|
![]() |
#1 |
Spermich Termich
Datum registracije: Feb 2005
|
DSL- sve na jednom mjestu
Dakle pošto puno ljudi postavlja ista pitanja , bilo bi dobro da prije nego što postave pitanje , nek pogledaju ovo: 1.) Pogledajte sve što vas zanima o vašem uređaju i logiranje u router na http://192.168.1.1 . Korisničko ime i lozinka za ulaz se nalaze u brzom vodiču koji ste dobili sa uređajem. 2.) Ako vas zanima realna brzina downloada i uploada Vašeg DSL-a napravite test brzine na web stranici www.speedtest.ch (hvala atha ![]() 3.) Pravilno konfigurirajte svoje firewalle (ako koristite zone alarm, RAK je sve objasnio ovdje ) , antivirusne programe i anti-spyware alate te radite redovito update. 4.) Ako vam se stranice učitavaju sporo, najčešće (99.99%) je to kriv T-com ili ste pokupili neki spyware ili trojanca (držite se 3.) da izbjegnete takve probleme. 5.) P2P programi kao npr. Shareaza možda neće pravilno raditi ili će raditi jako sporo ( zbog default firewalla koji se "dobiva" sa ADSL-om. Kao što rekoh pogledajte 1.) ) Neka pitanja i odgovori: Umreživanje kompova preko DSL-a: P: Koji je najbolji način za spojiti dva računala na internet (ne wireless) s tim da oba koriste adsl vezu neovisno jedan o drugom. Može li se kupiti adsl modem sa više ethernet priključaka i računala spojiti direktno na njega ili je potrebno kupiti switch, računala spojiti na switch a switch na adsl modem. O: ... trebat ćeš kupit neki router pa na njega spojit oba kompa zajedno s modemom. Možeš izbjeć kupovinu routera spajanjem modema na USB port i međusobnim povezivanjem kompova preko crossover UTP mrežnog kabla te dijeljenja interneta (ICS). U tom slučaju će ti glavni komp (taj na koji će bit spojen modem) trebat bit upaljen kad ovaj drugi bude trebao izlaz na net. O2:Jeftinije i jednostavnije kupit switch i prebacit modem u router mod. Postoji i sticy pa tamo još pogledajte ![]() Zamjena DSL-a P:Kako zamijeniti dsl? O:Iskon nedaje nikakve modeme jer iskon nugraduje opremu to radi T-com, on ugraduje modeme i za sebe i za iskon te iste i odrzava, Iskon je samo Internet provajder. Sto se tice zamjene, postoji jedna teza i jedna laska mogucnost, te jedna dobra alternativa: 1. Stalno biti dosadan s prijavom kvarova dok nekom nepukne film i nezamjeni doticni modem s combo modemom, to moze bit nakon 2.3.4.5.6... prijava kvarova, ovo je provjereno od par frendova al su se dosta namucili pa su nes kao s monterim a dogovorili. 2. Ona je lasksa al nepovoljnija a to je da odes prec na wlan gdje ces onda dobit mogucnost bezicno ili preko mrezne ali pusis ugovor na 24 mjeseca. (hvala Darth Vader) Spajanje na internet: P: ovako, imam adsl uredjaj (nije wlan). neki dan sam iskopcao kabel (iz kompa) i ukopcao ga u laptop te mi je poceo javljati poruku "Connecting through WAN Miniport (PPPOE)..." (tu stane i nece se connectat). nekak mi je proradilo (uspio se connectat), ni sam ne znam kak, no sada kad sam vratio kabel natrag u komp, opet javlja isto i ne mogu se spojit. O:Riješi se restartom kompa, ili diseblaj, pa enablaj mrežnu. O2:... ja moram glavni telefon ukopčati i iskopčati i onda sve proradi. O3: uključi modem ali onda trebaš pričekati oko pola minute da ti se uključe sve ledice na dsl-u i da nema nikakve aktivnosti , pa onda klikni na vezu i spoji se... P:imam umrezena 2 racunala (ustekani u switch). U switch je ustekani i dwl-2100ap koji je u client mode-u i preko njega se spajam na wireless mrezu. To sve funkcionira bez problema. Medjutim, sad sam uzeo adsl. Ako adsl modem ustekam u switch na internet ce moci svi koji stave njegov ip kao gateway, ne? Ja zelim da pristup internetu imaju samo moja 2 racunala, odnosno da racunala na wlan mrezi ne mogu na internet preko mog adsl modema. Zelim da istovremeno moja 2 racunala mogu pristupiti wlan mrezi. Sta mi treba? O:u svom ADSL routeru stavi na firewall filteru rule, koji dozvoljava pristup net-u samo za odredjene IP adrese (recimo dvije za tvoja 2 kompa) moraces dodati jos jednu route-u u command promtpu route add ip range subnet gateway kako bi ti istovremeno radio i internet i wlan mreza... malo googlaj u vezi route add naredbe (thx MasterX) Tolko zasad,pa se nadam da neće više biti teme "DSL-problem"
![]() Zadnje izmijenjeno od: Srky. 21.02.2006. u 12:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Mogli bi mali sticky za ovo!
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Džabe si krečio!
Datum registracije: Oct 2004
|
![]() Za trud ![]() Trebat će mi uskoro, potvrdili mi zahtjev i trebao bi doći adsl svaki čas ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|