|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2015
|
Problemi s konekcijom (IP) i umrežavanje
Pozdrav ljudi, trebam malu pomoć. Povezivao sam desktop pc (win xp) i laptop (win 8) lan kablom. Stvar nije profunkcionirala pa sam promjenio IP adresu na laptopu i pc-u. (192.168.0.101 - lap, 192.168.0.202 - pc). Nakon toga je mreža radila i mogao sam s laptopom pristupiti podacima na pc-u ali je na pc-u prestao raditi internet (pc je povezan na router kabelom). Probao sam resetirati router, preštekati kabel u drugi port, zvao sam amis da mi daju IP adrese ali ništa nije pomoglo. Sad ne radi niti internet niti mreža. (da, napravio sam s****). Da napomenem da PC ima dvije kartice (jedna za router, druga za mrežu). Imate li ideja kako bi mogao riješiti problem? + kako da nakon povezivanja (lap+pc) povežem lap i printerom koji je uštekan u PC? "Dodavanjem novog hardvera i printera" Lap nije mogao pronaći printer. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Ako si mjenjao postavke Lan kartice koja te povezivala na internet, te postavke vrati kakve su bile. Da dobijes, tj proslijedis, internet na drugu Lan karticu kojom ces povezat komp i laptop moras prvo ukljucit opciju na prvoj za sheranje internet konekcije i zatim postavit bridge izmedju te dvije Lan kartice... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ako je router u kombinaciji onda nema potrebe za prtljanje po po bugovitom "connection share". Odradi: - neka je komp spojen Lan kabelom u router na Lan1 a lap na Lan2 - ugasi - sačekaj 5 sec. - upali router - na kompu i lapu vrati mrežne postavke na default, vidi kako se miče / briše ovaj connection sharing - isto tako na oba provjeri / postavi istu workgrupu, na W8 definiraj da je Private network - provjeri da Internet radi na oba - sada trebaš pogledati koju ip adresu dobiva komp od DHCP Servera u routeru, poanta je da ispravno podesiš fiksne mrežne postavke, npr. ako je router na 192.168.1.1 onda bi odgovaralo IP=192.168.1.10, Subnet=255.255.255.0, Gateway=192.168.1.1 - opet provjeri da Internet radi - sada na kompu omogući Share printera (zabilježi kakvo ime će imati na mreži) i jednog foldera da možeš lakše prebacivati fajlove - sjedni za lap, privremeno spoji printer direktno na njega i sačekaj da ga instalira, odradi probni print test stranice - vrati printer na komp - na kompu sada u postavkama printera idi na Add New s tim da odabereš potragu za mrežnim printerima, prepoznati ćeš ga po ip adresi kompa + ime printera koje si zabilježio ... dalje je jasno - na lapu isto možeš postaviti jedan folder na Share, samo obradi pažnju da ti dopusti jednostavni share inaće će W8 pametovati i neće biti dostupan sa kompa (XP) Eto, čas posla |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2015
|
Hvala puno na odgovorima. Pomogli ste mi. Problem je riješen. Sve sam resetirao i krenuo ispočetka. Stavio IP 192.168.1.254 i resetirao komp. Laptop sam spojio u drugu karticu i podesio "Workgroup". Ovo mi je škola da u buduće ne prtjam po IP-u. Nikky - praktična ideja za printer. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|