP, i jednostavno mi nije htio bootati windowse sa Seagatea dok nisam otpojio Maxtora - nakon memory check-a izlistao bi IDE uređaje i stao.

Citiraj:
Autor blablu Pregled postova
neostvaruje ni to napajanje 400W
Upravo sam na ovoj stranici http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp izračunao da je potrošnja moje stare konfe oko 270 W (dakle osim proca, matične i grafičke tu su još dva HDD-a, DVD snimač, floppy, uređaji koji preko USB-a vuku struju), a kada maknem sve osim proca, matične, grafičke i tog SATA HDD-a potrošnja je procjenjena na oko 220 W.

Znači, moje napajanje je do sada izdržavalo potrošnju od 270 W, a nije sposobno izdržati 50 W manje opterećenje?!?!?!

Naravno, čim otpojim taj SATA hard sve normalno radi. Čak i na novoj konfi koja po procjeni troši oko 312 W.

Zadnje izmijenjeno od: mopy. 11.11.2006. u 21:48.
Staro 11.11.2006., 22:26   #10
mopy
Premium
Moj komp

Evo, probao sam samo hard spojiti na napajanje i događa se ista stvar - napajanje se ugasi. Zatim je potrebno isključiti napajanje, i nakon nekoliko sekundi opet uključiti. Inače se napajanje ne može opet koristiti. Naravno, ako spojim drugi hard (PATA) samo na napajanje sve je u redu.

Daklem, u ponedjeljak idem reklamirati hard!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno