Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.02.2006., 11:40   #1
terminator
Spermich Termich
Moj komp

terminator's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
DSL- sve na jednom mjestu

Dakle pošto puno ljudi postavlja ista pitanja , bilo bi dobro da prije nego što postave pitanje , nek pogledaju ovo:

1.) Pogledajte sve što vas zanima o vašem uređaju i logiranje u router na http://192.168.1.1 .
Korisničko ime i lozinka za ulaz se nalaze u brzom vodiču koji ste dobili sa uređajem.

2.) Ako vas zanima realna brzina downloada i uploada Vašeg DSL-a napravite test brzine na web stranici www.speedtest.ch (hvala atha )

3.) Pravilno konfigurirajte svoje firewalle (ako koristite zone alarm, RAK je sve objasnio ovdje )
, antivirusne programe i anti-spyware alate te radite redovito update.

4.) Ako vam se stranice učitavaju sporo, najčešće (99.99%) je to kriv T-com ili ste pokupili neki spyware ili trojanca (držite se 3.) da izbjegnete takve probleme.

5.) P2P programi kao npr. Shareaza možda neće pravilno raditi ili će raditi jako sporo ( zbog default firewalla koji se "dobiva" sa ADSL-om. Kao što rekoh pogledajte 1.) )

Neka pitanja i odgovori:

Umreživanje kompova preko DSL-a:
P: Koji je najbolji način za spojiti dva računala na internet (ne wireless) s tim da oba koriste adsl vezu neovisno jedan o drugom. Može li se kupiti adsl modem sa više ethernet priključaka i računala spojiti direktno na njega ili je potrebno kupiti switch, računala spojiti na switch a switch na adsl modem.

O: ... trebat ćeš kupit neki router pa na njega spojit oba kompa zajedno s modemom. Možeš izbjeć kupovinu routera spajanjem modema na USB port i međusobnim povezivanjem kompova preko crossover UTP mrežnog kabla te dijeljenja interneta (ICS). U tom slučaju će ti glavni komp (taj na koji će bit spojen modem) trebat bit upaljen kad ovaj drugi bude trebao izlaz na net.

O2:Jeftinije i jednostavnije kupit switch i prebacit modem u router mod.

Postoji i sticy pa tamo još pogledajte

Zamjena DSL-a
P:Kako zamijeniti dsl?

O:Iskon nedaje nikakve modeme jer iskon nugraduje opremu to radi T-com, on ugraduje modeme i za sebe i za iskon te iste i odrzava, Iskon je samo Internet provajder.

Sto se tice zamjene, postoji jedna teza i jedna laska mogucnost, te jedna dobra alternativa:

1. Stalno biti dosadan s prijavom kvarova dok nekom nepukne film i nezamjeni doticni modem s combo modemom, to moze bit nakon 2.3.4.5.6... prijava kvarova, ovo je provjereno od par frendova al su se dosta namucili pa su nes kao s monterim a dogovorili.

2. Ona je lasksa al nepovoljnija a to je da odes prec na wlan gdje ces onda dobit mogucnost bezicno ili preko mrezne ali pusis ugovor na 24 mjeseca. (hvala Darth Vader)

Spajanje na internet:
P: ovako, imam adsl uredjaj (nije wlan). neki dan sam iskopcao kabel (iz kompa)
i ukopcao ga u laptop te mi je poceo javljati poruku "Connecting through WAN Miniport (PPPOE)..." (tu stane i
nece se connectat).
nekak mi je proradilo (uspio se connectat), ni sam ne znam kak, no sada kad
sam vratio kabel natrag u komp, opet javlja isto i ne mogu se spojit.

O:Riješi se restartom kompa, ili diseblaj, pa enablaj mrežnu.

O2:... ja moram glavni telefon ukopčati i iskopčati i onda sve proradi.

O3: uključi modem ali onda trebaš pričekati oko pola minute da ti se uključe sve ledice na dsl-u i da nema nikakve aktivnosti , pa onda klikni na vezu i spoji se...

P:imam umrezena 2 racunala (ustekani u switch). U switch je ustekani i dwl-2100ap koji je u client mode-u i preko njega se spajam na wireless mrezu. To sve funkcionira bez problema.
Medjutim, sad sam uzeo adsl. Ako adsl modem ustekam u switch na internet ce moci svi koji stave njegov ip kao gateway, ne? Ja zelim da pristup internetu imaju samo moja 2 racunala, odnosno da racunala na wlan mrezi ne mogu na internet preko mog adsl modema. Zelim da istovremeno moja 2 racunala mogu pristupiti wlan mrezi. Sta mi treba?

O:u svom ADSL routeru stavi na firewall filteru rule, koji dozvoljava pristup net-u samo za odredjene IP adrese (recimo dvije za tvoja 2 kompa)

moraces dodati jos jednu route-u u command promtpu
route add ip range subnet gateway
kako bi ti istovremeno radio i internet i wlan mreza...

malo googlaj u vezi route add naredbe
(thx MasterX)

Tolko zasad,pa se nadam da neće više biti teme "DSL-problem"

Zadnje izmijenjeno od: Srky. 21.02.2006. u 12:32.
terminator je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2006., 10:42   #2
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Mogli bi mali sticky za ovo!
Oglas

Oglas
Staro 16.02.2006., 11:34   #3
Sam Fischer