|
|||||||||||
|
|
#1 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2010
|
FritzFiber 5530 by Hrvatski Telekom
Danas mi je HT tehničar došao napraviti tranziciju firmine linije sa bakra na optiku. Uglavno linija se niti nekoristi pa će poslužiti za dobar test a i buduće testove. FritzFiber 5530 postavljen od HTa dolazi LC/UPC na LC/APC kabelom (dužina po potrebi donosi tehničar). Firmware i sve ostalo je full stock.Za ACS se koristi TR-369 te se nemože uzeti npr. ZTE da se povuče config iako je danas to nebitno jer HT SZK daje sve login podatke. Kutija i verzija je DE što znači da je totalno nebitno bio on International ili DE. FritzFiber by HT sa AVM XGS-PON SFPom AVM XGS-PON SFP U WebGUIu je sve dostupno od mjenjanja GPON Seriala do svih ostalih opcija uključujući telefoniju. Uredno prikazuje i prihvaća AVM XGS-PON SFP. Slika 1 Slika 2 Slika 3 Slika 4 E sad do jako zanimljivog djela. Pošto je linija na firmu za VoIP ide drugi Proxy Server,DNS,itd.. Ali čak izgleda da je neki drugi VLAN ID. Na VLAN IDu 101 dobije privremeno IP adresu te povuče DNSove ali u roku minutu sve padne te u logu piše "Forbidden" E sad koji VLAN ID ide za firme na optici neznam jer u WebGUI mu stoju 101. Očigledno je da ekipa u HT SMCu nabrzaka slaže ili se koristi AI glupostima pa sada je ovu tranziciju sa bakra na fiber zeznut VoIP. Na FritzFiber sam ručno probao druge login informacije i neprolaze. Na VLAN IDu 101 dobije privremeno adresu ali jako brzo bude kickan. Krivo su postavili u configu VLAN ID za Netphone koji bi trebao biti 104. Slika 1 Slika 2 Slika 3 Slika 4 DNS1 --- 172.27.181.21 DNS2 --- 172.27.181.133 RegistrarServer --- np.ht.hr ProxyServer --- np.ht.hr OutboundProxy --- np.ht.hr Moj TPLink i G7 ONT uredno dižu Internet ali pošto je u modi kod HTa AI niti moj TPLink VR2100v nedobije adresu na VLAN ID 101 1 Brzinu su stavili na 500/250 i to je sasvim uredno radi bez obzira koju opremu spojio. 1 Kada uhvatim vremena probat ću ga dignuti na A1 da vidimo dali ima kakve razlike ali ovako na prvu sve isto kao i da ga sami kupite te konfigurirate. TLDR Full stock FritzFiber5530 Očigledno HT SMC se koristi AIom za tranziciju i sada su ovaj VoIP totalno zeznuli a vrlo moguće da na OLTu nije pušten kako spada plus krivi VLAN ID u configu za VoIP. Nema locka na RDK/TR369, onima koji neprolazi PPPoE login sa vlastitom opremom negdje griješite tipa Serial/PPPoE user ili password. Nemože se samo promjeniti VLAN ID sa 101 na 104 jer taj VLAN ID nije puštena sa strane OLTa,potrebna je intervencija da se promjeni. #EDIT1 Isproban na A1 i radi sasvim uredno ali potrebno je ubaciti config od stock Fritza za ISPa na kojem bi ga se koristilo a pojasnim kasnije zašto. Importanje configa se isto ide manual način te se samo odabire Internet. Config Prihvaćen Config Manual Import Internet GPON Serial Promjena Izgleda da se HT koristi config moddanjem Fritza koji izvršava neke komadne za injectanje u EEPROM/NVRAM te time gasi neke opcije poput VPNa te postavljanje nove Internet konekcije to jest kada ide postaviti preko WebGUIa nova Internet konekcija dobije se infinite polja za popuniti a na WebGUI se vidi 4 ili 5 te kada stisnete Apply/Save dobijete error da niste popunili polja za VLAN ID. Način za zaobilazak je config od vlastitog ili nečijeg Fritza koji ima namješten Internet konekciju za ISPa koji se želi koristiti. Kao i u onom Fritz IPTV configu (izvađen iz HTovog Fritz 5530) isto se profil zove "Hrvatski Telekom Fiber" te su u njemu skrivene opcije za VLAN ID i ostalo a vidljivo je samo polje za PPPoE user/pass. Pokušaji restoranja sa AVM alatom dobije se greška da uređaj ima additivni config za ISPa i nedozvoljava nastaviti(pobrisalo bi upisane podatke iz EEPROMa/NVRAMa).Uređaj i dalje uredno prihvaća flashanje stock Firmwarea sa AVMa. EEPROM/NVRAM Recovery AVM Error Update FW Stock FW prihvaćen Other ISP Fiber Stats na A1 SpeedTest Dio oko NetPhonea nezahtjeva tagganje VLAN IDa te je dovoljna bilo kakva internet veza pa se može bilo kojim VoIP uređajem/Softphoneom upogoniti na bilo čemu. Onaj VLAN ID 101/104 je ostatak od klasičnog VoIPa/NetPhonea. Što se tiče same funkcionalosti sve je isto kao da ga sami kupite osim što su neke opcije skrivene kao ovo postavljanje nove Internet konekcije kroz WebGUI. #EDIT2 Uspio sam pronaći način zaobilazka Infinite polja kroz GUI. Factory Reset Nespaja se optika Odabire se u setupu Other kao državu/regiju Reboota se Baci error da nije odrađen reboot Završava se na GUIu koji je isti kao i stock FritzFiber5530 Internet Setup #EDIT3 Uzeo sam FritzFibera 5530 sa Amazona i došao je sa FritzOSom 7.81 pa sam ga updateao na 8.20 Ista stvar se događa i na njemu sa Infinite stranica pod Internet connection i baca isti error. Kada se odabere pod Region>Other onda je sve dostupno i radi uredno kao i HTovim FritzFiberom 5530. Ovo navodi da AVM i HT se pripremaju za napraviti spajanje Fritzboxa preko Wizarda i sa onim "Modem Installation Codeom" kao što rade ISPovi u Njemačkoj. Stock config isto također ima autodetect config za sve HR ISPove. SFPovi koji AVM koristi u FritzFiberima su od https://www.acalbfi.com/ sfp_id = "acalbfi-fhm-5c20si-2759"; sfp_serial = "ABXXXXXXXXXX"; Zadnje izmijenjeno od: Karlo666. 10.02.2026. u 16:52. |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |