Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.09.2006., 18:47   #1
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Question Conroe vs. Ostali?

Pozdrav OC-eri!

ajde cijenjeni i stručni forumaši vi meni objasnite i prepričajte u čemu je conroe toliko bolji od ostalih proceva trenutno na tržištu...

toliko na sve strane spominju tog conroa, da sam više zbunjen..

jedino po čemu vidim da se ljudi tuku u prsa je SuperPi.... a to mi nije ni približno dobar razlog za kupnju drugog proca

pa zato, aj navedite u čemu se vidi taj porast pperformansi, u odnosu na recimo jednog AMD 3500+, ili nekog x2 AMD 3800+..

i koliki je taj porast, ako se može izraziti brojkama... neki konkretni podaci, tipa, recoding DVD-a, kodiranje avi-a, vjerujem da u igrama nema razlike...

još jedna stvar, po čemu je korisno imati 2 jezgreni proc? ili 64bitni proc?

pošto se još uvijek ne koriste 64bitni windowsi, a da ne govorim o aplikacijama koje koriste dual core... ? : stoopid

volio bih kad bi dobio konkretne odgovore, a ne SPAM... znači ljudi koji ih posjeduju, a ne oni koji su nešto negdje pročitali...
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2006., 18:51   #2
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Evo ti malo o novim tehnologijama koje su implementirane u njega: http://forum.pcekspert.com/showthrea...637#post490637 ,koje su jedan od uzroka zašto je Conroe trenutno najsnažniji desktop procesor.
Evo i konkretnih brojki na Tom's-u, pa ti biraj
http://www23.tomshardware.com/cpu.ht...=464&chart=182

Imati dvojezgreni proc je bolje zato što sustav lakše diše, određene aplikacije se mogu vrtiti na jednoj jezgri a neke na drugoj. Npr. ti bi mogao igrati neku igru na jednoj jezgri i Spybot S&D bi se vrtio na drugoj jezgri, a to je posao koji bi bio poprilično zahtjevan za jednojezgrene procesore i to bi se sve skupa "teško" vrtilo.
Naravno, programi trebaju biti optimizirani za dvije jezgre,inače ništa od prednosti koje donosi dual core proc.

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.09.2006., 19:03   #3
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Citiraj:
Autor Swarm dude Pregled postova
Naravno, programi trebaju biti optimizirani za dvije jezgre,inače ništa od prednosti koje donosi dual core proc.
vidiš, na ovo mislim... bojim se da još nije vrijeme za ovakve proceve...
pa 64bitni procevi postoje već 2 godine u desktop računalima, a od software-a koji ih podržava još ni S....

software JAKO JAAKO kasni za trenutnim hardwareom...

osim igri koje su uvijek gladne grafičkih kartica, iako je to druga priča.
Staro 06.09.2006., 20:21   #4
Smartguy
Spiderpig
Moj komp

Smartguy's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
U igrama conroe i je jači od X2 šta je najveći preokret i on je procesor za sve.

Recimo ja sa northwooda 3.0 primjećujem nebo zemlja razliku.
Staro 06.09.2006., 20:26   #5
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Talking

Gabre stari moj za mene i tebe ne donosi ništa što bi nas posebno trebalo uzbuđivati...

Imamo 64bita (ako ih budemo kad mogli uopće upotri***it na winblosima) imamo i za još OC-at rezerve (mada ni ovo nemožeš potrošit jer ja sam na svojem benchao cpu zauzeće sa nerom, quakeom 4, divx-om u bsplayeru i mp3com pokrenutaima u isto vrijeme i bilo je 65% na ovom taktu kojeg ti sad imaš) a ionako je ram i grqafulja ono što ubija u pojam za igranje a proc je dovoljno dobar ovakakv kakav je...

