|
![]() |
#1 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Visok FSB i problemi s bootom...
Dakle,kao što naslov kaže-sve KT400 i dio NForce ploča znaju imati problema pri restartu ako se voze na visokom FSB-u. Na NForce se to rješavalo i novim revizijama chipset-a,na KT400 novim revizijama ploča... Ponekad dolazi do korupcije BIOS-a,pucanja OS-a,i korupcije podataka na HD-u. CrashFree BIOS CrashFree BIOS allows users to restore BIOS data from a floppy diskette even when BIOS code and data are corrupted during upgrade or invaded by virus. Unlike other competing vendors products, ASUS motherboards now enable users to enjoy this protection feature without the need to pay for an optional ROM. Ovo je ASUS-ova najnovija fora na A7V8X-X,ali i to je samo prva pomoć... E sad-ako se stvarno pretjera do pucanja dolazi već pri normalnom radu,drugi slučaj je da do pucanja dolazi poslije/za vrijeme/restarta. Testirao sam KT400 na 200FSB-u cijeli dan,preventive radi na 8x200,provjeravao integritetHD-a i podataka,sve štima-mogao sam tak voziti do imendana,vrtio sam SVE testove,ništa nije puklo. E sad...jedino čega sam se ja "pametno" sjetio je da bi bilo poželjno prije restarta nekako software-ski smanjiti FSB na normalne vrijednosti,i da hvala na pitanju tako ostane i prilikom restarta... Još da znam kako i čime-bilo bi dobro... Ajmo malo-savjeti,prijedlozi,iskustva. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
PC Ekspert
Datum registracije: Sep 2000
|
Ovo ti se ne odnosi samo na KT400/nForce2 ploce, od iste fore ti pate i 845/845E/845PE/845GE, SiS64x/65x te Granite Bay ploce... O.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
Mrvičak me ždere taj problem. Mislim-meni ne dolazi do korupcije BIOS-a,ali mi zato OS hoće skviknut ![]() WINDOWS/SYSTEM32/CONFIG/...uredno... Kaj...da ga bootam sa USB sticka??? ![]() ![]() ![]() Vrag mater...baš me to ljuti... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Prigorec po defaultu
Datum registracije: Mar 2003
|
Citiraj:
![]() ![]() btw,sve me je bilo sram postavit to pitanje na forum,al vidim da i veeeeeci majstori imaju isti problem,pa onda.... ![]() ![]() dosta puta nakon dizanja fsb i kemijanja po bios-u dogadjalo mi se isto sr..nje!os skvikne sa istom porukom:WINDOWS/SYSTEM32/CONFIG/ file corrupt or missing bla,bla.bla.......srecica moja nafcil sam se ghostat pa je i steta manja..jer ni 150 recovery konzola ne skrpa moje pi...rije ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Super Moderators
|
Ha...trebalo bi barem probati spustiti FSB prije restarta. E sad-znam da je prije bilo nekih programa za to(mjenjanje FSB u WIN-u),ali se nemogu sjetit kak su se zvali...kvragu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
..
Datum registracije: Oct 2001
|
Citiraj:
softfsb..samo kaj ne znam da li ce raditi na ovim novijim plocama...posto su ljudi to koristili uglavnom prije 2-3 godine...mozda ima support za kt400 ili nf2...ali nema mi smisla toliki fsb ako ga moras spustati da bi resetirao komp |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
PC Ekspert
Datum registracije: Sep 2000
|
Pa da... a ne znam, mene EPoX ne zeza, ni na 200fsb, tak da sam happy. Ali da je broj ploca kod kojih sam skuzio taj softrestart problem velik, e bome je. kak se to prije nije desavalo, ja mislim da ima veze s losijom kvalitetom kondicha... ili, naravno, s ne najboljim BIOS-om. O.
![]() |
#8 | |
..
|
Citiraj:
a drugi problem je po meni sto ljudi ocekuju previse od nf2..cesto se mnogi postave: "naime ako svaka budala moze staviti proc od 133fsba na 200 zakaj ja nebi mogao na 225?" to je ono sto sam najcesce uvidio vani po forumima... i naravno da nekima uspije i svaka im cast ali ja se ne sjecam kada je neka ploca do ove mogla dignuti fsb za 66% po defaultu a i do 80%-90% onima sretnije ruke...naravno da tu puno pomaze kaj se lako otkljuca tbred b pa se spusti multiplier ali se multi mogao otkljucati i na duronima i thunderbirdovima pa je oveclock na fsbu od 66% bio vecini samo san (ne znam da li je nekome uspjelo).. inace primjetio sam da sve vise i vise ljudi ima problem s msi-em...i to bas na tu temu..jednom se stroj digne drugi put nece...pa se nece resetirati...ili samo se digne kad ga resetiras (na paljenje nece)..mozda oni imaju problema bas s kondicima posto se to desava na dosta razlicitih chipseta... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
Tja-da je samo BIOS,već bi oni to promjenili koliko su te ploče na tržištu Pa, tko kupuje novu ploču-sad su izašle verzije sa 200FSB,Abit i EpoX mislim-kad dobijete neku na test valjda ćemo vidijeti gdje je razlika ![]() Sad sam baš skužio,imam u CPUCool-u nekakvu opciju da ti smanji FSB ako se temperatura digne previše-budem probao to iskoristiti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
Rekao sam-cijeli dan sam vrtio na 200FSB-a,par puta napravio kompletni scan hd-a... I onda-kad stisneš restart...pa-pa... |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
..
|
Citiraj:
ja sam na kx7 imao max 5:2:1 sto znaci da iznad 166 fsba dizem i pci i agp frekvenciju...i ako nemas 6:2:1 djelitelj u tome ti je problem...ljudi koji su vani pricali po forumima o tome imaju diskove koji izdrze tako visoke pci clockove (maxtor diamond max9)...ali ako meni netko uspije objasniti kakve ima veze disk sa visinom pci clocka bio bih mu zahvalan...uglavnom meni taj dio nije bio jasan ali svi koji su to radili su se hvalili da imaju diskove koji to mogu izdrzati (kvragu kakve to ima veze) evo bilo bi mi drago ako netko moze mi na to odgovoriti jer meni bogme nije nikako jasno taj dio... a drugo..ako vrtis agp i pci na puno visem od 66 odnosno 33 mhz to ti stvara probleme...nisu sve komponente napravljene da mogu izdrzati toliko vise frekve... nazalost kako se ne kuzim previse u sve to samo prenosim ono kaj sam procitao..sad ako se neko bolje kuzi nek me pliz ispravi ako sam bio u krivu... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
***2CROwded***
Datum registracije: Mar 2002
|
Mislim da je rješenje koje si pitao Jelc, CPU cool, on ti softwerski stavi Frekvu nakon što su se Windowzi podigli, ako se dobro sječam. Nemoj me držati za bradu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
Kova-CPUCool koristim već duže vrijrme,to je alat za softwersko hlađenje proca...opcija o kojoj ja pričam je da možeš naštimati da ako ti se proc počne pregrijavati/tu vrijednost sam narihtaš/ on sam reducira visinu FSB-a. Nešto slično kao i kod procova na prijenosnicima. Inače-taj CPUCool je super komad softwarea,ja sam jako zadovoljan,imao sam ga i na starom XP 1600+,a ima i još brdo drugih opcija. Uglavnom-možda probam s njim smanjiti FSB prije restarta... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
..
|
Citiraj:
naravno pogledaj u biosu ne u sandri..meni je ta kuja pruzila zamalo srcani udar kad sam stavio na kx7-333 fsb na 166 s multijem 5:2:1 a ona je pokazivala kao da je 4:2:1..a vjeruj da nije lijepo vidjeti da ti je pci na 42 a agp na 84!!!ispalo je da ima bug s kt333 chipsetom...fala bogu |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Citiraj:
Provjereno na par ploca vise klase ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
Answer : AGP and PCI frequency for AD77 is fixed. No matter how you overclock the CPU frequency, the AGP and PCI frequency will be fixed at 66.66 and 33.33 respectively. These two frequencies will not be synchronously varied when CPU frequency is overdrived. Hence there is no divider issue on AD77 series. Ovak veli tip iz teh.podrške...ima još neke stvari o djeljiteljima ajd bacite oko http://www.extremecooling.org/ec/mod...howpage&pid=71 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
..
|
Citiraj:
gledaj...da li ti u biosu imas pri mjenjanju opciju agp,pci divider ili tak nekak se zove...meni ti je odmah ispod fsba bila opcija 3:2:1,4:2:1 i 5:2:1.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
..
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
...
Datum registracije: Nov 2002
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
..
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
...
Datum registracije: Nov 2002
|
Citiraj:
(haha Asus je napravio tipfeler, treba biti Frequency ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
Možda kurva Sandra laže ![]() A može biti da je zaključano-budući da sam jadnu KT400 uspio nafrljiti do 215FSB-a...i da sam je uspio dobiti na 8x200 skroz stabilno,tja...a možda jadan inžinjer nije ni pomišljao da će biti idiota koji će je tako nabrijavati ![]() Kad se samo sjetim da sam to ploču kupio zato kaj su pisali da nije baš clockabilna,da ne dođem u napast...ha-ha... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
bla
Datum registracije: Jan 2003
|
da, ni najnovija sandra ne prepoznaje 5:2:1 , 6:2:1 dividere. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
Ah...bilo kako bilo-ja sam vrtio tu ploču sve do 215...dovoljno da obranim čast vlasnika KT 400 ploča ![]() Mislim da bi na mojoj ploči sa SATA hardom i hlađenjem Southbridge-a uspio dobiti do 210 stabilno... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Jul 2002
|
Ja sam na svojoj Epox 8rda uspio dignut FSB na 245Mhz(490) i sve je radilo ok cak i nakon restarta(winXP & win2K). Igrao sam igrice i niti jednom mi se nije zaglavio. No ne mislim plocu drzati na takvom FSB-u sve dok ne nebavim neko ''ozbiljnije hlađenje za NB i SB. (ploca je revizije 1.1).Jedini problem je sto na tako velikom FSB-u ne mogu netjerati procesor da radi vise od 2Ghz dok na FSB 200 radi do 2.3ghz. Procesor je Athlon XP 2400+. I da jos nesto, moj proc hladi GlacialTech Igloo 2500PRO koji clockanog proc-a na 2.3Ghz bez problema drzi na 55C. Neki ce reci da je to puno, no za cooler od 100KN ova temperatura je super.
![]() |
#27 |
***2CROwded***
Datum registracije: Mar 2002
|
245 ?!?! Mrak.. Naravno modao si ploču ... Na koliko ??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
Opet s druge strane gledam nove NForce i KT400A,imaju dodatni konektor za napajanje,izgleda da stare ploče ipak nemogu dovoljno isporučiti pri visokom FSB-u i kad proc malo više digneš. Imam pasivan hladnjak na NB-u,ne grije se tak jako-blizu je procu pa njegov vent puše i po njemu,ali mi se zato SB grije svinjski ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2002
|
Citiraj:
Jednostavno sam stavio FSB dokle ide i ide sve do 245 a mozda i malo vise jer slijedecu vrijednost koju sam probao je bilo 250 a sa takvim FSB-om nema sanse da se komp pokrene. Neznam mozda imam srece pa sam dobio neki odlican primjerak ploce. Inace flashao sam novi bios koji je pusten 5.3.2003 i to je to. Jedino sto me trenutno koci je SAMSUNG memorija koja je zak**ac
![]() |
![]() |
#30 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|