|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
ajmo slozit mrezu!
ok ekipa. ajmo na posao: situacija je na slici: ![]() trebam dakle slozit da to sve radi. hardver je sljedeci: (za potrebe razgovora, nek se moj komp zove mainframe) na mainframeu je ADSL (prikljuce na onboard LAN), zatim D-Linkova mrezna i Canyon WF-511 Wireless kartica. na dreambox ce ici wireless, a u laptopu je takodjer wireless. ADSL modem je onaj Simens C-010 il kak vec, od T-Coma. kao sto se vidi sa slike, ideja je slozit laptop<->mainframe i dreambox<->mainframe WLAN konekcije, a LAN samo podesiti da bude "spreman" na neki 3. komp (zato sam to oznacio crtkano). takodjer, sve konekcije bi trebale ici na na net preko mainframea. e sad, router nemam. ![]() na wireless naravno stavit WPA. eto, crtez je tamo, ideja je predstavljena, pa ajmo projektirat... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
Nisam baš siguran da je pametno da više računala ide na net preko tvoga, kao prvo mora ti biti stalno upaljen, a kao drugo osjeti se drastičan pad performansi (iz iskustva). Mislim da je najpametnije rješenje switch, uštekaš u njega sve što ti treba, a postojeći modem (C-010-I) prebaciš u router mod. A switcheva imaš kupiti za relativno male novce. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
aj malo detaljnije opisi kak bi ti to izveo... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
Ja tako doma imam. Znači imaš switch, imaš adsl modem. Spojiš adsl modem i switch, a modem prebaciš u router mod. LINK Nisam baš upoznat s WLAN-om, ali pretpostavljam da možeš spojiti WLan pristupnu točku sa switch-om, možeš li? Ako da, onda tako i spojiš, a ostala računala spojiš na tu pristupnu točku. Ovo računalo koje se spaja žično (crossover), jednostavno spojiš na switch. I to bi bilo to. Ponavljam, nisam siguran kako funkcionira Wlan pristupna točka, pa molim da se izjasni netko tko je upoznat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Dok je nama nas :)
Datum registracije: Apr 2005
|
Staviš Siemens modem u router mod kako je kolega pojasnio. Spojis ga u siwtch kao i AP. Uredjaji koji se sajaju na AP ce moci na net, samo im default gateway trebas staviti, te ce se vidjet racunala umrezena kablom sa racunalima preko wirelessa.. EDIT: Evo slikice, ako nesto nije jasno slobodno pitaj ![]()
Zadnje izmijenjeno od: Yaxyo. 24.06.2006. u 15:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() znaci moram kupit switch.alles gut. AP nemam, al mogu karticu prebacit u AP mode. znaci onda spojim desktop (u kojem je doticna mrezna u AP modu) u switch i onda ce kompovi koji su WLAN-u moci na net bez problema? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Dok je nama nas :)
Datum registracije: Apr 2005
|
Ali je opet to po meni glupo rješenje jer kada glavno računalo bude isključeno ovi što se spajaju preko wirelessa neće moći na net. I trebat ćeš network bridge napraviti između lokalne žičane mreže i wlana, ali uglavnom da, raditi će. Iako kažem, mislim da bi ti puno jednostavnije bilo da kupiš jednostavno AP (preporučam Buffalo WHR G54S koji ti u Datentechniku dodje oko 600kn, ili Linksys WRT54GS/GL)
![]() |
#8 |
the luda ribetna
Datum registracije: Aug 2004
|
khm a jeste mozda culi za nesto zvano HUB????znas spaja vise kolizijskih domena u jednu...ovaj hm odes lijepo u infocor(odma do linksa) i kupis ga dode ti hm 42 kune kad sam zadnji put kupovao tam nes.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Danas su hubovi zamijenjeni switchevima, baš zato da se smanje negativni učinci kolizije unutar lana.
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Datum registracije: Jan 2005
|
C c fish.....i ti si pohadjao Cisco akademiju. ![]() Cilj je pojdnostaviti i napraviti sve sto funkcionalnijim.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 | |
Guest
|
Citiraj:
Pa u koju si ti isao Cisco akademiju da su ti preporucili koristiti hub? ![]() |
|
![]() |
![]() |
#14 |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
Fish ajde malo manje kenjaj ![]() jerbo si opet ulovljen u lazi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
hm...ekipa s hr.comp.mreze mi preporucuje da uzmem wireless ADSL i doticni Simensov Gigaset od T-Coma. da je to najjednostavnije i najbolje rjesenje (jer je onda kao sve autonomno, komp nemora biti upaljen da bi ovi mogli na net i sl.) |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
the luda ribetna
|
pojednostavit?nejde lakse od huba...switch treba konfigurirat a da ne pricam dozvoe zabrane access liste...naravno ako se oce da radi kak spada...a posto nisi naveo kolko znas o tome svemu...sam dakle log predpostavio ono sto sam i napisao... @atha ja jos pohadam...4 semestar @ostatak ajde ne lupetajte...igrali ste se time doma i onda znate?HE HE @fleks polako mi ides tim svojim provalama na zivac ak ne vjerujes dodi do eme da ti pokazem te diplome... inace znate sto je to switch uopce i koja je jedina razlika izmedu hubai switcha te kako rade?i zasto ej zamjenjen hub sa switchom? |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium
|
Citiraj:
preporucas hubove? uzmi, recimo, 8portni hub i popuni portove strojevima i probaj istodobno shareat nesto medju nekoliko strojeva....cista uzivancija je imati jednu kolizijsku domenu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
the luda ribetna
|
Citiraj:
nadalje mail imao...i ak se sredi kak spada moze radit...to da nije bas najbajnije...stoji al cuj najjednostavnij je a stos e tic eo konfig switcha...aha dakle sam puknes u taj vlan1 i briga te?cuj hvala al ne hvala... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
the luda ribetna
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
the luda ribetna
|
d link 1008d...why?cijena...od 600 na dalje |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Premium
|
Citiraj:
http://www.dlink.com/products/?sec=0&pid=230 mora da je konfiguracija unmanaged switcha bila zanimljiva... volio bih vidjeti web interface ili konzolu pa postaj koju sliku ako ti nije problem... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Laughing Man
|
Ma pusti Fisha, vidiš da je pun qurac vruće, a ne podnosimo svi vrućinu kako treba. Za jednu ribu, ako nije na moru, je ovo možda previsoka temperatura...
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
the luda ribetna
|
Citiraj:
inace postoji hardverska i softverska konfiguracija...na to sam medu ostalom mislio... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Laughing Man
|
Citiraj:
Ja znam samo za onu preko konzole, odnosno web sućelja, i ne vidim kako si ti to konfigurirao unmanaged switch. Eto imam i ja nešto takve mrežne opreme doma, pa bi volio znat ako se s time da nešto više napravit, osim pouštekavat kante za lan i popucat fiksne ip adrese.
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |