Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.12.2005., 15:04   #1
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Mreža: dva računala i ADSL modem

Pozdrav!

Trebao bih doma napraviti mrežu dva računala i adsl modema. Znam, trebam imati router - OK.

Znači, uštekam adsl modem u jedan port, ova dva računala u drugi i treći port, i sve radi.

Šalim se. Trebao bih upute kako to sve konfigurirati, da stvarno radi. I da, imam i uvjete.
1. uvjet: dva računala mogu istovremeno ići na internet
2. uvjet: promet se dijeli prema potrebi (npr. jedno računalo koristi 5%, drugo ima 95%)
3. uvjet: jedno računalo ne ovisi o drugom (znači, da ne mora jedno računalo biti upaljeno)

I još jedno pitanje:
Sada imam mrežu dva računala (direktno spojenih) i ja sa svoga računala mogu pristupiti drugom, ali drugo ne može meni. Točnije, ne može pristupiti shareanom folderu. Sve sam permisije u shareanom folderu uključio, isključio firewalle i ne može... ne može pa ne može.

E sada, da nije do onih nekih accounta. Mora li drugo računalo imati account na mome? Kako se to radi? Što još može biti?

I da, u My Network Places ne prikazuje mi shareane foldere, ali vidim obadva računala u Workgroup Computers!

Unaprijed zahvaljujem na svakoj pomoći!
frANZi je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2005., 17:43   #2
Roller
Premium

Datum registracije: Nov 2003
Modem, ukoliko je mrežni, konfiguriraj u router.
Imaš negdje tu na forumu o tome je bilo 1000 rasprava.
Kupi switch i i spoji na nj modem i oba računala.

I ako ti vidi drugo/a računala, a ne vidi foldere, isključi FW.
Roller je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 31.12.2005., 12:38   #3
Infekted
Just Member...

Infekted's Avatar

Citiraj:
Kupi switch i i spoji na nj modem i oba računala.
Switch? Malo nepotrebno....Napisao je da je uvjet da se bandwith dijeli a switch daje svakom hostu potpuni bandwidth....Nisu bas jeftini switchevi.Zar ne bi bilo jednstavnije da neki hub stavis , i naravno podesis gateway na jednom racunalu (koje ce imati izlaz na internet).
Infekted je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2005., 12:47   #4
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Switch košta ispod 200 kuna, a bandwith prema netu dijele bez obzira na hub ili switch
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2005., 12:50   #5
Roller
Premium

Citiraj:
Originally posted by Pomo
Switch košta ispod 200 kuna, a bandwith prema netu dijele bez obzira na hub ili switch

I 200 je pretjerano, jer sam pred godinu dana uzeo 8 portni canyon za 100 kuna i radi savršeno.
Staro 31.12.2005., 12:54   #6
Roller
Premium

Citiraj:
Originally posted by Infekted
Switch? Malo nepotrebno....Napisao je da je uvjet da se bandwith dijeli a switch daje svakom hostu potpuni bandwidth....Nisu bas jeftini switchevi.Zar ne bi bilo jednstavnije da neki hub stavis , i naravno podesis gateway na jednom racunalu (koje ce imati izlaz na internet).

>>>3. uvjet: jedno računalo ne ovisi o drugom (znači, da ne mora jedno računalo biti upaljeno)

A bandwidth se lako ograniči utilityma poput netlimitera
Staro 31.12.2005., 13:18   #7
Infekted
Just Member...

Infekted's Avatar

cisco.com
Citiraj:
If a hub is used, bandwidth is shared. If a switch is used, then bandwidth is dedicated. If a workstation or server is directly connected to a switch port, then the full bandwidth of the connection to the switch is available to the connected computer. If a hub is connected to a switch port, bandwidth is shared between all devices connected to the hub.
Znaci iz prilozenog mozemo zakljuciti da hub (Layer1) dijeli bandwith dok switch (Layer2) to ne cini....Naravno ako imas vezu na internet da ce se ona dijeliti.....Ovisno o tome kako ju definiras...No ovo je sto se tice switcha kao takvog i huba kao takvog....
Staro 31.12.2005., 13:35   #8
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Meni treba da se veza, odnosno brzina dijeli po potrebi/opterećenju jednog računala.

Znači, ako računalo A koristi 65% brzine, onda da računalo B ima na raspolaganju 35% brzine...

Ja sam čuo da za to samo može pomoći router, a sad ste me malo pokolebali.

Znači, što ja trebam imati i što namjestiti?
Staro 31.12.2005., 14:35   #9
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Treba ti switch i ethernet modem (router).
@ Infekted: upisao sam Cisko, pa znam koja je razlika između switch-a i hub-a.
Potonjeg se već veoma teško može naći u trgovinama, a Franzi je ionako mislio na djeljenje bandwitha prema Internetu.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Staro 31.12.2005., 14:47   #10
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Jel može to bit ovako složeno:

ROUTER
- ADSL modem
- Računalo A
- Računalo B
(uštekani u portove)

Jer glupo mi je kupovati i router i switch, kad već router ima na sebi više portova? Pa nije valjda da se u svaki taj port mora kabel koji ide iz switcha uštekati?:confused:
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 31.12.2005., 14:54   #11
Infekted
Just Member...

Infekted's Avatar

Kao sto pomo rece uzmi switch/hub stagod (ustekas hostove) i nije neka nauka prevelika....
@pomo koji si semestar upisao?
Staro 31.12.2005., 15:09   #12
Roller
Premium

Citiraj:
Originally posted by frANZi
Jel može to bit ovako složeno:

ROUTER
- ADSL modem
- Računalo A
- Računalo B
(uštekani u portove)

Jer glupo mi je kupovati i router i switch, kad već router ima na sebi više portova? Pa nije valjda da se u svaki taj port mora kabel koji ide iz switcha uštekati?:confused:
A tko je govorio o kupovini routera kad se siemensov LAN modem može konfigurirat kao router...dakle switch je neophodna investicija.
Staro 01.01.2006., 11:10   #13
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

@Infekted: drugi semestar
@Franzi: Koji si uopće modem uzeo od T-čkoma
Staro 03.01.2006., 19:35   #14
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Uzeo sam Siemens C-010-I modem.

A šta onda, treba mi samo switch ili hub? A kako onda konfigurirat ovaj adsl modem da se ponaša kao router?
Staro 03.01.2006., 20:23   #15
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Upute kako tvoj modem prebacit u router mod možeš naći ovdje:
http://free-zg.htnet.hr/Marko/ADSLmodem.htm

Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 03.01.2006. u 20:38.
Staro 13.01.2006., 00:33   #16
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Da ne otvaram novu temu, ovdje ću.

Naime, imam problem u svojoj lokalnoj mreži. Dva su računala povezana direktno, ali mreža radi samo u jednom smjeru.

Čuo sam da to može biti do kabla, pa me zanima malo o tim mrežnim kablovima. Ja nemam pojma kakav imam, meni svi isto izgledaju.

Što se tiče mreže: ping uredno prolazi, firewall isključen.
Staro 13.01.2006., 00:45   #17
Mistake
Premium

Mistake's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Probaj okrenut kabel, ako bude suprutno onda nemaš crossover kabel
Mistake je offline   Reply With Quote
Staro 13.01.2006., 01:17   #18
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

A koji trebam imat? Crossover ili obični?

Koji trebam imat za spajanje na HUB, a koji za p2p mrežu?
Staro 13.01.2006., 01:32   #19
Mistake
Premium

Mistake's Avatar

ti trebaš crossover
za spajanje kompa s hubom trebaš straight
p2p je kao što sam gore naveo crossover.
Mistake je offline   Reply With Quote
Staro 13.01.2006., 01:36   #20
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Imam crossover kabel jer sam vidio da raspored žica na jednoj strani nije jednak rasporedu žica na drugoj strani.

E sada, imam dva pitanja:
1. Šta mi je onda s mrežom?
2. Koji je princip kombiniranja žica u crossover kablu?
Staro 13.01.2006., 07:57   #21
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Evo ti link kako napraviti crossover:
http://littlewhitedog.com/content-8.html
A što se tiče problema s mrežom mislim da ti je problem u postavkama na drugom kompu.
BTW p2p se zove mreža i preko hub/switch i direktno između dva kompa, a
ako imaš mrežne novije generacije cross zbog auto sensinga nije potreban. Mislim da ti to podržavaju sve mrežne na 100 Mbps.
Staro 13.01.2006., 15:14   #22
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Onaj drugi komp ne može na moj, pa pucaj onda: koje bi to mogle postavke biti koje zajebavaju?
Staro 13.01.2006., 15:32   #23
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Po mojem iskustvu firewall, ili neki od sigurnosnih patcheva za win. Autopatcher zna zezat po tom pitanju. I da vidio sam da si ugasio firewall, samo se zna desit da firewall pozatvara portove, preko kojih rade recimo igre, te ti oni ostanu zatvoreni
i kad ugasiš firewall. Javi malo više detalja o drugom kompu. I nije loša ideja svejedno probat drugi kabel. Također probaj pokrenut command prompt i upiši:
ping "ip adresa kompa na koji se spajaš". Isto napravi na obadva pc-ja i postaj sto ti
javi.
Staro 13.01.2006., 16:45   #24
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Ma ping prolazi na obadva računala, ispisuje mi nekakve pakete, uglavnom, radi.

Firewall je BitDefenderov, a kad se računalo hoće spojiti na moj shared folder, piše da nema permisije, a permisije sam sve pouključivo.

Ja se na njegov shared folder mogu normalno spojiti.

I još sam nešto primjetio, u network connections kod mene ne izlistava mi shared foldere, a kad uđem u Workgroup Computers, tamo stoje shared folderi.
Staro 13.01.2006., 19:04   #25
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Probaj mrežu nanovo napravit sa network setup wizard-om, i provjeri postavke za svoj user account pogotovo za network passwords (control panel-user accounts-"tvoj" account-mannage my network passwords)
Staro 21.01.2006., 21:35   #26
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Evo, hoću sada rezimirati sve do sada.

Ovo što ne radi s mrežom, to ću sve ponvno napraviti sa switchom/hubom i adsl routerom.

Znači, za mrežu adsl modem (u router modu) + dva računala treba mi:
1. ADSL modem
- upute za konfiguraciju u router mode: http://free-zg.htnet.hr/Marko/ADSLmodem.htm
- imam Siemens C-010-I dsl modem

2. Switch/Hub
ovako, dvije su opcije:
- prva je kupiti novi switch, može li Ethernet Switch CANYON 10/100 Mbps, 5 ports
- druga je kupiti DC 7.5 volti za postojeći HUB za koji ne znam radi li, i vidi se da je star, negdje sam ga dobio
- koja je bolja opcija? Prva je recimo 40kn, druga 110kn

3. 3 UTP straight kabla

4. malo ručnog rada za konfiguriranje i zajebanciju

Je li to to?
Staro 21.01.2006., 21:48   #27
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Je. Moja preporuka definitivno switch. Bilo čiji, nije bitan ni broj portova, ni cijena samo da na njemu piše SWITCH. Hub je prokleto promašena investicija, pogotovo ako ti se ikad zalomi da na njega moraš spojit više od 2 kompa.
Staro 23.01.2006., 22:59   #28
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Evo, složio sam mrežu, sve radi ok i sve u redu, ali imam jedan mali problemčić.

Naime, kada kliknem na Local Area Connection status, prikazuje mi nekakve pakete, a ne megabajte kako bih htio, da znam koliko sam potrošio.

Još nešto, mogu li ikako namjestiti da mi se pod speed prikazuje realna brzina adsl-a, a ne 100Mbps što je brzina LAN-a.

I još nešto, razgovor sa prijateljem preko Skypea nije bio baš nešto moguć. Naime, ja sam njega čuo, a on mene slabo... malo čuje, malo ne čuje. Je li to do ove nove mreže ili je to sasvim drugi razlog?
Staro 23.01.2006., 23:11   #29
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Za promet će ti trebati neki zaseban program, tipa netmeter (ako sam dobro zapamtio ime). Promet prema Internetu možeš također provjeriti na stranicama od tvog isp-a (t-com ili iskon).
Realnu brzinu mislim da nećeš dobiti u win. Iznad ikonice u tray-u će uvijek pisati 100Mbps.
Staro 05.02.2006., 14:28   #30
axe counter
Premium

axe counter's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Pomo
Za promet će ti trebati neki zaseban program, tipa netmeter (ako sam dobro zapamtio ime). Promet prema Internetu možeš također provjeriti na stranicama od tvog isp-a (t-com ili iskon).
Realnu brzinu mislim da nećeš dobiti u win. Iznad ikonice u tray-u će uvijek pisati 100Mbps.
..u pitanju je pretpostavljam NETLIMITER
axe counter je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno