|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2013
|
Ruter Asus: RT-N66U - 5GHz?
Čemu služi taj 5GHz jer ne prepoznaje ga niti jedan mobilni uređaj, I još neki uređaji poput psp konzole... Svi prepoznaju 2.4GHz jel ima svrhe šta taj 5GHz? Hvala ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Poznaje ga iphone 5 / 5s brži protok inf.. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Feb 2013
|
Znam da je za brzi protok al ocito onda radi samo na nekim uredjajima. Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Prije nekoliko mjeseci sam čitao šta je bolje od tih protokola i inačica. Na kraju sam zaključio da je meni vjerovatno najbolja inačica 2.4GHz sa 802.11n Ako sam dobro razumio, 2.4GHz ima veći domet od 5GHz kroz zidove, dok 5GHz podržava veće brzine. Meni je router na rubu kuće, ima dosta prepreka do drugog kraja kuće. N inačica je kao modernija inačica od b/g, brža i sigurnija. Tako da sam isključio sve ostalo osim 2.4 i 802.11n, nema spajanja sa starijim uređajima koji podržavaju samo b/g. Ispravite me ukoliko sam nešto pogrešno razumio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Samo par ispravaka, za domet / savladavanje prepreka si dobro napisao, b ili g ili n (koji ima više podverzija) > razlika samo u max. mogućoj brzini, sigurnost diktira tip zaštite > trenutno najsigurnije WPA2 sa šifrom po standardu (63 karaktera). 2.4GHz ili 5GHz > zavisi šta ti treba i šta ti klijenti podržavaju, 2.4GHz je tu od početaka wirelessa i svaki ga uređaj (osim nekih najnovijih ima), 5GHz je novost, može pomoći u urbanim sredinama gdje je 2.4GHz zna biti toliko zagušen da u sobi do jedva hvataš svoj ap / router na bio kojem radnom kanalu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|