|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: May 2006
|
![]() Imam pomenuti procesor, hladjenje je kulerom koji se dobija uz procesor. Maticna ploca je Asus P4S8X, 768 ram. Zanima me koliko moze da se klokne ovaj procesor, na koji nacin i koliko to moze da bude korisno? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rabotnik
Datum registracije: Feb 2003
|
Skini prvo cpu-z program, pokreni ga i postaj screenshot. Onda cemo dalje.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
BTW, više nije SCG... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Evo karakteristika, Ajde vas da cujem! : goood : |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
FSB treba biti 200, dakle to je proc sa 800 MHz BUS-om. Caka je u tome što SiS 648 chipset ne podržava 800 MHz BUS i to je razlog zašto je proc "downclockan". Probaj staviti FSB na 200, kako bi dobio 800 MHz BUS (na mojoj bivšoj P4B533-X busevi su bili 400/533 i 800 MHz- uz overclocking ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Registered User
|
Citiraj:
Kazite mi detaljnije kako to da izvedem. Kad sam montirao procesor na plocu, u biosu sam podesavanja stavio na default. Da li uopste moja ploca moze da propusti 800 MHz, i postoji li neko programce za klokovanje. Ne bih hteo da eksperimentisem naslepo. Da li bih sa update biosa nesto potigao? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium moderator
|
Ovako: otiđeš pod Advanced>JumperFree Configuration. Tu ćeš naći FSB, tj. broj koji iznosi 166. Također imaš opciju AGP/PCI lock koji uključiš, tj. namjestiš na 66/33 MHz. Zatim podigneš FSB na 200,spremiš promjene i restartaš. Ako uspije, procesor će raditi na svom pravom taktu tj. 2.4 GHz i BUS će biti 800 MHz. Update BIOS-a ne bi pomogao, stvar je do chipseta koji nema ugrađenu podršku za 800 MHz BUS, no mogao bi "dobiti" tu podršku overclockiranjem. A što ako "overclock" ne uspije? Pretpostavljam da ploča podržava C.P.R. (piše u manualu od ploče ili na kutiji) i ne bi trebalo biti problema ako chipset neće raditi na 800 MHz. Računalo će se upaliti kao da se ništa nije dogodilo osim napomene Overclocking Failed! Ako C.P.R. ne pomogne, najlakše je izvaditi bateriju van ili napraviti reset CMOS-a pomoću kratkospojnika tj. jumpera. Što se tiče daljnjeg overclockiranja...Imaš problem, chipset je oc-an a proc nije i teško je da ćeš moći nešto izvuči iz procesora jer je chipset već "nategnut" i teško je da će moči ići više. U tom slučaju bilo bi najbolje kupiti neku ploču koja podržava 800 MHz BUS, npr. Asus P4P800 SE ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Registered User
|
Citiraj:
A sta mislite o p4u800, na njoj je ali uli-jev chipset. Kakav je on u odnosu na SiS? Znam da se on vise ne proizvodi ali ta ploca ima podrsku za procesore do 3.4GHz i sigurnu magistralu na 800MHz. U ostalim stvarima gotovo da je identicna sa p4s8. ??? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium moderator
|
Citiraj:
![]() ![]()
__________________ |
|