Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.01.2016., 08:32   #1
amper
Registered User

amper's Avatar

Datum registracije: Nov 2015
Problemi s konekcijom (IP) i umrežavanje

Pozdrav ljudi,

trebam malu pomoć. Povezivao sam desktop pc (win xp) i laptop (win 8) lan kablom. Stvar nije profunkcionirala pa sam promjenio IP adresu na laptopu i pc-u. (192.168.0.101 - lap, 192.168.0.202 - pc). Nakon toga je mreža radila i mogao sam s laptopom pristupiti podacima na pc-u ali je na pc-u prestao raditi internet (pc je povezan na router kabelom).
Probao sam resetirati router, preštekati kabel u drugi port, zvao sam amis da mi daju IP adrese ali ništa nije pomoglo. Sad ne radi niti internet niti mreža. (da, napravio sam s****).
Da napomenem da PC ima dvije kartice (jedna za router, druga za mrežu).

Imate li ideja kako bi mogao riješiti problem? + kako da nakon povezivanja (lap+pc) povežem lap i printerom koji je uštekan u PC? "Dodavanjem novog hardvera i printera" Lap nije mogao pronaći printer.
amper je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2016., 14:48   #2
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
Ako si mjenjao postavke Lan kartice koja te povezivala na internet, te postavke vrati kakve su bile. Da dobijes, tj proslijedis, internet na drugu Lan karticu kojom ces povezat komp i laptop moras prvo ukljucit opciju na prvoj za sheranje internet konekcije i zatim postavit bridge izmedju te dvije Lan kartice...
Prezime je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.01.2016., 19:11   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ako je router u kombinaciji onda nema potrebe za prtljanje po po bugovitom "connection share".
Odradi:
- neka je komp spojen Lan kabelom u router na Lan1 a lap na Lan2
- ugasi - sačekaj 5 sec. - upali router
- na kompu i lapu vrati mrežne postavke na default, vidi kako se miče / briše ovaj connection sharing
- isto tako na oba provjeri / postavi istu workgrupu, na W8 definiraj da je Private network
- provjeri da Internet radi na oba
- sada trebaš pogledati koju ip adresu dobiva komp od DHCP Servera u routeru, poanta je da ispravno podesiš fiksne mrežne postavke, npr. ako je router na 192.168.1.1 onda bi odgovaralo IP=192.168.1.10, Subnet=255.255.255.0, Gateway=192.168.1.1
- opet provjeri da Internet radi
- sada na kompu omogući Share printera (zabilježi kakvo ime će imati na mreži) i jednog foldera da možeš lakše prebacivati fajlove
- sjedni za lap, privremeno spoji printer direktno na njega i sačekaj da ga instalira, odradi probni print test stranice
- vrati printer na komp
- na kompu sada u postavkama printera idi na Add New s tim da odabereš potragu za mrežnim printerima, prepoznati ćeš ga po ip adresi kompa + ime printera koje si zabilježio ... dalje je jasno
- na lapu isto možeš postaviti jedan folder na Share, samo obradi pažnju da ti dopusti jednostavni share inaće će W8 pametovati i neće biti dostupan sa kompa (XP)

Eto, čas posla
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2016., 20:41   #4
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ako je router u kombinaciji onda nema potrebe za prtljanje po po bugovitom "connection share".
Ja sam ga shvatio, mozda potpuno pogresno, da spaja komp na router, a lap na komp, a ne direktno na router, glede postojanja dvije Lan kartice u kompu
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2016., 22:12   #5
amper
Registered User

amper's Avatar

Datum registracije: Nov 2015
Hvala puno na odgovorima. Pomogli ste mi. Problem je riješen. Sve sam resetirao i krenuo ispočetka. Stavio IP 192.168.1.254 i resetirao komp. Laptop sam spojio u drugu karticu i podesio "Workgroup".
Ovo mi je škola da u buduće ne prtjam po IP-u.
Nikky - praktična ideja za printer.
amper je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno