|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2005
|
pomoc oko oc-a za pocetnika
imam asusicu p4b533x,pentium 4 2.8,socket 478,northwood,fsb 533mhz i 2x512 ddr400 goodram-a.ja bih to malo clockao,ali neznam kako,znam samo da mi je mnozitelj proca u biosu zakljucan.i kako da kloknem memoriju,netko mi je rekao da ona ovako kako je ne radi ni na svojoj nazivnoj brzini.Svaki savjet je dobrodosao,zahvaljujem unaprijed |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Prije nego pocnes ista radit, procitaj od kove sticky, a ona pitaj kaj te zanima... ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
pa evo,procitao sam i nije mi puno toga jasnije.barem ne u mom konkretnom slucaju.kak da otkljucam mnozitelj,je to uopce moguce i koliko bi moj proc trebao drzati na ovoj ploci?i izgleda da nitko nema ovakvu memoriju pa da veli do kolko se moze dignuti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Množitelj na Intelovm procevima ne možeš otključati. A za početak, kako vidim da nisi savladao ni teoriju barem prouči kako se i što "oca" pa onda kreni na posao. Ali prije svaga nađi u manualu od ploče položaj jumpera za clear comos jer če ti ta stvarčica trebati više od mame ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Spužva Bob Skockani.. :XD
Datum registracije: Mar 2005
|
Lol,ovo je poražavajuće,tako odmah potopit čovjeku sve lađe... Sram te bilo Tor... ![]()
Athlon64 X2 5400BE Brisbane @3000Mhz + KATANA 2 + AirTunel@2x Xilence 120mm Gigabyte GA-MA78G-DS3H @F4 Mushkin Redline @1000Mhz 5-5-5 XFX 9600GSO @680/1700 || 2000Mhz Seagate Gonzales 250GB & 320GB && Spinpoint F1 500GB Coolermaster Elite Power RS460; Sharkoon Silvation; LG GH22NP20/LG GH20NS10/Pioneer DVR107D/Pioneer 216DBK/ Samsung SH-S223F; Logitech MX518; Philips 190P7ES 19" LCD |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
Citiraj:
![]() ![]() Mora da već znaš napamet di je koji jumper od koje matične:clap: Evo kad već niko nema volje čovjeku objasnit nego ga "školujete".... @hherman imaš proc 2800(133FSBx21množitelj koji je fixni) E sad pošto imaš DDR400 koji može radit na 200MHz da bi isto postigli treba učiniti par stvarčica i ne brini - ako Točno ovako napraviš nema clear cmosa kako te već @tor unaprijed plaši ![]() Dobit češ sljedeće vrijednosti : FSB150x21mn=3150 na toliko će ti radit proc a mema će radit na 187MHz. Toliko za početak , voltažu za ovakav oc ništa ne treba dirat kad ovo savladaš onda ćemo ga opako ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Spužva Bob Skockani.. :XD
Datum registracije: Mar 2005
|
Onda frekvu polako dižeš;sa 150 na 166,pa na 180....pa 200 ![]() ![]() ![]() ![]()
Athlon64 X2 5400BE Brisbane @3000Mhz + KATANA 2 + AirTunel@2x Xilence 120mm Gigabyte GA-MA78G-DS3H @F4 Mushkin Redline @1000Mhz 5-5-5 XFX 9600GSO @680/1700 || 2000Mhz Seagate Gonzales 250GB & 320GB && Spinpoint F1 500GB Coolermaster Elite Power RS460; Sharkoon Silvation; LG GH22NP20/LG GH20NS10/Pioneer DVR107D/Pioneer 216DBK/ Samsung SH-S223F; Logitech MX518; Philips 190P7ES 19" LCD |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
e hvala,ovvo mi je vec puno razumljivije.isprobat cu to u cetvrtak cim se vratim doma.inace imam samo "defaultno" hladenje,nece to biti problem? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
Datum registracije: Nov 2003
|
Kad ste vec odlucili bit toliko dobri i pomoc smrtnicima, pomognite i meni malo. Pitanja : 1. Ako moja maticna podrzava najvise 400 MHz RAM sto ja dobijem ak ga oc na vise, da li uopce i dobijem? 2. Da li je bolje npr : ocz, kit, platinum el rev 2, ddr 400 mhz, 2 x 512mb ili ocz, kit, gold el rev 2, ddr 500 mhz, 2 x 512mb (kolko ja kuzim prva je bolja za oc, al ova druga je po defaultu bolja)? 3. Da li je netko koristio AI Overclocking na ASUSovim plocama u BIOS-u. Jel bolje manualno ili da ti on sam povecava? 4. Za oc memoriju u BIOSu, nasao sam CL, t(RCD), RAS, pretpostavljam da je DRAM Precharge Delay = t(RAS). A onda jos imam DRAM burst lenght, DRAM refresh mode, DRAM idle timer... (na netu se uglavnom vrte ove postavke : burst length = 8,DRAM Idle Timer = infinite, Refresh Rate = 15.6, Spread Spectrum = Disabled, ICH Delayed Transaction = disabled. za malo bolje OCZ memorije koje se spremam uzet). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Za tvoju plocu imas na podforumu "Intel" od masnog upute o postavkama biosa, isprintaj i pici. Evo tu da ti bude lakse
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Banned
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Banned
|
Samo jos pitanje u vezi mema Gold radi na 2.5-3-3, a Platinum na 2-2-2-5, si jos uvijek radije za gold? Plus u platinumu je TCCD |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Banned
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Pusti latencije , intelu to nije toliko važno, osim toga imaš ploču sa PAT-om - uostalom 2.5-3-3 su dosta dobre latencije za memu koja radi na 250MHz. Na tvojoj matičnoj se ne mogu podesit gore latencije nego 3-4-4-8 i glavno da ne uzimaš memu koja ima gore od toga. Npr 3-5-5-10 itd... ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Banned
|
I jos samo pitanje za kraj. Kad sredim malo financijsku situaciju i uzmem neku memu i cpu hladjenje, kojim redom idem oc-at? Idem li prvo s latencijama ili prvo FSB ili...? Btw (osim ovog testa gdje je TT sonic tower predobar imal li jos kakav prijedlog a da ga nema na testu za mog Prescott-a) |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Prvo olabaviš latencije i povećaš napon CPU-a, RAM-a, eventualno chipseta i smanjiš/povećaš omjer FSB/RAM, a onda dižeš FSB. Kad dođeš do maksimuma, smanjuj latencije i napon sve dok je stabilno.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Banned
|
Ovaj omjer FSB/RAM, jel to omjer proca i mema? Ak da, to radim samo da bi dobio najveci FSB kasnije ga vratim na 1:1 ak mislim kupit ddr 500MHz memu? Ovo smanjivanje napona na kraju, ne treba li za manje latencije mema veci napon? |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Banned
|
Ok, mislim da sam sve pohvato, zanima me jos samo kaj nije da na mojoj ploci FSB/RAM moze bit 400MHz (1:1), 320MHz (omjer FSB:RAM 5:4) i 266MHz (omjer FSB:RAM 3:2)? Tak da je uvijek veci od jedan... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|