|
![]() |
#1 |
just like Registered User
Datum registracije: Jul 2004
|
Router na Linux-u
Pozdrav svima.. dakle ja bih imao potrebu staviti router/firewall na nekakvu mrežu tak da svi mogu na internet..blabla i sad, recimo nemam novaca za kupiti router ali zato imam jedan comp p3 na 500MgHz sa 128RAM-a i 20GB Hard (koji je na raspolaganju) pa mi je palo na pamet instalirati nekakav Linux. I instalirao sam ja Mandrake 9.1 i čak osposobio Adsl,,ali nigdje nisam našao nekakav DHCP server gdje bih mogao definirati IP adrese,,a shere Internet connection mi se ne čini da baš ima veze s routanjem i klasičnom pričom na routeru. Da li se na Mandrake treba instalirati neki poseban softwer da bi glumio DHCP server ili? isto pitanje je vezano i za firewall. ako može koji Hint zahvalan bih Vam bio e, da u novom PC-chip-u Mandrivu Linux 2006, Ubuntu 5.10 Fedoru 4 i SuSE... Što bi mi Vi predložili s čim da krenem (jer mi je onaj Mandrake se smrdo (ja ga smrdo ![]()
što me snađe da se ovdje nađe! Zadnje izmijenjeno od: gremlin33. 10.01.2006. u 15:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
do you speak it?
Datum registracije: Mar 2003
|
http://m0n0.ch/wall DHCP & VPN server QOS /traffic shaper/ router & firewall ima i static IP allocation (unutar DHCP server definiras po MAC adresi recimo) kompjuter koji si naveo bi bio zvijer (hardwareski) za m0n0wall - go for IT! ako se zelis igrati i sa mail serverom preporucam: http://clarkconnect.com/ postaviti mail server na DSLu (cak i u slucaju 256kbit upload-a)!? sense=0
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
|
huuuhh svašta ti napisa i hvala ti na svemu, meni će naravno trebati malo da to sve proučim,,al' ću se svakako javiti još. e, da instalirao ja m0n0wall i nakon toga mi se zmrdal Mandrake...pa ću prek vikenda opet. a mail server,hmm generalno veza je 512/128 ali srećom nema baš puno accounta za download,,zapravo postoje dva al' je bitno da se distribuiraju na 5-10 "radnih stanica" svima sve isto...ja sam dosad koristio DeskNow i on je čist solidno odrađivao to...malo sporije ali su stizali svi mailovi ![]() još jednom hvala na savjetima p.s. desknow koji ja koristim je Free,,full je prvih 30dana a nakon toga gubi neke feature ....no i dalje radi ko zmaj,,pop,smtp...local& over external smtp,antivirus i antispam
![]() |
#5 |
|
glede linuxa definitivno.... oko windowsa..hm pa recimo da mi je donekle jasno što je to DHCP,DC,DNS,AD...etc ali a IPcop...što to je??? ![]()
![]() |
#7 |
do you speak it?
|
m0n0wall je daleko napredniji od IPcop-a traffic shaper, koji je itekako upotrebljiv (za razliku od IPcop-a) zatim wlan dio (mozes ga koristiti kao Access Point i slicno) jednostavnost i intuitivnost... prednosti su m0n0wall-a mogu to reci, jer sam imao oba! ako bi to gledali kao borbu distribucija: freeBSD(m0n0wall) vs. linux(ipcop) 1 : 0 zahtjevan sam, IPCOP ne ispunjava sva moja ocekivanja... recimo ClarkConnect je bolji od IPCOP-a po mnogim stvarima
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Mar 2005
|
od navedenih iz pcchipa definitvno Ubuntu..a sto se tice firewalla/routanja preporucam ti Slackware 10.2... Znam dosta ljudi koji su njega stavljali na masine i koristili ih kao fizicki firewall |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
eh..sad kako se nitko nije javljao već dost vremena ja sam već stavio Mandrivu 2006 i skinuo MoNowall i rado bih sad napisao par riječi o M0N0Wall-u prije neg probam Slack ili što već ![]() M0N0Wall: njega nikak nemorem pokrenut,,,odnosno instalirati,, pokrene se "konfiguracija" sa bootabilnog cd-a ,međutim javlja grešku tipa: Mounting root from ufs:/dev/m0oc fd0C: hard error reading fsbn0 0 of 0-3 (no status) i onda to ode dalje i pojavi se osnovni menu od M0n0Wall-a i kad hoću definirati IP i range opet mi javlja isti error: fd0C: hard error reading fsbn0 0 of 0-3 (no status) e,sa kako mi je to MasterX to preporučio i nahvali..molio bih ga malo da mi pomogne (samo molba ![]() Antrax hvala na savjetima ja idem prvo skinuti slackware i isčitati malo o njem pa se javim ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
do you speak it?