Tako da šparat na grafulju ko i ja...
Staro 06.09.2006., 20:28   #6
Zond
Rabotnik
Moj komp

Datum registracije: Feb 2003
Citiraj:
Autor Swarm dude Pregled postova

Imati dvojezgreni proc je bolje zato što sustav lakše diše, određene aplikacije se mogu vrtiti na jednoj jezgri a neke na drugoj. Npr. ti bi mogao igrati neku igru na jednoj jezgri i Spybot S&D bi se vrtio na drugoj jezgri, a to je posao koji bi bio poprilično zahtjevan za jednojezgrene procesore i to bi se sve skupa "teško" vrtilo.
Ako je dobar scheduler samog operativnog sustava on moze raspodijeliti threadove na procesore, nevezano je li kod pisan za vise jezgri ili nije

Zond je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2006., 20:30   #7
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Da, samo scheduler Windowsa nije to kadar učiniti,ili?

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2006., 20:31   #8
Zond
Rabotnik
Moj komp

Datum registracije: Feb 2003
Mislim da je, ali ima i boljih

Zond je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2006., 21:09   #9
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Smartguy Pregled postova
U igrama conroe i je jači od X2 šta je najveći preokret i on je procesor za sve.

Recimo ja sa northwooda 3.0 primjećujem nebo zemlja razliku.
Kako primjecujes razliku ako imas X300SE e da mi je znat...
SRV je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2006., 21:12   #10
Smartguy
Spiderpig
Moj komp

Smartguy's Avatar

zato šta sam na AGPu ima X850XT PE

Oglas
Staro 06.09.2006., 21:40   #11
damir1
Ancient
Moj komp

damir1's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Citiraj:
zato šta sam na AGPu ima X850XT PE
E sad si se stvarno (da izvineš) prosro X850XT PE pojede X300SE

bolje šuti dalje da nebi još koju pametnu

Asus Z97-A-i5 4690K-xfx 470 -Kingston DDR3 1866 SDRAM 2x4GB -dvd ladice-asus 450W-sve to u chenbro gaming bomb, jedinici + Dell U2412HM

damir1 je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2006., 21:46   #12
Brown Acid
..dno
Moj komp

Brown Acid's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
X850XT PE je koliko znam divlja grafa..što ne bih rekao za x300SE..možda je on mislio na nešto drugo?
Staro 06.09.2006., 22:21   #13
Smartguy
Spiderpig
Moj komp

Smartguy's Avatar

mislio sam na CPU test u 3d marku

A neigram više igre kao nekad tako da mi netreba graf. po windowsima doslowno leti.
Staro 06.09.2006., 22:29   #14
BrunoZG
Junior Member

BrunoZG's Avatar

Datum registracije: May 2003
Ima taj CPU test u 3d marku neki broj, npr. 2000, 4000, 6000...I naravno uz to je lijepo spomenut radnitakt conroiča.

Citiraj:
mislio sam na CPU test u 3d marku

A neigram više igre kao nekad tako da mi netreba graf. po windowsima doslowno leti.

AMD 3800+x2@2500, 1,375V
MB-ASROCK DUAL SATA(bios 2.2) 2+ENERMAX485W
2x512 Supertalent CL2
HDD-Hitachi 160GB, WD 800JB
ELSA 7600GT
Leadtek-2000XP expert
DVDROM-LITEON-167T ,DVDRW BENQ 1650,DVDRW NEC ND2500A@2510_fw205C
Monitor: Samsung 997MB (19')
Terratec Sky 5.1,EPSON-C42

BrunoZG je offline   Reply With Quote
Staro 07.09.2006., 01:54   #15
bude
Warcraft III TFT

bude's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova
volio bih kad bi dobio konkretne odgovore, a ne SPAM... znači ljudi koji ih posjeduju, a ne oni koji su nešto negdje pročitali...
Citiraj:
Autor Smartguy
lol koje objasnjenje.. kliktanje po windowsima je bas relavantno za ocjenju preformansi procesora..
Saphire x700 pro
2x80 GB @ RAID0

bude je offline   Reply With Quote
Staro 07.09.2006., 02:33   #16
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
pa 64bitni procevi postoje već 2 godine u desktop računalima, a od software-a koji ih podržava još ni S....
I evo ga, opet se vrti ona dobra stara floskula koja se medju PiSiEkspertima bezrazlozno ponavlja u infinite loopu od kada je poceo ovaj hype; 64 bitni procesori *postoje vec 15 godina* u desktop racunalima, a u *PC svijetu vec 5 godina*. Softvera ima ko SS trupa u Poljskoj '41 - to sto on Johnu Doeu *ne treba* je sasvim druga prica.

Citiraj:
software JAKO JAAKO kasni za trenutnim hardwareom...
Kako koji i kako gdje.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 07.09.2006., 07:08   #17
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Pozdrav Bubba!

sve je meni jasno da 64bitni pocevi postoje jaako dugo, ali ruku na srce, tek u zadnje 2-3 godine su prevladali u kućnim računalima.
a za mene ako windoze nisu 64-bitne, onda mi ništa drugo nije 64bitno... :P

"64bitni software", kome od kućnih korisnika i treba molim te? ili kome treba za kućni komp 2jezgreni ili još malo 4jezgreni procesor?

samo iznosim svoje mišljenje...

P.S. Zaboravljam na naš mentalitet, treba kako bi se moglo reći imam malog, pardon, imam 2jezgreni procesor....

Staro 07.09.2006., 07:43   #18
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Softvera ima ko SS trupa u Poljskoj '41 - to sto on Johnu Doeu *ne treba* je sasvim druga prica.
Da samo je većina PC usera ipak onih koji idu u John Doe skupinu (mene uključivo npr) koji se oće igrati, surfati i koristiti kantu kao pisaću mašnu kad im treba ili za isprintati kakv omot za CD, neke dokumente, prezentacije, sheme ili sl... Tu i tamo eventualno ripnuti koji DVD i to sve naravno iz GUI-a...

To što postoje linux/unix orijentirani serveri i sl stvari koji mogu u praksi na 64bita profitirati mene iskreno zaboli, isto tako za neke 3D alate ili sl eventualno bi mi se svidio imati optimizirani 64bitni codec za ripanje u DivX jer bi sigurno dobio 20-30% manje vrijeme kodiranja po taktu ali to ionako radim tako rijetko da mi ovaj Venice više nego zadovoljava i sa običnim...

I osim mene jedno 99% usera je takvih a 1% je onih kojima sve to na što si ciljao treba... Samo je lako zaboraviti da nas 99% daje u buget firmi koje rade software i hardware bar nekih 80% profita a ovih 1% ostatak i to uglavnom samo zato jer su uglavnom admini u firmama i sl pa tamo kupuju skuplje i highend proizvode inače nebi ni onih 1% pokrili...

I da 64bita postoji u kompovima jako dugo pa čak i u desktopu kako si rekao ali efektivno oni još uvjek niti ne postoje tako dugo dok mi John Doe useri ne prijeđemo na njih...

To ti je tako je*ga...
Staro 07.09.2006., 07:44   #19
peroW1
Premium

peroW1's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Conroe rastura i u igrama, bez brige, zato sam ga i kupio.
: Drone :

peroW1 je offline   Reply With Quote
Staro 07.09.2006., 07:48   #20
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
Autor peroW1 Pregled postova
Gle stari Conroe rastura u SVEMU ali isto tako ne rastura u NIČEMU...

A znaš zašto? Pročitaj si moj post gore... : suicide
Staro 07.09.2006., 08:29   #21
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Da samo je većina PC usera ipak onih koji idu u John Doe skupinu (mene uključivo npr) koji se oće igrati, surfati i koristiti kantu kao pisaću mašnu kad im treba ili za isprintati kakv omot za CD, neke dokumente, prezentacije, sheme ili sl... Tu i tamo eventualno ripnuti koji DVD i to sve naravno iz GUI-a...

To što postoje linux/unix orijentirani serveri i sl stvari koji mogu u praksi na 64bita profitirati mene iskreno zaboli, isto tako za neke 3D alate ili sl eventualno bi mi se svidio imati optimizirani 64bitni codec za ripanje u DivX jer bi sigurno dobio 20-30% manje vrijeme kodiranja po taktu ali to ionako radim tako rijetko da mi ovaj Venice više nego zadovoljava i sa običnim...

I osim mene jedno 99% usera je takvih a 1% je onih kojima sve to na što si ciljao treba... Samo je lako zaboraviti da nas 99% daje u buget firmi koje rade software i hardware bar nekih 80% profita a ovih 1% ostatak i to uglavnom samo zato jer su uglavnom admini u firmama i sl pa tamo kupuju skuplje i highend proizvode inače nebi ni onih 1% pokrili...

I da 64bita postoji u kompovima jako dugo pa čak i u desktopu kako si rekao ali efektivno oni još uvjek niti ne postoje tako dugo dok mi John Doe useri ne prijeđemo na njih...

To ti je tako je*ga...
Kako si to lijepo napisao, ja nemam takve pjesnčke sposobnosti. U potpunosti se slažem. kao da ja govorim.

Citiraj:
Autor peroW1 Pregled postova
stvarno argumentiran post, nema što. Rastura.. pa rastura i Barton u igrama..

aj ti to fino podkrijepi brojkama.
Staro 07.09.2006., 11:10   #22
NITROS
Premium
Moj komp

NITROS's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Sada vidio topic. Ajde idemo ovako. Conroe sa maticnom kosta oko 3k kuna
Ajde sada vi meni lijepo recite koliko ce ljudi kupiti conroe naspram athlona. Svi ga lijepo vi hvalite, ali pogledajte, imate graficke po 1GB meme i neznam kakve sve perverzije, ali nekome korisniku koji ce kupovati komp za 5000kn sa monitorom se nemoze ubaciti niti jedan Core 2 duo.
A vjerujte mi ima najvise korisnika koji bas kupuje takve kompove, tj. gotove konfiguracije. Conroe se isplati entuzijastima i ljudima koja je ta snaga potrebna. Ja recimo imam X2 samo radi toga jer mi treba kad radim u photoshopu i uz to imam pun k**** ostalih programa koji mi inace guse A64 3200

Conroe ima sigurno buducnost, to nije upitno, ali kod ljudi kojima je komp svetinja ili posao. AMD sigurno nece propasti ili neznam sta. Jer po vasim postovima Conroe ubija sve zivo, i sada AMD propada, dajte ljudi malo razmislite.
NITROS je offline   Reply With Quote
Staro 07.09.2006., 11:27   #23
Demon Hunter
Registered User

Datum registracije: Oct 2004
6300 + Asrockica = ~2000kn
Demon Hunter je offline   Reply With Quote
Staro 07.09.2006., 11:28   #24
NITROS
Premium
Moj komp

NITROS's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
6300 nije conroe vec allendale
NITROS je offline   Reply With Quote
Staro 07.09.2006., 11:39   #25
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
sve je meni jasno da 64bitni pocevi postoje jaako dugo, ali ruku na srce, tek u zadnje 2-3 godine su prevladali u kućnim računalima.
Tu se vec zadire u problem mnogo dublji nego sto se naoko cini. PC farsa i njeno prividno uznapredovanje te sve i svake dubioze zahtijevaju knjigu, a ne post na forumu.

Citiraj:
a za mene ako windoze nisu 64-bitne, onda mi ništa drugo nije 64bitno... :P
Akademski, Windows Janus bili su predstavljeni u podnosljivo eksperimentalnoj fazi krajem 1998., a valja se i podsjetiti da su ti isti Windowsi radili i na DEC Multii. Dakle, 64 bitni Windowsi postoje vec ~8 godina, cak i prije sluzbenog izdavanja Itanica, iako navedeni nema neke bliske veze s PC-em i x86 arhitekturom kao takvom no cesto je navodjen kao "PC referenca".

Citiraj:
"64bitni software", kome od kućnih korisnika i treba molim te? ili kome treba za kućni komp 2jezgreni ili još malo 4jezgreni procesor?
For that matter, ne treba ti nista vise od ~300MHz RISC-a i 30ak MB RAM-a. Cak i da se igras. I to vrlo kvalitetno. Pace, usudio bih se reci i konfortnije, no de gustibus...

Citiraj:
P.S. Zaboravljam na naš mentalitet, treba kako bi se moglo reći imam malog, pardon, imam 2jezgreni procesor....
Takozvani "fleksizam" (termin varira od lokaliteta) odista je postojan, ne samo u 'rvackoj, nego u citavom svijetu. Za to je, dakako, zaduzena Playstationizacija PC-a, no kao sto rekoh, stvar je dublja od toga da bi se popularizirala u par recenica.

