|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2006
|
Wireless AP repeater preporuka
Pozdrav, molio bih preporuku za wireless ap/repeater. Koristio bih ga za sljedece iz zgrade udaljene 150m od moje kuce lovim wif signal, opticka vidljivost je dobra uz visinsku razliku od cca 30m. Na izvoru je Optima Dlink modem na koji sam spojio Tplink WDR 3500 koji odasilje wifi. Na tocku prijema bi postavio repeater ciju bi jednu od antena zamijenio nekom grid antenom i na taj nacin bih u kuci imao wireless mrezu sto mi je cilj. Koji Ap repeater odabrati? Zasad sam uocio TP-Link TL-WR843ND. Na mjestu ispred kuce gdje bih postavio grid antenu normalno se spajam sa mobitelom iako ima samo jedna crtica signala, a u kuci trenutno koristim adapter Airlive usb1700 ciji prijam varira u ovisnosti gdje ga postavim ali u najboljem slucaju imam nekih 75% kvalitete signala, napominjem ovo cisto da steknete dojam. Programom InSSIder sam izmjerio razinu signala sa Airlive u najboljem slucaju i pokazuje oko -69db. Unaprijed hvala. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 20.10.2015. u 12:15. Razlog: Nisi bio u školi kad se učilo pregledno i razumljivo pisati ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Ako mislis koristiti vanjsku antenu, onda nije lose razmisljati o tplink ND modelima. Medjutim ne 843 nego 841 model. Gore ces morat staviti DD-WRT koji omogucava repeater mod. Stock firmware od wr84x nece dati repeater mode na WR modelima, jer imaju WA (wireless extender) modele za tu svrhu. Jedino je problem sto ti WA modeli nisu ND (imaju fiksne antene). Ako ti nije problem raditi s dd-wrt uzmi 841 model i probaj s tim. Inace traziti neki model koji moze out of the box biti repeater. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
@johnsmith Daješ krivi info + da se masira sa alternativnim fw ![]() @skatavic Bilo teško malo potražiti ? Mislim da ima barem 10 istih / sličnih tema. Predloženi TP-Link TL-WR843ND "igra" za željeno, uostalom pogledaj emulator > http://www.tp-link.com/resources/sim...43ND/index.htm kod ovog modela repeter imaš pod "WISP Client Router", obavezno prvo postaviš taj mod rada, potom Lan da bude u istom segmentu kao ostatak mreže, a onda wireless link prema prethodnom TL-WDR3500 i ap dio samog TL-WR843ND. Obrati pažnju da je jedna antena (ne znam sad koja) na TL-WDR3500 "zadužena" za 2.4 Ghz i da postaviš sve skupa kako bi dobio optičku vidljivost tj. dobar link. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Da, my bad. Nisam nikad radio s 843. Sve dosad sam rijesio s 841 i ddwrt. Slazem se da je jednostavnije s 843 modelom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
Ovo ljeto sam prvi put imao 843nd u rukama i upogonio ga na moru u kući skoro po tvom scenariju. Ja sam koristio wisp mode jer nisam htio da susjed vidi da repetiram njegovu mrežu :-) Stvarno dobar uređaj i sa tvorničkim firmwareom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Hvala na odgovorima. Dosta sam čitao po forumu a i općenito po internetu, još prije mjesec dana sam nabavio Tp-link WA901ND,Airlive 5460v2 i Grid antenu koju sam montirao na kuću. E sad, preostalo mi je još da mi stignu naručena dva Airlive Airmax2 Ap-a pa ću pokušati i sa njima. Grid antenu još moram fino podesiti. Tplink wa901 postavljen u Universal repeater mod i spojen na gridicu jedva vidi wdr3500 i brzina je kriminalna. Kombinacija Airlive 5460 i omnica puno mi je bolja opcija i trenutno je koristim ali sam očito nešto loše konfigurirao u universal repeater mod u Airliveu jer se počesto dogodi da se ne mogu spojiti (obtaining IP address) pa moram sve ponovno rekonektirati.Jedini zaključak zasada koji sam izveo iz svega je da moram na 'izvoru' signala pojačati stvar, testirat ću stvar sa airmax2 pa odlučiti što zadržati. Svakako javim kako napredujem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Umalo zaboravih, Nikky hvala na savjetu za rpsma konektor, naručio sam ga i sam spojio na koaksijalni kabel za grid antenu! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
Evo da se javim sa update-om. Stigla su mi dva outdoor Airlive Airmax2 od kojih koristim jednog.
Trenutna konfiguracija je : -u stanu je novi TP-LINK modem od Optime (ima dvostruko jači wifi od starog D-Linka) ostavio sam mu DHCP ON i defaultni IP 192.168.1.1 -na kući koja lovi wifi postavio sam jedan Airlive Airmax2 i konfigurirao ga da radi u Client (infrastructure) modu, postavio mu IP 192.168.1.252, DHCP OFF, imam oko 55% signala, spojim se LAN-om iz Airmaxa2 na računalo i stvar odlično radi. Internet brzina je 9mbit/s (od 10mbit/s) a ping oko 25-30ms Stvar je dakle riješena elegantno, međutim ostao je zadnji korak, volio bih u kući imati i wifi (po mogućnosti da zadržim maksimalnu brzinu) a ne se spajati se samo žičano. Na raspolaganju imam Airlive AP5460AP V2, TPlink WDR 3500 ruter i TPlink WA901ND. Mislio sam iskoristiti wdr 3500 kao ruter u kući kojeg bi spojio žičano u sa Airmax2 i dijelio dalje po kući. Tu sad trebam savjet, kako ga konfigurirati i koji mod na AIRMAX2 koristiti.? Svaka sugestija je dobrodošla. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 10.11.2015. u 21:14. Razlog: Malo preglednije |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Od spomenutih TL-WDR3500 je najbolji pa uzmi njega. Ne vjerujem da si zapeo na jednostavnom zadnjem koraku ![]() Airlive Airmax2 ne diraš, ostaje konfiguriran kako je sada. Imaš dvije varijante ovisno dali želiš da je sve u istoj mreži ili ti je zgodno da klijenti iza TL-WDR3500 budu odvojeni. U prvoj kombinaciji konfiguriraš ga (i spojiš) kao AP, prebaci mu ip na 192.168.1.253 (ili neku drugu), DHCP Off, Default Gateway=192.168.1.1, DNS1=192.168.1.1, DNS2= vidi od Optime ili DNS by ISP, spojiš Lan kabel iz Airlive Airmax2 u Lan1 na TL-WDR3500, ostalo kao wifi po želji i potrebi. U drugoj kombinaciji ide sve default, Dynamic IP ili Static IP da koristi uvijek istu ip adresu od gl. routera, ostalo je lako. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Hvala! Rečeno - učinjeno! Prebacio mu ip na 192.168.1.253 , DHCP Off, Default Gateway=192.168.1.1, DNS1=192.168.1.1. Spojio Lanom iz Airlive Airmax2 u Lan1 na TL-WDR3500 i to je to! Zasad radi odlično. Na TL-WDR 3500 sam isključio 2.4Ghz wifi, ostavio sam samo 5Ghz wifi za po kući tako da ne radim gužvu sa još jednom mrežom koja će mi gušiti prijem Airmax2 na kući. Ljudi hvala još jedom! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Možeš ostaviti uključen 2.4Ghz wifi na TL-WDR 3500, neće smetati ako mu postaviš radni kanal fiksno i "daleko" od onog linka, npr. ako je link na 6. kanalu onda ovaj stavi na 1. ili 11. Eto još jedan "slučaj" riješen ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Registered User
|
Super, hvala. Kad uhvatim malo vremena onda ću uploadati i jednu sliku sa svim elementima i konfiguracijom, možda će nekom pomoći! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|