|
prvo moras konfigurirati svoju opremu tako da radi sa FreeBSDom obavezno ugasi u BIOSu ako imas opciju PLUG AND PLAY OS (DISABLE) neka sve kontrolira BIOS; freebsd tako najvise voli buduci da je m0n0wall derivat freebsd-a radi isto... kada nebudes imao problema sa hardware-om onda probaj instalirati na hdd preko phydisk write-a http://tinyurl.com/a2bh3
![]() |
#12 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2005
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
|
Dečki hvala na trudu i savjetima ![]() ja kao prvo nisam uopće đunuo disketu prilikom bootanja M0N0Wall-a a on tamo zapisuje conf. i ono čudo "fsbn0" error je zapravo pokušaj mountanja diskete (pretpostavljam ja) eh da, jer nikako ne mogu inicijalizirati lan karticu a kamoli postaviti range i DHCP pod opcijom 1 je Interfaces: Assign network ports i tu pita za wan i lan i nudi opciju a=auto ili Enter the LAN interface name: što mu ja tu trebam upisat (skoro zaboravih, kad se monowll consola učita on javi da je pronašao Valid interfaces are : Fxp0 "00:11:11...etc" (up) i to sam ja pokušavao pod name upisati i sis0 i sis1 al on niš ne prepoznaje e, sad !tu-neđe (maloprije) pročitah da se obavezno tijekom postavljanja wan i Lan interf. treba imati dvije mrežne jel to dobro objašnjenje? ...eto ja imam jednu samo pa ću počekat da nabavim i drugu ili ? malo se osjećam glup
![]() |
#14 |
do you speak it?
|
recimo kod mene je xl0 wan a xl1 lan ako imas samo jednu karticu prepoznatu pod interfaces znaci da ti druga nije prepoznata (logicno zar ne ![]() nabavi bilo koju karticu koju m0n0wall podrzava (recimo realtek 8139 koja kosta 40kn, canyon i slicni low-end proizvodjaci) sis1 i sis0 su default (prazne) postavke ako imas neki stari hdd, baci m0n0wall na njega puno brze radi nego kombinacija cdrom/floppy iako ja trazim nesto sto ima "LONG-RUN" IDE2CF adapter i CF karticu
![]() |
#16 |
|
daklem... Instalacija m0n0wall-a mi shebe linux(mandriva 2006) svaki put probao sam kao štoi si rekao preko physdiskwrite....jednostavnim drag&drop i to u root okruženju (jer mi inače odbija pristup) i preko konzole takođe i neide... pa sam zatim iz ovog uputstva s ovom komandom " gunzip -c generic-pc-1.21.img | dd of=/dev/hdX bs=16k where X = the IDE device name of your HD/CF card (check with hdparm -i /dev/hdX) - some CF adapters, particularly USB, may show up under SCSI emulation as /dev/sdX (ignore the warning about trailing garbage - it's because of the digital signature) " s tim da sam folder kopirao na hda6 i od tamo sve to iz konzole pokrenuo... nakon toga mi veli da hda6 nije dobro mountan i da ima nešto incorect i dal' želim da se to popravi i banana...popravlja se već danima sve dok ga jope ne isformatiram i instaliram fresh copy gdi ja griješim?
![]() |
#17 |
do you speak it?
|
napravi to iz windowsa uz pomoc novog physdiskwrite-a koji pravilno cita digital signature http://tinyurl.com/bn58o Windows: (use the -u flag if the target disk is > 800 MB - make very sure you've selected the right disk!!) physdiskwrite [-u] generic-pc-xxx.img (ovo napravi iz command prompta u win2k ili winxp) destination hdd neka bude onaj koji ces koristiti za m0n0wall, ne zaboravi da se time brisu SVI podaci na disku
![]() |
#18 |
|
cek cek... ja imam za Linux podjeljen disk na swap i hda5 i hda6 u native modu ako instaliram na postojeću particiju npr hda6 onda ce mi on pobrisat sve podatke s nje i neće mi ju dati mountati i linux se neće dići??? kad malo bolje razmislim ti rece disk...znaci cijeli disk ce pobrisati... a gdi mi je onda linux? šta ć linux preko toga nanovo instalirat???
što me snađe da se ovdje nađe! Zadnje izmijenjeno od: gremlin33. 09.02.2006. u 16:24. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
|
jesam drek instalirao...sad mi se boota samo monowall...od linuxa ni traga ![]() no... da ne bi sve tako crno ispalo... ne znam gdje i kada mi je promaklo (a sto puta) sam čitao uputstva...da je m0n0nwall defakto samostalna linux distribucija i ne možeš ju imati na kompu sa drugom distribucijom, zapravo moreš ali koji je smisao toga. hvala MasterX-u,Yaxyo i Anthrax-u na savjetima i pomoći. ova tema se može zaključati što se mene tiče, dakle kako je MasterX rekao tako se i instalira ![]() ![]()
što me snađe da se ovdje nađe! Zadnje izmijenjeno od: gremlin33. 10.02.2006. u 11:51. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|