Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.04.2006., 03:45   #1
NisKoristi
Registered User

Datum registracije: Mar 2006
Problemi sa monitorom - vodoravne crte

Kupih prije tjedan dana rabljeni komp star godinu dana.
Prije kupovine je sve izgledalo dobro.

I sad imam problema sa monitorom (grafica isprobano nije problematicna). Monitor je Samsung SyncMaster 957MB.
Pojavlju se treperace vertikalne crte na ekranu. Isporbao sam na vise rezolucija i frekvencija osvezivanja i problem je uvijek isti.
Zvucnike i sve ostale bliske izvore smetnji sam maknuo od monitora i one ne utjecu.

Taj efekt koji je moj prijatelj nazvao "moir" varira po jakosti tijekom dana. Poprilicno je jak kad se racunalo upali i opecnito jaci tijekom dana dok je navecer slabiji. Varira od slabo zamjetljivih crta do treperanje slike do te mjere da se tekst nemoze citati.

Prijatelj mi tvrdi da je to do nestabilnosti napona u zgradi. Sutra cu ga pokusat prikopcat na "svoju" uticnicu (trenutno je prikopcan na produzni zajdno sa kucistem, zvucnicima i eksternim modemom), nadam se da ce pomoc.

Jel ima tko kakve savjete?

Unaprijed hvala na odgovrima.
NisKoristi je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2006., 09:34   #2
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor NisKoristi
Prijatelj mi tvrdi da je to do nestabilnosti napona u zgradi. Sutra cu ga pokusat prikopcat na "svoju" uticnicu (trenutno je prikopcan na produzni zajdno sa kucistem, zvucnicima i eksternim modemom), nadam se da ce pomoc. Jel ima tko kakve savjete? Unaprijed hvala na odgovrima.
Nisu mi drage ovakve smetnje jer mogu imati citavu paletu uzroka. Za pomicanje slike stima, ali za crte, to mi ovako na daljinu zvuci vec kao i nesto drugo.

Treperenje, pomicanje u intervalima, tipa pomak <> ili dominira na samo na jednu stranu?

Ili bas doslovno treperenje sa gubitkom fokusa?

Mozes li pokrenuti RUN/CMD , sliku rasiriti... imas li na samim rubovima dominaciju pojedine boje? (na samim rubovima)

Kazes da si minimizirao mogucnost polja, no (osim crta) ovo i dalje aludira na neko polje.
Strujno indikativno je da prema noci se smiruje, jer se smiruje i kolicina el. potrosaca u mrezi.

Svakako pozovi nekog pametnijeg elektricara "novijeg datuma proizvodnje" (da je malo sireg znanja) i ispitaj imas li ti posteno uzemljenje, a mozda i gore od toga.

Za pocetak... da se postedim predugackog pisanja dok ne saznas iz prve ruke od njega.
Visage je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.04.2006., 18:48   #3
NisKoristi
Registered User

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Treperenje, pomicanje u intervalima, tipa pomak <> ili dominira na samo na jednu stranu?
Treperenja da, nekad.
Pomicanje u intervalima gore-dolje, da, nekad.
Pomak <> ne.

Citiraj:
Mozes li pokrenuti RUN/CMD , sliku rasiriti... imas li na samim rubovima dominaciju pojedine boje? (na samim rubovima)
Kolko vidim nema dominacije.

Citiraj:
Kazes da si minimizirao mogucnost polja, no (osim crta) ovo i dalje aludira na neko polje.
Jednio sto je preostalo je zeljezna armatura u zidovima.

U medu vremenu sam ga spojio na drugu "vlastitu" uticnicu. I nije pomoglo. :-(

Jucer su cijeli dan crte bile staticne, nisu treperile. I intezitet im se nije mijenjao cijeli dan. Jedino kad ih nije bilo je nekih 30sec nakon ukljucenja.

Evo npr. sad vec preko sat i pol gornja 1/4 ekrana totalno treperi sa tim crtama toliko da je tekst ne citljiv. Ostatak ekrana savrsena slika. To je prvi put da je samo dio ekrana zahvacen anomalijom.

Dogovorio sam se sa frendom da sljedeci tjedan isprobamo kod njega monitor, a i ako tamo bude isti problem nema mi druge nego ga odvest u servis, ima tko za preporucit koji dobar (u Zagrebu)?

Sto vise vremena prolazi to postaje ocitije da anomalija nema nikakvih pravila. Samo mi nikako nejde u glavu kak to nisam skuzio kad sam ga isprobavo prije kupovine, tamo je slika bila savrsena. :-(
NisKoristi je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2006., 20:06   #4
JC Denton
dr. sc. tech. dipl. ing.
Moj komp

JC Denton's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Moj je imao slicne simptome jedno vrijeme..tj. dio tih simptoma... znao je zatreperiti tj. zatitrati sliku vrtikalno , ono kao smanji-poveca sliku vertikalno par puta u sekundi..i onda se smiri... recimo na vecoj slici..i onda se prebaci nakon sekundu-dvije na manju.... i tako stoji i sve 5. Nakon nekog vremena opet......... ali kad se zagrije prestane to radit. Slao ga na reklamaciju, naravno oni nista ne vide Drugi put kad sam im dofuro su popravili konvergeniciju.. i onda mi se vise nije dalo zajebavat zbog neceg sto monitor radi samo kad je hladan.

Sada vise uopce ne radi to, ali je konvergencija malo sjebana po rubovima ekrana.....
JC Denton je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2006., 20:09   #5
JC Denton
dr. sc. tech. dipl. ing.
Moj komp

JC Denton's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
E da.. ima i par primjeraka 957DF koji su sjebani na faxu... jedan ima zamucenu sliku do jaja i slika treperi tj. kao horizontalne crte...slicno kao lagane smetnje kad dolazi poruka na mob.......

Ma koma, ti Samsung monitori cesto imaju trajnost proljetnog snijega....
JC Denton je offline   Reply With Quote
Staro 18.04.2006., 09:13   #6
terminator
Spermich Termich
Moj komp

terminator's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Imaš program Nokia Monitor Test
probaj s njim podesti sliku
Staro 19.04.2006., 07:30   #7
terminator
Spermich Termich
Moj komp

terminator's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
jel uspjelo??
Staro 19.04.2006., 15:53   #8
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Promjeni napajanje.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305