Programer
Staro 07.09.2006., 13:33   #26
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

For that matter, ne treba ti nista vise od ~300MHz RISC-a i 30ak MB RAM-a. Cak i da se igras. I to vrlo kvalitetno. Pace, usudio bih se reci i konfortnije, no de gustibus...

ajme Bubba...

ne da mi se ni quotati koliko si toga napisao..

ali danas 300mhz nije dovoljno za normalan rad na računalu... radit će možda, ali kojom brzinom, to je već druga priča. Takvu brzinu imaju trenutno razni mobiteli, PDA uređaji i ostali gadgeti...
Staro 07.09.2006., 13:48   #27
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
ajme Bubba...

ne da mi se ni quotati koliko si toga napisao..
Koliko? Pa vidis da sam njezna ovih dana, pogledaj mi samo sig...

Citiraj:
ali danas 300mhz nije dovoljno za normalan rad na računalu...
Je. I vise. RISC. 300MHz. Prosjecni PC-jas ne shvatja koliko je ovo *ogromna* brojka. 3 i nesto sitno MHz su bili u Galaksiji, i tih istih 3 MHz su se bavili svime, ukljucujuci i grafiku. Sto su mamine maze naviknute na sile megahercova, keseva i slicnoga jer koriste Windblowse i drugi bloat je, kao sto vec po ne znam koji put ponavljam, knjiski materijal.

Citiraj:
radit će možda, ali kojom brzinom, to je već druga priča.
Radit ce sigurno, i to izvanredno, sto ti mogu reci i iz prve ruke. Kao sto rekoh, s tolikom brzinom mozes se i ozbiljno igrati na tome (da pace, sa 30ak MHz sporijim procesorom obradjivao sam i neke video uratke), a oni koji me malo bolje poznaju znati ce o cemu pricam.

Citiraj:
Takvu brzinu imaju trenutno razni mobiteli, PDA uređaji i ostali gadgeti...
MP3? 8 bitni RISC do 20MHz sposoban je rastaviti bilo koji MP3 file i odsvirati ga kako ti srce zeli, a u prosjeku ti ne treba vise od 60ak kB koda da napravis MP3 player kojeg bi se i bolje miksete posramile. Moram li reci da s 8kB RAM-a jos mozes i prikljuciti mlinac za kavu na njega... Mobiteli? Da, vidio sam i neku Motorolu s GeForcetom unutra. Iskreno, ne vidim kako ista moze pomoci pri reprodukciji zvuka ili pisanju SMS-a, ali it's only me. PDA-ove necu ni komentirati. Dok ga nisam kupio, isprobao sam ih _tone_ i niti jedan me se nije dojmio unatoc fancy ekrancicima, zvjerskim procesorima i tonama ROM/RAM-a. Moj TRGPro s 16MHz Dragonballcicem je responsivniji od bilo kojeg modernog cuda a ima sve sto jednom PDA uredjaju treba, a i vise.

Programer
Staro 07.09.2006., 13:54   #28
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Cool

Citiraj:
ali danas 300mhz nije dovoljno za normalan rad na računalu... radit će možda, ali kojom brzinom, to je već druga priča. Takvu brzinu imaju trenutno razni mobiteli, PDA uređaji i ostali gadgeti...
Na x86 je to knap za "moderni" software i nije za moderne igre naravno ali na RISC-u je 300MHz zvjeeeer naravno treba imati soft za to...
Staro 07.09.2006., 14:45   #29
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
I zapravo ti je, ako izuzmemo igranje, apsolutno svejedno sto je u masini, jelda?

Citiraj:
I zasto onda radis presing sam na sebe, kad zbog cinjenice da vec imas 64 bitni procesor koji nema penala s radom u 32 bitnim aplikacijama, forsiras koristenje pripadajuceg softvera?

Citiraj:
Super. Vas 99% je zadovoljno jer nemate razloga biti suprotno, a ovih 1% iz potrebe uziva. Gdje je problem?

Citiraj:
Pricas pizdarije.

Programer
Staro 07.09.2006., 14:53   #30
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

ma Bubba, da te nisam upoznao, rekao bih ti da pričaš pizdarije...

a ovako, pišeš i dalje pizdarije... samo što su mi sad simpatične...

jer znam da si jedan dobar dečko.: goood :
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno